Windows Server

Windows Server 2008 File Server ( W2008 Resource Manager ) Part 1

File Server Resource Manager Servisi, şirket içinde bulunan storage, server üzerinde bulunan disk alanlarını kolay bir şekilde yönetmemiz için geliştirilmiş bir servistir. Bu servis ilk olarak Windows Server 2003 R2 ile piyasaya sürülmüş ve getirmiş olduğu özellikler ile birlikte verilerimizin saklanacak olduğu storageler üzerinde gerekesiz dosya barındırılmasını ve farkında olmadan dolan veri alanlarımızın, oluşturabileceği sistem hatalarının önlenmesini sağlayan bir servis olarak hizmet etmiştir.

File server kurulumu için Server Manager içinde;

image001

Server Manager Roles Add Roles bölümünü tıklıyoruz.

image002

Server Roles  bölümü içinden File Services bölümünü seçiyoruz.

image003

File Services bölümü hakkında özet bir bilgi bizleri karşılıyor. Windows Server 2008 File Services ile yapabileceklerimiz Serverlarımızın sahip olduğu depolama alanlarının ve Storagelerimizin yönetimi, Folder Redirection Policy’ si ile yapılandırmış olduğumuz user datalarının, dosyalarının relication işleminin gerçekleştirilmesi, dataların indekslenmesi ve ihtiyaç duyulması durumunda Windows Search Servisinin kurulumunun ardından ihtyiyaç duyulan datalara hızlı bir şekilde erişilmesini gerçekleştirecektir.

Sahip olduğumuz data havuzumuz, Storage miz serverimiza Fibre Channel ve ISCSI ile bağlanmış ise Windows Server 2008 File services teknolojisi bu donanımları da desteklemektedir.

image004

Role Services file Serverimiza hangi Rollerin ekleneceğini belirliyoruz. File Server Resource Manager’ i seçiyoruz. File Server resource manager File Services teknolojisinin en çok kullanmış olduğumuz özelliği olup bu rol sayesinde data havuzumuzda, storagemiz üzerinde ;

Quota Managment (Kota yönetimi) NTFS teknolojisine sahip disklerimiz üzerinde hard ve soft olmak üzere iki çeşit kota uygulama imkanımız bulunmaktadır.

Hard Quota : Sahip olduğumuz volume veya klasor Belirlemiş olduğumuz limite ulaştığı zaman mevcut havuzdan datalar silinmediği veya başka bir noktaya taşınmadığı ilave dosya upload etmemize engel olan bir servistir.

Soft Quota : Sahip olduğumuz volume veya klasor Belirlemiş olduğumuz limite ulaştığı zaman event id ve belirlemiş olduğumuz yönetici mail hesabına volume ve klasör için uyarı mesajlarını gönderilmesini sağlayan, sistem yöneticisini uyaran bir uygulama olup, kullanıcımız belirlenen Quota nın üzerine çıkarak işlemlerini yürütmesine devam etmektedir. Çalışmalarımız durmayacak ama önlem almamız ve kullanıcılarımızı bilgilendirmemiz için bilgilenmiş olacağız.

image005

Storage Monitoring bu bölümde izlenmesini istediğimiz veri havuzlarımızı belirliyoruz. Windows server 2003 R2 ye göre bu rada ki dikkatimizi çeken yeni özellik kurulum sırasında storage havuzumuza kotamızı belirleyebiliyor olmamızdır. 2003 R2 ile bunu isteğe bağlı olarak kendimiz belirliyorduk. 2008 ile birlikte bunu kurulum sırasında bizlerden istiyordur. Default olarak storagemizin % 85 oranına geldiği zaman yapacak olduğu eylemleri belirleyebiliyoruz. Options kısmı ile yapılandırmamızı isteğe bağlı olarak düzenleyebiliyoruz.

image006

Volume Monitoring Options kısmında % 85 lik yüzdemizi ihtiyacımıza göre değiştirebiliyoruz. Reports bölümü altında file Services teknolojimizin yutacak olduğu raporları belirleyebiliyoruz.

image007

Report Options File Services teknolojimizin oluşturacak odluğu raporları hangi lokasyonda saklaması gerektiğini belirliyoruz. Default olarak c: StorageReports bölümü altındadır. İsteğe bağlı olarak oluşturulan raporların hangi yönetici hesabına gönderilmesi gerektiğini belirleyebiliyoruz.

image008

Confirmation bölümünde yapmış olduğumuz yapılandırma hakkında bizlere özet bir bilgi vermektedir. <Previous butonu ile yapılandırmamızı tekrardan düzenleyebilir veya Install butonu ile kurulumumuza başlayabiliriz.

image009

Result bölümünde yukleme işlemimizin bittiği görebiliriz.

image010

Serverimiza File Server Rolunun eklendiğini  ve File Server Resource Manager özelliğinin yuklu olduğunu görebilmekteyiz.

image011

Server Manager Roles File Services bölümüne gelerek installation sonrasında ki yapılandırmamızı kontrol edebilir, düzenleyebiliriz.

Share and Storage Managment Shares bölümünde serverimiz üzerinde bulunan paylaşımda ki klasorleri görebiliyoruz.

image012

Share and Storage Managment Volumes bölümünde serverimiz üzerinde bulunan disklerimizi, bağlı bulunan storagemizi, veri havuzlarımızı görebilmekteyiz.

image013

Server Manager Roles File Services File Server Resource Managment Quotas bölümüne gelerek kurulum sırasında C volume sine uygulamış olduğumuz kotayı Edit Quota Properties düzenleyebiliyoruz.

image014

Uygulamış olduğumuz kota hard kota olup bunu ihtiyaca göre Soft olmasını sağlayabiliyoruz. Bu uygulanmış kota sistem dosyalarının yuklu olduğu alan olduğu için önerim hard olarak kalmasından yanadır.

Notifications Threshold bölümünden oluşturulan raporların ne şekilde kontrol etmemiz gerektiğini belirleyebiliyoruz. Bu raporları bu kota için e-mail yolu ile bildirim yapması gerektiğini, even loglara ile kontrol edeceğimiz gibi ayarları Edit butonu ile belirtebiliyoruz.

En alt kısımda bulunan disable kota ile volume nin artık izlenilmemesi gerektiğini tayin edebiliyoruz.

image015

Server Manager Roles File Services File Server Resource Managment Quota Templates bölümünde File Server resource Manager kurulumu ile birlikte oluşturulan hazır şablonlar kullanımımız için hazır beklemekte olup, oluşturacak olduğumuz her bir volume veya klasor için uygulanmak üzere hazır beklemektedir.

image016

İsteğe bağlı olarak bu şablonları düzenleyebiliriz.

image017

Server Manager Roles File Services File Screening Managment File Screening Templates bölümünde File Server resource Manager kurulumu ile birlikte oluşturulan hazır şablonlar kullanımımız için hazır beklemekte olup, oluşturacak olduğumuz her bir volume veya klasor için uygulanmak üzere hazır beklemektedir.

image018

İsteğe bağlı olarak bu şablonları düzenleyebiliriz. Bu sablonlar farklı sınıflara ayrılmış bulunup müzik, video, mail dosyaları, yürütüle bilen dosyalar vb.. uzantılara sahip farklı şablonlardır.

image019

Editlemek istediğimiz templatemize Edit File Group Proporties bölümüne gelerek istediğimiz uzantıları ekleyebilir ve/veya mevcut uzantıları bu listeden ayırabiliriz.

Fatih KARAALIOGLU

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu