Network

Zamanının ötesine bir cihaz TP-Link Archer AX11000

Yazıma başlamadan önce yukarıdaki çarpıcı tasarım, inanılmaz dizayn ile göz zevkinize dokunmak istedim. Sizlere bahsetmek istediğim cihaz olan TP-Link Archer AX11000’in kurulum ve konfigürasyon ekranları bu şekilde. Bir süredir adını duyduğum ve yakın zamanda temin ettiğim TP-Link Archer AX11000 ürününü inceleyip özelliklerini sizlerle paylaşmak istedim. Aslında bir mecburiyet hissettim, çünkü bu cihaz ile teknolojide olay nereye gidiyor anlamak açısından önemli gördüm. Öncelikle böyle bir ürünün zamanımızın ötesinde bir cihaz olduğunu belirtmeden geçemeyeceğim. Sizlere ne demek istediğimi cihazın teknik özelliklerinden bahsederek ve kurulum yaparak anlatayım. İsterseniz biraz teknik özelliklerine bakalım. En detaylı bilgiler için şu adrese ulaşıp inceleyebilirsiniz. https://www.tp-link.com/tr/home-networking/wifi-router/archer-ax11000/#specifications. Gerçekten çok detay var, mutlaka incelemenizi öneririm.

Ben bu adreste bulunan bilgilerin bir kısmını ve özellikleri burada paylaşayım, sonrasında kurulumu yapalım ve eş zamanlı olarak ürünü hem incelemiş hemde detaylarını görmüş oluruz.

hemen belirteyim eğer TP-Link Archer AX11000’i ADSL Modem olarak kullanmayı planlıyorsanız çok uygun bir ürün olarak düşünmeyin. Çünkü ürün ADSL portuna sahip değil. Mutlaka fiber internet veya ADSL modemin arkasına  bağlayarak kullanabilirsiniz. TP-Link Archer AX11000 bir router ve wireless bağlantı sağlayan, güçlü Wireless bağlantı sağlayan bir ürün. Güçlü derken abartmadığımı bilmenizi isterim.

Bana gelen ürünün kutusunu ve resimlerini buradan sizlerle paylaşayım.

TP-Link Archer AX11000 üzerinde 8 adet LAN 1 adet WAN portu mevcut, evde kablo ile bağlayacağınız tüm cihazlara yetecek seviyede port sağlanmış. Bu arada WAN portu 2,5Gbit. Eğer ISP size 2,5Gbit network sağlıyorsa bugünden hazırsınız. Bu yüzden zamanın ötesinde diye belirttim. Şu aşağıdaki resimde görebilirsiniz,

TP-Link Archer AX11000’e güç verdiğmizde cihazın üst ortasındaki TP-Link ambleminin ışığı yanıyor, aşağıdaki gibi,

Görüntü çok güzel, kırmızı ve siyah renkli gösterişli bir cihaz. Eğer duvarda bir yere sabitlemeyi planlıyorsanız mutlaka çivi veya vida kullanmanız gerekecek, çünkü ağır ve büyük bir cihaz. Yaptığı işe ve özelliklerine bakarsak bu da çok normal. Şimdi adım adım kurulum yapalım. Ben arayüze ilk bağlandığımda kurulum sihirbazı ile karşılaştım. Oldukça sade ve başarılı bir arayüz, ve bir o kadarda göze hitap eden bir arayüz. Zaten yazımızın başında bir görüntüyü sizlerle paylaşmıştım. Şimdi adım adım  hem inceleyelim hemde kuruluma geçelim isterseniz.

karşılama akranı, ilk ekran,

Time zone’u seçip next diyelim,

Benim oturduğum sitede Vodofone fiber var. Bu yüzden çok şanslıyım, çünkü Vodofone modemin içindeki kullanıcı adı ve şifreyi paylaşıyor. Bu davranış için Vodofone’a teşekkür ediyorum. Gelen modemi kullanma zorunluluğumuz kalmıyor. Next diyelim,

Kullanıcı adı ve şifrenizi girin. ****@vodofone kullanıcı adım ve tabiki alt kısımda şifrem var, devam edelim,

Kendim için uygun düzenlemeleri yapıp next diyorum,

Ve firmware update ekranı. En çok sevdiğim iş firmware işlemidir. Çünkü yazılımsal geliştirmeler birçok güvenlik, stabilite ve performans iyileştirmeleri içermektedir.

Upgrade firmware dedikten sonra cihazı reboot edilecek ve bakalım hangi ekran gelecek,

Kurulum işlemi basit ve sade bir şekilde tamamlandı şimdi next diyelim devam edelim,

Evet ilk başta paylaştığım ekrana geldik. Bukadar çok özellği bir arada barındıran bir cihazı üstteki 5 adet icon ile yönetebilmek bence ayrıca bir mühendislik gerektirir. Genel bilgiler bu akranda. Ekranda gördüğünüz gibi kendi içinde speed test yapabiliyor. Yukarıdaki ikonları gezelim ve neler var neler yok inceleyelim. Game Center’a geçelim bakalım orada ne özellikle var,

Bu ekranlar beni resmen mest etti. Her yönetim ekranında sol tarafta Outlook dizaynı ile herşeye erişmek son derece kolay, açık ve net söylüyorum bayıldım!.

Durmadan devam edelim,

Network düzenleme ekranında ise internet bağlantı düzenlemelerin yapabiliyoruz. Size uygun olan bağlantı seçeneklerini vererek bağlantıyı tamamlayabilirsiniz. Bu arada ISP’lerin verdiği modemlerin MAC adresleri kendi içlerinde tanımlı ve dışardan cihaz kullanmanızı engelleyebiliyorlar. Sorun değil, TP-Link içerisinde istediğiniz MAC adresini kullanma olanağınız mevcut. Advanced kısmında onada değineceğiz.

Şimdi wireless kısmına bakalım,

Demiştim ya bu cihaz zamanının ötesinde diye, şu an hangi son Teknoloji varsa bu cihaz içerisinde barındırıyor. Yetmiyor neredeyse haftada bir firmware çıkıyor ve hem cihazın performansı artıyor hemde yeni özellikler geliyor. Zaten bu routerin işlemcisi, 1.8 GHz 64 Bit Quad-Core CPU. İşletim sistemi kursanız çalışacak içerisinde.

Şimdi advanced kısmına bakalım son olarak,

Paylaşıp açıklayacak o kadar çok ekran varki. Her istediğiniz düzenleme elinizin altında. Biraz evvel bahsettiğim custom MAC adresi tanımlama ekranını yukarıda paylaşayım. ISP’nin modem MAC adresini tanımlayarak ve eğer veriyorsa, sadece bir ISP vermiyor bu arada, düzenlemeleri yapıp direk bu router’ı kullanabilirsiniz.

Eğer modemin arkasına bağlayıp kullanmak zorunda kalırsanız’da sorun değil. TP-Link Archer AX11000’in modunu Access Point Mode’a alarak ISP’nin size vermiş olduğu modemin wireless’inide kapatarak kullanabilirsiniz.

Tam olarak teknolojinin sağladığı en son olanakların tamamı bu kutu içinde barınıyor. Bu cihaz duvar dinlemiyor, alt kat üst kat dinlemiyor. Şu an evde internetin zayıf kaldığı alan kalmadı. Hatta yüksek sinyale maruz kalmamak için anten gücünü middle’a çekip kullanıyorum. Anten gücünü 3 farklı mode ile kullanabiliyorsunuz. Eğer eviniz büyük ise veya şirketinizde çok iyi sinyal gücü gerekiyor ise, oyun canavarı iseniz performans problemleriniz var ise, TP-Link Archer AX11000 ile bir daha asla sorun yaşamayacaksınız. Kesinlikle inanılmaz bir cihaz. Çok net söylüyorum artık, bundan başka cihaz kullanabileceğimi zannetmiyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu