3. Parti Yazılımlar

Cobian Backup Gravity 11 Free ile Son Kullanıcı Sistemlerinin Yedeklenmesi ve Mail Bildirimi

Bildiğiniz gibi yedekleme işlemleri genellikle sunucular üzerinden yapılmaktadır. Ancak kritik olan son kullanıcı bilgisayarlarında yapılmayan yedeklemeler bizim için sorun teşkil etmektedir diskin bozulması, dosyanın silinmesi, kullanıcı bilgisayarın crypotlocker tarzı virüs saldırısına maruz kalması gibi durumlarda son kullanıcının, dosyalarının kaybolma riski oldukça yüksektir. Bugün size kullanıcı bilgisayarlarında kullanabileceğimiz, kullanımı son derece basit ve kullanışlı olan COBIAN BAKCUP GRAVITY 11 FREE programından bahsediyor olacağız. Bu program sayesinde yedekleme görevi oluşturabilir ftp,nas ve paylaşıma açık alanlarda yedeklerinizi alabilirsiniz. Belirleyeceğiniz dosya uzantılarını hariç tutup veya sadece belirlediğiniz dosya uzantılarını yedekleyebilir ve yedekleme işlemlerini mail yoluyla takip edebilirsiniz.

İlk önce aşağıdaki linkten gerekli programımızı indirme işlemi yapıyoruz.

http://www.cobiansoft.com/cobianbackup.htm

Kurulum ekranı aşağıdaki şekilde karşımıza çıkmaktadır. İsterseniz kullanım dilini TÜRKÇE seçebilirsiniz ben işlemlerin daha anlaşılabilir olması adına TÜRKÇE kurulum yaparak devam ediyorum.

clip_image002

Programın kurulacağı dizin ve gerekli olan seçenekleri değiştirmeden ileri diyoruz.

clip_image004

Bu ekranda bilgisayarınızda yetkili olan bir kullanıcı hesabını seçmelisiniz ben işlemlere yerel kullanıcı hesabı ile devam ediyorum.

clip_image006

Programın kurulum işlemleri devam ediyor. Eğer bu ekranda hata alırsanız aşağıdaki ayarları kontrol etmeniz gerekmektedir seçmiş olduğunuz yerel hesapta yetki problemi mevcuttur.

clip_image008

Kurulum işlemleri tamamlandıktan sonra program aşağıdaki şekilde açılmaktadır.

clip_image010

Eğer kurulum ekranında yetki hatası alırsanız programa local admin yada domain admin hakları ile giriş yapabilirsiniz.

Seçenekler – Genel – Hizmet ve Uygulama Kontrolü içeresinden gerekli ayarları değiştirebilirsiniz.

clip_image012

Gelen ekranda Oturum Aç tıklıyoruz.

clip_image014

Bu seçeneklerde isterseniz yetkili bir domain kullanıcısı veya yetkili bir local kullanıcı ile ayarları tamamlayabilirsiniz.

clip_image016

Yetkili kullanıcı ayarlarında bir sorun yoksa eğer aşağıdaki şekilde oturum başarılı bir şekilde başlayacaktır.

clip_image018

Backup Task oluşturma işlemlerine geçiş yapıyoruz menü içerinden + tuşuna bastığınızda aşağıdaki ekran sizi karşılayacaktır. Ben kullanıcının bilgisayarında haftalık olarak FULL TAM backup işlemleri yapacağım.

clip_image020

Dosya menüsü içerinden KAYNAK olan yere yedek alacağım dosyaları seçiyorum.

clip_image022

Son kullanıcın MASAÜSTÜ,BELGELERİM ve C:\BGinfo klasörünü alınacak yedek olarak seçiyorum.

clip_image024

HEDEF bölümünde alınan yedeklerin nereye alınacağını seçiyoruz isterseniz ftp,share yada nas sürücüsü seçebilirsiniz ben bilgisayarda D sürücüsünü içerisinde bulunan D:\Cobian Backup klasörünü seçerek devam ediyorum.

clip_image026

Alınacak kaynak (Yedek) ve hedef (Kopyalanacak Alan) aşağıdaki gibi gözükmektedir.

clip_image028

Zamanlayıcı menüsünde isterseniz birkez, günlük, haftalık, aylık olarak işlemlere devam edebilirsiniz biz işlemlerimizi her pazartesi günü saat 09:00 olarak seçerek devam ediyoruz.

clip_image030

Alınan backup isterseniz ZİP’leyebilir alınan yedeği şifreleyebilirsiniz backup boyutların minimum seviyeye indirmek için zip seçeneğini seçip tamam diyoruz.

clip_image032

Filtre Menü içerinde isterseniz sadece belirlemiş olduğunuz dosya uzantılarını seçebilir ya da belirmemiş olduğunuz dosya uzantılarını yedek işlemlerinden çıkartabilirsiniz örnek olması adına yedek klasöründen mp3 ve avi uzantılı dosyaları çıkartıyorum.

clip_image034

Olaylar menüsü içerinde isterseniz backup işlemleri öncesinde ve sonrasında bir görev çalıştırabilirsiniz.

clip_image036

Gelişmiş menü içerinde herhangi bir değişiklik yapmadan işlemleri tamamlıyorum.

clip_image038

Mail bildirim için E-Posta seçeneklerinden gmail için aşağıdaki gibi ayarları tanımlayabilirsiniz ufak bir not gmail içerinden daha az güvenli mail ayarlarınızın aktif olması gerekmektedir.

clip_image040

Gerekli SSL ayarlarını tamamladıktan sonra işlemleri tamamlıyoruz.

clip_image042

Mail ayarlarını test etmek için SINA diyoruz ve aşağıdaki şekilde işlemlerin başarıyla tamamlandığını görüyoruz.

clip_image044

Yapmış olduğumuz backup işlemlerin özeti aşağıdaki gibi gözükmektedir.

clip_image046

Client bilgisayarımızda her pazartesi günü saat 09:00’a geldiğinde otomatik olarak backup işlemleri başlayacaktır.

clip_image048

Backup işlemleri istemiş olduğu dizinde tamamlanmış gözüküyor.

clip_image050

Alınan bakupların günlük dosyaları sağlıklı bir şekilde mail olarak bize ulaştı. Ufak bir not günlük menüsü içerinde size log dosyların ne zaman mail atacağı ayarları değiştirerek isterseniz her yedekleme işlemi sonrası yada istemiş olduğunuz saate günlük olarak mail bildirimi yapabilirsiniz.

clip_image052

Bir makalemizin daha sonuna gelmiş bulunuyoruz umarım sizin için faydalı ve yararlı bir makale olmuştur başka bir makalede görüşmek üzere.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. MERHABA; ÖNCELİKLE İNCE VE ANLAYIŞLI ANLATIMINIZDAN DOLAYI TEŞEKKÜR EDERİM.
    YALNIZ Bİ SORUM OLACAK PROGRAMI KURDUM YEDEKLERİ ALDIM HİZMETLERİ DURDURUP VS HERŞEY TAMAM YANDEX ÜZERİNDEN MAİL DE ALDIM FAKAT BEN PROGRAMA DİYORUMKİ SADECE HATA GÖRDÜĞÜNDE BANA MAİL GÖNDER HERGÜN YADA HER YEDEK ALDIĞINDA GEREK YOK DİYORUM ANLAMIYOR 🙂 YAPAMIYORUM VARMIDIR Bİ ÇÖZÜMÜ TEŞEKKÜR EDERİM…

  2. Merhabalar,
    benim günlük yedek aldığım bir diskim var, bu diskin içerisindeki bir klasörü günlük olarak başka bir diske kopyalıyorum, A diskindeki veriyi B diskine kopyalıyorum, kopyalamadan önce B diskindeki veriyi temizleyip- o şekilde backup alıyordum cobian gravity vardı bu işlemi sorunsuz yapıyordu, onu silip yerine cobian reflector kurdum, bütün ayarları aynı, gravity den ayarları import ettim, şu anda yedek alırken B diskindeki eski backup dosyalarını silmiyor, sürekli üzerine backup almaya çalışıyor, haliyle B diskinde yer olmadığı için hata verip yedek almıyor, bunu nasıl düzeltebilirim?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu