Windows Server 2012 Active Directory Kurulumu

 

Windows Server 8 ile işletim sistemi, sanallaştırma ve active directory alanlarında gelen yenilikleri ve Windows Server kurulumunu portalımızda yayınlanmış önceki makalelerimizde sizlerle paylaştık. Bu makalemizde de Windows Server 8 üzerine Active Directory Domain Service bileşenini kurarak yapıyı domain sistemine alıyor olacağız.

 

DCPromo Artık Yok mu;

 

Windows Server 8 Developer Preview sürümünde 1999 yılında çıkan Windows 2000 Server’dan bu yana active directory kurulumunu yapmak için kullandığımız DCPROMO.EXE aracını çalıştırmayı denediğinizde başarılı olamadığınızı göreceksiniz.

 

 

image001

 

 

DCPROMO.EXE çalıştırmak isterseniz karşınıza gelen “Active Directory Domain Services Installer” diyalog kutusunda sizi Active Directory Domain Service kurulumu için Server Manager konsolu içerisindeki Active Directory Domain Services Installation Wizard’a yönlendirdiğini göreceksiniz.

 

 

 

 

OK ile onaylarak alınan uyarı mesajı doğrultusunda Server Manager konsolunu açıyoruz.

 

Server Manager konsolunda Dashboard altından Quick Start kategorisindeki Add Roles bağlantısını ya da Manage menüsünden Add Roles and Features bağlantısını kullanarak kurulum sihirbazını başlatıyoruz.

 

 

 

 

 

 

Karşımıza Add Roles and Features sihirbazı gelecektir. İlk olarak karşımıza gelen “Before You Begin” ekranında bu sihirbazın kullanım amacı hakkında bilgi verecektir. Bu aşamada devam etmeden önce Administrator hesabının güvenilir bir şifreye sahip olması gerektiği, TCP/IP ayarlarının statik olarak doğru bir şekilde yapılandırılmış olduğundan emin olmamız gerektiği ve Windows ile ilgili son güncellemelerin tamamen yapıldığından emin olmamız gerektiği konularında bizi uyarıyor.

 

 

 

 

Windows Server 8 Kurulum makalesinde de hatırlayacağınız üzere sunucumuzun ip konfigürasyonunu aşağıdaki şekilde ayarlamıştık.

 

 

 

 

Before You Begin” adımındaki kontrollerden emin olduktan sonra Next ile bir sonraki aşamaya geçiyoruz. KarşımzaSelect Installation Type” ekranı gelecektir.

 

 

 

 

Active Directory Domain Service rolünün kurulumu için bu aşamada “Role-based or Feature-based Installation” seçeneği seçili iken Next ile sonraki aşamaya geçeceğiz. “Scenario-based Installation” ile ilerlemek isterseniz size bu seçeneğin sadece domain ortamında kullanılabileceğini belirten uyarı mesajı gelecektir.

 

 

 

 

Karşımıza gelen “Select Destination Server” ekranında rolleri ya da özellikleri üzerine yükleyeceğimiz sunucu ya da sunucuları seçmemizi istiyor. Biz WIN8-SERVER isimli lokal sunucumuza kuracağımız için onu seçip Next ile sonraki adıma geçiyoruz.

 

 

 

 

Bu aşamada önceden Server Manager konsoluna eklenmiş ağdaki başka bir uzak sunucuya da uzaktan rol ya da bileşen yüklemesi yapabilirsiniz. Fakat öncelikle bu sunucu ya da sunucuların Server Manager konsolu içerisindeki “server pool” içerisine eklenmesi gerekir. Ayrıca          “Select a virtual hard disk” seçeneği ile de bir sanal makineye ait VHD’yi gösterek sanal sunucu üzerine de rol ya da özellik kurulumu yapılabilir.

 

 

 

 

“Select a virtual hard disk” seçeneğini seçince sizden sanal sisteme ait VHD dosyasını göstermenizi ister.

 

 

 

 

Biz “Select a server from the server pool” seçeneği seçili iken alttan WIN8-SERVER isimli lokal sunucumuza kuracağımız için onu seçip Next ile sonraki adıma geçiyoruz.

 

 

 

 

Gelen “Select Server Roles” ekranında Roles altından yükleyeceğimiz “Active Directory Domain Services” rolünü seçiyoruz.

 

 

 

 

Karşımıza bu rolle ilişkili yüklenmesi gereken feature (özellik) ekranı gelecektir. “Add Required Features” butonu tıklanarak gerekli özelliklerin de eklenmesi sağlanır.

 

 

 

 

 

 

Ve Next ile sonraki aşamaya geçiyoruz.

 

Karşımıza “Select Features” ekranı gelerek Features altında da yüklenecek özelliklerin seçili olarak geldiğini göreceksiniz.

 

 

 

 

Next ile sonraki bir sonraki adıma ilerliyoruz.

 

Karşımıza “Active Directory Domain Services” ekranı gelerek servisle ilgili bilgiler verilecektir. Özellikle bu adımda active directory yapısının çalışması gereken entegre servislerden birinin de DNS Server rolü olduğu ve bu sunucuda DNS rolü kurulu değilse ilerleyen aşamalarda bu rolün de kurulumu için gerekli uyarının geleceği ile ilgili bilgilendirmeler geliyor.

 

 

 

 

Biz Next ile bu adımı da geçiyoruz.

 

Karşımıza gelen “Confirm Installation Selections” ekranında seçilen rol ve servislerin yüklenmesi için bizden Commit butonuna basarak onaylamamızı istiyor. Kurulum sonunda otomatik olarak yeniden başlatma gerekirse yeniden başlaması için de “Restart each destination server automatically if required” kutucuğu doldurulabilir. Yes ile gelen uyarı mesajını onaylıyoruz.

 

 

 

 

 

 

Commit ile onaylıyoruz.

 

 

 

 

Installation progress” ekranında kurulum süreci başlamış oluyor. “View installation progress” altından kurulum ilerlemesini kontrol ederek tamamlandıktan sonra Close ile kapatıyoruz.

 

 

 

 

Yine bu aşamada isterseniz kurulum aşamasının bitmesini beklemeden Close ile bu ekranı kapatıp; Notifications altından Task Details ile ilerleme durumunu izleyebilirsiniz.

 

 

 

 

Server Manager içerisinde Active Directory Domain Services rolünün yüklemeye devam edildiğiyle ilgili uyarı aşağıdaki şekilde de görüldüğü üzere gelecektir.

 

 

 

 

Bu ekranda çalışan task ile ilgili detaylar için “Task Details and Notifications” ekranı açılınca aşağıdaki şekilde görüldüğü üzere Active Directory Domain Service rolünün kurulumuna ilişkin süreci görebilirsiniz.

 

 

 

 

Burada özellikle Actions altında bir sonraki alınması gereken aksiyonla ilgili bilgiyi görebilirsiniz. Bu aksiyon üzerine tıklayarak kalan adımlara devam ediyoruz.

 

 

 

 

Karşımıza “Deployment Configuration” ekranı gelerek kuracağımız role göre kurulum tipini seçmemizi ister. Mevcut domain ya da domainlerden birine additional domain controller ilave kurulumu için “Add a domain controller to an existing domain” seçeneğini seçiyoruz.

 

 

 

 

Mevcut bir forest içerisine yeni bir domain kurulumu için “Add a new domain to an existing forest” seçeneğini seçiyoruz. Bu durumda bizden “Select domain type” kısmında Child domain mi yoksa farklı bir Domain Tree’mi kuracağımızı belirleyeceğimiz seçenekler gelecektir.

 

 

 

 

 

 

Yeni bir forest ve yeni bir domain kurulumu için, “Add a new forest” seçeneği seçiyoruz. Biz sıfırdan yeni bir forest ve yeni bir domain yapısı oluşturduğumuz için “Add a new forest” seçeneğini seçiyoruz. Root domain name kutucuğuna domain adı olarak “cozumpark.local” girip, Next ile sonraki aşamaya geçiyoruz.

 

Karşımıza gelen Domain Controller Options ekranında önceki Windows Server sürümlerindekine benzer Forest Functional Level, Domain Functional Level seviyeleri ile ilgili seçenekler gelecektir. Burada Windows Server 8 domain ve Windows Server 8 forest fonksiyonel seviyesinin de geldiğini görüyoruz. Ayrıca alt kısımdan DNS Server Rolünün kurulumu, Global Catalog rolü seçimi ve RODC seçimi ile ilgili kutucuklar geliyor.

 

 

 

 

Yine alt kısma da Directory Service Restore Mode (DSRM) şifresini girmemizi isteyen ekran geliyor. Biz gerekli seçimleri yaptıktan sonra Next ile ilerliyoruz.

 

 

 

 

Bir sonraki aşamada karşımıza “Additional Options” ekranı gelecektir. Burada active directory veritabanı , log dosyaları ve SYSVOL klasörlerinin konumunu soracaktır.

 

 

 

 

Next ile sonraki aşamaya geçiyoruz.

 

Karşımıza gelen Review Options sayfasında yaptığımız seçimlere ilişkin özet bilgileri kontrol etmemiz için getiriyor. Yapılan ayarların bir powershell script dosyasını çıkartmak için View Script butonunu kullanabilirsiniz.

 

 

 

 

Oluşan dosyayı NotePad uygulaması ile açarsanız Windows Server 8 Active Directory kurulumu için oluşan script parametrelerini göreceksiniz.

 

 

 

 

Next ile “Review Options” ekranını geçiyoruz. Sonraki adımda yaptığımız seçimlere göre gereksinim kontrolü yapan “Prerequisities Check” süreci başlıyor.

 

 

 

Gereksinimleri karşılıyorsak “All prerequisities checks passed successfully” mesajı gelecektir.

 

 

 

 

Install ile Active Directory Domain Service kurulumunu başlatıyoruz.

 

 

 

 

Kurulum tamamlandıktan sonra “Results” ekranında sunucunun domain controller olarak konfigüre edildiği ile ilgili uyarı gelecektir. Yeniden başlatmak için önceden işaretli gelen “Reboot this server when wizard completes işaretli iken Close butonuna basıyoruz.

 

 

 

 

Sunucu yeniden başladıktan sonra artık domain ortamına logon olacağımız için domain ismimizle paralel logon sayfası geliyor.

 

 

 

 

Gerekli kullanıcı bilgilerini girip Submit ile logon oluyoruz. Logon olduktan sonra açılan Server Manager konsolunda hem sol ekrandaki linklere hem de sağ kısma kurulan rollerle ilgili bağlantılar gelecektir.

 

 

 

 

 

 

Windows Start menüsüne tıkladığınızda da Metro UI arayüzüne Active Directory yönetim araçlarına ait kısayolların otomatik olarak geldiğini göreceksiniz.

 

 

 

 

Evet, bu makalemizde sizlerle Windows Server 8 Developer Preview üzerine Active Directory Domain Service rolünün kurulumunu gerçekleştirdik. Bir sonraki makalede görüşmek dileğiyle esenkalın.

 

 

Exit mobile version