Synology Nas Üzerinde Kullanıcı ve Grup Oluşturma ve Gelişmiş Paylaşım Ayarları- Bölüm3

 

İlk makalemizde cihaz tanıtımı kurulumunu ve ikinci makalemizde disk birimi ve paylaşılan bir klasör oluşturma adımını ele almıştık. Bu makalemizde ise Synology üzerinde kullanıcı, grup oluşturma, bu kullanıcılara yetkiler verme ve gelişmiş yetkilendirme adımlarını ele alacağız.

Öncelikle masaüstü veya menüden “Denetim Masası’na” girelim.

“Kullanıcı” butonuna tıklayalım.

Açılan ekranda “Oluştur” butonuna tıklayalım

“Oluştur” butonu altında yer alan “Kullanıcı Oluştur” butonuna tıklayalım. Dış ortamlardan kullanıcı import etme imkanına sahibiz. Bunu “Kullanıcı Al” kısmında görebiliyoruz.

Gelen ekranımızda kullanıcı adı, açıklama mail ve şifre bilgisini girelim. Bu kullanıcıya mail attırma imkanımız var fakat biz mail ayarlarımızı ilerleyen adımlarda ele alacağız bu nedenle bu adımı şimdi pas geçiyoruz. Zaten bu adım olmasa da sorun değil. Bu aşamadan sonra “İleri” butonuna tıklayalım.

Bu ekranımızda eğer ortamımızda daha önce kullanıcı yerine grup oluşturulmuş ise direk kullanıcıyı bir gruba atayabiliriz. Varsayılan olarak administrator grubu tanımlanmış durumda fakat biz kullanıcımızı gruba atama işlemi yapmıyoruz. Bu işlemi daha sonra grup oluşturma aşamasında göreceğiz. “İleri” butonu ile bir sonraki ekrana ilerleyelim.

Hali hazırda var olan klasörlere oluşturulacak kullanıcı için hak verebilir veya vermeyebiliriz. Ben örnek olması açısından hak veriyorum. “İleri” ile sonraki ekrana geçelim.

Kullanıcının yetkilendirildiği klasöre kota uygulaması yapabiliriz. Örnek olması açısından 1 Gb kota verip bir sonraki ekrana “İleri” ile ilerleyelim.

Kullanıcıya sistem üzerinde yer alan servisler için yetki verebiliriz. Biz hepsini kullanacağımızı düşünerek yetkilendirme yapıp “İleri” butonu ile ilerliyoruz.

Listede kullanılacak olan servisler için kişi veya gruplara hız limiti ekleyebiliriz. Gördüğünüz gibi kota, hız limiti gibi çok esnek işlemler yapabiliriz. Cihaz bu konularda çok başarılı. Bu ekranda “Özelleştir” butonuna tıklayalım.

Hız işlemini zaman bazlı yapabiliriz. Bu network yükü gündüz yoğun olabilecek ortamlar için çok güzel bir özellik.  Biz bu özelliği kullanmadan “Tamam” ile ilerleyelim.

Bu ekranımızda kullanıcı için yaptığımız işlemlerin özeti yer almaktadır. “Uygula” ile işlemi tamamlayalım.

Ben aynı işlemleri birkaç kez yaparak 4 kullanıcı daha oluşturuyorum.

Kullanıcıdan sonra şimdi grup oluşturmaya geçebiliriz. Bu işlem için denetim masasından “Grup” butonuna tıklayalım.

Açılan ekranda “Oluştur” butonuna tıklayalım.

Grubumuza bir isim ve açıklama ekleyerek sonraki ekrana ilerleyelim.

Gruba var olan klasörlere yetki verebiliriz. Bu adımı pas geçip bir sonraki adıma ilerliyoruz.

Dilersek gruba servisler için hız yetki ataması yapabiliriz. Bu ekranı varsayılan ayarlarda bırakarak sonraki ekrana ilerliyoruz.

Yapılan işlemlerin bir özeti karşımıza geldi. “Uygula” ile işlemlerimizi tamamlayalım.

Aynı işlemleri bir kez daha gerçekleştirerek testlerde kullanmak için bir grup daha oluşturuyorum. Şu anda COZUMPARK ve YETKISIZ adında iki adet grubumuz ekranda yer almaktadır.

Grup seçiliyken “Üyeleri Düzenle” butonuna tıklayalım.

Üyelerimizi seçip “Bitir” butonuna tıklayalım.

Aynı işlemi YETKISIZ grubu için yapalım.

Kullanıcılarımız seçelim çoklu seçim yapabiliriz.

“Bitir” butonu ile işlemimizi tamamlayalım.

Grup ve kullanıcı tanımlama adımları bittiğine göre testlerimize geçelim. Öncelikle bir paylaşımlı klasör oluşturalım. Bu işlemler için “Oluştur” butonuna tıklayalım.

Açılan menüden “Yeni Paylaşımlı Klasör Oluştur” kısmına tıklayalım.

Açılan ekranda klasörümüze isim verelim. “Geri Dönüşüm Kutusunu Etkinleştir” seçeneği ile silinen öğeleri geri alabilmek için ayarımızı yapalım.

Üst tabda yer alan Windows ACL özelliği ile klasik yetkilendirmeleri pas geçerek DSM cihazımıza ait yetkilendirme özelliklerini aktif edelim. Bu özellik aktif olmazsa yaz/oku/erişim yok gibi klasik yetkilendirme dışında ayar yapamayız.

Son tab olan Dosya İndeklemesi özelliği ile büyük verilerde hızlı erişim imkanımız olacağından ve hızlı arama yapılacağından bu seçimi de işaretleyelim.

Klasörümüz oluştu.

Şimdi oluşturulan klasörün özelliklerine girelim.

Bu üst klasörümüz olacağı için Everyone grubuna özellikler verelim. Bu işlem için gruba çift tıklatalım ve izin özelliklerine girelim.

Everyone grubuna “İzin Ver” seçeneği ile aşağıdaki seçimlere izin verme yetkisi sağlayalım. Bu klasörümüze aşağıda olduğu gibi sadece okuma özelliğini aktif edelim.

Bu üst klasörümüzün altında sade bir klasör oluşturalım. Bu nedenle “Oluştur” butonu altında yer alan “Klasör Oluştur” kısmına tıklayalım.

Oluşturulan klasörümüze sağ tıklayıp “Özellikler” menüsüne tıklayalım.

Açılan ekranımızda “Gelişmiş Seçenekler” butonuna tıklayalım.

Öncelikle “COZUMPARK” grubumuzu seçelim ve bu gruba tam yetki verelim.

“YETKISIZ” grubumuza yine tam yetki fakat silme hakkı vermeyelim. Görüldüğü gibi izinlerimiz çok esnek bu bize şirket ortamında büyük artılar kazandıracaktır.

“Bu klasöre, alt klasörlere ve dosyalara uygula” seçeneğini işaretleyerek altta oluşacak olan tüm dosya ve klasörlere bu yetkilendirmelerden etkilenme işlemini yapalım.

Şimdi test edebiliriz. \\192.168.1.3 ile cihazımıza giriş yapalım.

Tüm haklara sahip COZUMPARK grubu üyesi olan HAKAN kullanıcı ile giriş yapalım.

İki adet dosya oluşturalım.

Oluşturulan dosyayı silmeye çalışalım.

Görüldüğü gibi yetkilerimiz doğrultusunda dosyamızı silebiliyoruz.

Şimdi aynı klasörümüze giriş yapalım.

YETKISIZ grubunun üyesi olan RIZA kullanıcısı ile giriş yapalım.

Bir dosya oluşturalım.

Dosyamız sorunsuzca oluştu.

YETKISIZ grubuna burada her işlemi yapma hakkını verdik fakat silme hakkını vermedik. Oluşturduğumuz dosyayı silmeyi deneyelim.

Görüldüğü gibi dosyamızı silemedik. İzinlerimizin ne kadar işlevsel ve esnek olduğunu görebiliyoruz.

Aktif ettiğimiz geri dönüşüm özelliği sayesinde testler sırasında kullandığım ve sildiğim dosyalarımızı burada görebiliyoruz. Yanlış kullanımlar sonrasında silinen dosyalarımıza buradan erişip geri getirme imkanına sahibiz.

Gelişmiş paylaşımdan sonra basit paylaşıma göz atalım. Bu işlem için tekrardan bir paylaşımlı klasör oluşturalım ve bu klasöre yetkiler verelim.

Klasörümüze isim verelim.

Üst tabda yer alan Windows ACL özelliğini işaretlemediğimiz için “Tamam” butonuna basmamız ile birlikte direkt olarak bir sonraki ekranda karşımıza basit paylaşım hakları geldi. Dilediğimiz kullanıcı ve gruba buradan basit yetkilendirme yapabiliriz.

Bu makalemizin de sonuna geldik. Synology nas cihazımızın özellikleri oldukça geniş ve işlevsel. Bu nedenle makale serimiz devam edecek. Yararlı olması dileği ile.

Exit mobile version