Haberler

1200 Microsoft Office 365 Hesabını Silen Çalışana Hapis Cezası

Carlsbad, Kaliforniya’da bir şirketi hack’leyen eski bir IT danışmanı, şirketin neredeyse bütün Office 365 hesaplarını sildi. İntikam amacıyla yapılan bu hack çalışana 2 yıl hapis cezasına mal oldu.

1200’den fazla kullanıcının hesabının silinmesine sebep olan sabotaj, firmanın iki gün boyunca kapanmasına sebep oldu. Firmanın eski haline toparlanması ise yaklaşık 3 ayı buldu.

Deepanshu Kher kendisini Microsoft Office 365’e geçiş yapmak isteyen bir müşteriye gönderen bir IT danışmanlık firmasında çalışıyordu.

Müşterinin şikayetlerinden sonra işvereni Deepanshu’yu görevden aldı. Daha sonra da işine son verdi. 2018’deki bu olaydan beri kin günden Kher Hindistan’a geri döndü. 8 Ağustos tarihinde Carlsbad firmasını hack’ledi ve 1500 çalışanın 1200’ünün Office 365 hesaplarını sildi.

Bunun sonucunda çalışanlar işlerini yapmalarını sağlayan servislere erişimlerini kaybettiler; mail’ler, bağlantı listeleri, toplantı takvimleri, dökümanlar, Teams, video ve ses konferansları.

Firmanın dışında, müşteriler, satıcılar ve tüketiciler firma çalışanlarına ulaşamaz hale geldiler. Dahası firmanın müşterilerine ne olduğunu ve her şeyin ne zaman normal hale döneceğini açıklamak için hiç bir yol yoktu.

Carlsbad firması bu sabotaj sıkıntısıyla üç ay boyunca boğuştu ve 560 bin dolara varan bedel harcamak zorunda kaldı.

Kher’in New york’da mühendis olarak çalışan bir kardeşi bulunuyordu. Aralık 2019’da bir vize başvurusunda bulunmuştu ve 1 yıl sonra kardeşini ziyaret için yola çıktığında 11 ocak tarihinde tutuklandı. Kher’in hakkındaki tutuklama kararından haberi yoktu.

US Bölge Mahkemesi yargıcı Marilyn Huff, Kher’i 2 yıllık hapis ve 3 yıllık gözetim altında salınmaya mahkum etti. Kendisi ayrıca sabote ettiği Carlsbad firmasına 567,084 dolar ödemek zorunda. Bu rakam kurbanın gördüğü zarardan kurtulmak için harcadığı miktara karşılık geliyor.

Kaynak: bleepingcomputer.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu