Azure Subscription Kavramı

Azure Mimari Bileşenlerinden biridir. Azure Subscriptions yani Azure Abonelikler anlamına gelmektedir. Biraz Azure Subscriptions kavramını tanımaya çalışalım o halde:

Azure Subscription, organizasyonunuzda veya kişisel lab ve proje kullanımlarında Microsoft Azure ortamını kullanmak için gereklidir. Bu abonelik, organizasyon veya kişisel kullanımlarınız için Azure ürünlerine ve hizmetlerine erişimi doğrulanmış ve yetkilendirilmiş şeklinde Azure ortamına erişmenizi sağlamaktadır.

Azure ortamınızda organizasyonunuz için oluşturduğunuz Azure Hesabı, farklı maliyetlendirme ve faturalandırma modellerine sahip bir veya birden fazla Subscription’a ( Aboneliğe ) sahip olabilir.

Subscription kavramından bahsettik. Şimdi ise Abonelik Sınırlarından bahsedelim. Microsoft Azure’da iki tür Abonelik Sınırı mevcuttur:

Billing Boundary, Faturalandırma Sınırı olarak anılmaktadır. Bu Abonelik sınırı türünde, organizasyon veya kişisel kullanımlarınız için Azure Hesabının kullanımı için nasıl maliyetlendirileceği veya faturalandırılacağını belirler.

Organizasyon veya kendi kullanımızda olan hesaplar için farklı faturalandırma gibi ihtiyacınız mevcut ise birden çok abonelik oluşturabilirsiniz. Azure yapınızda oluşturmuş olduğunuz her aboneliklerinizi ayrı ayrı Faturalandırma İşlemi ve Fatura Raporlarına erişme imkanı bulursunuz. Bu sayede organizasyonunuzda maliyetleri daha rahat düzenlersiniz veya yönetme imkanı sağlamış olursunuz.

Access Control Boundary, Erişim Denetim Sınırı olarak anılmaktadır. Bu Abonelik sınırı türünde, Azure ortamınıza abonelik düzeyinde Erişim Yönetim Politikaları uygulayabilir, farklı organizasyon yapılarına yansıtmak için ayrı abonelikler oluşturabilirsiniz. Bunu örnek olarak açıklayalım o halde ; Organizasyonunuzda farklı Azure Abonelikleri uyguladığınız farklı departmanlarınızın olması şeklinde güzel bir örnek verilebilir. Bu Faturalandırma modeli, Kullanıcının kullandığı kaynak erişimlerini kontrol etmenizi ve yönetmenizi sağlamaktadır.

Organizasyon yapınızda Kaynak ve Fatura yönetimi amacıyla ek Azure Abonelikleri oluşturmak da isteyebilirsiniz. Aşağıda belirteceğimiz kavramları ayırmak için ek abonelikler oluşturmaya seçebilme imkanınız mevcuttur.

Organizasyonunuzda birden fazla aboneliğiniz mevcutsa bunları fatura bölümleri halinde düzenleyebilirsiniz. Her fatura bölümü, o ay yapılan masrafları göstermektedir. Örnek olarak şöyle bir ihtiyacınız olabilir? Organizasyonunuz için tek bir fatura, fakat ücretleri Departman,Ekip veya projeye göre düzenlemek istiyorsunuz. Organizasyon ihtiyaçlarınıza göre, aynı faturalandırma hesabı için birden fazla fatura oluşturabilirsiniz. Bu işlemi yapabilmek için ek Faturalandırma Profilleri oluşturabilirsiniz. Her Faturalandırma profilinin kendine göre aylık faturası ve ödeme yöntemi olacaktır.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Exit mobile version