Microsoft Ofis Ürün Ailesi

Microsoft Office Enterprise 2007 Kurulumu

Bu makalemizde Microsoft Office Enterprise 2007 sürümünün kurulum aşamalarını ele alacağız. Bununla birlikte gelen yeni özellikler ve lisanslama hakkında bilgilendirme yapacağız.

Microsoft, MS Office 2007 ile birçok özellikleri biz kullanıcılara sunmaktadır. Bu özelliklerden bazılarına değinmek gerekirse;

·         Menü görünümlerinde Office 2003’e nazaran daha derli ve toplu görünüm bulunmakta ve bu sayede biz kullanıcılar rahat hareket etmekteyiz.

·         Dosyaları PDF ve XPS olarak kaydetme özelliği ile kullanım açısından rahatlık ve boyutta tasarruf getirmektedir. PDF veya XPS dosyalarının görüntülenmesi için diğer kullanıcıların bilgisayarlarında Microsoft Office 2007 yüklü olması gerekmemektedir.

·         Canlı önizleme özelliği güzel bir özellik olmasına karşın, RAM den çalan bir özellik olarak karşımıza çıkmakta. Örneğin bir yazının fontunu değiştirmek istediğimizde, fontun üzerine geldiğimizde yazının fontu otomatik değişmiş olarak bize gösterilmektedir. Her ayrı fontun üzerine geldiğimizde yazı otomatik olarak değişmektedir. İstenilen font rahatça görülüp seçildikten sonra uygulanabilmektedir. Bu sayede tasarım açısından tercihimizi kolay bir şekilde yapabilmekteyiz.

·         Sharepoint ve Exchange ile entegre çalışabilme özelliği

·         Diğer özellik ise Ribbon ( şerit ) kavramı. Ribbon kavramı aşağıdaki şekilde de görebildiğimiz gibi önceki versiyonlarda yazılardan ibaret olan üst menüyü sekme (tab) yapısıyla daha ferah gözle görülebilen ve karmaşadan eser bırakmayan bir hale getirilmiştir.

 

image003

 

Microsoft Office 2007 paketlerine göz atmak gerekirse, Office 2007’nin 8 paket altında toplamış olduğunu görmekteyiz. Bunlar;

·         Microsoft Office Basic 2007

·         Microsoft Office Home and Student 2007

·         Microsoft Office Standart 2007

·         Microsoft Office Small Business 2007

·         Microsoft Office Professional 2007

·         Microsoft Office Ultimate 2007

·         Microsoft Office Professional Plus 2007

·         Microsoft Office Enterprise 2007

Peki, biz bunlardan hangisini kullanmalıyız. Ebetteki ezbere kullanamayız. Bize gerekli olan programların bulunduğu paket tercihimiz olmalıdır. Bunun için ise aşağıdaki tabloya göz atmamız gerekmektedir.

 

image004

Biz bu makalemizde Microsoft Office Enterprise 2007 için kurulum aşamalarını ele alacağız.

Kuruluma geçmeden önce Microsoft Office Enterprise 2007 için lisansımızın olduğunu belirtmek isterim. Lisanslama için ise aşağıdaki bilgiler ve tablo bize yardımcı olacaktır.

·         Perakende (İngilizce): Perakende paketler, çevrimiçi olarak veya mağazalarda satılmaktadır.

·         Önceden yüklü: Bilgisayar üreticisi (OEM) tarafından önceden yüklenmiştir.

·         Toplu lisans alımı: Programlar, en az beş masaüstü bilgisayar için kullanılabilmektedir.

·         Akademik, Akademik lisans: Lisanslı eğitim kurumlarına, öğrencilere ve personele verilebilmektedir.

 

image005

Şunu da belirtmek gerekir ki;

Microsoft, Office 2007 program paketi için kullanıcılara 60 gün ücretsiz deneme imkânı sunmaktadır.

Bu imkâna ulaşmak için;

http://trial.trymicrosoftoffice.com/wwtrial/default.aspx?re_ms=oo&culture=en-GBM

Yukarıdaki linke tıklayarak Office 2007 için 60 günlük trial versiyonunu ( deneme sürümünü ) download edebilmekte ve bu şekilde kullanabilmekteyiz.

Trial versiyonlarının bilgilerini verdikten sonra Microsoft Office Enterprise 2007 için sistem gereksinimleri nelerdir onlara bakalım.

Microsoft Office Enterprise 2007 Sistem Gereksinimleri

Bileşenler                                  Gereksinim

CPU ( İşlemci )                         500 megahertz (MHz) veya daha hızlı işlemci   

Bellek ( RAM )                          256 megabayt (MB) veya daha büyük RAM ( 512 MB tercihimdir )

Sabit Disk                                   2 gigabayt (GB); yükleme sonrasında özgün yükleme paketi sabit sürücüden kaldırılırsa, bu disk alanının bir bölümü serbest kalacaktır.

       İşletim Sistemi                         Microsoft Windows XP Service Pack (SP)2, Windows Server 2003 SP1                                                                 veya daha ileri bir işletim sistemi

       Sürücü                                          CD-ROM veya DVD sürücü

       Görüntü                                       1024×768 veya daha yüksek çözünürlükte monitör

Sistem gereksinim bilgilerini de verdikten sonra artık kuruluma geçebiliriz. Şimdi Microsoft Office Enterprise 2007 paketinin bilgisayarımıza adım adım yüklenmesini görelim:

Office 2007 kurulum CD/DVD’ si sürücümüze takıyoruz. Kısa bir süre sonra karşımıza kurulum ekranı gelecektir.

image006

Şimdi ise CD/DVD üzerinde yer alan ürün anahtarını ( product key ) girmemiz gerekmektedir.

image007

Makalenin başında Microsoft Office Enterprise 2007 lisansına sahip olduğumu belirtmiştim. Product Key ( ürün anahtarı ) doğru olarak girildiğinde yeşil renkte onay işareti görülmektedir. Devam butonuna tıklayarak kuruluma devam etmekteyiz.

image008

Karşımıza lisans sözleşmesi çıkmaktadır. Lisanslı bir ürünüm olduğu için gönül rahatlığıyla “Bu sözleşmenin koşullarını kabul ediyorum” seçeneğini işaretleyip Devam diyorum.

image009

Bu adımda Şimdi Yükle ve Özelleştir olmak üzere karşımıza 2 seçenek çıktı. Bunları açıklamak gerekirse;

Eğer normal şekilde Microsoft Office Enterprise 2007 paketi içindeki programların yüklenmesini istiyorsak Şimdi Yükle butonuna basarak kuruluma devam edebiliriz.

Microsoft Office Enterprise 2007 paketinin içinden bazı programları kurmayacak ve bazı özelleştirme ayarları yapacaksak Özelleştir butonuna tıklamalıyız. Biz Özelleştir butonuna basarak kuruluma devam ediyoruz.

  image010

Sonraki adımda karşımız gelen pencerede Dil – Yükleme Seçenekleri – Dosya Konumu – Kullanıcı Bilgileri sekmeleri bulunmaktadır. Bu sekmeleri açıklayalım.

Dil sekmesinde, yüklenilecek olan dil seçilmelidir. Ben lisansım gereği Türkçe’yi işaretliyorum.

image011

Yükleme Seçenekleri sekmesinde, Office 2007 paketi içerisinde istenilmeyen bir program kaldırılabilme veya özelleştirilebilme özelliği bu kısımdan yapılmaktadır. Microsoft Office Access yazan yere Mouse ile tıklandığında karşımıza ufak bir ekran çıkacaktır. Bu seçenekler ne anlam ifade etmektedir şimdi bunları açıklayalım.

·         Bilgisayarım’dan Çalıştır: Microsoft Office paketi içerisinde, seçmiş olduğumuz programın kurulumu tamamladığında özellik sabit diskimize yüklenecek ve depolanacaktır. Ancak seçmiş olduğumuz program için alt özellikler sabit diskimize yüklenmeyecek ve depolanmayacaktır.

·         Tümünü Bilgisayarım’dan Çalıştır: Microsoft Office paketi içerisinde, seçmiş olduğumuz programın kurulumu tamamladığında özellik ve tüm alt özellikler sabit diskimize yüklenecek ve depolanacaktır.

·         İlk Kullanımda Yüklensin: Microsoft Office paketi içerisinde, seçmiş olduğumuz programı ilk kez kullanacağımız zaman sabit diskimize yüklenecektir. Lakin daha önceden yükleme yaptığımız CD’ye erişmemiz gerekebilir. Program ilk kez çalışacağı için CD isteyebilir. Bu seçenek tüm özellikler için kullanılamayabilir.

·         Kullanılmaz: Microsoft Office paketi içerisinde, seçmiş olduğumuz programı kullanmak istemiyorsak bu seçenek ile işaretlememiz gerekmektedir.

Yukarıdaki bilgiler ışığında istersek Microsoft Office Enterprise 2007 kurulum paketi içersindeki özelleştirme seçeneklerimizi ayarlayabiliriz.

image012

Dosya Konumu, sekmesinde Microsoft Office paketinin nereye yükleyeceğimizi Gözat butonu ile belirleyebiliriz. Ben default ( varsayılan ) olarak bu şekilde bırakıyorum.

image013

Kullanıcı Bilgileri sekmesi kurumun adı gibi bilgilerin girildiği kısımdır. Tüm bilgileri girdikten sonra Şimdi Yükle butonunu tıklamalıyız.

image014

Bu ekranda ise kurulum göstergesinin dolmasını beklemekteyiz. Bilgisayarın performansına göre süresi farklılık göstermektedir. Bu kısımda da gerekli dosyaları yükledikten sonra karşımıza sonlandırma penceresi gelecektir.

image015

En son gelen bu pencerede ise Office Online’a Git ve Kapat olmak üzere 2 seçenek bulunmaktadır. Office Online’a Git botununa tıkladığımızda kayıt ( register ) işlemleri ve güncelleştirmeler gibi işlemleri yapabiliriz. Kapat a tıklanırsa bu pencereyi kapatacaktır.

Bu adımlardan sonra Microsoft Office Enterprise 2007 kurulumunu tamamlamış bulunmaktayız. Artık içerisindeki programları kullanabiliriz.

Bir başka makalede görüşmek dileğiyle…

Uğur DEMİR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu