Exchange Server

Outlook Web Access Bolum-1

WEB tabanlı mail erişimi albenisi yüksek bir tercihtir. Çünkü her hangi bir işletim sisteminde bir internet browser ile mail sunucunuzdan maillerinizi alıp yollamanız mümkün olur bu metod ile. Microsoft Exchange ürünleri de her zaman IIS ile iç içe çalışarak istemcilerine istenirse WEB tabanlı mail hizmeti verebilmek üzere tasarlanmıştır. Exchange 2003 kurulum şartlarından biri de IIS servisinin yüklü olmasıdır. Outlook Web Access sağladığı konfor ve Outlookvari özellikleri sayesinde gün geçtikçe yaygınlığını artırıyor.

Biz de bu yazı dizisi ile OWA ile alakalı kullanabileceğiniz özelleştirmeleri sizler ile paylaşacağız.

clip_image002

 

Yukarıdaki resimde Exchange kurulu bir makinede IIS in sahip olması gereken Exchange ile alakalı Virtual Directory’leri görüyorsunuz.

OWA Virtual Directories

 

Description

 

Exadmin

 

Exadmin Exchange System Manager ile Public Folder’ları yönetirken kullanılır .

 

Exchange

 

\.BackOfficeStoragedomainMBX ‘a yani mailbox root’a ilişkilenmiş Virtual Directory

 

Exchweb

 

Exchweb Outlook Web Access ile alakalı bütün grafik ve diğer dosyaların bulunduğu “virtual directory” dir. Local yol olarak C:Program FilesExchsrvrExchWeb e bağlıdır.

 

Microsoft-Server-ActiveSync

 

Exchange ActiveSync kullandığı dosyaları barındırır. Virtual directory local yol olarak C:Program FilesExchsrvrOMASync ‘ı kullanıyor.

 

OMA

 

Outlook Mobile Access (OMA) ile alakalı dosyaların barındırıldığı virtual directory. Local yol olarak C:Program FilesExchsrvrOMABrowse kullanılır.

 

Public

 

Public folders tree ile ilişkili Virtual Directory \.BackOfficeStoragedomainPublic Folders

 

Outlook Web Access ile alakalı bu Virtual directory’ler bir şekilde silinseler veya IIS hizmeti ile alakalı bir problemden dolayı bu virtual directory’leri kaybetseniz geri dönüş nasıl olacak ? Öncelik ile bazılarımız Exchange 2000 ‘de Exchange System Attendant servisinin tekrardan başlatılması ile otomatik olarak geri geldiğini hatırlayacaktır. Fakat Exchange 2003’ de bunun için birkaç aşamadan oluşan bir işlem gerekiyor. Öncelik ile IIS Metabase i içindeki DS2MB (Directory Service to Metabase) anahtarının silinmesi gerekiyor. DS2MB Active Directory’den IIS metabase’ine tek taraflı konfigürasyon bilgisini aktaran prosestir.

 

http://download.microsoft.com/download/7/8/2/782c25d3-0f90-4619-ba36-f0d8f351d398/iis60rkt.exe

 

Yukarıdaki linkten indireceğimiz IIS6.0 resource kit yardımı ile Metabase içinde aradağımız key i bulabiliriz.

 

clip_image004

 

Bu key silindikten sonra Exchange System Attendant servisinin restart edilmesi ile virtual directory’ lerin tekrar oluştuğunu göreceğiz.

 

Yapmamız gereken son kontrol ise Exchweb virtual directory ‘sinin authentication ayarlarını kontrol edip gerekiyorsa düzenlemek .Bunun için Exchweb üzerinde properties e gelip oradan Directory Security sekmesi seçilerek Authentication and Access Control bölümünde Edit butonuna basılır. Çıkan pencerede sadece Enable Anonymous Access seçili olup olmadığı kontrol edilmelidir.

 

Bir başka yazıda görüşmek üzere

 

Kaynakça ;

 

http://support.microsoft.com/?ID=280823

 

http://www.msexchange.org/tutorials/Fixing-Damaged-Incorrectly-Configured-OWA-2003-Installation.html

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu