Microsoft Azure

Microsoft Azure Yönetilen ve Yönetilmeyen Disk Mimarileri

Merhabalar,

Bu makalemizde Azure ortamında bulunan Managed (Yönetilen) ve Unmanaged (Yönetilmeyen) Disk mimarilerinden bahsedeceğim.

Azure Premium Storage, Azure Ortamınızdaki Sanal Makineler ve yoğun iş yükleriniz için yüksek performanslı, Low Latency (Düşük Gecikme) süreli, I/O Performanslı disk desteği sunmaktadır. Bu Depolama türünü kullanan Sanal Makinelerin diskleri verileri SSD türündeki disklere depolar.

Bu Depolama türünün disklerinin hızından ve performansından yararlanabilmek için aşağıdaki aksiyonları Azure ortamınızda uygulayabilirsiniz:

  • Mevcut Sanal Makine disklerini Premium Stroage’a geçirin.
  • Azure ortamınızda yapınızdaki bir kaç Sanal Makine üzerinde birden fazla Premium Storage Diski ekleyebilirsiniz. Birden fazla disk kullanmamız, uygulamalarınızın çalışmış olduğu Sanal Makine başına 256 TB boyutunu kadar depolama imkanı sunmaktadır.
  • Premium Storage ile uygulamalarınız 80.000 I/O kadar ulaşabilmektedir.
  • Organizasyonunuzda bulunan Sanal Makinelerin her biri için saniyede işlem ve saniyede 2.000 Megabayta kadar disk verimi sağlamaktadır.
  • Organizasyonunuzda bulunan Sanal Makinelerin Disk Okuma işlemleri için size Düşük Gecikme süresi sağlamaktadır.

Microsoft Azure Organizasyonunuzdaki Sanal Makineler için Premium Storage diskleri oluşturmanın iki yolunu önermektedir:

Unmanaged Disks, yani “Yönetilmeyen Diskler” olarak anılmaktadır. Azure Ortamınızda herhangi bir yeni disk oluşturmadan önce herhangi bir Storage Account oluşturmanızı gerektiren disk yöntemidir. Storage Account size ait olduğundan, depolama hesabınızda bulunan tüm veriler üzerinde tam yetkiye sahip olmuş olursunuz. Ayrıca, Encryption, Data Recovery ve bunun gibi çeşitli aksiyon almanız gerekmektedir.

Yönetilmeyen Disklerin yönetimi, Microsoft Cloud Services tarafından gerçekleştirilir. Aşağıdaki şekilde anlatmak istediğimizi açıklayalım o halde: Depolama hesaplarınız olur. Organizasyonunuzdaki Sanal Makinelerinize karşılık gelen Sabit Disk (VHD) dosyalarını depolamak için kullandığınız VHD dosyaları Azure Storage Account’larında Page Blob yani Sayfa Blobları olarak depolanır. Süreç böyle devam etmektedir.

Yönetilmeyen Diskler için Storage Account başına 500 TB kapasite sınırlaması mevcuttur.

Managed Disks, yani “Yönetilen Diskler” olarak anılmaktadır. Azure Tarafından Yönetilen disk, Sanal bir sabit disktir (VHD). Bu cümleyi şöyle örnekleyebilirim. Organizasyon içindeki bir fiziksel disk ve Bu diskin takılı olduğu sunucu Sanal gibi düşünebilirsiniz. Azure tarafından Yönetilen diskler, rastgele Page Blob’ları olarak depolanmaktadır. Blob Kapsayıcıları ve Azure Storage Account’ları kısaca Page Blobları izole olduğu için Yönetilen disklere “Yönetilen” disk denilmektedir. Organizasyonunuzda Yönetilen Diskleri kullanmayı seçtiğinizde Microsoft Azure, diski sizin için oluşturmakta ve yönetme işlemlerini sağlamaktadır. Bu sayede Unmanaged Disk yöntemi gibi önceden Storage Account planı yapmanıza ve yaratmanıza gerek kalmamaktadır. Bu yöntem altında Kullanabileceğiniz disk türleri Ultra SSD, Premium SSD, Standart SSD ve Standart HDD Türleri mevcuttur.

Organizasyon yapınızda bulunan yüksek performans gerektiren uygulamalarınızın koştuğu Sanal Makinelerinizin diskini Managed Disk olarak yapılandırmanızı öneririm. Premium Storage Yüksek IOPS gerektirmektedir. Yapınızdaki diskleriniz Yüksek IOPS gerektirmiyorsa maliyetlerin sınırlandırılmasını sağlayabilirsiniz.

Yönetilen Diskler, Azure Resource Manager’ın kaynaklarından biridir.  Yönetilen disk maliyeti aşağıdaki formül ile hesaplayabilirsiniz:

Sabit Maliyet (Disk Per Size) + Yapılan İşlem Maliyeti

Yönetilen Diskler, Disk Snapshot, Öngörülebilir Performans, Availability Set ortamı ile ilişkilendirildiğinde Fault Domain ile dağıtım işlemleri sağlayabilirsiniz.

Yönetilen Disklerde ayrıca şunu belirtmem gerekir ki, Pay as you go (Kullandıkça öde) bulunmamaktadır.

Yönetilen Disklerde Storage Account IOPS sınırlaması nedeniyle kısıtlama bulunmamaktadır.

Depolamadan kaynaklanan hataları önler, Hem Standart hemde Premium Storage Disklerini desteklemektedir.

UNMANAGED VE MANAGED DİSK YÖNTEMLERİNİ KARŞILAŞTIRMA

Yukarıda 2 Disk yöntemininde detaylarını ele aldık. Şimdi bu yöntemleri birbirleriyle karşılaştıralım:

  • Unmanaged ve Managed Diskleri yönteminde disk türleri için Premium veya Standart seçenekler arasından seçim yapma imkanı mevcuttur. Premium Disklerin SSD Disk türünde olduğunu yukarıda bilgilendirmesini sağlamıştık. Bu sayede en iyi IOPS sağladığını hatırlatmak isterim. Örnek vermek gerekirse; herhangi bir SSD 7500 IOPS hizmeti verebilirken, standart kriterlerdeki herhangi bir disk boyutu sadece 500 IOPS hizmeti verebilmektedir.
  • Yönetilmeyen Diskler Storage Account başına TB boyutunda sınırları mevcuttur. Fakat Yönetilen Diskler de böyle bir sınırlama bulunmamaktadır.
  • Unmanaged ve Managed Disk yöntemleri için yukarıda çizmiş olduğum şekiller arasındaki farkı açıklamak istiyorum: Yönetilen Disklerde Storage Birimlerini ayırmak için geliştirilmiş Availability Set mimarisi mevcuttur ve bu organizasyonunuzdaki Disk yapınızı gerçekten güvenilir kılmak için geliştirilmiş en iyi özelliktir. Yönetilmeyen disklerde ise bu Availability Set tek bir Depolama Birimi altında yönetilir ve bu durum risk taşımaktadır.
  • Yönetilen Disklerde çeşitlerinde belirttiğimiz Premium Diskten Standart Diske düşürme işlemi gerçekleştirebilirsiniz.
  • Yönetilen Disklerde Sanal Makine Disklerinizi Standart Diskten Premium Disk türüne yükseltme işlemini rahatça yapabilirsiniz. Yönetilmeyen Disklerde bu işlemin biraz can sıkıcı olduğunu söyleyebilirim. Nedeni: İlk işlem olarak yeni Premium Storage Account oluşturma işlemi sağlarsınız. Ardından Organizasyon yapınızdaki VHD dosyalarını kopyalayarak yeni oluşturmuş olduğumuz Premium Storage Account hesapta yeni bir Sanal Makine oluşturmanız gerekebilmektedir. Sanal Makine içerisinde yada Portal üzerinde yapacağınız konfigürasyonlar her zaman hataya açık olabilmektedir.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu