Office 365

Microsoft Teams ile Canlı Etkinlik (Live Event)

Microsoft Teams Live Event, büyük çevrimiçi kitlelere hitap eden etkinlikleri planlamanızı ve üretmenizi sağlayan Ekip toplantılarının bir parçasıdır. Microsoft Teams Live Event, canlı video akışını yeni bir seviyeye taşıyarak ve Microsoft Stream, Microsoft Teams veya Yammer kullanarak kitlenizin, ekibinizin veya topluluğunuzun bulunduğu her yerde canlı bir etkinlik oluşturmanıza olanak sağlamaktadır.

Microsoft Teams Live Event ile canlı etkinlik hazırlamanın iki yolu vardır.

Teams: Bu yöntem, kullanıcıların web kameralarını kullanarak veya Teams oda sistemlerinden A / V girişini kullanarak canlı etkinliklerini Microsoft Teams’te gerçekleştirmelerini ve ekranlarını paylaşmalarını sağlar. Etkinliği oluşturmak için basit bir seçenek olan Teams uygulamasını kullanarak Live Event oluşturabilirsiniz.

Dış uygulama veya cihaz: Bu yöntem, kullanıcıların doğrudan harici bir donanımdan veya Microsoft Stream’e sahip yazılım tabanlı bir kodlayıcıdan canlı etkinlik oluşturmasını sağlar. Bu seçeneği ortamınızda RTMP servisini destekleyen bir streaming cihazınız varsa tercih edebilirsiniz. Bu yöntem tipik olarak, izleyiciye yayının yapıldığı büyük salonlar ve stüdyo kalitesinde yayınlar için tercih edilir.

Seçeceğimiz etkinlik türüne göre desteklenen katılımcı türleri farklılık gösteriyor olacak.

Canlı etkinlikleri kimler izleyebilir?

Katılımcı Türü

Teams Uygulaması

Dış Uygulama veya Cihaz

Genel (anonim kullanıcılar)

Evet

Hayır

Misafir kullanıcılar

Hayır (1)

Hayır

Federasyon ilişkili herkes

Hayır (1)

Hayır

Şirketteki herkes

Evet

Evet

Belirli gruplar / insanlar

Evet

Evet

1 Canlı etkinlikleri yalnızca anonim kullanıcı olarak izleyebilirler.

Live Event grup roller

Büyük canlı akış olaylarında genellikle, etkinliğin başarılı olmasını sağlamak için sahne arkasında çalışan birçok kişi (olay grubu) bulunur.

Rol Sorumluluklar
Organizer (Organizatör) Canlı bir etkinlik düzenler ve etkinliğin, etkinliği yöneten katılımcılar ve etkinlik grubu için doğru izinlerle ayarlanmasını sağlar.
Canlı etkinliği oluşturur.
Katılımcı izinlerini ayarlar.
Üretim yöntemini seçer.
Etkinlik seçeneklerini yapılandırır (örneğin, yönetilen Soru ve Cevap)
Katılımcıları davet eder.
Etkinlik grubu üyelerini seçer.
Etkinlik bittikten sonra oluşturulan raporları yönetir.
 
Producer (Yapımcı) Bir ev sahibi olarak, katılımcıların canlı etkinlik akışını kontrol ederek mükemmel bir görüntüleme deneyimine sahip olmasını sağlar.
Canlı olayı başlatır ve durdurur.
Kendi videosunu paylaşabilir.
Katılımcı videosunu paylaşabilir.
Aktif masaüstünü veya pencereyi paylaşır.
Düzenleri seçer.
Presenter (Sunucu) Ses, video veya bir ekranı canlı etkinliğe sunar veya Q&A’yı yönetir.
Not: Sunucular, Ekiplerde üretilen canlı etkinliklerde yalnızca ses, video veya ekranı (masaüstü veya pencere) paylaşabilir.
Attendee (Katılımcı)
Bir katılımcı, etkinliği canlı veya istek üzerine izler. Soru-Cevap’a katılabilir.

Canlı etkinlik platformu aşağıdaki parçalardan oluşmaktadır;

Azure Media Services: Azure Media Services, günümüzün en popüler mobil cihazlarında daha geniş kitlelere ulaşmanız için yayın kalitesinde video akışı hizmetleri sunar. Media Services erişilebilirliği, dağıtımı ve ölçeklenebilirliği geliştirir ve içeriğinizi korurken yerel veya dünya çapındaki izleyicilerinize içerik yayınlamayı kolay ve uygun maliyetli hale getirir.

Azure İçerik Dağıtım Ağı (CDN): Akışınız yayınlandığında, Azure İçerik Dağıtım Ağı (CDN) aracılığıyla yayınlanır. Azure Media Services, akış noktaları için entegre CDN sağlar. Bu, akışların bellekleme olmadan dünya çapında görüntülenmesini sağlar.

Kimler canlı etkinlik oluşturabilir?

Canlı bir etkinlik oluşturabilmek için, öncelikle kişinin aşağıdaki gereksinimlere sahip olması gerekmektedir.

  • Bir Office 365 Enterprise E1, E3 veya E5 lisansı veya bir Office 365 A3 veya A5 lisansı.
  • Canlı etkinlik oluşturan ve zamanlayan kullanıcının bir Exchange Online posta kutusuna sahip olması gerekir.
  • Microsoft Stream’de canlı etkinlikler oluşturma izni (harici yayın uygulaması veya cihaz kullanılarak üretilen etkinlikler için).
  • Şirket içi bir kullanıcı (Misafir veya başka organizasyondan kullanıcı olamaz)
  • Microsoft Teams Admin Center üzerindeki Team meeting policy’sinde özel toplantı planlaması, ekran paylaşımı ve IP video paylaşımı özelliklerinin açık olması gerekmektedir.

Sistem gereksinimleri ve desteklenen platformlar;

Desteklenen işletim sistemleri: Windows 7 ve üstü (32 bit ve 64 bit), macOS X 10.10 ve üstü

Desteklenen mobil işletim sistemleri: Android 4.4 ve üstü, iOS 10 ve üstü

Desteklenen web tarayıcıları: Chrome (son 3 sürüm), Edge RS2 ve üstü, Firefox (son 3 sürüm), Internet Explorer 11

Notlar: Linux ve Safari canlı etkinlikler için desteklenmemektedir.

Basit takvimlendirme ve kurulum deneyimi

Bir etkinliğe ev sahipliği yapmayı mı düşünüyorsunuz? Canlı bir etkinlik düzenlemek ve katılımcılarınızı davet etmek birkaç tıklatma kadar kolay Aşina olduğunuz aynı “takvimle toplantı paylaşma” deneyimini kullanarak canlı etkinlik oluşturabilirsiniz. Teams uygulamasını kullanarak uygun katılımcı izinleri atayabilir, etkinlik üyelerini belirleyebilir, yayın yöntemini seçebilir ve kuruluşunuza katılımcıları davet edebilir veya herkese açık hale getirebilirsiniz.

Microsoft Teams ile Live Event nasıl oluşturacağız?

Microsoft Teams uygulamasını açtıktan sonra “Toplantılar” bölümü altından “Toplantı planla” seçeneği seçilir.

Sol üst köşede bulunan toplantı seçeneği bölümünden “Yeni canlı etkinlik” olarak seçilir. Toplantı içeriklerinden Başlık, Konum, Başlangıç ve Bitiş saati, saat dilimi ve açıklama bölümü toplantıya uygun doldurulur. Sağ üst bölümde bulunan “Sunucuları davet et” bölümünden etkinliği yönetecek bir sunucu ekleyebilirsiniz. Bizim sadece kendimizin canlı etkinliği yöneteceği durumlarda varsayılan olarak organizatör ve yapımcı yetkilerine sahip olmaktayız. Makalenin en üst kısmında yapımcı ve sunucu farklarını bir tabloda açıklamıştım tekrar göz atmanızı öneririm.

Etkinliğe katılacak olan kişilerin sadece belirli kişi ve gruplar mı yoksa kuruluş genelinde mi yoksa herkese açık mı olacağını belirleme şansınız bulunmaktadır.

Gene hatırlarsınız ki makalenin başında “Microsoft Teams Live Event ile canlı etkinlik hazırlamanın iki yolu vardır.” demiştik ve aşağıdaki iki seçeneğin hangi koşullarda kullanılacağına değinmiştik Biz canlı etkinliği Teams uygulaması üzerinden yayınlayacağımız için “Teams” seçeneğini seçiyoruz ve seçeneklerden istersek aşağıdaki özellikleri kullanma şansımız bulunmaktadır.

-Canlı etkinlik sırasında alınan kaydı, katılımcıların indirip indiremeyeceklerini,

-Katılımcıların bilgisini Excel raporu olacak şekilde almak isteyip istemediğimizi,

-Katılımcıların Soru-Cevap bölümüne katılıp katılamayacağını belirleyebilmekteyiz.

Planla seçeneği ile beraber Canlı Etkinlik toplantımız oluşturulmuş olacak. Katılımcılar ile paylaşım linkini aşağıdaki şekilde kopyalayıp mail ile paylaşabilirsiniz. Unutmamanız gereken bir nokta katılımcı sayısı maksimum 10.000’dir.

Limitler için:
https://docs.microsoft.com/en-us/microsoftteams/teams-live-events/plan-for-teams-live-events

Etkinlik günü ve zamanı geldiğinde etkinliği düzenleyen kişi olarak etkinliğe “Katıl” seçeneği ile canlı yayına katılırsınız. Bu kısımda henüz kullanıcı tarafına herhangi bir yayın yapılmamaktadır.

Canlı etkinliğe dahil olduktan sonra ilk yapmamız gereken yayın için kamera ve mikrofonu etkinleştirmek olacaktır. Daha sonrasında yayına çıkacağımız görüntüye 2 numaralı bölümde görüleceği üzere çift tıklayarak 3 numaralı bölüme göndermekteyiz. (Ben tabi ki sizlere bu canlı etkinliği gösterebilmek adına kendi ön kameramdan yayın yapmaktayım. Fakat gerçekte laptop ’un ön kamerasından veya laptopuma bağlı profesyonel bir toplantı destekli kamera cihazından bir sahne ’de görüntülenebiliyor olabilirdi.) Sol taraftaki ilk kare sıra olarak adlandırılmaktadır. Sıraya aldığınız görüntü yayınlanmak için hazır beklenmektedir. Kullanıcı tarafında ne zaman yayının başlamasını istiyorsanız öncelikle ilk işlem olarak “Canlı yayına gönder” seçeneği ile yayını görüntüyü yayın yapılacak olan sağ bölümdeki “Canlı etkinlik” altına taşımanız gerekmektedir.

Not: Bu yaptığımız işlemde halen Canlı yayın kullanıcı tarafında yayınlanmamaktadır.

Canlı yayını “Başlat“ seçeneği ile başlattıktan sonra canlı etkinliği başlatmak isteyip istemediğimize dair bilgilendirme alıyor olacağız. Bir canlı yayın etkinliğinde şu an için en fazla 4 saat yayın yapabilme hakkınız bulunmaktadır.

Sonrasında istersek 2 numaralı bölümde görüleceği üzere bir içeriği “Sıra” ya alıp paylaşım için sırada bekletebiliriz ne zaman 3 numaralı seçenekteki canlı yayına gönder seçeneğini seçersek canlı yayındaki görüntü Sırada bekleyen yayın ile yer değiştiriyor olacak.

Canlı yayın sırasında istersek soru cevap bölümünü de aktif olarak kullanarak katılımcıların sorduğu soruları cevaplama şansımız bulunmaktadır.


Canlı yayını istersek sunum/kamera şeklinde de bölme şansımız bulunmaktadır.

Etkinlik sırasında canlı olarak katılımcı sayısını sol üst köşedeki bölümden takip edebiliriz.

Yayını bitirmek istediğimiz durumda ise sağ alt köşedeki “Bitir” bölümünü kullanmanız gerekmektedir. Yayın bir kez bitirildikten sonra bir daha başlatılamamaktadır.

Canlı etkinlik sonra istatistik ve görüntü kayıtlarına ulaşmak için Teams uygulaması üzerindeki toplantılar bölümü altında bulunan “Canlı etkinlik kaynaklarına” erişerek verilere ulaşabilirsiniz.


Genel olarak özetlemek gerekirse Teams uygulaması üzerinde Live Event oluşturarak organizasyon içi veya dışı düzenlenecek etkinlikler için yayın yapmamızı sağladık.

Umarım faydalı olmuştur, keyifli okumalar.

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Eline sağlık Hakan, çok güzel bir makale olmuş. Biz aslında web seminerlerimizi yeni dönemde bu şekilde canlı yayınlayabiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu