ITIL – IT Servis Yönetiminde Roller ve Sorumluluklar

IT Servis Yönetimi, türlü şekillerde uygulanabilir. ITIL ile birlikte uygulanması en iyi uygulama biçimidir. Nedeni ise, ITIL çerçevesinde rollerin ve sorumlulukların keskin çizgiler ile çizilmiş olmasıdır. IT Servis Yönetiminde roller, organizasyonel bağlama bağlı olarak birkaç farklı şekilde kategorize edilebilir veya birleştirilebilir. İnsanlarla doğrudan etkileşime giren roller vardır, diğerleri ise doğrudan teknolojiyle ilgilenir. Buna ek olarak, bazıları uzmanlıklarına göre ikisinin bir karışımı gibi görülebilir.

Etkin hizmet yönetimi için hesap verebilirlik ve sorumluluğun açık tanımları şarttır. Bu göreve yardımcı olmak için RACI (Sorumlu – Yönetici – Danışman – Bilgilendirilen) modeli veya “otorite matrisi” genellikle kuruluşlar içerisinde süreçler ve faaliyetlerle ilgili rol ve sorumlulukları tanımlamak için kullanılır. RACI matrisi, her süreçte kimin ne yaptığını gösteren kompakt, özgün ve kolay bir izleme yöntemi sağlar. Kararların hızla ve güvenle alınmasını sağlar. RACI kullanırken, bir faaliyetten sorumlu sadece bir kişi vardır. Bu nedenle, her işlem için yalnızca bir işlem sahibi ve her hizmet için bir hizmet sahibi olmalıdır. RACI’ nin açılımı aşağıdaki gibidir:

R:Responsible          : İşleri yapmaktan sorumlu kişiler.

A: Accountable        : Kaliteye sahip olan kişi veya sonuç. Her görev için yalnızca bir kişi sorumlu olabilir.

C: Consulted             : Danışılan ve fikirleri aranan kişiler.

I: Informed                : İlerleme konusunda güncel tutulan insanlar. Süreç hakkında bilgi alırlar.

Aşağıda özetlenecek örnek roller için, bazıları ITIL süreçlerine, diğerleri ortak BT uygulamalarına dayanır ve adlar ve kombinasyonlar kuruluşa bağlı olarak değişebilir. Her BT organizasyonu için kilit nokta; yapılarına, hizmet sunumlarına ve süreçlerine dayanarak ilgili rollerin tanımlanmasını, belgelenmesini ve atanmasını ve sürekli olarak gözden geçirilmesini sağlamaktır. ITIL hizmet yönetimindeki belirli rollerin hepsi, etkili ve verimli bir şekilde çalışılmasını sağlamak için ilgili kişilerin spesifik becerilerini, niteliklerini ve yetkinliklerini gerektirir. Bununla birlikte, rol ne olursa olsun, bu rolü yerine getiren kişinin aşağıdaki özelliklere sahip olması zorunludur:

Bu tanım için aşağıdaki matris tanımlanmıştır:

İnsan Odaklı RollerTeknoloji Odaklı RollerDiğer
Service DeskOlay YöneticisiStrateji Analisti
İş İlişkileri YöneticisiProblem YöneticisiFinans Analisti
Tedarikçi İlişkileri YöneticisiDeğişiklik YöneticisiTalep Analisti
 Kurumsal MimarServis Katalog Yöneticisi
 Proje YöneticisiServis Yöneticisi
 Sistem Geliştiricisi 
 Sistem Destek 
 Yapılandırma Yöneticisi 
 Kalite ve Test Yöneticisi 
 IT Güvenlik Yöneticisi 
 Servis Süreklilik Yöneticisi 
 Network ve Servis Operasyon Analisti 

Service Desk

Servis masasının temel amacı, verilen hizmetler ile kullanıcılar arasında tek bir irtibat noktası sağlamaktır. Tipik bir servis masası, olayları ve servis taleplerini yönetir. Ayrıca kullanıcılarla iletişimi yönetir. Servis masası çalışanları ilk andaki olay yönetimi, erişim yönetimi ve talep karşılama süreçlerini yürütür. Bu rolün sorumlulukları:

İş İlişkileri Yöneticisi

Bu rol, hesap yöneticisi ve hizmet seviyesi yöneticisi dahil olmak üzere çeşitli şapkalar giyebilir. Yürütülen faaliyetler arasında iş ilişkileri yönetimi ve hizmet düzeyi yönetimi süreçleri yer almaktadır. Temel sorumlulukları şunlardır:

Tedarikçi İlişkileri Yöneticisi

Bu rol, IT departmanı ile kuruluşun dışındaki üçüncü taraf varlık ve hizmet tedarikçileri arasındaki arayüzden sorumludur. Bu rol, tedarik zinciri işlevinde mevcut olabilir ve IT’ ye atanabilir. Görevleri:

Olay Yöneticisi

Bu rol, özellikle büyük olaylar olduğunda, olay yönetimi sürecinin genel koordinasyonundan sorumludur. Sorumlulukları:

Problem Yöneticisi

Olaylar çözüldükten sonra konular, temel nedeni araştırmayı koordine etmek, geçici çözümleri tanımlamak ve kalıcı çözüm bulmak için problem yöneticisine iletilir. Problem yöneticisinin görevleri:

Değişiklik Yöneticisi

Bu kilit rol, BT altyapısı ve hizmetlerinde planlanan değişikliklerin gözden geçirilmesini ve onaylanmasını koordine etmektedir. Ana sorumlulukları aşağıdaki gibidir:

Kurumsal Mimar

Organizasyonun tamamı için gerekli teknolojinin genel koordinasyonundan ve tasarımından sorumludur. Sorumluluk sahası aşağıdakilerle limitli olmamakla birlikte şunlardır:

Sistem Geliştiricisi

Yazılım geliştirme ve sistem yapılandırması söz konusu olduğunda, sistem geliştirici rolü devreye girmektedir. Sorumluluk alanı aşağıdaki gibidir:

Sistem Destek

Bu rol, ITIL’ in tanımladığı operasyonel faaliyetleri, ikinci seviye destek rolü olan teknik yönetim ve uygulama yönetimi fonksiyonları tarafından gerçekleştirilmelidir. Tipik olarak sorumlulukları şunlardır:

Yapılandırma Yöneticisi

Sorumlulukları şunlardır:

Kalite ve Test Yöneticisi

Geliştirme ve yapılandırma gerçekleştikten sonra, iş gereksinimlerine göre yeni hizmetlerin ve altyapının test edilmesini ve onaylanmasını yönetmek Kalite Güvence ve Test Yöneticisi rolüne bağlıdır. Bu anlamda önemlidir ve aşağıdaki sorumlulukları üstlenir:

IT Güvenlik Yöneticisi

Günümüz çağında, bilgi varlıklarının gizliliğini, bütünlüğünü ve kullanılabilirliğini sağlamak, herhangi bir BT kuruluşu için zorunlu bir rol haline gelmiştir. Bu nedenle ITIL’ ın ayrılmaz bir parçası olarak aşağıdaki işlevleri yerine getirmekle sorumludur:

Servis Süreklilik Yöneticisi

BT’ de, organizasyon bir iş sürekliliği çerçevesi uygulamalıysa, bu rol iş sürekliliği yöneticisi olarak da adlandırılabilir. Bu rol, BT’ nin afetler de dahil olmak üzere iş hizmetlerinin yürütülmesini önemli ölçüde etkileyebilecek her türlü olasılığa hazır olmasını sağlar. Tipi görevleri:

Network ve Servis Operasyon Analisti

BT altyapısının ve hizmetlerinin sürekli izlenmesi, kritik hizmetler sunan BT için günlük bir iş haline gelmiştir. Bu nedenle network ve operasyon analisti aşağıdaki işleri yapmalıdır:

Strateji Analisti

Hiçbir organizasyon, iş birimlerinin birbirine uygun olmadığı bir strateji olmadan etkili bir şekilde faaliyet gösteremez. İş stratejisini en iyi şekilde desteklemek için kuruluşun genel BT stratejisini formüle etmek, belgelemek ve sürdürmek, strateji analistinin temel görevidir.

Finans Analisti

Çoğunlukla bir Finans departmanında bulunan veya BT’ ye atanabilen bu rol, BT hizmetleri ve altyapısı ile ilgili muhasebe, bütçeleme ve ücretlendirme faaliyetlerini yönetmekten sorumludur. BT bütçelerini günlük, aylık ve yıllık olarak yönetmek, gelir ve harcamaları bütçelere uygun olarak dengelemek için düzeltici faaliyetler başlatmak için çalışmaktadır.

Talep Analisti

Bu stratejik rol; hizmetlere yönelik müşteri talebini anlama, öngörme ve etkileme açısından kritik öneme sahiptir. BT’ nin bir talebi karşılama kapasitesine sahip olmasını sağlamak için genellikle kapasite yönetimi ile çalışır. Farklı kullanıcı türlerinden hizmetlere yönelik tipik talep profillerini anlamak için ve kullanıcı profillerini tanımlama ve analiz etmek için bu role birinin atanması faydalıdır.

Servis Katalog Yöneticisi

Bu rol; planlanan, canlı ve kapatılmış hizmetlerden oluşan hizmet portföyünün yönetiminden sorumludur. Canlı servisler genellikle bir servis kataloğunda belgelenir. Hizmetlerin; müşterilerin ihtiyaçlarını en iyi şekilde karşılamak için pazarlanabilen, satılan ve tüketilebilecek ürünler üretmek üzere mantıksal gruplandırmalarda birleştirilebilmesi için hizmet paketlerinin ve ilgili seçeneklerin formüle edilmesine yardımcı olmak bu rolün görevidir.

Servis Yöneticisi

Bu rol ITIL® Bilgi Yönetimi ve Sürekli Hizmet Geliştirme (CSI) süreçlerini kapsar. Bilgilerin çoğaltılmamasını ve merkezi bir bilgi kaynağı olarak tanınmasını sağlamak için bilgi havuzuyla ilgili tanıtımını gerçekleştirir. Ayrıca CSI (sürekli iyileştirme) kritik başarı faktörleri temel performans göstergeleri (KPI’ lar) ve CSI etkinlik metrikleri hakkında raporlar tanımlama ve oluşturma görevlerinde etkindir.

Sonuç

ITIL çerçevesi ile IT Servis Yönetimi uygulanmış / uygulanacak bir organizasyonda en az 17 rolün aktif çalışması gerektiğini, her bir rolün farklı sorumluluklar üstlendiğini öğrendik. İş ihtiyaçlarına yönelik değer=fayda sağlanması tam olarak isteniyorsa, bu 17 rol mümkün olduğunca doldurulmalı ve sorumluluklar RACI matrisi ile belirlenmelidir. Ayrıca tüm IT organizasyonuna ve diğer iş birimlerine duyurulmalıdır.

IT Servis Yönetiminin ITIL kullanılarak çalıştığında bir ekip işi olduğu ve işletmeye çok çeşitli değerler üreteceği unutulmamalıdır.

Kaynaklar:

https://wiki.en.it-processmaps.com/index.php/ITIL_Roles

https://www.axelos.com/itil-glossaries

Exit mobile version