ABD’nin Huawei Ambargosu Genişliyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin Huawei ve ZTE gibi Çinli markalara ait ambargoları sürüyor. Joe Biden yönetimi ABD ulusal güvenliği için “kabul edilemez bir risk” oluşturdukları gerekçesiyle Huawei Technologies ve ZTE’nin telekomünikasyon ekipmanlarının satışını ve ithalatını yasakladı. Karardan farklı şirketler de etkilenecek. Detaylar haberimizde.

Huawei şirket görseli

Bilindiği üzere Huawei 2017 ve 2018 yıllarında akıllı telefon pazarının en önemli isimlerinden biriydi. Android pazarında Samsung ile birlikte liderlik için yarışan marka, ABD hükümetinin yaptırımları ile karşı karşıya kalmış, pazar payını ciddi ölçüde kaybetmişti. İlerleyen süreçte kendi uygulama marketini ve işletim sistemini geliştirmeye başlayan şirket, teknoloji ekipmanları, aksesuarlar, giyilebilir teknoloji ve bilgisayar alanında da faaliyetlerini genişletmişti.

ABD’den Çinli teknoloji şirketlerine satış ve ithalat yasağı

ABD’de Cuma günü eski başkan Donald Trump tarafından uygulamaya konulan yürürlüğün devamına karar verildi. Bunun yanı sıra Çinli teknoloji şirketlerinin ülkenin ulusal güvenliğini tehdit ettiği gerekçesiyle ekipmanlarının satışına ve ihracatına da yasak getirildi. Yeni karar Huawei ve ZTE’nin önünü tamamen kapatırken, ülkede telekom ve video gözetim alanında faaliyet gösteren Dahua Technology, Hytera Communications ve Hangzhou Hikvision Digital Technology isimli şirketlerin de faaliyetlerini durduracak.

ABD Federal İletişim Kurulu başkanı Jessica Rosenworcel konuya ilişkin yaptığı açıklamada “Yeni kurallar, Amerikan halkını telekomünikasyonu içeren ulusal güvenlik tehditlerinden korumak için devam eden eylemlerimizin önemli bir parçası.” sözlerine yer verdi.

ABD hükümeti tarafından alınan yeni kararların ardından Huawei, ZTE ve diğer şirketlerdense herhangi bir açıklama yapılmadı. Siz de konu ile ilgili görüşlerinizi yorum kısmından paylaşabilirsiniz.

Kaynak

Exit mobile version