Windows Server 2012 IPAM Server Kurulum ve Configuration – Bölüm 2
Bu makalemiz de, daha önceden kurulumunu anlatmış olduğum IPAM’ ın basit configiration ayarlarını anlatmaya çalışacağım. IPAM ile gelen kolay ve anlaşılabilir menüler sayesinde DHCP scope ve DNS zone ları tek bir pencereden ve kolaylıkla yönetebilirsiniz. Yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi tüm işlemleri yapabileceğiniz menü ve sekmeler tek bir pencereye toplanmıştır. Bunun yanında çok daha iyi anlaşılabilir bir olay görüntüleyicisi bulunmaktadır. Bu makalemizde DHCP üzerinde duracağım.
Artık sözü uzatmadan anlatmaya başlayabilirim.
Kurulumunu gerçekleştirmiş olduğum IPAM ‘ ın yönetim ara yüzüne DNS ve DHCP ayarlarının gelmiş olduğunu görmektesiniz. İkisinde sağlıklı bir şekilde çalışmakta olduğunu görüyorsunuz. Şimdi bir scope kurarak devam edelim.
“DNS and DHCP Servers” kısmında bulunan DHCP ye sağ klik “Create DHCP Scope” a tıklıyoruz
Karşımıza oluşturmak istediğimiz Scope ile ilgili ayar menüsü gelmektedir. Resimden de anlaşılabileceği gibi tüm ayarlar tek bir menüde sıralanmış ve çok kolay ve anlaşılabilir şekilde sıralanmıştır.
Menüyü aşağıya doğru indirdikçe gerekli olan ayarları görmektesiniz.
Tüm ayarları yapılandırdıktan sonra “Apply” dediğimiz zaman kısa bir beklemeden sonra “Summary” kısmında scope ile ilgili bilgileri vermektedir.
Kurmuş olduğumuz Scope yukarıda görünmektedir. Görmüş olduğunuz gibi Scope durumu ve bilgileri bu sekmede mevcuttur.
Şimdide yukarıda görmüş olduğunuz gibi IPAM ın diğer bir özelliği olan IP “Address Blocks” dan bahsedeceğim. Ip Address Block, server yapınızdaki istediğiniz IP aralığını belirlemenizi sağlar. IP Adress Block eklemek için “Add IP Adress Block” diyoruz.
Daha sonra istediğimiz IP aralığını ve ayarlarını yaptıktan sonra “OK” diyoruz.
Yukarıda da görmüş olduğunuz gibi belirlediğim aralıklarda bir blok oluşturdu. Artık bu bloktan istediğim IP aralığını verebilirim. Artık elimde bir IP bloğu olduğuna göre bu IP’ler den bir tanesini serverlarımızdan birine “Reserve” edelim.
IPv4 kısmına gelerek sağ klik> Add IP Address diyelim.
Daha sonra vermek istediğimiz Ip adresi ve Server’ın MAC adresini yazalım.
Son olarak da Özel bir alanda oluşturmak istediğimizden özel alanın adını seçip Apply>Ok diyoruz.
IPAM’ın DHCP IP yapılandırmasını ne kadar kolaylaştırdığından bahsetmiştik. İşte bu kolaylıklardan bir tanesi de vermiş olduğunuz IP’leri gruplar halinde düzenleyebilmenizdir. Şimdi size bu grupları nasıl oluşturulduğundan bahsedeceğim.
Yukarıda gördüğünüz gibi IPv4 kısmına sağ klik> Add IP Address Range Group diyoruz.
Daha sonra oluşturmak istediğimiz grubun adını yazıp hangi özel alanda olmasını istediğimizi seçiyoruz.
Artık grubumuz oluştu. Buradan istediğimiz bilgisayarın IP’sini ekleyebilir ve yönetebilirsiniz.
Son olarak ta IPAM da bir grup oluşturduktan sonra bilgilerin ne kadar net ve anlaşılabilir olduğunu görmeniz için bir resim gösteriyorum.
Server 2012 ile birlikte gelen IPAM yapısı hakkında size elimden geldiğince anlatmaya çalıştım. Çok güzel ve heyecan verici bir yenilik olduğunu görmekteyiz. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bir daha ki makale de görüşmek üzere. Hoşça kalın…