Subdomain Nedir?

subdomain

Subdomain nedir sorusuna kısa bir tanımlamayla şu açıklamayı yapabiliriz; Subdomain alt alan adı olarak tanımlanabilir. Bir domain türevi olarak işlev görür. Domaine bağlı olarak gerçekleştirilecek dizin yaratımında kullanılır. Yani subdomainler ana domainlerin uzantısı olarak çalışır. Etki alan adıyla da ifade edilebiliriler. 

Web sitelerin internetteki kimliğini domain temsil eder. Subdomainler burada farklı bir tanım görerek ana domainin bir uzantısı şeklinde görev alırlar. Yalnızca ana domaine bağlı olarak çalışan subdomainler, domainden önce bir yerde konumlandırılır. Mesela nokta işareti subdomaini domainden ayıran bir unsurdur. Örnekle açıklamak gerekirse, ornekx.com bir domain olarak tanımlanır. Play.ornekx.com bir subdomain olarak tanımlanır. Dolayısıyla subdomain, domain olmadan tek başına anlamlı değildir. Genellikle ana domaine bağlıdır.

Subdomain Ne İşe Yarar?

Subdomain nedir sorusundan sonra ne işe yarar sorusu da önem kazanır. Ne işe yaradığına dair açıklamaları maddeler halinde veriyoruz;

Subdomain Avantajları Nelerdir? Bu avantajlar Ne Sağlar?

Hosting özellikleriyle alakalı bir konudur. Hosting hesabına bağlı alan adı oluiturma işlemleri destekleniyorsa hemen bir alt alan adı yani subdomain oluşturmanız mümkün hale gelir.

Öncelikle subdomain oluşturma işlemleri için hosting hesabınıza subdomain oluşturmak için izin vermelisiniz. Mevcut alan adınızın ön tarafına belirleyeceğiniz karakterlerden meydana getirilir. Avantajlarını listelemek gerekirse;

Subdomain Nasıl Oluşturulur?

Subdomain oluşturmak için bir hosting’e sahip olmanız gerekir. Hosting yönetiminden oluşturulan bir uygulama türüdür. Yalnızca alan adı alımıyla hosting satın almazsanız dolayısıyla subdomain de almak mümkün olmayacaktır. Seçilen hosting paketleriyle subdomain alan adları almak oldukça basittir. Bu sayede yayınlama şansını elde ederken mail hizmeti de alabilirsiniz. 

SEO Açısından Subdomain Önemi 

SEO çalışmaları, web site trafiğini arttıran oldukça önemli ve tek çalışma türü olarak tanımlanır. Bu tanım organik trafikler için geçerlidir. Dolayısıyla subdomain alımlarıyla web sitenize ait kategorileri ve hizmet türlerini belirtmek, Google böceklerinin sitenizi rahatlıkla indekslemesine ve anlamlandırmasına olanak verir. Bu sayede hızlı indeks ve anlamlandırma sayesinde Google tarafından olumlu puanlandırılırsınız. Kusursuz bir hizmet politikasına bu sayede ulaşılır. Subdomainler ile web sitenizin içeriklerini arttırma şansı da elde edilir. Özellikle arama motorlarının katmanlı yapılara önem vermesi, subdomaini SEO çalışmaları için oldukça önemli yapar.

Web Sitenizin Anlamlandırılma Çalışmaları İçin Subdomain Farkı

Subdomainler web site anlamlandırılmasında oldukça önemlidir. Arama motorları bu sayede sitenizi anlamdırarak daha rahat indeksler ve görünürlüğünüz bu sayede daha hızlı artar. Kullanıcı tarafında da güvenilirlik ve profesyonellik inşa etme imkanı tanır.

Birçok konunun subdomainler ile belirtilerek yayınlanması siteler için profesyonellik sağlarken, kullanıcılar için de pozitif olumlandırma sağlar. Bu açıdan subdomainlerin kullanımı oldukça önemlidir. Dijital dünyada artan rekabet ortamında öne çıkacak adımlar atmak için gerekli olan adımlardan biridir. Web sitenin çeşitlendirilmesini sağlarken, görünürlük elde edilmesini de sağlar.

İlginizi Çekebilir: Dijital Göçebe Nedir?

Exit mobile version