3. Parti Yazılımlar

DeepFreeze Enterprise Kurulumu ve Ayarlari

DeepFreeze programını çoğumuz duymuş ve kullanmışızdır. Ya da bu makaleden sonra onunla tanışmış olacağız. Nedir bu deepfreeze, özellikleri nelerdir? Nasıl kullanılır? Şimdi onu açıklamaya çalışalım.

DeepFreeze kullanılan sistemlerde, yazılımsal olarak sorunların önüne geçmek hedeflenmiştir. Çoğunlukla internet cafe tarzı yerlerde kullanıldığı görülmektedir. Bilgisayar açıkken yanlışlıkla silinen sistem dosyaları bizi çoğu zaman sıkıntıya sokmaktadır. Bir diğeri ise internetten bilgisayarımıza sızan worm, spy tarzı zararlı yazılımlar. İşte bu gibi sıkıntıların önüne geçmek amacıyla deepfreeze kullanılmaktadır. DeepFreeze kurulu bilgisayarda yukarıda bahsetmiş olduğum problemler bilgisayarı restart edene kadar sürecektir. Yani sisteme bir yaşam süresi biçilmektedir. Deepfreeze kurulu olan bilgisayarımızda istenilen değişikler yapılabilir, duvar kâğıdı değişimi, bilgisayara oyun yüklenmesi, spy, worm, virüs sıkıntıları gibi. Bunlar takii bilgisayarı restart edene kadar sürecektir. Bilgisayarımızı restart ettiğimizde bu sıkıntılar ortadan kalkacaktır. Yani bilgisayarımız her açtığımızda deepfreeze kurulu günkü gibi olacaktır.

Ancak bilgisayarda bir değişiklik yapılmak istenildiğinde ise DeepFreeze devre dışı bırakılarak istenilen ayarlar yapılabilir ve DeepFreeze tekrar aktif yapılabilir. Ek olarak sanal bir sürücü oluşturabilir ya da kullanımda olan lokaldeki partitionlardan (D,E sürücüsü gibi ) istediğimizi koruma dışı bırakabiliriz. Bu sayede deepfreeze çalışırken koruma dışı olan kısımlara ekleme ya da silme gibi işlemler yapabiliriz.

DeepFreeze indirmek için http://www.faronics.com/html/choose.asp  bu linki kullanabilirsiniz.

Bu ön bilgilerden sonra, şimdi kurulum işlemine başlayabiliriz.

image001


Resim – 1

Kuruluma başladığımızda bize bir karşılama ekranı gelir. Next ile ilerliyoruz.

 

image002

Resim – 2

Karşımıza gelen ekranında sözleşmeyi kabul edip, Install diyerek kuruluma devam ediyoruz.

image003
Resim – 3

Gelen ekranda çok fazla olmamakla birlikte kurulum için biraz bekliyoruz.

image004
Resim – 4

Biraz bekledikten sonra,  gelen uyarı penceresinde başarılı bir şekilde DeepFreeze Administrator programımızı kurmuş olduğumuzu okuyoruz. Gelen uyarı ekranındaki OK ‘a tıkladığımızda ise karşımıza bir ekran daha geliyor.

image005 
Resim – 5

Bu ekranda ise bizden bir şifre isteniyor. Bizim dışımızda başka bir kullanıcının program yönetim konsoluna ulaşmaması için en az 8 hane olacak şekilde harf veya rakamdan oluşan şifreyi giriyoruz. OK tıklayarak işlemimize devam ediyoruz.

 

image006
Resim -6

Gelen ekranda, vermiş olduğumuz şifreyi print ederek ya da normal bir şekilde bu ekrandan çıkış yapmamızı sağlayan kısımlar görünmekte. Ben EXIT kısmını tıklayarak bu ekrandaki işlemi bitiriyorum.

Şimdi ise ayarlar kısmına geçebiliriz.

 

image007Resim – 7

DeepFreeze Administrator seçeneğine tıklıyoruz.

image008
Resim–8

Karşımıza WelcomeConfigurationOn Time Passwords gibi sekmelerini bulunduğu ekran geldi.

Welcome sekmesinde,  program ile alakalı açıklama bilgileri bulunmaktadır.

Configuration sekmesini biraz inceleyelim.

image009

Resim – 9

DeepFreeze programını kurduktan sonra, bazı zamanlar sistemimizde değişikler yapmamız gerekebilir. Bu durumda programı durdurup, istenilen değişiklikleri yaptıktan sonra deepfreeze programını tekrar başlatmamız gerekir.

CTRL + ALT + SHIFT +F6 tuş kombinasyonu ile yukarıdaki işlem yapılabilir. Ancak güvenlik açısından bir şifre ile korumamız gerekmektedir. Bu nedenle Configuration tabında Enable kutucuğu işaretlenerek Password kısmına bir şifre belirtilmelidir.

image010

Resim – 10

Drivers sekmesinde, koruma altına alacağımız sürücüleri seçebilmekteyiz. Select All ile tüm sürücüleri seçebilirken, Deselect All ile ise seçilmiş olan tüm sürücüleri bırakabilmekteyiz.

Thawspace bölümü ise bize kolaylık sağlayan, programın güzel özelliklerinden bir tanesi. Tek bir sürücümüz olduğunu varsayalım ( C sürücüsü ) ve bunun üzerinde sürekli olarak değişen dosyalarımız olsun ( MS Word, MS Excel dosyaları gibi ). Bu değişen dosyaları korumak için her seferinde DeepFreeze programını devre dışı bırakmak zaman ve iş gücü bakımından bize büyük bir kayıp verecektir.

Bu nedenle Create kutucuğu tıklanarak Thawspace Drive kısmından sürücü harfi, Size kısmından ise boyut ve dosya sistemi belirtilerek sanal bir disk oluşturulabilmektedir. Küçük bir tavsiye, koruma altına aldığınız sürücünün ( C sürücüsü ) dosya sistemi nasılsa ( NTFS, FAT32 ) sanal diskinizin dosya sisteminizde o şekilde seçmenizi öneririm.

image011

Resim – 11

Restart / Shutdown sekmesinde, bilgisayarımızı belirli bir gün veya istenilen bir saatte kapatıp, açmak için kullanmaktayız. İstenilen zaman aralığını seçerek bu sekmeden istek doğrultusunda şekilde görüldüğü gibi restart ya da shutdown işlemimizi ayarlayabilmekteyiz.

image012 Resim–12

 

Maintenance sekmesinde, bazı günler ve saatlerde bilgisayarlarımıza bakım yapmak isteyebiliriz. Bu gibi durumlarda bu sekmeden DeepFreeze devre dışı bırakabilmekteyiz.
( Mesela Pazar 11:00-14:00 gibi ) Bu durumda Pazar günleri saat 11:00 ile 14:00 arası deepfreeze programımız devre dışı kalmış olacaktır.

image013
Resim -13

Miscellaneous sekmesinde ise,
Use hard reboot when Thawed kutucuğu işaretlenirse sistem açıkken oluşturulan dosyalar ve çalışmakta olduğumuz programlar kaydedilmeden kapatılır.

Son olarak One Time Passwords sekmesini incelersek,

image014
Resim – 14

Daha önceden kurmuş olduğumuz DeepFreeze programının şifresini unuttuk ve sistemimizden kaldırmak istiyoruz. Bu şifreyi hatırlamadan DeepFreeze programını kaldırmamız mümkün değil. Bu durumda CTRL + ALT + SHIFT +F6 tuşları ile çalıştırdığımız DeepFreeze programının TOKEN numarasını buraya girerek Generate tıkladığımızda bize programa ulaşabileceğimiz şifreyi verecektir.

Şimdi sıra geldi tüm ayarları yaptıktan sonra sistemimizi koruma altına alacak olan DeepFreeze programının kurulumunu tamamlamaya.

image015

Resim – 15

Bunun için Create Workstation Install Program tıklanır.

image016

Resim – 16

Gelen ekrandan yapılan işlemlerin kaydı için bir isim verilerek Save tıklanır.

image017Resim -17

cozumpark isimli bir kaydımızın oluştuğunu gösteren bir uyarı gelir. Configuration Administrator Penceresini kapatarak, oluşturduğumuz koruma dosyasını açalım.

image018

Resim -18

Bu kaydettiğimiz dosyayı çift tıklayarak çalıştıralım.

image019
Resim – 19

Karşımıza ilk kurulum esnasındaki ekranın aynısı gelir. Next ile ilerliyoruz.

 image002
Resim – 20

Karşımıza gelen ekranında sözleşmeyi kabul ederek Install ile kuruluma devam ediyoruz.

image020
Resim – 21

Gelen ekranda çok fazla olmamakla birlikte tekrar bizi kurulum için biraz bekletiyor. Bu bekleme işlemi sonlandıktan sonra bilgisayar kendisini restart edecektir.

Artık DeepFreeze programını bilgisayarımıza kurmuş olduk.

image021
Resim – 22

Bilgisayar yeniden başlattıktan sonra, bilgisayarıma girdiğimizde makalede üst kısımda anlatırken seçmiş olduğum T harfli 1 GB ThawSpace sanal diskimizi görmekteyiz.

Her şey iyi güzel buraya kadar da peki ben bu programı bir gün sistemden kaldırmak istersem ne yapacağım? Onu da anlatalım şimdi adım adım.

Masaüstündeyken CTRL + ALT + SHIFT +F6 tuş kombinasyonuna basıyoruz.

image022Resim – 23

Karşımıza gelen ekranda daha önceden vermiş olduğumuz şifreyi girerek ( şifrem: cozumpark’tı ) OK tıklayıp işleme devam ediyoruz.

image023

Resim – 24

Gelen ekranda 3 adet seçenek görmekteyiz. Bunlar nelerdir, hangisi seçildiğinde ne işlem yapar açıklayalım.

Boot Frozen: Seçildiğinde bir sonraki Windows açılışında program otomatik olarak aktif olur.

 

Boot Thawed (1 Restarts): Seçildiğinde programın ne kadar süre ile devre dışı kalacağınız ayarlayabilmekteyiz. Bu seçenek işaretlendiğinde yandaki kutucukta aktif olmaktadır. Aktif olan bu kısımdan program için kaç restart boyunca devre dışı kalacağını seçebilmekteyiz.
 

Boot Thawed: Seçildiğinde program bir sonraki açılışta otomatik olarak kapatılır. Bu şekilde uninstall işlemini gerçekleştirebiliriz.

Programı sistemden tamamiyle kaldırmak için, ben Boot Thawed seçeneğini işaretliyorum ve Apply and Reboot a tıklıyorum. Bilgisayar yeniden başladıktan sonra daha önceden hazırlamış olduğumuz kurulum dosyasına gidiyoruz.

image024

Resim – 25

Bu hazırlanan dosyaya çift tıklıyoruz. Karşımıza aşağıdaki gibi bir ekran geliyor.

image025

Resim – 26

Buradan Uninstall ile işlemimize devam ediyoruz.

image026

Resim -27

Son olarak da OK to Uninstall  işaretlenerek, Finish butonuna tıklıyoruz. Artık sistemimizden tamamıyla deepfreeze programı kaldırılmış bulunmaktadır.

Bir başka makalede görüşmek dileğiyle…

Uğur DEMİR

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu