SQL Server 2012 Otomatik Yedekleme ve Eski Yedekleri Temizleme
Daha önce yayınlanan http://www.cozumpark.com/blogs/sql/archive/2013/04/07/sql-server-2012-kurulumu.aspx bu makalemizde Sql Server 2012 kurulumunu ele almıştık. Şimdi ise Sql Server 2012 üzerinde otomatik yedekleme ve eski yedeklerin temizlenmesi işlemlerini ele alacağız.
Öncelikle Sql Server Management Studio’yu açalım.
Sql Server üzerinde değişik metotlar ile yedekleme işlemi sağlayabilirsiniz. Ben klasik olan yöntemi anlatmaya çalışacağım. Bir yedekleme işlemi görevi oluşturmak için “Maintenance Plans” menüsüna sağ tıklayarak“Maintenance Plan Wizard” kısmını tıklayalım.
Açılan sihirbaz ekranını “Next” ile geçelim.
Bu ekranda oluşturulacak olan plana bir isim ve açıklama girelim. Hangi hesap ile yedekleme işleminin yapılacağını belirleyelim. Biz burada yönetici olan varsayılan hesap ile oluşturulacak olan planı çalıştıracağımız için ekrandaki seçimi varsayılan ayarlarda bırakıyoruz. Burada oluşturulan planın zamanını ayarlayabiliriz fakat ben bunu farklı bir ekrandan yapacağım için, burayı varsayılan ayarlarda bırakıyorum. Bu ekranda gerekli açıklama ve isimleri verdikten sonra “Next” ile ilerleyelim.
Bu ekranımızda görüldüğü gibi birçok işlemi gerçekleştirebilecek planlar oluşturabiliriz. Biz full backup ile yedekleme yapacağımız için ekranımızdaki seçimi yapıp “Next” ile ilerliyoruz.
Bu ekranda birden çok plan ayarlanması durumunda öncelik sıralaması yapabiliriz. Bizim tek planımız olduğu için direkt olarak “Next” ile ilerliyoruz.
Açılan ekranımızda yedeklemesi yapılacak olan veri tabanlarının seçimi yapılmalıdır. “Database(S)” kısmında yer alan combo butonuna tıklayalım.
Bu ekranımızda yedeklenecek olan veri tabanlarımızı seçelim ve “Ok” ile işlemimizi tamamlayalım.
Sonrasında aynı ekranımızın alt kısmında yer alan “Create a backup file for every database” kısmından yedeğin alınacağı yolu tanımlamak için … butonuna tıklayalım.
Alınacak olan yedeklerin yolunu seçerek işlemimizi “OK” ile tamamlayalım.
Bu ekranımızda ise gerçekleştirilen plan dahilinde yapılacak olan yedekleme sırasında oluşacak olan durumları anlatan raporların kaydedileceği yol sorulmaktadır. Bu loğu yazdırmak bize artı bir avantaj kazandıracak olumlu raporları veya olumsuz durumlarda oluşacak olan sorunları buradan gözlemleyebilir ve çözüm üretebiliriz. E-mail report ile oluşan raporu mail olarak bir mail adresine yönlendirebiliriz. Bu ekrandaki varsayılan ayarlara dokunmadan “Next” ile bir sonraki aşamamıza geçiş yapalım.
Bu ekranımızda planı oluşturmak adına yaptığımız işlemlerin bir özeti görüntülenmektedir. “Finish” ile planımızın oluşturulmasını sağlayalım.
Planımız aşağıda görüldüğü gibi sorunsuz bir şekilde oluştu. Şimdi oluşan planın detaylarına eğilebiliriz.
“Maintenance Plans” altında Yedekleme planımızın oluştuğunu görmekteyiz. Oluşan planımız üzerinde sağ tıklayarak “Modify” kısmına tıklayalım.
Karşımıza gelen ekranda plana ait detaylar yer almakta ve burada istenilen değişiklikler yapılabilmektedir. Orta kısımda oluşmuş olan yedek görevine çift tıklayalım.
Bu ekranımızda çalışacak olan yedekleme planı konusunda zamanlama yapabiliriz. Ben her gün saat 12:00:00 ‘da yedek alacak şekilde planımızı yapılandırıyorum. “Ok” ile işlemimizi tamamlayalım.
Test amaçlı olarak “Sql Server Agents” tabı altında yer alan “Job” başlığı altında yer alan yedek planımıza sağ tıklayarak “Start Job at Step…” kısmına tıklayarak yedekleme işlemlerini şimdi çalıştıralım.
Yedekleme işlemi hatasız şekilde tamamlandı.
Belirtmiş olduğumuz yedek yoluna yedeklerimiz sorunsuzca alındı.
Bu işlemlerimiz sorunsuz tamamlandığına göre şimdi yedek temizleme işlemimizi gerçekleştirelim. Bu işlemi yapmaz ve sürekli yedek alınmasını sağlarsak gözden kaçması durumunda çok fazla zamana ait yedekleme yapılmış ve disk dolması gibi durumlarda hata oluşması kaçınılmaz olacaktır.
Bu işlemi gerçekleştirebilmek adına Modify durumda olan yedek planımızın ekranına sol kısımda yer alan “Toolbox” bölümünden “Maintenance Cleanup Task” ikonunu sürükle bırakarak sağ kısma taşıyalım.
Temizleme planı yedek planından sonra çalışacağı için yeşil okunu yedekleme planına bağlayalım. Temizleme görevine çift tıklatarak ek ayarlarımızı yapalım.
Test olarak yapacağımız için “C:\Sqlyedek” yolunda yer alan uzantısı bak olan ve 1 günden önce olan yedeklerin silinmesi şeklinde bir ayar yapıyoruz.
Yapılan bu işlemlerin tümünü “File” menüsünden “Save All” yaparak kaydedilmesini sağlayalım.
Bu işlemimizi test etmek adına bilgisayarımızın tarihini ileri alıyoruz. Daha önce oluşturmuş olduğumuz yedekleme planını test amaçlı olarak el ile çalıştırdım. Bu aşamadan sonra yeni alınan yedekle birlikte bir gün öncesine ait olan yedeklerimizin silindiğini görebiliyoruz. Bu şekilde belirlediğimiz süreden sonraki yedeklerin disk üzerinde yer tutmamasını sağlayabiliriz.
Birkaç Sql Server 2012 makalesi ile daha yolumuza devam edeceğiz. Yazılımcı olmayan admin düzeyinde Sql kullanımı için bize yararı olacağını düşündüğüm konularda bilgi vermeye çalışacağım. Yararlı olması dileği ile.