Ofis 365 Üyelik Hesabının Oluşturulması ve Domain Ekleme


Hesabının Oluşturulması


 


İlk makalemizde “Ofis 365 nedir?”,  “Artıları eksileri nedir?”, “Neden Ofis 365 kullanmalıyız?“ gibi sorulara yanıt aramıştık.


 


Ofis 365 sistemine üyelik gerçekleştirmek için Microsoft tarafından sağlanan Live ID hesabına sahip olmamız gerekmektedir. Bunlar Hotmail, msn, livespaces ve Outlook gibi ID’ler olabilir. İlk makalemizde belirttiğimiz gibi Ofis 365 ürününü bir sistem yöneticisinin devreye alabileceği şekilde anlatmaya çalışacağım. Ürünü aksi halde video çekmeden en ayrıntılara kadar detaylandıramayız. Bazı görsel yönetimli ürünlerde makale yazmakta zorluklar çıkabiliyor. Biz elimizden geldiği kadar önemli kısımları adım adım detaylandıracağız.


 


http://www.microsoft.com/en-us/office365/online-software.aspx bu sayfaya browser üzerinden giriş yaparak üyelik işlemlerimizi başlatalım. Resimde karşımıza gelen ekrandan “FREE TRIAL” butonuna tıklayalım.


 


 



 


 


Bir sonraki ekranda ücretsiz olarak kullanabileceğimiz sürümlerin trial linkleri geldi. Biz “Plan E3” paketini kullanacağımız için buradaki “FREE TRIAL” butonuna tıklayalım. Burada seçim yaparken yapımızı hesap edip iyi karar vermemiz gerekmektedir. E1-E4 arası paketlerde paket değişikliğinde sorun olmazken P1-P2 paketten E1-E2-E3-E4 gibi paketlere geçişlerde posta kutularının farklı sunucularda tutulmasından dolayı sancılı geçiş yaşanabilmektedir. Aşağıdaki ekranda paketlerin alt kısımlarında bulundurdukları özellik tablosu da yer almaktadır.


 


 



 


 


Üyelik için açılan ekrandaki bilgileri dolduralım. Bu ekrandaki bazı alanları aşağıda açıklama yapma gereksinimi duyuyorum.


 


 



 


 


Yukarıdaki ekranda yer alan “1” numaralı kısımda üyelik esnasında oluşturulacak olan domain için bir isim vermemiz istenmektedir. Tabi ki bu domain ismi ile daha önce üyelik gerçekleştirilmiş olmamalıdır. Sonrasında bizim verdiğimiz isme “onmicrosoft.com” eklentisi eklenmektedir. Bizim üstteki senaryoya göre domain adımız “riza1903.onmicrosoft.com” şeklinde oldu.


 


“2” numaralı ekranda ise Admin konsoluna erişim yapacak ve işlemleri yönetecek olan User için bir ID belirlememiz gerekmektedir. Burada ben “rizasahan” şeklinde bilgi girdim. Konsola giriş yapmak isterkenrizasahan@riza1903.onmicoroft.com şeklinde ID ile giriş yapacağım. Üstteki ekrandaki bilgileri tamamladıktan sonra “I accept and continue” butonuna tıklayalım.


 


Bu aşamada artık kısa bilgilerimiz ile üyeliği tamamladıktan sonra Admin konsoluna erişmiş bulunuyoruz. Kırmızı okla gösterildiği gibi şu anda bizim “riza1903.onmicrosoft.com” alan adına göre servisler yapılandırılıyor. Admin konsolu aşağıdaki ekrandaki gibidir. Buradan domain ekleme, user ekleme, exchange – lync – Sharepoint yönetim ekranları gibi ekranlara ulaşım sağlayabiliyoruz. Bu konsol üzerinden yine üyeliği satın almamız durumunda ödemeleri gerçekleştirip faturalarımızı görebiliyoruz. Gerekli kısımlara yer yer makalelerimizde değineceğiz.


 


 



 


 



 


 


Servis kurulum işlemleri tamamlandı. Üstteki iki resmi kıyaslayarak bakacak olursak kurulan “Outlook, Team site, Lync” servisleri ile ikinci resimdeki alanlarımız etkin hale geldi. Bu işlemler ile üyeliğimizi temek olarak tamamlamış olduk. Bu üyelik oluşturulmadan Ofis 365 mimarisinde domain ekleme v.s. gibi işlemler yapamıyoruz. Konsola erişim için bir bakıma mecburen Live ID ile üye solup sonradan bu alanı yönetiyoruz. Temel üyelikten sonra kullanıcılarımızı oluşturabilir sonrasında domain ekleyerek kullanıcılarımızı bu domaine dahil edebiliriz. Biz önce domain ekleme işlemi yapacağız sonrasında kullanıcılarımızı tanımlayacağız kafa karışıklığına mahal vermeyelim ve minikte olsa fazladan iş getirmeyelim.


 


 


Domain ekleme işlemine gelmeden önce bu konsoldan çıkıldığında nasıl login olacağımız noktasına gelelim. Konsoldan çıkış yaptığımızda http://portal.microsoftonline.com sayfasına giriş yapalım. Aşağıdaki resimde olduğu gibi yönetici hakkı ile oluşturduğumuz olduğumuz kullanıcı bilgilerini girelim. Sonrasında “Oturum aç” butonuna tıklayalım.


 


 



 


 


Admin konsolumuza bu şekilde erişim sağladık.


 


 



 


 


Ofis 365 Domain Ekleme İşleminin Yapılması


 


Üyelik işlemimizden sonra domain ekleme işlemimizi yapmamız gerekmektedir. Bu işlem için Konsolda “Domains” kısmına tıklayarak “Add a domain” linkine tıklayalım.


 


 



 


 


Karşımıza gelen ekranda eklenecek olan domain bilgimizi girelim. Ben “rizasahan.com” isimli domaini ekleyeceğim için bu bilgileri girdim. “Next” butonu ile ilerleyelim.


 


 



 


 


Bu ekranda eklenen domainin bize ait olup olmadığını anlamak için bir doğrulama işlemi yapılması gerekmektedir. Bu nedenle doğrulama metodunu seçmemiz gerekiyor. Ben Dns serverim üzerinde bir kayıt açıp doğrulama işlemini buradan yaptıracağım için “General instructions” seçeneğini seçiyorum. Siz kendi dns yapılandırmanıza göre veya yapmanız gereken doğrulama işleminin size uygun gelen yapısına göre farklı seçim yapabilirsiniz. Genelde en çok kullanılan yöntem bizim kullanacağımız yöntem olup bu seçimle ilerlemenizde yarar vardır.


 


 



 


 


Bu seçimden sonra bizim Dns serverimiz üzerinde aşağıda ismi geçen iki kayıttan sadece bir tanesini oluşturmamız istenmektedir. Bu kayıtlardan sadece bir tanesini açmamız gerekmekte olup hangisinin seçileceği bizim isteğimize kalmış durumdadır.


 


 



 


 


Bu kaydı oluşturmadan doğrulama yaptırırsak eğer aşağıdaki hatayı almaktayız. Oluşturulan kaydın üzerinden en az 15 dakika geçmesi gerekmektedir. Bazı hosting firmalarında dns update işlemleri biraz geç gerçekleşebilmektedir. Bu neden bu süre biraz uzayabilmektedir.


 


 



 


 


Ben kendi hosting firmam üzerinden Dns Editör arayüzüme erişerek açmam gereken kayıtlardan Txt olanını açma konusunda karar verdim ve bu kaydı açtım.


 


 



 


 


Kaydımızı açtıktan sonra doğrulama işlemine başarı ile tamamlandı. Bu ekranımızda ise bize kullanılacak servislerin hangisini aktif etmek istediğimiz sorulmaktadır. Biz Sharepoint kısmını daha sonra yapılandıracağımız için ilk iki adımı seçerek “Next” ile ilerliyoruz.


 


 



 


 


Son adımda mail server ve lync uygulamasının çalışabilmesi içi Dns üzerindeki ayarları görebilmemiz adına “Configure DNS records” butonu geldi. Biz bu adımları ayrıca yapılandıracağımız için “Close” butonuna tıklayarak domain ekleme işlemimizi bitirelim.


 


 



 


 


Hesap alırken default olarak gelen ve olmak zorunda olan domainimize ek olarak bizim kullanacak olduğumuz ve eklediğimiz domain aşağıda görüntülenmektedir.


 


 



 


 


Domaini seçtiğimizde Lync ve Mail trafiği için gerekli olan kayıtları görebileceğimiz “View DNS settings” butonu aktif hale geldi. Bu butona tıklayalım.


 


 



 


 


Bizden açılması istenen kayıtlar aşağıdaki gibidir.


 


 



 


 



 


 


Şimdi bu kayıtları Hosting Dns panel üzerinden oluşturuyorum. Bu kayıtlar dan genelde hepsi yönetim paneli olan Dns editörler üzerinden açılmakta olup “_sip” kaydı Hosting firmaları tarafından bizzat açılmak zorundadır. Bu kayıt Owa üzerinde Lync oturumunun aktif olarak çalışması için gereklidir. Açılmadığı durumda bilgisayarımıza kurulacak olan Lync yazılımı oturum açabiliyorken Owa üzerinden Lync oturumu açılmayacaktır.


 


Dns editör üzerinden kayıtlarımızı ekledik. Domain ekleme adımlarını bu şekilde tamamlamış olduk.


 


 



 


Makalemizin sonuna geldik. Diğer bölümde görüşmek üzere.

Exit mobile version