Azure RDS Deep Dive – Bölüm 12 Overview Azure Cloud Services
RDS Deep Dive Makale serimizin bu bölümüne kadar olan bölümlerde Basic RDS Deployment işlemlerini gerçekleştirmiş ve oluşturmuş olduğumuz Cloud Services içinde bulunan RDS ortamına public internet üzerinden erişimleri gerçekleştirmiştik.
Oluşturmuş olduğumuz RDS farmı içinde bulunan sunucu, storage, network, public DNS name, IP Adresleri, oluşturmuş olduğumuz Load Balanced Set vb… bütü n RDS bileşenleri oluşturduğumuz azcld-01 isimli Cloud Services içinde bulunmaktadır.
Part 12 Overview Azure Cloud Services makalemizde Cloud Services’i mizi inceleyeceğiz ve Azure’ nin RDS ortamları için sağlamış olduğu yönetim kolaylıklarından bahsedeceğiz.
Azure Portalımız üzerinde Clodu Servies bölümüne giriyoruz ve RDS bileşenlerimizin barınmış olduğu azcld-01 isimli Cloud Services’ in içine giriş yapıyoruz.
Azcld-01 isimli cloud services’ imizin ana giriş panelinde;
Dashboard, Monitor, Scale, Instance, Linked Resources ve Certificates
ana bölümlerini görebilmekteyiz.
Dashboard bölümü, Cloud Services içinde bulunan bütün bileşenlerin anlık durumlarını, kullanılan kaynakları ve Cloud Services’ in sahip olduğu diğer temel bilgileri ana ekranda özet olarak göstermekte ve diğer bölümlere linkler vererek ilgili bölümlere hızlı bir şekilde gezinti yapmamıza imkan veren ana giriş sayfasıdır.
Yukarıda örnekte görüldüğü gibi Running bölümünde uyarı vardır. Cloud services içinde bulunan azure sanal sunucularımızdan bir tanesi kapalı durumda ve bu sunucunun kapalı olduğunun bilgisi hızlı bir şekilde görebilmemiz için Dashboard bölümünde görülebilemktedir.
Dashboard bölümü içinde göre bileceğimiz bölüm, Cloud Services içinde bulunan nesnelerin Operasyon logları, olay günlükleri, sahip olduğumuz subscription’ ımızın ne kadarını VM Core (Sanal sunucu sanal işlemci adedi) görebilmemize imkan sağlamaktadır.
Dashboard bölümü ana ekranında görebileceğimiz bir başka bilgi ise Cloud Servicesmizin sahip olduğu isim, sahip olduğu, bu cloud servisine atanan benzersiz public IP adresi ve DNS ismi. Bu DNS ismi veya IP adresi üzerinden erişim yapılmak istenildiğinde Cloud servisi içinde bulunan izinli Input Endpoints’ ler, Cloud Servisimizin barınmış olduğu Azure Data center gibi bütün bilgileri görebilmekteyiz.
Cloud Services Monitor bölümünde Cloud Services içinde bulunan sanal sunucuların kullanmış olduğu anlık kaynak tüketimini, zaman aralıkları içinde kullanılan kaynak kulanım grafiğini görebilir ve bu kaynak kullanım durumlarına göre seize değiştirme işlemlerini planlayabiliriz.
Cloud Services Scale bölümünde Cloud Services içinde bulunan bileşenlerin belirlemiş olduğumuz zaman aralıklarında kullanması için hazır kaynakların bulunmasını planlayabilmekteyiz. Bir sonraki makalemiz olan Part 14 Azure Cloud Services Scale makalesinde bu konuyu detaylı olarak inceleyeceğiz.
Cloud Services Instance bölümünde Cloud Services içinde bulunan sanal sunucuların anlık olarak açık olup-olmadıklarını, sahip oldukları size bilgilerini, Update Domain veya Fault Domain olarak yapılandırılıp-yapılandırılmadıkları gibi bilgileri görebilir, ilgili sanal sunucu üzerine tıkladığımız zaman seçtiğimiz sanal sunucunun yapılandırma bölümüne hızlı bir şekilde gidebilmekteyiz.
Cloud Services Linked Resources bölümünde, Cloud servisimiz içinde bulunmayan ama Azure Subscription içinde tanımlamış olduğumuz bu cloud servisimiz ile ilgili kaynakları ekleyebilmekteyiz.
Cloud Services Dashboard bölümünde izlemiş olduğumuz ve hızlı erişim yapmış olduğumuz kaynaklar olarak Cloud services için oluşturmuş olduğumuz Azure Sanal sunucuları görmüştük. Bu azure sanal sunucularının storageleri Dashboard üzerinde görülemiyor ve izlenemiyordu. Link Resources bölümünde Link A Resource işlemi ile bu storagelerimizi cloud servisimize bağlayabilmekteyiz.
Link A Resource bölümüne tıkladığımız zaman açılan sihirbazda Create a new resource diyip yeni bir kaynak oluşturabileceğimiz gibi Link an existing Resource kısmı ile var olan kaynakları Cloud Servisimize bağlayabilmekteyiz. Ben var olan bir kaynağı bağlayacağım için Link an existing resource işlemini gerçekleştireceğim.
Add a resource to your application bölümünde Storage Account’u seçiyorum. Oluşturmuş olduğum bir SQL Databasesi olmadığı için bu bölüm seçilemez olarak gekmekte.
Link an Existing Storage Account bölümünde oluşturmuş olduğum Storage accountları görebilmekteyim ve Cloud Servise bağlamak istediğim storage accountu seçiyorum ve devam ediyorum.
Bu işlem bir kaç dakika sürmektedir.
İşlem kısa bir süre içinde tamamlanıyor ve Linked resources bölümünde Cloud Servisime bağlamış olduğum storage accountumu Dashboard üzerinde görebilmekteyim.
Son olarak certificates bölümü bulunmaktadır. Cloud Services oluşturulduğu zaman cloud services ile birlikte kullanılmak üzere bir sertifika üretilir. İhtiyacımıza göre bu sertifikayı export edebilir veya istediğimiz başka sertifikaları import edebilmekteyiz.