Kurumsal Şirketler Güvenlik Zafiyetlerine Karşı Hangi Önlemleri Almalıdır?
Gelişen ve değişen teknoloji ile birlikte, hızla dijital dünyamızda siber tehditler sürekli gelişmektedir. Kurumsal şirketlerin güvenlik zafiyetlerine karşı koruma sağlamak amacı ile kapsamlı bir yaklaşım benimsemesi hayati önem arz etmektedir. Kurumsal şirketlerin dikkate alması gereken başlıca önlemler nelerdir? Gelin hep bareber aşağıdaki belirttiğim maddelerde güvenlik zafiyetlerine karşın hangi önemler alınması gerektiğini adım adım inceleyelim.
1. Risk Değerlendirmesi: Potansiyel güvenlik zafiyetlerini belirlemek için kapsamlı bir risk değerlendirmesi yaparak işe başlayın. Kurumsal Şirketinizin karşı karşıya olduğu belirli tehditleri anlayın ve bunları potansiyel etkilerine ve olasılıklarına göre önceliklendirin.
2. Güvenlik Politikaları ve Prosedürleri: Sağlam güvenlik politikaları ve prosedürleri geliştirin ve uygulayın. Bunlar veri işleme, şifre yönetimi, erişim kontrolü ve olaylara müdahale gibi hususları kapsamalıdır. Çalışanların bu politikalar konusunda eğitildiğinden emin olun.
3. Erişim Kontrolü: Güçlü erişim kontrolü mekanizmalarını uygulayın. Hassas verilere ve sistemlere yalnızca yetkili personelin erişimi olmalıdır. Her rol için gerekli olanlara erişimi sınırlamak amacıyla en az ayrıcalık ilkesi gibi ilkeleri kullanın.
4. Düzenli Yazılım Güncellemeleri ve Yama Yönetimi: İşletim sistemleri, uygulamalar ve güvenlik araçları da dahil olmak üzere tüm yazılımları en son yamalar ve güncellemelerle güncel tutun. Pek çok güvenlik ihlali, yama yapılmayan güvenlik açıkları nedeniyle meydana gelir.
5. Güvenlik Duvarları ve İzinsiz Giriş Tespit/Önleme Sistemleri: Gelen ve giden ağ trafiğini izlemek ve filtrelemek için güvenlik duvarlarını ve izinsiz giriş tespit/önleme sistemlerini kullanın. Bu, kötü amaçlı etkinliklerin tespit edilmesine ve engellenmesine yardımcı olabilir.
6. Şifreleme: Hassas verileri hem aktarım sırasında hem de beklemedeyken şifreleyin. Doğru şifreleme politikaları kullanıldığında, saldırganların verilere erişim sağlasalar bile verilerin içeriklerine kolayca ulaşamaz ve çözümleyemez.
7. Çalışan Eğitimi: Çalışanlarınızı siber güvenlikle ilgili en iyi uygulamalar ve güvenliğin önemi konusunda eğitin. Kimlik avı ve sosyal mühendislik gibi yaygın tehditlerin farkında olmalıdırlar. Unutmayınız ki teknolojik alt yapınız ne kadar güçlü olur ise olsun bir siber saldırının en zayıf halkası insan faktörüdür.
8. Olay Müdahale Planı: Bir güvenlik ihlali durumunda atılacak adımları özetleyen sağlam bir olay müdahale planı geliştirin. Bu plan iletişim protokollerini, kontrol altına alma stratejilerini ve kurtarma prosedürlerini içermelidir.
9. Düzenli Güvenlik Denetimleri ve Sızma Testleri: Sistemlerinizdeki ve uygulamalarınızdaki güvenlik açıklarını belirlemek için düzenli güvenlik denetimleri ve sızma testleri gerçekleştirin. Herhangi bir sorunu derhal ele alın.
10. Satıcı Güvenlik Değerlendirmesi: Şirketiniz üçüncü taraf satıcılara veya bulut hizmetlerine güveniyorsa, onların güvenlik uygulamalarını değerlendirin. Güvenlik standartlarınızı karşıladıklarından ve güvenlik zayıflıklarını gidermeye yönelik protokollere sahip olduklarından emin olun.
11. Mobil Cihaz Yönetimi (MDM): Çalışanlar mobil cihazları iş için kullanıyorsa, güvenlik politikalarını uygulamak için MDM çözümlerini uygulayın, cihazların kaybolması veya çalınması durumunda uzaktan silin ve güvenli uygulama kurulumlarını sağlayın.
12. Veri Yedekleme ve Kurtarma: Kritik verileri düzenli olarak yedekleyin ve veri kaybı veya siber saldırı durumunda etkili bir şekilde çalıştığından emin olmak için kurtarma sürecini test edin.
13. Kullanıcı Kimlik Doğrulaması: Kritik sistemler ve hesaplar için çok faktörlü kimlik doğrulamayı (MFA) uygulayın. Bu, yalnızca parolaların ötesinde ekstra bir güvenlik katmanı ekler.
14. Güvenlik Farkındalığı Programları: Çalışanlarınızı en son tehditler ve güvenlik uygulamaları hakkında bilgilendirmek için kuruluşunuz içinde güvenlik farkındalığı programları yürütün.
15. Mevzuata Uygunluk: Sektörünüze bağlı olarak belirli düzenlemelere (ör. KVKK,GDPR, HIPAA,FSS) tabi olabilirsiniz. Kurumsal şirketinizin hangi ülkede faaliyet gösteriyor ise o ülkedeki ilgili veri koruma yasalarına uygunluğu sağlayın.
16. Sürekli İzleme: Ağınızı şüpheli etkinliklere karşı sürekli olarak izlemek için güvenlik bilgileri ve olay yönetimi (SIEM) araçlarını kullanın.
17. Sıfır Güven Güvenlik Modeli: Kuruluşunuzun ağında bile güven olmadığını varsayan ve kaynaklara erişmeye çalışan herkesin doğrulamasını gerektiren sıfır güven güvenlik modelini benimsemeyiniz.
18. Düzenli İnceleme ve İyileştirme: Güvenlik devam eden bir süreçtir. Yeni tehditlere ve teknolojilere uyum sağlamak için güvenlik önlemlerinizi düzenli olarak gözden geçirin ve güncelleyin.
Güvenliğin tüm kurumsal şirketleri kapsayan tek bir yaklaşım olmadığını unutmayın. Güvenlik önlemlerinizi şirketlerinizin özel ihtiyaçlarına göre uyarlayın ve ortaya çıkan tehditler ve siber güvenlik alanında yer alan en iyi uygulamalar hakkında sürekli bilgi sahibi olun.
Eline sağlık.
Çok teşekkür ederim Hakan hocam.