Güvenlik

E-Posta Güvenlik Riskleri Neden Önemlidir?

Günümüzde e-posta güvenlik riskleri, endişe verici bir hızla artmaktadır. Spear phishing, balina avı, fidye zararlısı ve diğer malware saldırıları, birçok kurum için büyük bir tehdit haline gelmiştir. Bu nedenle, büyük veya küçük işletmeler, ortaya çıkan e-posta güvenlik risklerine karşı koruma yolları bulmak zorundadır. Günümüzde, siber saldırıların%90’ından fazlası bir e-postayla başlatılmıştır. Gerçekleşen bir güvenlik ihlali, müşteri ya da şirket itibarına ciddi zarar verebilmektedir. Bu tür tehditlerin engellenmesi için çok katmanlı bir e-posta güvenlik prosedürü gerekmektedir. Bunun bir nedeni, e-postanın varsayılan olarak güvenli iletişim aracı olmadığıdır. Çünkü bu iletişim internet’ üzerinden bir sunucudan diğerine geçmektedir. Dolayısıyla, kuruluşlar 2018 için e-posta güvenlik risklerine karşı korunmak istiyorlarsa, aşağıda listelenen 10 e-posta güvenlik riskini bilmelidirler.

 

Sahtecilik ve Oltamala Saldırıları

 

Oltalama saldırıları siber suçluların kullanıcıların banka hesapları veya TCK numaraları gibi hassas bilgilerini ele geçirmesi için kullandığı tehlikeli bir yöntemdir. Bazen siber suçlular grafik ve logolar kullanarak daha yasal ve gerçek görünen sahte e-postaları dizayn etmektedir. Hatta gerçek gibi görünen bir bağlantı verebilmektedir. Sonuçta, e-postanın sahte olduğunu anlamayan kullanıcılar kötü niyetli bir web sitesine girer.  Bu yüzden kullanıcılar bu tür tehditlere karşı anti-phishing çözümlerini / araçlarını bilmelidir. Bu tür saldırılardan korunmak için ücretsiz olarak Keepnet Labs Phishing Simulator’u kullanabilirsiniz.

 

Güvenlik Zayıflıkları

 

Sağlayıcıların e-posta hizmetlerinde yanlış yapılandırmalarından kaynaklanan eksiklikleri keşfetmek gereklidir. E-posta hizmetlerinde keşfedilen güvenlik açıkları, saldırganların bu güvenlik açıklarını kötüye kullandıklarında hedef sisteme sızma, bilginin çalınması ve sistem erişimleri gibi sonuçlar doğurabilir.

 

Domain Squatting

 

Domain Squatting, doğrudan veya dolaylı olarak büyük maddi kazançlar elde etmek için kötü niyetli amaçlarla alan adı satın alma girişimidir.[1] Alan adı (domain), internet dünyasında önemli bir unsurdur. Bu bağlamda işletme adı, marka adı, ticari marka adı, şirket adı ve kişisel adları içeren alan adlarının bir benzeri ya da sahtesi tasarlanarak, şirketin ticari kimliğinden faydalanmak, önemli mali kayıplara neden olabilmektedir.

 

İstemci Kaynaklı Saldırılar

 

Bu saldırılar, istemci uygulamalarında, kötü amaçlı bir sunucuyla etkileşim kuran veya kötü niyetli verileri işleyen güvenlik açıklarını hedef alan saldırılardır. Burada, müşteri bir saldırıya neden olabilecek bağlantıyı çalıştırır. Kullanıcılar, bir bağlantıyı tıklama, bir belge açma veya zararlı web sitesine girme gibi eylemlerde bulunur. İnternet kullanıcıları için internet tarayıcıları, medya oynatıcıları, adobe, java vb. İstemci tarafı araçları gibi saldırı vektörlerini içerir.

 

Zararlı Ekler

 

E-posta eki içerisindeki zararlı içerikler kullanıcı tarafından açıldığında, tüm bilgisayar sistemi ve ağı ele geçirilebilir. Başarılı bir anti-phishing çözümü için, bu dosyalar imza tabanlı antivirüs yazılımı ve davranış analizi hizmetleri ile analiz edilmelidir.

 

Ransomware

 

Ransomware, kurbanın verisine erişimi engelleyen veya fidye ödenene kadar onu yayınlamak veya silmekle tehdit eden kötü amaçlı bir yazılım türüdür.

 

Yanlış Yapılandırma

 

Bu çok yaygın bir güvenlik sorunudur. E-posta hizmetinde yanlış yapılandırma, kimlik doğrulaması olmadan e-posta göndermeye izin veren ciddi krizlere neden olabilir.

 

Örneğin, kimlik doğrulaması olmadan e-posta hizmetinize bağlanan bir siber suçlu, çalışanlarınıza rastgele bir e-posta gönderebilir. CEO’yu taklit eden bir siber suçlu başarılı olabilir.

 

Tarayıcı Exploit Kiti

 

İnternet tarayıcılarının bilinen zayıflıklarını içeren e-postalar kimlik hırsızlığına, veri sızıntısına ve erişim sorunlarına neden olur. Bazen bir bağlantı bir kötü kod içerebilir. Bu durumda, e-posta servisi ve güvenlik bileşenleri savunma önlemleri alınmalıdır.

 

Son Kullanıcı Farkındalığı

 

Tüm güvenlik önlemlerini atlayan bir siber suçlu, son kullanıcının sınırsız bilgisini kullanarak sisteme saldırabilmektedir. Kişilerin %97’si iyi tasarlanmış bir oltalama e-postasını anlayamadığından, kullanıcılar, oltalama saldırı testleri, sınavlar, anketler ve oyun yoluyla tehditlerden haberdar olmak için düzenli olarak eğitilmelidir. Ücretsiz olarak eğitim içeriklerinden yararlanmak için Keepnet Labs Awareness Educator modülünü kullanabilirsiniz.

 

Dosya Biçimi Exploit’leri

 

Dosya biçimi exploitleri, birçok işletme için birincil bilgi güvenlik tehditlerinden biri haline gelmektedir. Güvenlik açıklarından yararlanan saldırılar, uygulamalarda kusurları (arabellek taşmaları gibi) tetikleyen dikkatli bir şekilde hazırlanmış kötü amaçlı dosyalar oluşturur. Bu güvenlik açıkları, platformları genelde aştığı için büyük ölçüde endişe vericidir. Örneğin, Adobe Acrobat’daki dosya biçimi güvenlik açığı, bir saldırganın Windows, Macintosh ve Linux sistemlerini tehlikeye düşüren tek bir kötü amaçlı PDF dosyası oluşturmasına izin verebilir. Dolayısıyla bu tür saldırılara karşı önlemler almak önemlidir.

 

Keepnet Labs özellikle oltalama saldırıları, çözümü ve bileşenlerine odaklanmakta ve test kategorileri ile tehditlere karşı koruma fırsatları sunmaktadır (Test kategorileri kurumların ihtiyaçlarına ve tamamen operasyonun kapsamına göre yapılandırılmıştır). Ana test kategorileri şunlardır:

 

Veri kaybı önleme,

Güvenlik açığı taraması,

Zararlı ekler,

Yanlış Yapılandırma,

İstemci tarafı saldırıları,

Ramsomware örnekleri,

Dosya biçimi açıkları

Tehdit istihbaratı

clip_image002

Resim 1 Keepnet Labs Tehdit E-posta Tehdit Simülasyonu Test Kategorileri

 

Keepnet Labs E-Posta Tehdit Simülasyonu

 

Bu tehditleri en aza indirgemek için Keepnet Labs, insana, süreçlere ve teknolojiye odaklanan bütüncül bir güvenlik yaklaşımı sunar. Bu yüzden savunma sistemini kontrol etmek, geliştirmek ve gerektiğinde ek önlemler almak için düzenli test ve iyileştirme hizmetleri sunmaktadır. Bu anlamda, e-posta test simülasyon hizmeti, e-posta servisini ve bileşenlerini (Antispam, Antivirus, APT Ürünleri) test etmek ve bilinen ve bilinmeyen tehditlere karşı erken koruma altına almak için önemli bir rol oynamaktadır.

 

clip_image004

Resim 2 güvenlikte, defansın ilk hattı ve son hattını göstermektedir

 

Keepnet Labs E-posta Tehdit Simülatörü, istemci ve sunucu arasındaki trafiğe karışmak suretiyle çalışmaz çünkü trafiğe müdahale edilerek yapılan güvenlik denetimlerinin Antispam, Antivirus ve E-posta hizmetleri için yetersiz kalma durumu ortaya çıkmaktadır. Bu nedenle, ETS servisi gerçek dünyadaki siber güvenlik risklerini yönetmek ve defansın ilk hattı olan ürünleri test etmek için kullanılır.

 

E-posta Tehdit Simülatörü, diğer siber tehdit simülasyon platformlarıyla karşılaştırıldığında, bazı ayırt edici rutinler sunmaktadır:

 

Bilinen güvenlik açığı tarama hizmetlerinin aksine eksik / yanlış yapılandırma seçeneklerini kontrol eder,

 

Gerçek saldırı vektörlerini kullanır. (Aktif ağ cihazlarını trafiği hareket ettirerek test eden sistemler yetersizdir ve bu eksiklik Keepnet Labs’ın gerçek saldırı vektörleri tarafından sürdürülür.)

 

Domain squatting özellikleri ve entegre siber istihbarat servisleri ile müdahaleler hakkında raporlar sunmaktadır.

 

Simülasyon sonucunda oluşturulan raporlar, aşağıdaki soruları yanıtlamanıza yardımcı olacaktır:

 

·         Mevcut durumum ne kadar iyi ve ne kadar kötü?

·         Hataların temel nedeni nedir?

·         Teknolojik yatırımları yeterince etkili mi kullanıyorum?

·         Yapısal eksikliklerim nelerdir, hatalarımı tekrar eder miyim?

 

Nasıl Test Ederim?

 

Bu işlemi Keepnet Labs’ın ETS modülü ile tek tıkla gerçekleştirebilmekteyiz. Quick Scan penceresine test etmek istediğimiz e-posta adresini yazmamız yeterlidir.

 

Not: E-post hesabının parolası zorunlu değildir, parolayı girerseniz daha ayrıntılı raporlar alırsınız. Önerilen yöntem test e-postası açıp bu işlemi gerçekleştirmenizdir.

 

clip_image006

 

Çalışma sonrası oluşan raporda, e-posta servisiniz ve bileşenlerinizin hangi saldırı vektörlerine karşı zayıflıklar içerdiğini, hangi saldırıları engellediğini raporlamaktadır.

 

clip_image008clip_image010

 

Örneğin bu raporda, gerçek ransomware (fidye zararlılarının) bazıları e-posta kutusuna ulaşmış, bu sizler için şu anlamı taşıyor;

 

Antispam servisiniz yakalayamamış.

Antivirus bu ransomware zararlısını tanıyamamış

Sandbox teknolojiniz varsa bu zararlının sezgisel davranışlarını gözlemleyememiş

Beslendiğiniz reputasyon servisleri bu zararlı için gerçek siber istihbarat verisine sahip değil.

 

Keepnet Labs’ın sadece ETS modülünü ele aldığımız bu makale serimize, incident response modülü ile devam edeceğiz.

 

Teşekkürler.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu