Azure Virtual Machine Planlama

Merhabalar,

Bu makalemizde Azure Virtual Machine oluştururken planlanacak öğeleri sıralayarak , Bu öğelerin detaylarından bahsediyor olacağım.

Organizasyon yapınızda organizasyonunuzun ihtiyaçlarına göre veya POC,Testing,Developer çalışanlarınızın kullanılması için çoğu zaman Sanal Makineler oluşturmaktayız. Bu oluşturduğumuz Sanal Makineler için organizasyonumuzun veya Sistem Yöneticilerinin belirlenmiş standartları mevcuttur. Bu standartları uygulamak Organizasyonunuz içinde zaman zaman oluşturduğunuz Sanal Makinelerin Kolaylıkla Ortamda Bulunmasını , Sanal Makineye Login olmadan rollerinin veya ne için kuruldukları hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Ortamınızda Rastgele veya belli bir amaç için kurulmuş , fakat atıl olarak çalışan Sanal Makineler Organizasyonunuzun Kaynaklarını atıl durumda kullanılmasına sebep olabilir. Bu Atıl kullanım Organizasyonunuzun Bilgi İşlem giderlerine de kötü durumda yansımış olur. Organizasyonlar için Oluşturulan veya Oluşturulacak Sanal Makinelerin Standardizasyonu veya Planlama işlem süreçleri olması Ortamda yukarıda bahsetmiş olduğum durumların yaşanması riskini ortadan kaldırmaktadır.

Yapımızda oluşturulacak Sanal Makine için hangi maddelerde Planlama sağlamak gerekir. Bunları sıralayıp, detaylarını açıklayalım o halde:

Network Belirleme İşlemleri , Sanal Makineler arasında Private (Özel) Bağlantılar ve Diğer Azure Servislerine erişim sağlanabilmesi için Azure ortamında Virtual Network (Vnet’ler) kullanılır. Aynı Virtual Network’ün parçası olan Sanal Makineler ve Hizmetler kendi aralarında erişebilir duruma gelmektedir.Varsayılan olarak , Virtual Network dışındaki hizmetler oluşturduğumuz herhangi bir Virtual Network içindeki hizmetlere erişim sağlayamaz. Ancak Ağınızı harici erişime izin verecek şekilde yapılandırmanız , Oluşturduğunuz Virtual Network’lerin birbirlerine erişmesinden ziyade Virtual Network içerisinde olmayan ayrı bir Servis veya Sanal Makineler ile haberleşebilmesi mümkün hale gelmektedir. Sanal Makinenize Network Belirleme işleminde Organizasyonunuzun Network Topolojisi ( Ağ adresleri ve Subnet Mask yani Alt Ağ Maskeleri) standartınıza göre belirlemeniz biraz zaman alabilmektedir. Sanal Makine oluşturmadan önce bu kriterleri göz önünde bulundurmak önem arz etmektedir.

Sanal Makine Adlandırma Standardizasyonu, Sanal Makine Adlandırma işlemleri genellikle bazı durumlarda atlanan veya düşünülmeyen durum olabilmektedir. Sanal Makine İsmi oluşturulacak Makine için İşletim Sisteminin bir parçası olarak yapılandırılan Computer Name yada Hostname olarak da kullanılabilmektedir. Windows İşletim Sistemli Makinelerde En çok 15 Karakter, Linux İşletim Sistemlerde 64 Karakter olarak Makine ismi belirleyebileceğimizi hatırlatmak isterim. Sanal Makinenin hangi role hizmet ettiğini ve ortamda neye hizmet verdiğini kolayca tanımlayabilmeniz için Organizasyonunuzda bulunan ekipleriniz ile birlikte belirleyebileceğiniz anlamlı ve tutarlı isimler seçmelisiniz. Ayrıca isimlendirme sağlayacağınız Hostname veya VM Name’ler Sanal Makineler içerisinde hizmet veren uygulama, Bulunduğu Konum,İşletim Sistemi veya kullanım amacına göre kısaltma içermelidir. Bu Kısaltmalarınızın belirleme işlemini Ekiplerinizle ortak belirleyebilirsiniz.

Sanal Makineniz için Konum belirleme İşlemleri, Microsoft Azure, Dünyanın her yerinde oluşturacağınız sunucuları barındırabilmeniz için Dünyanın her yerinde diğer Bulut Servis Sağlayacılarından daha fazla veri merkezine sahiptir. Bu Veri Merkezleri Yedeklilik veya Kullanılabilirlik sağlamak için Coğrafi Bölgelere ayrılmıştır.Azure ortamınızda Sanal Makine oluşturup, Deployment (Dağıtım) işlemi gerçekleştirdiğinizde Organizasyonunuzun belirlemiş olduğu topolojiye yada arzu ettiğiniz bölgeyi seçmeniz gerekebilir. Bölgenizi Seçerken Coğrafi Konumunuza yakın Bölgeyi seçmeniz hem performans açısından hem de Vergilendirme,Fiyatlandırma gibi kriterleri için yararınıza olacaktır.

Sanal Makineniz için Boyut ve Seri Belirleme İşlemleri, Oluşturacağınız Sanal Makinelerin Adını ve Konumunu belirledikten sonra Sanal Makinenizin Boyutlandırma ve Makine Serisine karar vermeniz gerekmektedir. İşlemci, Bellek veya depolama Kapasitesinden ziyade bağımsız olarak Azure Farklı Sanal Makine Boyutları sunmaktadır. Yani Oluşturacağınız Sanal Makinede ne işlem sağlayacaksanız Uygun Compute, Bellek veya Storage karışımını gibi kaynakları seçmenize olanak tanımaktadır. Uygun Sanal Makine Boyutu belirlemenin en iyi yolu, Sanal Makinenizin ihtiyaç duyduğu iş yükü çeşidini dikkate almaktır. Microsoft Azure, Bu iş yükü seçeneklerinin daha iyi anlaşılabilir olması ve hatırlanabilmesi için aşağıda belirtildiği gibi sınıflamaktadır :

Sanal Makinelerinizi yeniden boyutlandırma, Microsoft Azure, Sanal Makinelerinizin mevcut boyutlarının artık ihtiyaçlarınızı karşılamadığında Sanal Makine boyutunu değiştirme olanağı  sunulmaktadır. Mevcut Donanım yapılandırmanıza yeni boyutta izin veriliyorsa, İlgili Sanal Makineyi Durdurarak VM Sizing işlemlerini yapabilirsiniz.

Production ortamda yani Organizasyonunuzda aktif olarak canlıda çalışan Sanal Makinelerin Sizing işlemleri konusunda dikkatli olmanızı öneririm. Bu işlem geçici bir soruna neden olabilir ve Sanal Makineyi Reboot (Yeniden başlatma) gerektiren işlemler yaşayabilirsiniz.

Sanal Makine Depolama , Diğer Bilgisayarlar gibi Microsoft Azure ortamındaki Sanal Makinelerde bir işletim sistemini,Uygulamaları ve Verileri depolamak için diskleri kullanmaktadır. Tüm Azure Sanal makinelerinde en az 2 disk bulunmaktadır. Bir Windows İşletim Sistemi (Windows işletim sistemli Sanal Makine olması durumunda) ve geçici bir disk. Tüm Diskler VHD olarak saklanmaktadır.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Exit mobile version