Hewlett Packard Enterprise HPE

Nimble Storage Genel Bakış

Her ne kadar bütünleşik sistemlerin genel pazar payı yükseliyor olsa da özellikle yüksek IOPS, düşük gecikme süreleri ve daha önemlisi bu performansı kararlı bir şekilde sunmak için storage sistemlerine olan talep hala devam etmektedir. Sektörde aktif danışmanlık yapan birisi olarak özellikle gelenceksel sunucu + storage sistemleri projeleri ile beraber yeni nesil bütünleşik sistem projeleri de yapmaktayım. Özellikle müşteri ihtiyaçlarına göre farklı çözümler sunduğumuz bu günlerde storage sistemlerinde ki rekabet te üst seviye. Durum böyle olunca artık sadece yüksek IOPS ve düşük gecikme sürelerinin dışında pek çok faktörün projeyi başarılı sonuçlandırmada önemli olduğunu anlıyoruz. Bende HPE firmasının bir storage ürünü olan Nimble’ ı size anlatacağım. Bir kaç makaleden oluşan bir serinin ilk bölümünde daha çok genel özelliklerinden bahsedeceğim.

Nimble Storage sistemleri, baştan sona verimlilik için tasarlanmıştır. Bu nedenle en kritik iş yükleriniz için dahi uygun bir çözümdür. Patentli Cache Accelerated Sequential Layout (CASL™) mimarisi ile yüksek düzeyde kullanılabilir denetleyiciler sunmaktadır. Yine depolama ortamı teknolojisindeki en son gelişmeler üzerine inşa edilen bir mimariye sahip olduğu için in-line block compression, clone alma ve integrated snapshot gibi teknolojileri de içinde barındırır.

Dynamic Flash-Based Read Caching ile etkin olarak kullanılan veriler gerçek zamanlı olarak bir Flash tabanlı SSD diskin üzerine alınır. Geleneksel disk tabanlı depolama ünitelerine göre çok daha hızlı okuma isteklerine yanıt verebilir.

Inline Compression özelliği ile performans sorunu yaşanmadan block seviyesinde compression ve multicore işlemcilerden yararlanarak veri dizine yazılırken sıkıştırılmış olur.

Snapshots and Integrated Data Protection ile anlık olarak binlerce snapshot işlemi oluşturabilirsiniz. Mevcut verilere yapılan tüm güncellemeler veya her birime yazılan yeni veriler boş alana yönlendirilir. Bu işlemin performansa herhangi bir etkisi olmadığı gibi, alınan snapshotların yalnızca değişiklikleri korunduğu için kapladığı yer çok az olmuş olup, restore işlemlerini de hızlandırmış olursunuz ve alınan snapshotları clone işlemi gerçekleştirilerek hızlı okuma ve performansından da yararlanarak volume olarak kullanabilirsiniz.

Nimble Storage şu anda Hybrid Flash (HF- Series) ve Adaptive Flash (AF-Series) iki ürün ailesi olarak sunulur.

Nimble Storage AF-Series Okuma ve Yazma İşlemleri Nasıl Yapılır?

Nimble AF serilerinde bir yazma isteği alındığında ilk olarak NVDIMM tarafından kabul edilir. Oluşan veri blocklar’ ı daha sonra DRAM’ e kopyalanır. Blocklar NVDIMM e ulaştığında ilk olarak ortama yazılan veri hacmini azaltmak için tekilleştirme kullanır. Nimble OS daha sonra yazılan veri hacmini azaltmak için kalan veri blocklarını daha da azaltmak için kalan veri bloklarını sıkıştırır. Daha sonra bu blocklar 10 MB’ lık sıralı bir şerit halinde yerleştirilip, sırasıyla SSD’lere yazılır. Bir okuma talebi yapıldığında son derece hızlı cevap vermesi için eş zamanlı olarak NVDIMM block konumlarının ise bir dizini tutulur. Dolayısıyla AF series bir Nimble ürününde okuma işlemlerinde ilk olarak NVDIMM i kontrol ederek başlar. Çünkü okumanın alınabileceği en hızlı konumdur. Eğer NVDIMM üzerinde değilse veri Nimble OS DRAM’i kontrol edecektir, bu da okumanın en hızlı alınacağı ikinci konumdur. DRAM’de yer almıyorsa okumayı SSD üzerinden sıralı bir şerit halinde yani Cache Accelerated Sequential Layout (CASL teknolojisi) ile çeker.

Not: NVDIMM yüksek performanslı, düşük gecikmeli bir kalıcı bellektir. Elektrik gücü kesildiğinde bile, örneğin beklenmedik bir güç kaybından, sistem çökmesinden veya normal kapanmadan dolayı içeriğini koruyan bellektir.

Nimble Storage HF-Series Okuma ve Yazma İşlemleri Nasıl Yapılır?

AF serisinde olduğu gibi aynı temel kavramlar HF serisine uygulanır. HF serisinde ise NVDIMM / DRAMM de önce veri sıkıştırma işlemi gerçekleştirilip sıralı bir yazma şeriti oluşturulur. Sıkıştırma teknolojisi diski gönderilen IOPS sayısını sınırlarken sıralı şerit yazma mimarisi (CASL) ile hem hızlı okuma hemde hızlı yazma özelliği sunar. Cache için bulunan SSD Disklere verileri sıkıştırarak yazdırıp ve meta verileri ön bellekte tutarak tüm okumaları hızlandırır. Dizindeki meta veriler için disklere erişmesi gerekmediğinden tüm okumaları hızlandırır. Verilerin esnek bir şekilde depolanması için HDD leri kullanırken son derece hızlı okuma ve yazma işlemleri için SSD diskleri kullanır.

HF serisinde ön bellekte tutulan datalar için ise Acces Based Eviction (ABE) mekanizmasını kullanır. Bu mekanizma sayesinde erişimi hızlı olması gereken sıcak data olarak kullanılan blockları belirler ve sürekli ön bellekte tutar.

Triple Parity + RAID Nedir?

Nimble Storage tüm disklerini bileştirmek için Triple Parity + RAID yapısını kullanılır. HPE Nimble Storage’ın Triple Parity dizaynı sıfır disk yedekliliğine ulaşmadan tek bir shelf üzerinde üç sabit disk sürücüsünün bozulmasını destekler. Bu, bir shelf üzerinde üç disk sürücüsünün sistem veri kaybetmeden arızalanabileceği anlamına gelir.

Nimble Storage Data Storage Oluşturma ve Snapshot İşlemleri ile Veri Kurtarma Nasıl Yapılır?

Nimble Storage web üzerinden login olunarak  Manage kısmından “ DATA STORAGE “ alanına girilir.

Volume oluşturma işlemlerimi yapıyorum. Nimble Storage’ in teknik olarak kullanımlarını bir sonraki makalemde daha detaylı anlatacağım. Yalnız öncesinde performance policy ile ilgili birkaç bilgi vermek istiyorum.

Performance Policy oluşturulan volüme için block size, tekilleştirme gibi parametrelerin tanımlandığı bir ilkedir. Nimble Storage üzerinde default olarak gelen onlarca performance policy ayarı mevcuttur. Kullandığınız uygulama türüne göre (Exchange, FileServer, Oracle vb) seçebilme olanağı tanır. Dilerseniz özel performance policy oluşturmanıza da olanak tanır.

Manage kısmından Data Protection kısmına giriyorum. Bu bölümde Anlık kurtarma ile ilgili bir policy hazırlayacağız sonrasında ise bu anlık görüntü policy’ sini oluşturmuş olduğumuz Volume a bağlama işlemlerini gerçekleştireceğiz.

Snapshot policy oluşturma işlemlerini yapıyorum. Günlük olarak 2 dakika da bir snapshot alacak şekilde policy ayarlarını yapılandırıp 200 restore point saklayacak şekilde ayarlarımı yapılandırıyorum. Ek olarak 200’den sonra alınacak snapshot için en eski snapshot dan başlanarak silmeye başlar. Güncel olarak son 200 restore point saklanır.

Oluşturmuş olduğum kuralı kaydetmeden önce son olarak istediğim bir Volume üzerine bağlıyorum. Dilerseniz oluşturduktan sonra Volume üzerinden edit Diyerek Data Protection bölümünde oluşturmuş olduğunuz policy ayarını seçerek de aktif hale getirebilirsiniz.

Aşağıda görüleceği üzere her iki dakikada bir oluşturmuş olduğumuz Volume’ ın anlık görüntüsü alınmaya başladı. Sadece değişenler üzerine yazıldığı için anlık görüntüler fazla yer kaplamamaktadır.

Policy oluşturma işlemleri tamamlandıktan sonra snapshot policy uygulamış olduğum VMware sunucuma bağlı olan datastore’ un üzerinden bir adet sanal makine ve iso file dosyasını silme işlemlerini gerçekleştiriyorum.

Sanal makine ve iso silinmesine bağlı olarak iki dakika da bir almış olduğum snapshotlardan en güncel olanını clone olarak bağlayıp  online volume olarak tanımlayıp map işlemlerini gerçekleştiriyorum.

Snapshot üzerinden clone olarak oluşturduğum volume’ ü VMware Esxi Datastore’ u olarak tanımlama işlemlerimi gerçekleştiriyorum.

Datastore mount işlemleri tamamlanmıştır. Dikkat ederseniz eğer orijinal Datastore üzerinde tüm alan boşken snap olarak işaretli datastore da yaklaşık 150 gblık bir veri mevcut.

Datastore üzerinden iso dosyamı move file diyerek orijinal yerine taşıma işlemlerini yapıyorum. Sanal sunucu ismi vmx’ ini varolan cluster ortamına register ederek, storage vmotion ile tasıma işlemlerini yapıyorum.

Data kayıplarına karşı yukarıda belirtmiş olduğum adımlar kullanılabilir. Bu işlemlerden sonra clone olarak bağladığımız datastore u un-mount ederek Nimble Storage üzerinden herhangi bir problem yaşanmadan kolaylıkla silebiliyorsunuz.

Nimble Storage makale’ nin girişinde belirtmiş olduğum gibi çok kapsamlı ve baştan sona verimlilik için tasarlanmış bir üründür. Bir sonraki makalemde Nimble Storage’ ın VMware integration bölümüne değinip tüm bu işlemlerin Vcenter üzerinden daha basit bir şekilde nasıl yapılabileceğini ve 3.part yedekleme yazılımı ile  entegre ederek application bazlı snapshot üzerinden veri kurtarma konusuna değineceğim. Okuyup vakit ayıran herkese teşekkür ederim.

İlgili Makaleler

5 Yorum

  1. Merhaba hocam. Danismanlik hizmeti verdigim musterime bu yapiyi kurmak istiyorum. Yardimci olabilirmisiniz.

  2. Hello Sir, please share the installation and configuration from scratch

    Thanks in advance

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu