3. Parti Yazılımlar

Veeam Backup & Replication 9.5 Proxy Ekleme İşlemleri – Bölüm4

Bu makalemizde Veeam Backup & Replication 9.5 ürünü üzerinde Proxy sunucu ekleme işlemlerini ele alıyor olacağız. Öncelikle Veeam Proxy Server nedir buna biraz değinelim.

Veeam Proxy: Sistemin verimli ve performanslı işlem yapabilmesi adına, yedekleme sırasında Proxy sunucusu yedeklenecek sisteme erişim sağlayarak data üzerinde sıkıştırma ve tekilleştirme gibi işlemler yaparak Repository depolama alanına yedekleme işlemi sağlar. Bir Veeam sunucusunun üzerine kurulabileceği gibi ayrı bir sistem üzerine kurulup yapılandırılabilir. Varsayılan olarak ilk kurulumda kurulumun yapıldığı sunucu Proxy Sunucu olarak yapılandırılır.

Aşağıdaki mimariye bakacak olursak ortamdaki sanal sunucuların hızlı yedeklenmesi mimarinin sorunsuz çalışabilmesi adına sanal sunucuların önüne bir Proxy sunucusu yapılandırılmış. Buradan merkez ile olacak iletişimi kısaltma network üzerindeki yükü almak için Veeam teknolojisinin nimeti olan Proxy sunucu devreye sokulmuş.

Şimdi Proxy sunucusu oluşturma adımlarını ele alalım. Konsolumuzu açtığımızda, Backup Proxies altında ilk olarak varsayılan kurulumda gelen Proxy sunucumuz gözümüze çarpmakta.  Ben yeni bir Proxy Server ekleyeceğimiz için Add Proxy butonuna tıklayalım.

Butona tıkladığımızda açılan menüde Vmware ve Hyper-v platformları desteklendiği için Vmware ve Hyper-v Proxy sunucusu ekleme seçimleri sunulmakta. Ortamımızda Vmware ve Hyper-v yapısı bulunduğu için örneklendirme adına ikisini de ekleyeceğiz. Öncelikle Hyper-v Proxy sunucusu ekleyeceğimiz için Microsoft Hyper-V… seçimini yapalım.

Açılan ekranımızda varsayılan olarak kurulumda gelen Proxy sunucumuz gözükmekte. Biz yeni bir Proxy Sunucusu ekleyeceğimiz için Add New… butonuna tıklayalım.

Eklenecek Olan Hyper-v hostunun dns bilgisi veya ip adresi bilgisini girerek Next ile ilerleyelim.

Bu ekranımızda ise Hyper-v hostu ile iletişim kurulabilmesi adına Kimlik Bilgilerini girmemiz gerekmekte. Daha önce bu platforma bağlantı için kimlik bilgisi kullandıysanız onu seçerek işlemi kısaltabilirsiniz. Ben örneklendirme olması adına ve daha önce bu sunucunun kimlik bilgilerini girdiğim için Manage Accounts linkine tıklıyorum.

Açılan ekranda daha önce kullanılan kimlik bilgilerinin kayıtları gözükmekte. Hyper-V hostumuza erişim sağlamak için kullanılan kimlik bilgimizi seçip Add butonuna tıklıyoruz.

Gerekli kimlik bilgilerini girdikten sonra Veeam sunucusu Hyper-v hostu ile gerekli iletişimi sağlamak adına bazı kontroller gerçekleştiriyor. Bu kontroller sorun olmaması durumunda bir sonraki adıma ilerlemek için Next butonuna tıklayalım.

Hyper-v hostumuzu yedekleyebilmek adına ben daha önceki makalemde Hyper-v hostunu Veeam Konsoluna eklediğim için kurulacak bir agent veya servis öğesi gereksinimi bulamadı. Bu işlemi daha önceden yapmamış olsak sunucu ile gerekli iletişimi kurabilmek ve işlemlerini sorunsuz yapabilmek için Veaam buraya agent ve gerekli kompanentlerin yüklenmesi işlemini bizim onayımız ile yapacaktı. Apply butonuna tıklayalım.

Hyper-V hostu ile iletişimin sağlanması adına gerekli servislerin start işlemi denetleme işlemi gibi işlemler sorunsuzca tamamlandı. Next ile sonraki adıma geçelim.

Bu ekranda yapılan işlemlerin özetleri ve port bilgileri bizlere sunuldu. Finish butonuna tıklayarak Proxy Sunucu ekleme adımlarının ilk kısmını tamamlayalım.

Bu işlemden sonra sihirbaz ana ekranına geri döndü. Bu ekranımızda eklenen Proxy sunucunun açıklaması, bağlantı bilgisi, aynı anda kaç işin Proxy sunucu tarafından yapılacağı gibi bilgiler gösterilmekte bunlar üzerinde ortamımıza göre özelleştirme yapabiliriz. Ben değişiklik yapmayacağım için Next ile sonraki adıma ilerliyorum.

Bu ekranımızda network üzerinde darboğazlar olmaması adına mimarinize göre özelleştirmeler yapma imkanına sahipsiniz. Biz varsayılan ayarlara müdahale etmeyeceğimiz için Next ile ilerliyoruz.

Gerekli olan kompanentler daha önce kurulduğu için bu ekrandaki durumları hazır olarak gözükmekte. Biz Apply butonuna tıklayarak sonraki adıma geçelim.

Gerekli işlemlerimiz sorunsuzca tamamlandı. Next ile sonraki adıma geçelim.

Tüm adımlarımız tamamlandı. Finish ile Proxy sunucusu ekleme işlemlerini tamamlamış olalım.

Konsolumuz üzerinde eklemiş olduğumuz Hyper-v Proxy sunucumuz gözükmekte.

Aşağıda ise bir yedekle oluşumu aşamasında Backup Proxy sunucusunun seçilme ekranının görüntüsü yer almakta. Yedekleme işlemlerinde bu konulara değiniyor olacağız. Şimdilik Sunucu ekleme işlemini ele aldık.

Ortama eklenecek olan Vmware sunucuları için aynı adımlar geçerli olduğundan Vmware Proxy sunucusu ekleme işlemini ayrıca anlatmıyorum. Bir sonraki makalemizde görüşmek dileğiyle.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu