E-ticaret Sitesi Nasıl Kurulur? Nereden Başlanmalı?

Bir e-ticaret işine başlamak için şu andan daha iyi bir zaman olamaz. E-ticaret büyük bir hızla büyüyor. Hatta pandemi ile birlikte bu büyüme daha da arttı. Geçmişte lüks olduğu düşünülen çevrimiçi varlık, bugün ise işletmeler için bir zorunluluk.

Neden mi zorunluluk dedik. E-ticaret’le ilgili bazı istatistiklere bakarak durumu değerlendirebiliriz:

Göreceğiniz üzere rakamlar oldukça etkileyici!

Siz de bu büyüyen pazardan yararlanmak ve büyük karları kaçırmamak için bugün kendi e-ticaret işinizi kurabilirsiniz. Ancak bir e-ticaret işine nasıl başlanır ve bir e-ticaret sitesi nasıl kurulur?

Bugünkü yazımızda bu 2 konuya odaklanacağız.

Haydi başlayalım!

Çevrimiçi Satılacak Ürünleri Nasıl Bulurum?

Başarılı bir e-ticaret işi kurmanın ilk yolu, hangi ürünleri satmak istediğinize karar vermekten geçer. Ne satmak istediğinizi zaten biliyorsanız, iyi bir başlangıca bir adım daha yakınsınız demektir. Bilmiyorsanız, en zor kısımlardan birine hazırlanın. Ayrıca, seçtiğiniz ürünün işletmenize istenen karı getirecek kadar iyi sattığından emin olun.

Çevrimiçi işletmelerin sattığı dört ana ürün türünü aşağıdaki bulabilirsiniz:

Çevrimiçi satılacak doğru ürünü seçmek için benzersiz değer teklifine, yüksek marjlara ve depolama ve nakliye kolaylığına bakmanız gerekir.

E-ticaret mağazanızda satılacak bir ürünü nasıl seçeceğinizi aşağıda sizin için açıkladık:

E-Ticaret İşletme Türüm Ne Olmalı?

Hangi ürün veya hizmeti satacağınıza karar verdiğinize göre, gelecekteki e-ticaret işinizin türünü belirlemenizin zamanı geldi.

Başlıca e-ticaret işletme türleri aşağıdaki şekildedir: 

1. İşletmeden Müşteriye (B2C)

B2C, işletmelerin doğrudan bireysel kullanıcılara satış yaptığı en popüler perakende modelidir. Bu model önemli ölçüde tasarruf sağlar.

B2C örnekleri: Amazon, Trendyol, Hepsiburada.

2. İşletmeden İşletmeye (B2B)

B2B modeli, bir işletmeden diğerine ürün veya hizmet sağlamakla ilgilidir. Bu model genellikle daha fazla başlangıç ​​maliyeti gerektirir ve karmaşık tedarikçi-satıcı ilişkilerini vardır. 

B2B örnekleri: General Electric, Benum, Quill.

3. Tüketiciden Tüketiciye (C2C)

C2C, tüketicilerin kendi aralarında ürün ve hizmet sattıkları modeldir. Bu e-ticaret siteleri, müşterilerin siteye ödenen bir üyelik ücreti karşılığında ürün ticareti yapmalarını, satın almalarını ve satmalarını sağlar.

C2C örnekleri: eBay, sosyal medya mağazaları, freelance web siteleri.

4. Tüketiciden İşletmeye (C2B)

C2B, tüketicinin işletmelere ürün veya hizmet sattığı modeldir. Bu model genellikle tüketiciler bir işletmeye hizmet sunduğunda kullanılır.

C2B örnekleri: UpWork, Shutterstock, Fiverr.

E-ticaret Satış Modelleri

E-ticaret işletme türünü belirledikten sonraki adım, envanteri nasıl yönetileceğinizi ve ürünleri nasıl tedarik edeceğinizi bulmaktır. Aşağıdaki açıklamaları okuyarak hangi tür e-ticaret satış modelinin size en uygun olacağını görebilirsiniz:

1. Dropshipping

Dropshipping, envanteri yönetmeden veya yoğun yatırım yapmadan kâr etmek isteyen, yeni başlayanlar için en iyi yöntemdir. Dropshipping ile sadece bir vitrin kurarsınız ve gerisi tedarikçiniz tarafından yönetilir.

Dropshipping ile ilgili daha detaylı bilgi almak için “Dropshipping (Stoksuz Satış) Nedir? Nasıl Yapılır?” yazımızı okuyabilirsiniz.

2. Toptancılık

Toptancılık yapacaksanız, kendi deponuz ve tüm müşteri siparişlerini takip edebilecek stok envanterine yatırım yapmak için yeterli paranızın olması gerekir.

3. Üretim

Model, belirli bir pazar boşluğunu kapatan benzersiz ürünler satan kişiler için uygundur. Bu modelde, prototipleri bir ürün üretecek sözleşmeli bir üreticiye göndermeniz gerekir. Üretici, ürünleri doğrudan alışveriş yapanlara gönderir veya ürünün son halini deponuza gönderir.

4. Abonelik tabanlı model

Müşterilerinize düzenli olarak bir kutu ürün göndermeniz gerekir.

E-ticaret Mağazanız İçin Marka Adı Seçerken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Güçlü bir marka adı seçmek size rakiplerinize karşı avantaj sağlar ve işletmenizin pazardaki konumu üzerinde büyük etkisi yaratır, fakat marka adı seçmek sanıldığı kadar kolay değildir. 

Bir marka adının aşağıdaki kriterleri karşılaması gerekir:

Benzersiz bir işletme adı bulmakta sorun yaşıyorsanız, yapay zeka destekli araçları kullanabilirsiniz. Bu araçlara ürününüzü en iyi tanımlayan anahtar kelimeleri yazdığınızda, bu anahtar kelimeye dayanarak, araç size olası işletme adlarının bir listesini verecektir.

E-ticaret Mağazanız İçin Logo Oluştururken Nelere Dikkat Etmeniz Gerekir?

Benzersiz bir marka adı seçtikten ve marka adınızla aynı alan adını kaydettikten sonra, akılda kalıcı bir logo oluşturmanın zamanı geldi. 

Peki bir logo nasıl olmalıdır?

Grafik tasarımdan anlamıyorsanız, logonuzu oluşturmak için bir tasarımcı ya da ajansla çalışabilirsiniz. Ayrıca internette hızlı bir şekilde başlamanıza yardımcı olmak için Canva gibi çok fazla ücretsiz tasarım aracı da bulunmaktadır. 

E-ticaret Mağazası İçin İş Planı Nasıl Yapılır?

Satacak ürününüz, markanız ve logo tasarımınız hazır olduğuna göre, artık iş planınızı belirlemenin tam zamanı…

İş planı, bir işletmeyi, ürünlerini/hizmetlerini, hedef pazarını, başlangıç bütçesini, ürün tedariğini, lojistiği, aylık giderleri, işletme modelini ve pazara çıkış süresini tanımlamaya yardımcı olan bir yol haritasıdır. Mükemmel yazılmış bir iş planı, potansiyel zorlukları tanımlamanıza, neye öncelik vereceğinizi belirlemenize ve bir iş kurmadan önce stratejinizin haritasını çıkarmanıza yardımcı olabilir.

Bir iş planı yazmanıza yardımcı olacak akılda tutulması gereken birkaç önemli husus vardır:

E-ticaret Mağazanızı Yasal Olarak Nasıl Kurabilirsiniz?

Bir e-ticaret işletmesini yönetmek için gereken tüm kayıtları, izinleri ve lisansları tamamlamanız gerekir. Fakat genel olarak, e-ticaret işletmeleri, fiziksel mağazalar kadar çok lisans ve izin gerektirmez.

Açacağınız şirketin türüne göre değişmekle birlikte genellikle aşağıdaki belgeleri toplamanız beklenir:

E-ticaret Yaparken En Uygun Satış Kanalları Nasıl Belirlenir?

Tüm yasal işlemler bittiğine göre, sıra geldi en uygun satış kanallarını belirlemeye…

Öncelikle ürünlerinizi Instagram ve Facebook gibi sosyal ağlarda paylaşın. Bu sosyal ağlar ücretsizdir ve ürünlerinizi sergilemek ve aboneler arasında tanıtmak için kullanılabilir.

Amazon, AliExpress, Etsy, eBay gibi geniş bir kitleye ürünlerinizi kolayca satabileceğiniz bazı satış kanalları bulun.

Tüm bunların dışında kendi e-ticaret sitenizi kurarak da ürün ve hizmetlerinizi satabilirsiniz.

E-Ticaret Sitesi Nasıl Kurulur?

Pazar yerlerinde ürünlerinizi nasıl olsa sergiliyorsunuz diye kendi e-ticaret sitenizi kurmayı es geçemezsiniz. Çünkü pazar yerlerinin aksine kendi web siteniz üzerinde tam kontrole sahip olursunuz. 

Peki bir e-ticaret sitesini nasıl kurarsınız?

En basit haliyle, bir e-ticaret web sitesi de tıpkı diğer siteler gibidir. Bir isim verilir, bir platformda kurulur, ilgili içerikle doldurulur ve daha sonra son kullanıcılara sunulur. Web sitenizi benzersiz kılan amacıdır, bu yüzden e-ticaret sitenizi bu şekilde tasarlamanız gerekir.

Bir e-ticaret sitesi kurmanın en kolay yolu, e-ticaret platformlarıdır. Bu, sıfırdan bir site oluşturmak için profesyonel bir web geliştiricisinin hizmetini almak zorunda kalmaktan çok daha kullanışlı, çok daha ucuz ve daha az zaman alıcıdır.

E-ticaret endüstrisinin birçok oyuncusu, özellikle daha yeni ve daha küçük olanlar, zamanlarını ve kaynaklarını işin diğer yönlerine ayırabilmek için bu platformları kullanmayı tercih eder.

Dışarıda bir dizi e-ticaret platformu vardır, bu yüzden işinize başlamadan önce, hangisinin sizin için en iyisi olacağını bulmak için daha derin bir analiz yapmanız gerekir. Küçük işletmeler için en iyi e-ticaret platformları, büyük işletmeler için en iyilerinden farklıdır ve seçim yapmanızı etkileyebilecek başka birçok faktör vardır. Şimdilik en popüler olanlardan bazılarını aşağıdaki listede inceleyelim:

1. Shopify

Shopify, bir e-ticaret mağazası kurmak için lider platform olarak kabul edilir. 120.000’den fazla mağaza sahibine hitap eder. Kurulum öncesi ve sonrası size yardımcı olacak topluluk desteğinden dolayı oldukça popülerdir. Shopify; kıyafet, mobilya ve dijital kitap satmak için en iyi platform olarak kabul edilir.

2. BigCommerce

Tercih edilen bir diğer hepsi bir arada barındırılan e-ticaret platformu BigCommerce‘dir. Çevrimiçi mağazanızı büyütmek istiyorsanız, BigCommerce mükemmel bir seçimdir.

BigCommerce, başından sonuna kadar e-ticaret mağazanızı oluşturmanız, yönetmeniz ve 3pl sağlayıcı ile entegrasyona kadar, çok kısa bir sürede kendi çevrimiçi mağazanızı kolayca başlatmanız olanak tanır.

BigCommerce, e-ticaret mağazanızı barındıracağı için bir barındırma sağlayıcısı aramanıza gerek yoktur. Anlaşılır  ve sezgisel arayüzü ile BigCommerce ile e-ticaret sitenizi kolaylıkla büyütebilirsiniz.

3. Volusion

Volusion‘un ev mobilyaları, ekipman ve dış mekan malzemeleri için iyi bir seçim olduğu söylenir. Motorola ve Disney dahil olmak üzere 50.000’den fazla mağaza sahibine hitap eder.

Volusion, ürününüzü satmanıza, sitenizi tasarlamanıza, aramaları optimize etmenize, pazarlamanıza ve siparişleri işleme koymanıza yardımcı olur. Ayrıca alan adı, kredi kartı işleme ve dolandırıcılık koruması için hizmetler sağlar.

Volusion ayrıca mCommerce, Social Store Builder, sadakat ödül programı ve affilate pazarlama gibi benzersiz özellikler sunar.

4. WooCommerce

WordPress için WooCommerce eklentisi ücretsizdir ancak herkes için kullanımı kolay değildir. WooCommerce, kendi kişisel dokunuşunuzla bir e-ticaret sitesi kurmak isteyecek kadar cesur olan çevrimiçi işletme sahiplerinin seçimidir.

WooCommerce ile web sitesi kurulumunu öğrenmek için zaman, sabır ve bağlılık gerekir, fakat bir kez yaptıktan sonra WooCommerce hizmetleriyle entegrasyonlar kurmak kolaydır. Ayrıca, eklentiler sitenizi daha da iyi hale getirmenize yardımcı olabilir, ancak bunlardan en önemlileri artık ek maliyetlerle birlikte gelir.

5. Magento 2.0

Orijinal Magento 2008’de mevcuttu, eBay’e satıldı ve sonra bölündü. Magento 2.0, Kasım 2017’de piyasaya sürüldü ve 200.000’den fazla mağaza sahibinin kullanıcı etkileşimini iyileştirmesine, sitede gezinmeyi kolaylaştırmasına ve dönüşüm oranlarını artırmasına yardımcı olmayı hedefledi.

Magento’nun en iyi özelliklerinden biri, gerçekten esnek olması ve geliştiricilerinin özel ihtiyaçlarına uyacak şekilde işlevleri genişletmeye hazır olmasıdır. Birçok sipariş karşılama merkezi, Magento mağazaları için sevkiyat entegrasyonları oluşturmuştur.

Dışarıda bir dizi başka e-ticaret platformu daha vardır, ancak yukarıdaki listedekiler en popüler e-ticaret platformlarıdır.

E-ticaret Mağazası İçin Kargo Seçenekleri Nasıl Belirlenir?

Bir çevrimiçi mağaza kurduktan sonra, gelen siparişleri en hızlı şekilde müşterilerinize ulaştırabileceğinize emin olmanız gerekir. Bu; siparişi karşılamak, ürünlerinizi zamanında depolamak, paketlemek ve göndermek anlamına gelir. Bunu ister kurum içinde ister bir mağazanın yardımıyla ya da üçüncü taraf bir şirketle yapabilirsiniz. 

Mükemmel bir müşteri deneyimi sağlamak için, yerleşik ve güvenilir bir kargo sistemine sahip olmanız gerekir.

E-ticaret Mağazanızı Nasıl Pazarlamalısınız?

Satmanız gereken ürünleriniz, bakımını yapmanız gereken bir e-ticaret mağazanız ve organize etmeniz gereken siparişleriniz var. Fakat yapmanız gerekenler burada bitmiyor. Ürünleriniz ne kadar harika veya mağazanız ne kadar kullanıcı dostu olursa olsun, insanların mağazanızdan alışveriş yapması için sizi bulması gerekir. Web sitenize trafik çekmeye yardımcı olmak için çeşitli dijital pazarlama taktikleri vardır. Bu taktiklerden bazıları aşağıdaki şekildedir:

1. Sosyal medya

Sosyal medya, markanızın erişimini genişletmenin mükemmel bir yoludur. Hatta, sosyal medya pazarlaması, markanızın etrafında daha az maliyetle daha fazla trafik çekecek bir topluluk oluşturmak için en iyi e-ticaret trendlerinden biridir. Bu yüzden Facebook, Instagram ve Pinterest’te markanız için sosyal medya profilleri oluşturun ve hedef kitlenizin kontrol etmek isteyeceği ilgi çekici içerikler paylaşın. Hızla ölçeklendirmek için Facebook ve Instagram reklam kampanyaları başlatın. Satışları izlemek için dönüşüm piksellerinizi ayarlamayı unutmayın.

2. E-posta pazarlama

E-posta pazarlama, deyim yerindeyse pazarlamada bir oyun değiştiricidir. İster yeni bir ürün koleksiyonu, ister indirim sezonu olsun, mevcut ve potansiyel müşterilerinize marka ile ilgili haberlerinizi bildirmenize, güncellemenize ve hatırlatmanıza yardımcı olur. Ayrıca, alışveriş sepetini terk etme oranını azaltmak için de e-posta pazarlamasını faydalı bulabilirsiniz. Bazı markalar, müşterilerinin alışveriş sepetlerine ekledikleri ancak hiç satın almadıkları ürünler hakkında bilgilendirme yapmak için kişiselleştirilmiş e-posta’lar gönderir.

3. SEO

SEO’ya yatırım yapmak, uzun vadeli sonuçlar veren en ucuz pazarlama stratejilerinden biridir. Bu yüzden web sitenizin Google arama sonuçlarında üst sıralarda yer almasını sağlamak için, müşterilerin ürünlerinizi bulmak için kullandığı anahtar kelimeleri doğru bir şekilde belirlemeniz gerekir. Ayrıca SEO süreçlerinize katkı sağlamak için web sitenizin teknik yönünü de optimize etmeniz gerekir (örneğin, görüntüleri sıkıştırmak, mağaza back end süreçlerini optimize etmek ve bir site haritası eklemek vb.).

4. İçerik pazarlama

İçerik pazarlama, markanızı sektörünüzde bir otorite olarak kurmanıza yardımcı olabilecek yükselen bir trend. Bu yüzden müşterilerinizin aradığı soruları yanıtlamak için ilgi çekici, bilgilendirici ve alakalı makaleler yazmayı unutmayın.

Bir E-Ticaret Mağazası Kurmanın Maliyeti Ne Kadardır?

Artık sıfırdan bir e-ticaret işine nasıl başlayacağımızı incelediğimize göre, sıra geldi maliyete. 

Yukarıdaki adımlarda göreceğiniz üzere çevrimiçi bir varlık oluşturmak, fiziksel bir mağazaya kıyasla daha az maliyetlidir. Örneğin, kira, mobilya, mağaza asistanları vb. kalemler için bütçe ayırmanız gerekmez. Ancak parasız e-ticarete nasıl başlanır diye sorarsanız, maalesef böyle bir şey mümkün değildir.

Herhangi bir perakende işletmesinde olduğu gibi, güçlü bir çevrimiçi varlığa sahip olmak için de yatırım yapmanız gerekir. Maliyetleriniz, başlattığınız e-ticaret işletmesinin türüne, seçtiğiniz platforma, hosting sağlayıcısına, mağaza işlevselliğine, pazarlama giderlerine, ürünlerinizi nasıl üreteceğinize vb. kriterlere göre önemli ölçüde değişecektir.

Yukarıda belirtilen faktörler göz önüne alındığında, aşağıdaki maliyetleri göz önünde bulundurmanız gerekir:

E-Ticaret İşinde Başarılı Olmak İçin 4 İpucu

Son olarak, başarılı bir e-ticaret işine nasıl başlayacağınız ve büyümesini sürdüreceğiniz konusunda aşağıdaki size birkaç ipucu vereceğiz.

1. Mükemmel Müşteri Deneyimi Sunun

Çevrimiçi alışveriş yapanlar artık bir ürünle ilgilenmiyor. Müşteriler markayı deneyimlemek, onunla ilişki kurmak, onunla özdeşleşmek istiyor. Eğer bu ihtiyacı karşılayan ve müşteri deneyimine (CX) yatırım yapan markalardansanız, gelirlerinizde %80 artış ve 5 kat daha yüksek müşteri elde tutma oranı bekleyebilirsiniz. Müşteri deneyimi, gezinmesi kolay bir web sitesiyle başlar, ücretsiz gönderim ve uygun bir e-ticaret iade politikasıyla biter.

2. Dönüşüm Optimizasyonuna Odaklanın

Ortalama e-ticaret dönüşüm oranı %2’dir. Bu, web sitesi ziyaretçilerinin en az %2’si mağazanızdan satın alırsa, çok mutlu olmanız gerektiği anlamına gelir. Ancak dönüşüm tek başına gerçekleşmez. Bunun için optimizasyon yapmanız gerekir. 

Nasıl mı?

Tüm bunları yaparken, Google Tag Manager ve HotJar gibi bazı en iyi e-ticaret araçları, dönüşüm ilerlemesini izlemenize yardımcı olacaktır.

3. Mağazanızı Optimize Etme Üzerinde Çalışın

Web sitenizin ziyaretçilerinin dikkatini çekmek için yaklaşık 0,05 saniyeniz var. İnsanların web siteniz hakkında bir fikir oluşturmaları bu kadar sürüyor. Bu yüzden web sitenizin hızını daha iyi optimize etmeniz, mağaza arama ve filtrelemenizi iyileştirmeniz, çekici, işlevsel ürün detay sayfaları (PDP’ler) oluşturmanız, kullanıcı dostu bir menüye sahip olmanız ve bazı temel e-ticaret web sitesi özelliklerini eklemeniz gerekir.

Genel olarak, kolay bir arama ve satın alma deneyimi için mağazanızı optimize etmelisiniz diyebiliriz.

4. Birden Fazla Satış Kanalı Kullanın

Kendi e-ticaret işinizi nasıl kuracağınıza dair birçok rehber görmüş olabilirsiniz. Bazıları sosyal medyada satış yapmayı önerir. Diğerleri, özel bir web sitesi oluşturmak için hizmetler sunar. Diğerleri sizi pazar yerlerine taşır. Ancak başarının anahtarı, birden çok satış kanalını birleştirmek ve platformlar arasında birleşik, tutarlı bir müşteri deneyimi sunmaktır. Bu yüzden, kendi web sitenizde ürün satın, Facebook ve Instagram’da hedef kitlenizle etkileşim kurun ve satışları artırmak için kişiselleştirilmiş e-posta’lar gönderin. 

Çevrimiçi Bir Mağaza Oluşturmak İçin Hazır Mısınız?

Bir e-ticaret işine sıfırdan başlamak, zorlu olduğu kadar heyecan vericidir. Günün sonunda başarılı olmak için; bir ürün bulmanız, iş modellerini ve planlarını araştırmanız, marka adına karar vermeniz, gerekli tüm izinleri almanız, bir e-ticaret mağazası kurmanız ve isterseniz pazarlama stratejilerini seçmeniz konusunda bir ton çalışma yapmanız gerekir. 

Bir e-ticaret işletmesi oluşturmak için tüm adımlardan geçmek, dağa tırmanıyormuş gibi hissettirebilir, ancak zirveye çıkmaktan daha büyük bir ödül yoktur. Fiziksel bir iş yerine kendi çevrimiçi işinizi kurmanın birçok avantajı vardır. İlk yatırım çok daha düşüktür, çevrimiçi mağazanız 7/24 çalışabilir ve küresel düzeyde görünürlüğe sahip olur.

Exit mobile version