Microsoft Özel Bülteni: Bu Hafta Yapılan Güncellemeler, Oyun Gelişmeleri ve Microsoft’tan Son Haberler (8- 15 Haziran)
Windows 11’in merakla beklenen yeni özelliklerinden, oyun dünyasını sallayan son dakika gelişmelerine, hayatınızı kolaylaştıracak tarayıcı güncellemelerinden, kaçırmamanız gereken diğer tüm yeniliklere kadar, Microsoft dünyasında bu hafta öne çıkan her şeyi sizin için derledik!
Windows 11 ve Windows 10 Güncellemeleri
Microsoft, Windows 11 için yayınladığı önizleme derlemelerinde yeniden tasarlanan Başlat menüsü ile kullanıcıların karşısına çıktı. Bu yeni tasarım, bazı kullanıcılara Windows Vista dönemini hatırlatan görsel unsurlar içeriyor. Ayrıca, Haziran 2025 Patch Tuesday güncellemeleri kapsamında Windows 10 için KB5060533 (Derleme numaraları: 19044.5965 ve 19045.5965) ve Windows 11 için KB5060842 ile KB5060999 (Derleme numaraları: 26100.4349, 22631.5472 ve 22621.5472) yayınlandı. Bu güncellemelerin ardından, bazı oyunlarda Easy Anti-Cheat sorununa neden olan bir hata tespit edildi ve Microsoft tarafından acil bir düzeltme yaması sunuldu.

Windows 11 kullanıcıları için bir diğer önemli gelişme ise Copilot Vision with Highlights özelliğinin tanıtılması oldu. Bu yapay zeka destekli özellik, ekranda görünen içeriği analiz ederek kullanıcılara ek bilgiler ve bağlam sunuyor. Şu anda yalnızca iki uygulama ile sınırlı olan Copilot Vision, ilk aşamada yalnızca ABD’de kullanılabiliyor, ancak Microsoft’un önümüzdeki dönemde daha fazla ülkede hizmete sunmayı planladığı belirtiliyor.

Kullanıcılar için pratik bilgiler de bu haftanın gündeminde yer aldı. Windows sistemlerinde çeşitli kontrolleri ve sorun giderme araçlarını çalıştırabilen üçüncü taraf bir bakım aracı, OneDrive klasörlerini renklendirerek kişiselleştirme rehberi ve daha fazlası kullanıcıların ilgisini çeken konular arasında.
Microsoft’un bu haftaki güncellemeleri ve yeni özellikleri, kullanıcı deneyimini iyileştirmeye yönelik adımlar olarak öne çıkıyor. Özellikle yapay zeka entegrasyonu ve sistem stabilitesi için sunulan düzeltmeler, kullanıcıların günlük iş akışlarını kolaylaştırmayı hedefliyor.
Windows Insider Programı
Microsoft, Windows Insider programı kapsamında bu hafta yeni yapılar yayınlandı:
| Kanal Adı | Yapı Numarası | İşletim Sistemi | Yeni Özellikler ve İyileştirmeler |
|---|---|---|---|
| Canary Kanalı | 26200.5641 | Windows 11 | Yeniden tasarlanmış Başlat menüsü, Kilit Ekranı widget iyileştirmeleri, Narrator geliştirmeleri, gamepad klavye güncellemeleri, çeşitli hata düzeltmeleri yayınlandı. |
| Dev Kanalı | 26200.5651 | Windows 11 | Ayarlar uygulaması aracısı, Recall iyileştirmeleri, takvim saatine saniyeler eklenmesi, bağlam menüsü geliştirmeleri eklendi. |
| Beta Kanalı | 26120.4250 | Windows 11 | Dev Kanalı’ndakiyle aynı değişiklik günlüğü yayınlandı. |
| Beta Kanalı | 26120.4441 | Windows 11 | Dev Kanalı’ndaki 26200.5651 ile aynı yapı korundu. |
| Release Preview Kanalı | 22631.5545 | Windows 11 | Varsayılan tarayıcı ayarlarında iyileştirmeler, Windows Paylaşım Kullanıcı Arayüzü’nde geliştirmeler, hata düzeltmeleri yayınlandı. |
| Release Preview Kanalı | 19045.6029 | Windows 10 | Uygulama varsayılanlarında iyileştirmeler, birden fazla hata düzeltmesi yayınlandı. |
Windows 11’in yeni önizleme derlemelerinde en dikkat çeken özellik, yeniden tasarlanan Başlat menüsü oldu. Ancak Microsoft’un alışılageldik yöntemiyle, bu güncelleme kademeli olarak yayınlanıyor. Sabırsız kullanıcılar, ViVeTool uygulamasını kullanarak yeni Başlat menüsünü manuel olarak etkinleştirebilir.

İlginç bir şekilde, son derlemelerle birlikte eğlenceli bir hata da ortaya çıktı: Windows 11, bilgisayar açılışında Windows Vista’nın başlangıç sesini çalıyor. Microsoft, bu durumu bir hata olarak kabul etti ve gelecek güncellemelerde düzeltileceğini açıkladı. Şimdilik, en son Dev ve Beta kanalı derlemelerini kullananlar, bilgisayarlarını her açtıklarında 2006 yılının nostaljik sesiyle karşılaşmaya devam edecek. Bu beklenmedik detay, kullanıcılar arasında hem şaşkınlığa hem de eğlenceli anılara yol açıyor.
Uygulama ve Donanım Güncellemeleri
Microsoft Edge tarafında, Dev Channel kullanıcıları için yeni bir test sürümü yayınlandı. Ayrıca, kurumsal kullanıcılar için güvenli parola dağıtım özelliği, Edge’in kararlı sürümüne (v137.0.3296.83) eklendi.
Firefox ise 139.0.4 sürümüyle küçük ama önemli düzeltmeler getirdi. Bu güncelleme, uygulamalar arasında geçiş yaparken tarayıcının donması, duvar kağıtlarının doğru isimle kaydedilmemesi gibi sorunları çözüyor. Bunun yanında Mozilla, Deepfake Detector hizmetinin 26 Haziran 2025’te sona ereceğini duyurdu.
Office ve Bulut Hizmetlerindeki Yenilikler
- Yeni Outlook, daha fazla dosya türünü engelleyecek ve çevrimdışı modda daha fazla işlem yapılmasına olanak tanıyacak şekilde güncellendi.
- OneDrive for Mac artık harici diskleri destekliyor.
- Clipchamp, video düzenlemede metin transkriptini kullanarak belirli bölümleri kesme özelliği ekledi.
- OneNote, Copilot Notebooks desteğiyle birlikte daha akıllı not alma deneyimi sunuyor.
- Microsoft, Exchange Online’da Temel Kimlik Doğrulama (Basic Authentication) kaldırma sürecindeki son durumu paylaştı.
Diğer Önemli Güncellemeler
- Rufus 4.8, Windows görüntüleri için performans iyileştirmeleriyle geldi.
- Microsoft, Birleşik Krallık’ta 1 milyon çalışana yapay zeka eğitimi vermeyi taahhüt etti.
Sürücü ve Donanım Güncellemeleri
- Intel, 32.0.101.6881 WHQL grafik sürücüsünü yayınladı. Bu güncelleme, özellikle Overwatch 2 için bir hatayı düzeltti.
- AMD, 25.6.2 sürümüyle FBC: Firebreak ve The Alters gibi oyunlara destek ekledi.
Bu güncellemeler, kullanıcı deneyimini iyileştirmeyi ve güvenliği artırmayı hedefliyor. Microsoft ve diğer teknoloji şirketleri, yazılım ve donanım ekosistemini sürekli geliştirmeye devam ediyor.
Oyun Dünyasından Son Gelişmeler
Bu hafta oyun sektöründe birbirinden önemli haberler yaşandı. Microsoft ve ASUS’un birlikte duyurduğu iki yeni taşınabilir oyun konsolu, sektörde büyük yankı uyandırdı. ROG Xbox Ally ve ROG Xbox Ally X isimli bu taşınabilir konsollar, arka planda daha az işlem çalışan özel bir Windows sürümüyle geliyor. Bu optimizasyon sayesinde hem daha iyi pil ömrü hem de üstün performans vadediyor.

Pazar günkü Game Showcase etkinliğinde birçok önemli duyuru yapıldı. Bu duyurular şu şekilde oldu:
- Indiana Jones and the Great Circle için “The Order of Giants” DLC’si Eylül’de tüm platformlarda olacak.
- Call of Duty: Black Ops 7 sürpriz bir tanıtımla 2035 yılında geçen fütüristik bir deneyim sunacak.
- Örümcek fobisi olanlar için geliştirilen Grounded serisinin ikinci oyunu önümüzdeki ay çıkıyor.
- Obsidian Entertainment, The Outer Worlds 2 için yayın tarihini ve yeni arkadaş karakter detaylarını paylaştı.
- Spiritfarer ekibinin yeni oyunu At Fate’s End 2026’da PC ve konsollara gelecek.
- Killer Instinct ekibinin geliştirdiği Invincible VS adlı 3v3 dövüş oyunu tanıtıldı.
- Anno 117: Pax Romana Kasım ayında çıkacak ve özel bir Governor’s Edition’ı olacak.
Nvidia, GeForce NOW servisine yeni oyunlar ekledi. Frosthaven Demo, Dune: Awakening, MindsEye gibi oyunlar artık buluttan oynanabilecek.
Mojang, uzun süredir beklenen Vibrant Visuals ve Chase the Skies güncellemelerinin 17 Haziran’da geleceğini duyurdu. Görsel iyileştirmeler, yeni özellikler ve yaratıklar oyuna eklenecek.
Microsoft Özel Bülteni’mizin bu haftalık özeti burada sona eriyor. Ancak merak etmeyin, teknoloji dünyasındaki heyecan verici gelişmeler ve Microsoft evrenindeki yenilikler hız kesmiyor! En güncel güncellemeler, oyun dünyasının nabzını tutan haberler ve teknoloji dünyasının diğer sıcak gelişmelerini kaçırmamak için bizi takip etmeye devam edin. Bir sonraki bültenimizde görüşmek üzere!









