Haberler

Zuckerberg, Boykot Sonrası İçeriklerin Etiketleneceğini Açıkladı

Mark Zuckerberg boykota karşı koyamadı
Dev firmaların siyasi engellemelerine karşı Facebook boykot yedi.

Zuckerberg, yaptığı açıklamayla siyasi reklamlarını Amerika Birleşik Devletleri yasasındaki “ifade özgürlüğü” diye savunsa da, büyük markalardan nasibini almaya başladı.

Adını vererek reklamını yapmak istemediğimiz dev içecek firması, hızlı tüketim ürünlerine sahip grup ana firma ve cep telefonu operatör firması Facebook’a reklam vermeye ara verdiklerini duyurdu. Bu haberler ile piyasa değerinde yaklaşık 7.2 milyar dolar değer kaybetti. Facebook, bu düşüş ile geri adım attı ve Twitter benzeri etiketleme yapacağını duyurdu.

Zuckerberg, siyasi liderin paylaşılmış içerikleri olsa dahi; şiddete teşvik eden ya da oy eğilimini yönlendirmede bulunan içerikleri platformundan kaldıracağını açıkladı. Ayrıca Facebook, Twitter yakın zamanda açıkladığı gibi nefret söylemi ve diğer konularda içerik ilkelerini ihlal eden gönderileri etiketleyecek. 

İlk olarak Twitter Trump’ın tweetini etiketleyerek başladı

Hatırlatmakta fayda var, mayıs ayında ilk olarak, ABD Başkanı Trump’ın attığı bir tweet, Twitter tarafından otomatik olarak etiketlenerek “teyide ihtiyaç duyulduğu“nu belirtti. Bunun üzerine Başkan Trump, karşı hamle olarak sosyal ağları, platformlarındaki içerikten sorumlu tutan bir kararname imzalarken, Facebook CEO’su Zuckerberg, Twitter’ın içerik etiketleme özelliğini Trump’u destekleyici şekilde şu cümlelerle eleştirmişti: 

Facebook olarak Twitter’dan farklı bir politikamız var. Facebook’un, insanların söylediği, yazdığı şeylerin doğruluğu konusunda hakemlik yapmaması gerektiğine inanıyorum.

Sürekli hisse kaybı Facebook için ilk değil

Maruz kaldığı bu boykot ile değer kaybı yaşayan Facebook, daha önce de 2016 başkanlık seçimlerinden sonra firma içinden gelen itiraflar ile yapılan soruşturma geçirmek zorunda kaldı. Facebook’un Cambridge Analytica’ya sağladığı veriler ile Trump’un zayıf olduğu bölgelere günlük 1 milyon dolardan fazla reklam yayınladıklarını, böylelikle seçimlerde manipülasyon sağladıkları ortaya çıktı. Facebook CEO’su Zuckerberg, yargıç karşısına geçti ve şirket hisselerinde ciddi değer kaybı yaşanmış oldu.

Bakalım, Zuckerberg’in attığı bu geri adım şirket piyasa değeri için ne kadar olumlu geri dönüş sağlayacak.

Yaşar YILMAZER

İnterneti, okumayı, üretmeyi, rakamları seven. Sistem uzmanı ve mali müşavir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu