Haberler

Exchange Server Subscription Edition Duyuruldu

Microsoft, Exchange Server‘ın ürün yol haritası hakkında güncellemeler sağladı ve yerinde hizmet kullanıcıları, hizmet sağlayıcıları ve diğer iş ortakları için destek planlarını paylaştı.

  • Bu yılın sonunda, Exchange Server 2019 için son Cumulative Update olan 2024 H2 diğer ismi ile CU15’i yayınlamayı planlıyor.
  • 2025 yılının üçüncü çeyreğinin başlarında ise Exchange Server Abonelik Sürümü’nü (Exchange Server SE) piyasaya sürecekler.
  • Ayrıca, 2025 yılının sonlarında Exchange Server SE için ilk Cumulative Update olan CU1’i yayınlayacaklarını duyurdular.

Exchange Server 2019 CU15

CU15 güncellemesi, Exchange Server SE’nin piyasaya sürülmesini destekleyecek yeni özellikler ve değişiklikler getirecek.

  • Exchange Server 2019 CU15 ile  Transport Layer Security (TLS) 1.3 desteği eklenecek, bu da eski kriptografik algoritmaların kullanımını sonlandıracak ve önceki sürümlere göre güvenliği artıracak.
  • Ayrıca EAC üzerinde sertifika yönetimi yeniden aktif hale gelecek; EAC üzerinden yeni SSL talebi oluşturulabilecek, sertifikaları PFX olarak Export edilebilecek ve PFX Import işlemi sağlanılabilecek.

Exchange Server Subscription Edition’de Değişiklikler

  • Exchange Server 2013 ile Birlikte bulunma desteği kaldırıldı: Exchange Server 2013 geçen yıl EOL (End of Life) olduğu için ve Exchange Server SE’nin desteklenmeyen sürümlerle ortak çalışmayı desteklemediği için, Microsoft, Exchange Server 2013 için desteği sonlandırma kararı aldı. Kullanıcıların, Exchange 2019 CU15 veya Exchange Server SE RTM veya sonraki sürümleri yüklemelerinden önce Exchange 2013 sunucularını kaldırmaları gerekiyor. Eğer ortamda Exchange 2013 tespit edilirse, CU15 ve Exchange Server SE kurulumu duracak ve bu durumu belirten bir hata mesajı gösterecektir.
  • Yeni Ürün Anahtarları İçin Destek: Hybrid Exchange Serverlar, HCW ile ücretsiz lisans almaya devam edecek ve Exchange Server CU15 ile elde edilen Hybrid lisanslar Exchange Server SE kullanıma sunulduğunda aktif olmaya devam edecek.
  • Windows Server 2015 Desteği: Exchange Server 2019, Windows Server 2022 üzerinde kurulabilmektedir. CU15, yılın ilerleyen zamanlarında genel kullanıma sunulacak olan işletim sistemi Windows Server 2025 için desteği tanıtacak.

Exchange Server Subscription Edition’de Ek Değişiklikler

  • Visual Studio 2022 ile birlikte gelen sürüme Visual C++ yeniden dağıtılabilir paketinin güncellenmesi
  • UCMA 6.0 desteğinin ve OWA üzerindeki anlık mesajlaşma özelliğinin kaldırılması,
  • Windows MSMQ bileşeninin artık kurulum sırasında yüklenmemesi,
  • Exchange Server AMSI entegrasyonunda iyileştirmeler yapılması,
  • Exchange Server CBC şifreleme desteğine PDF dosyalarının eklenmesi.

Exchange Server Subscription Edition

Exchange Server Subscription Edition (Exchange Server SE) Microsoft Exchange Server’ın bir sonraki sürümü olup, 2025 yılının üçüncü çeyreğinin başlarında Microsoft 365 yönetim merkezi üzerinden (daha önce Microsoft Volume License Service Center olarak biliniyordu) indirilmeye sunulacak. Exchange Server SE’nin lisanslama modeli, SharePoint Server Abonelik Sürümü ile aynıdır ve sunucu ile kullanıcı lisansları için abonelik lisansları veya aktif oftware Assurance gerektirir. Hybridsunucu için ücretsiz lisans ve anahtar sağlanmaya devam edilecek ve bu, Hybrid Configuration Wizard aracılığıyla dağıtılmaya devam edecek.

Exchange Server SE’nin donanım ve işletim sistemi gereksinimleri, Windows Server 2025 desteği eklenmiş olan Exchange 2019 CU15 ile aynıdır.

Exchange Server SE’nin RTM sürümü, Exchange Server 2019‘dan yükseltme yapılırken Active Directory’de herhangi bir değişiklik gerektirmeyecek. Exchange Server 2019’da olanlardan öte Active Directory şema değişiklikleri olmayacak ve Windows Server 2012 R2 orman işlev düzeyini desteklenmeye devam edilecek.

Exchange Server Release Details

Exchange Server SE’nin RTM sürümü, hızlı dağıtımı sağlamak için Exchange Server 2019 CU15 ile aynı kod bazına sahip olacağı, ancak aşağıdaki değişiklikler yapılacağı bildirildi.

  • Yalnızca Kurulum’un GUI sürümünde gösterilen bir RTF dosyası olan Lisans sözleşmesi güncellenecektir.
  • Microsoft Exchange Server 2019 olan ad, Microsoft Exchange Server Abonelik Sürümü olarak değişecektir.
  • Eğer CU15’ten önce herhangi bir Security Update (SU) yayınlanırsa, bu güncellemeler CU15’e dahil edilecek.
  • Eğer CU15’ten sonra herhangi bir Security Update (SU) yayınlanırsa, o zaman Exchange Server SE’nin RTM sürümü, Exchange 2019 CU15’e ek olarak en son Security Update (SU) ile kod eşdeğerinde olacak.

Exchange Server Subscription Edition (SE)’ye Upgrade İşlemi

Yerinde yükseltmeleri daha da hızlandırmak amacıyla, kod eşdeğerliğinin yanı sıra, Exchange Server SE iki tür yükseltmeyi destekleyecektir: yerinde yükseltme ve eski usul yükseltme.

In-Place Upgrade

Exchange Server 2019’dan Exchange Server SE’ye geçişin en hızlı ve en kolay yolu yerinde bir yükseltme yapmak olacak.. Yükseltme deneyimi, bir Cumulative Update (CU) kurulumu ile aynıdır. Bir sunucu Exchange Server SE çalıştırmaya başladığında, yılda iki kez (H1 ve H2’de) yapılan CU güncellemeleri ile güncellenecektir.

Legacy upgrade

Exchange Server SE, yeni bir altyapı oluşturmayı ve ad alanlarını ve posta kutularını bu yeni altyapıya taşımayı içeren eski usul yükseltmeleri de desteklemektedir. Bu tür işlemler, sunucu donanımını değiştirirken veya daha yeni bir Windows Server sürümü kullanmak istediğinizde gibi diğer senaryolarda kullanılır ve bu işlemler Exchange Server SE’de de desteklenmeye devam edecek.

Eğer ortamınızda bugün Exchange 2016 çalıştıştırlıyorsa ve On-Premises Exchange çalıştırmaya devam etmek istiyorsanız, yapmanız gereken en az bir exchange server upgrade işemi bulunmaktadır.

Exchange Server 2016’dan Exchange Server SE’ye zamanında bir geçiş sağlamak için, mümkün olan en kısa sürede Exchange 2016’dan Exchange 2019’a bir eski usul yükseltme yapmanız gerekmektedir. Exchange 2019’u çalıştırmaya başladıktan sonra, Exchange Server SE’ye hızlı ve kolay bir yerinde yükseltme yapabilirsiniz.

Exchange Server 2019 CU15’den Exchange Server SE için Güncelleme Yöntemleri

Tüm önceki sürümlerde olduğu gibi, Exchange Server SE yeni bir yerinde Exchange organizasyonu oluşturmak için kullanılabilir ve/veya yalnızca desteklenen sürümleri içeren bir Exchange organizasyonunda var olabilir (örneğin, Exchange 2016 CU23 ve/veya Exchange 2019 CU14 veya sonrası). Desteklenmeyen sürümleri içeren bir Exchange organizasyonuna dahil edilemez.

Version in useExchange 2019 CU15Exchange Server Subscription Edition (SE)
Exchange Server 2013Organizasyonda desteklenmez.
Exchange 2019 CU14’e yükseltin, Exchange 2013’ü kaldırın ve mümkün olduğunda Exchange 2019 CU15’e güncellenmesi gerekmektedir.
Organizasyonda desteklenmez.
Exchange 2019 CU14’e yükseltin veya mümkün olduğunda CU15’e, Exchange 2013’ü kaldırın ve Exchange Server SE için yerinde yükseltme yapın.
Exchange Server 2016 CU23Exchange 2019 CU14’e yükseltin ve mümkün olduğunda CU15’e güncelleyin.
Exchange 2019 CU14’e yükseltin veya mümkün olduğunda CU15’e, ve yerinde Exchange Server SE yükseltmesi yapın.
Exchange Server 2016 CU22 and earlierOrganizasyonda desteklenmez.
Exchange 2019 CU14’e yükseltin ve mümkün olduğunda CU15’e güncelleyin; veya şimdi Exchange 2016 CU23’e güncelleyin, sonra mümkün olduğunda Exchange 2019 CU15’e yükseltin.
Organizasyonda desteklenmez.
Exchange 2016 CU23’e güncelleyin ve/veya Exchange 2019 CU14/CU15’e yükselt, sonra mümkün olduğunda Exchange Server SE için yerinde yükseltme yapabilirsiniz
Exchange Server 2019 CU14 and laterCU14 sunucularını mümkün olduğunda Exchange 2019 CU15’e güncelleyin.
Exchange Server SE’ye yerinde yükseltme yapabilirsiniz.
Exchange Server 2019 CU13Exchange 2019 CU14’e güncelleyin ve mümkün olduğunda CU15’e güncelleyin.
Organizasyonda desteklenmez.
Exchange Server 2019 CU14/CU15’e güncelleyin, sonra Exchange Server SE için yerinde yükseltme yapın.
Exchange Server 2019 CU12 and earlierOrganizasyonda desteklenmez.
Exchange 2019 CU14’e güncelleyin ve mümkün olduğunda CU15’e güncelleyin.
Organizasyonda desteklenmez.
Exchange Server 2019 CU14/CU15’e güncelleyin, sonra Exchange Server SE için yerinde yükseltme yapın.

Exchange Server SE CU1

Exchange Server SE, yılda iki kez düzenli olarak yayınlanacak Cumulative Update (CU) hizmet almaya devam edecek. 2025 Ekim’inde Exchange Server SE CU1’in yayınlanması bekleniliyor. Exchange Server SE CU1, aşağıdaki değişiklikleri içerecek:

Sunucudan Sunucuya İletişim için Kerberos

Varsayılan kimlik doğrulama protokolü olarak, Exchange sunucuları arasındaki iletişimde NTLMv2 yerine Kerberos kullanılacaktır. CU1 kurulumu sırasında, yüklenen sunucunun tüm sanal dizinlerinde Kerberos (özellikle, auth = Negotiate:Kerberos) etkinleştirilecektir.

Admin API ve RPS’nin Kaldırılması

Exchange sunucularının uzaktan yönetimini sağlamak için REST tabanlı API’lerden oluşan Admin API tanıtılacaktır. Remote PowerShell (RPS) CU1’de desteklenecek ancak gelecekteki CUs’de kaldırılacaktır.

Outlook Anywhere’ın Kaldırılması

Exchange Online ve Microsoft 365, birkaç yıl önce Outlook Anywhere (aka RPC over HTTP) desteğini kaldırdı ve CU1 ile başlayarak Outlook Anywhere, Exchange Server SE’den kaldırılacak. Bu değişiklik, bu protokolü hala kullanan herhangi bir üçüncü taraf Outlook eklentisini etkileyebilir.

Önceki Sürümlerle Ortak Çalışma Desteğinin Kaldırılması

CU1 yayınlandığında, Exchange Server SE desteklenen tek sürüm olacaktır. O zamana kadar tüm önceki sürümler desteklenmeyecek, bu nedenle CU1 kurulumu, Exchange Server SE RTM veya sonrası dışında herhangi bir sürümle ortak çalışmayı engelleyecektir.

Exchange Server SE Upgrade Tavsiyesi

Exchange Server çalıştırmak istiyorsanız, Windows Server 2022 üzerinde Exchange Server 2019 CU14’e geçiş yapmanız gerekmektedir.

Windows Server 2025’i bekliyorsanız, yeni işletim sistemi kullanıma sunulduğunda hemen Exchange Server 2019 CU15’e geçebilirsiniz. Eğer Exchange Server 2019 kullanıyorsanız, Exchange sunucularınızı her zaman desteklenen bir CU ile ve en son Security Update (SU) ile güncel tutmanız gerekmektedir, Windows işletim sistemi için en son güncellemeleri uygulamanız ve düzenli olarak Exchange Health Check scriptini çalıştırmanız önemlidir.

Kaynak: Exchange Server Roadmap Update – Microsoft Community Hub

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu