Exchange Server 2013 Üzerinde Bulunan User Mailboxları Office 365 Exchange Online Üzerine Taşıma

Merhaba, bu yazımda On Prem Exchange 2013 ile Exchange Online Hybrid işleminin sonrasında, on prem’ de yani internal networkümüz’ de bulunan user’ ları, nasıl Exchange Online (Office 365) üzerine taşıyacağımızı sizler ile paylaşacağım.

Öncelikle, Azure Active Director Sync aracını kullanarak On Prem userlarımızın Office 365 Platformuna sync olmasını sağlamız gerekiyor (makale serimde bahsetmiştim).

On prem yapımda ki userlarım başarılı şekilde sync olmuş.

DirSync aracını kontrol ettiğimizde Sync işlemi Success görünmekte.

Office 365 üzerine Userlarımın görüntüsü

Exchange Online Kısmına baktığımızda Office 365 hesabımın admin user’ ı dışında 2 adet Sync edilerek, move edilmiş userlarımızı görüyoruz.

On Prem çalışan Exchange sunucum üzerinde user mailboxlara bakalım. 2 User Mailbox’ ın MAILBOX TYPE kısmına baktığımızda Office 365 olduğunu görüyoruz.

Yukarıda ki listede bulunan M.Ufuk TATLIDIL ufuk.tatlidil@lab08288.o365ready.com user mailbox’ ını Office 365 Exchage Online üstüne move edelim. Bu işlem için Office 365 Üzerinde Exchange Online kısmına gelip, Migration kısmına geliyoruz ve + butonuna tıklıyoruz.

Bu adımda 2 link çıkıyor karşımıza.

Migrate to Exchange Online : On Prem’ den, Exchange Online (Office 365) kısmına user move edilir.

Migrate From Exchange Online : Exchange Online (Office 365) ‘den On Prem’ e user move edilir.

Biz, Migrate to Exchange Online’ ı seçip, Remote move migration (supported by Exchange Server 2010 and later versions) ile devam edeceğiz.

Diğer kısımları açıklayacak olursak:

·  Cutover Migration

·  Staged Migration

·  Remote Move Migration (Hybrid)

·  IMAP Migration

Cutover Migration:Cutover Migration işlemi ile Exchange Administration Center (EAC) veya Exchange Power Shell kullanılarak mailbox datalarının, tek hamlede Office 365 üzerine Move edilmesi on-premise (internal) yapının devre dışı bırakılması ile anlamına gelmektedir.

Staged Migration:Yalnızca Exchange 2003 ve Exchange 2007 versiyonlarının geçişlerinde kullanılır. Yapınıza için oluşturduğunuz .csv dosyasını Office 365 Admin panelden import ederek geçiş yapabilirsiniz.

Remote Move Migration (Hybrid):Exchange Server 2010 ve Exchange Server 2013 destekler. Hem .csv, hem manuel, hemde hybrid yapıyı destekleyen geçiş yöntemdir. Geçiş esnasında userlar migration esnasında herhangi bir kesinti hissetmezler.

IMAP Migration:Microsoft Exchange Server kullanılmayan sistemler için kullanılır. Office 365 platformuna geçmek isteyen kuruluşlar kullanabilir. Gmail, Yandex vb. bu yöntem ile mailbox’larınızı Office 365’e taşıyabilir.

Yukarıda belirttiğim adımları ilerleyen dönemlerde sizler ile yazdığım makaleler ile paylaşacağım.

Remote move migration (supported by Exchange Server 2010 and later versions) seçtikten sonra, next ile devam ediyoruz.

 

Açılan ekranda + butonu ile Exchange Online Office 365’e move edeceğimiz user’ ı seçiyoruz.

Bir sonra ki ekranda MRS Proxy bilgimizi giriyoruz. Yani On Prem Public name bilgimizi. Ben Hybrid sistemim mail.lab08288.o365ready.com adresine göre yapılandırdım. O yüzden gerekli FQDN bilgisini, MRS Proxy Server kısmına giriyorum ve next ile bir sonra ki adıma geçiyorum.

Migration batch ismimizi, Target delivery domain bilgimizi, Bad ve Large item limitlerimizi belirleyip, diğer kısımları değiştirmeden bir sonra ki adıma geçiyoruz.

Start the batch kısmında önemli bir nokta var. Sarı ile işaretlediğim “Automatically complete the migration batch” kısmını seçersek, Move işlemi bittiğinde migration işlemini otomatik bitirecek. Ancak, “Manual Complete the batch (by clicking the “Complete this migration batch” link on the right pane, after the link becomes active)@NewMigrationBatch_ManuallyComplete” kısmını seçersek, move edecek ama migration işlemini bizim bitirmemizi “Complete this migration batch” linkine tıklamamızı bekleyecek. Şayet bu adımı seçip, move işlemini başlatırsanız ve Complete etmezseniz, 3 gün beklersiniz hatta sorun var diye Hybrid yapısını bile bozabilirsiniz J Bu kısıma dikkat etmenizi öneririm.

Ve NEW butonuna tıklıyoruz.

Sync ve Move işlemi başladı. Bu işlem Mailbox doluluğuna göre zaman alacaktır.

Bu süreçte user Outlook üzerinde kısa kesintiler yaşayabilir. Önerim mesai saatleri sonrası Move işlemi yapmanız yönündedir.

Migration ve move işlemi başarılı bir şekilde tamamlandı.

 

Admin user’ ına move işlemi başarılı bir şekilde bitti diye bilgi mailimiz geldi.

Exchange Online Office 365 kısmına baktığımızda move ettiğimiz user mailbox geldi.

Migration işlemini remove edebiliriz.

On prem Exchange üzerinde ilgili user’ ın MAILBOX TYPE’ na baktığımızda artık Office 365 yazmakta.

Remove işlemi bittikten sonra sync işlemi için beklememiz gerekiyor. Office 365 altında Users kısmına baktığımızda aşağıda ki gibi bir ekran ile karşılaşabilirsiniz.

Office 365 Admin panel altında Active Users kısmından ilgili kullanıcıya lisans atıyoruz.

İlgili bölümler de aktif oldu.

 

Şimdi User’ a Outlook hesabı tanımlayalım. Bakalım On Prem mi yoksa Exchange Online Office 365 bilgileri mi gelecek kontrol edelim.

 

Bütün bağlantıların Office 365 üzerinde olduğunu görüyoruz.

Peki, move öncesi bu kullanıcı https://mail.lab08288.o365ready.com/owa adresine bağlanıyordu. Şimdi ne olacak? Kontrol edelim. Owa’ ye bağlanalım.

Username ve Password girdikten sonra bizi Office 365 owa linkine yönlendiriyor.

Başarılı bir şekilde login olduk.

Makalemizin sonuna geldik. Faydalı olması dileğiyle.

Exit mobile version