Linux Unix

CentOS Linux 7.6 1810 Kurulum

Geçtiğimiz günlerde CentOS 7.6 1810 sürümü yayınlandı. 10 yılı aşkın süredir aktif ve geliştirilen bir Linux dağıtımı olan CentOS 14 yıldır, açık kaynak ve Linux dünyasına birçok yenilik getirmiş ve destek olmuştur. CentOS Linux dağıtımı, Red Hat Enterprise Linux (RHEL) açık kaynaklarından elde edilen kararlı, öngörülebilir, yönetilebilir ve tekrarlanabilir bir platformdur. Kurumsal sınıfta bir işletim sistemi kararlılığına ihtiyaç duyan kişiler için ideal bir Linux dağıtımıdır.

 

 

CentOS Linux 7.6 (1810) Sistem Gereksinimleri

https://wiki.centos.org/About/Product

 

clip_image002

 

https://www.centos.org/download/ Minimal ISO’u seçerek CentOS-7-x86_64-Minimal-1810.iso dosyasını istediğiniz bir yansı üzerinden indirebilirsiniz.  

 

Hızlı kurulum adımına geçmek için Install CentOS 7’i seçerek Enter’a basınız. 

clip_image004

İngilizce kuruluma devam etmek için Continue’a basınız. Eğer farklı bir dil yapılandırmak istiyorsanız ilgili dili seçebilirsiniz.

clip_image006

Kurulumu başlatabilmemiz için "INSTALLATION SUMMARY" erkanında kurulum için gerekli yapılandırmaları tamamlamamız gerekmektedir. Kurulumun en önemli başlığı "SYSTEM" olduğu için isteğe bağlı olarak buradan başlayabilirsiniz.

clip_image008

Dosya sistemi yapılandırması için eğer otomatik olarak tüm diskin kullanılmasını istiyorsanız "Automatically configure partitioning." seçerek Done’a basınız.

clip_image010

Kablolu ağ Ethernet (enp0s3) aktif etmek için anahtarı OFF konumundan ON konumuna getiriniz. DHCP üzerinden otomatik IP alarak yapılanacaktır. IP ayarlarını kabul edilip devam etmek için  Done’a basınız.

clip_image012

Eğer kendi ağ topolojinize göre elle düzenlemek istiyorsanız "Configure" Tıklayıp ilgili yapılandırma ayarlarını girerek kaydediniz.

clip_image014

"KDUMP" ekranında kdump özelliğini aktif olarak kullanmak istiyorsanız "Enable kdump" seçip Done’a basınız. Kdump; Sistem çökmesi durumunda, sisteminizin çökme nedenini belirlemede çok değerli olabilecek bilgileri yakalayabilir. 

clip_image016

"SECURITY POLICY" ekranında Red Hat Enterprise Linux tarafından özellikle Amerika’da kullanılan güvenlik politikalarına uyumlu olarak kullanılabilmektedir. Bu adımı deaktif etmek için ON anahtarını OFF konumuna getirip Done’a basınız. Eğer kurumunuzun tabi olduğu bir güvenlik politikası var ise listeden ilgili politikayı seçip "Select profile" tıklayarak Done’a basınız.

clip_image018

"SOFTWARE SELECTION" ekranında sisteminize kurulmasını istediğiniz yazılımlar ve ortamların yapılandırılması yapılmaktadır. Kurulum kaynağımız Minimal ISO olduğu için bu ekranda ilgili işlemleri görememekteyiz. Eğer kurulumu DVD ISO üzerinden yaparsanız ilgili işlemleri görebileceksiniz.

clip_image020

Eğer Türkçe klavye kullanmak istiyorsanız + tıklayıp Turkish seçerek Add’i tıklayınız ve Done Enter’a basınız. Eğer English (US) kaldırmak istiyorsanız seçiliyken – tıklayınız.

clip_image022

"LANGUEAGE SUPPORT" ekranında İngilizce / İngilizce (A.B.D) dışında bir yapılandırma yapmak isterseniz ilgili dili seçip Done’a basınız.

clip_image024

Yaptığımız yapılandırmalardan sonra kurulumun başlaması için "Begin Installation"’a basınız.

clip_image026

Kurulum işlemi gerçekleştirilirken karışımıza root kullanıcı parola belirleme ve kullanıcı oluşturma ekranı gelmektedir.

clip_image028

Root kullanıcı parola belirleme işlemini tamamlayıp Done’a basınız.

clip_image030

"CREATE USER" ekranında kullanıcı tanımla işlemini tamamlayıp Done’a basınız. Tanımladığınız kullanıcının sistem yönetici haklarına sahip olmasını için "Make this user administrator" seçeneğini aktif etmeyi unutmayanız.

clip_image032

Tüm yapılandırmalardan sonra kurulum tamamlandı. Kurulum sonrası ilk sistem açılışı için "Reboot"’a basınız.

clip_image034

Kurulum sırasında belirtiğiniz kullanıcı bilgileriyle sisteme giriş yapabilirsiniz.

clip_image036

Sisteminizin gerekli güncellemelerini sudo yum update ve belirtiğiniz kullanıcı parolasını girerek yapabilirsiniz.

clip_image038

Sisteminize ssh servisi üzerinden erişim sağlamak için ilgili servisi başlatmanız gerekmektedir. Servis durum kontrolü için sudo systemctl status sshd kullanabilirsiniz.

clip_image040

Eğer ssh servisi çalışmıyorsa ve sistem önyükleme süresinde etkinleştirilmemiş ise;

 

sudo systemctl enable sshd     ile ssh servisi sistem önyükleme süresinde etkinleştirilir.

 

sudo systemctl start sshd        ile ssh servisi başlatılır.

 

sudo systemctl status sshd      ile ssh servis durum bilgileri görüntülenebilir.

clip_image042

ifconfig , netstat , route ön tanımlı kurulu olarak gelmemektedir. Kullanım alışkanlıklarınız da olan komutlar ise net-tools paketini kurarak sisteminiz üzerinde kullanabilirsiniz.

clip_image044

sudo yum install net-tools komutu yardımı ile net-tools paketini kurabilirsiniz.

clip_image046

ifconfig komutu ile sistem IP bilgilerinizi görüntüleyebilirsiniz.

clip_image048

Sisteminiz üzerinde htop kullanmak ve kaynak kod üzerinden kurulum yapmak istemiyorsanız, ek depo yapılandırmasında bulunmanız gerekmektedir. htop interaktif bir süreç görüntüleyicidir.

clip_image050

EPEL deposu içerinde htop ve bir çok kaliteli paket bulunmaktadır. Operasyonel olarak ta kullanmak isteyeceğiniz bir çok paketi bu depo üzerinden erişebilirsiniz.

 

https://fedoraproject.org/wiki/EPEL

 

clip_image052

sudo yum install epel-release komutu yardımıyla EPEL depo yapılandırmasını yapabilirsiniz.

clip_image054

clip_image056

sudo yum install htop komutu yardımıyla htop kurulumunu yapabilirsiniz.

clip_image058

clip_image060

Kurulum sonrası htop kullanımı

clip_image062 

Makalemin sonuna geldim, umarım faydalı bir makale olmuştur. Bir sonraki makalemde görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu