Cloud Computing

Azure Security Center Custom Alert Rules

Makalemin bundan önceki bölümünde temel olarak alert kavramından ve bu alert’ lerin oluşabilmesi için ortamdan verilerin hangi yöntemler ile çekildiğini ve nasıl değerlendirildiğini anlatmıştım. Tabiki mevcut sistemler için son derece yeterli olan alert mekanizması bazı müşteriler için geliştirilmeye açıktır. İşte bu nedenle Microsoft bizlere azure security center üzerinde kişiselleştirilmiş alert üretme şansı tanımaktadır.

Peki bize özel uyarıları nasıl oluşturuyoruz?

Öncelikle Azure Security Center ana ekranını açınca sol menüde Detection başlığı altında custom alerts linkini görüyoruz;

clip_image002

Buna tıkladığınız zaman sağ tarafta gördüğünüz gibi mevcut özel uyarılarınızı görünür. Tabiki bende hiç uyarı olmadığı için boş çıkıyor. Hemen isterseniz sizler ile beraber New custom alert rule butonuna basarak yeni bir özel uyarı tanımı yapalım.

clip_image004

Amacım bir kullanıcı alternatif bir kimlik kullanır ise bunun bana bildirilmesi. Bildiğiniz gibi event ID 4648’ in açıklaması; A logon was attempted using explicit credentials. Yani, Kullanıcı, bir sunucuya bağlanırken veya bir programı yerel olarak çalıştırırken alternatif kimlik bilgileri kullanır ise bu event oluşur. Örneğin bir kullanıcı bir paylaşıma bağlanırken farklı bir kullanıcının kimlik bilgilerini kullanması veya kısayol üzerinde shift-control-sağ tıklayarak farklı çalıştır seçeneği için yine benzer şekilde farklı bir yetki kullanır ise bu olay günlüğü oluşur.

Peki böyle bir kural için ne yapıyorum?

Öncelikle isim tanımlıyorum

Açıklama tanımlıyorum

bu olay için bir öncelik tanımlıyorum.

Daha sonra bende bir den çok subscription olduğu için hangi üyeliğim içerisindeki kaynaklardan gelen loglardan bu sorguyu alacağını seçiyorum, bir nevi hangi üyeliğim için bu kural çalışacak onu seçiyorum.

Üyelik ile beraber bilgilerin tutulduğu – logların tutulduğu birden çok workspace var ise (daha önceki makalelerimde bu kavramı anlatmıştım bakabilirsiniz) onu seçiyorum.

Daha sonra bu workspace içerisindeki logların arasından bana ne lazım ise onun sorgusunu hazırlıyorum, örneğin ben aşağıdaki gibi bir sorgu yazdım;

"SecurityEvent | where EventID == 4648"

İsterseniz yazdığınız kodu hemen bu bölümün altındaki “Execute your search query now” linki ile sorgulayabilirsiniz.

clip_image006

Alt bölümde ise sırası ile aşağıdaki ayarlar yer almaktadır;

Period;

Yukarıdaki sorunun hangi zaman aralığında çalışacağını seçiyoruz.

Evaluation;

Değerlendirme olarak isimlendirdiğimiz bu başlıkta bu kuralın değerlendirilmesi ve yürütülmesi gereken sıklığı seçiyoruz, yani veri ambarından sorgu çekme ayrı, çekilen bu verilerin derlenmesi ve gerekiyor ise uyarı üretilmesi ayrıdır.

Threshold;

Belirtilen zaman içerisinde örneğin benim sorgum için 4648 olayından kaç tane olur ise uyarı oluştursun noktasında karar veriyoruz. Örnek bu event çok kritiktir bir tane bile oluşur ise uyarı oluştur diyebileceğiniz gibi bir saat içerisinde 10 tane ve üstü olur ise bence bir sorun vardır diyerek özel bir uyarı oluşturmasını sağlayabilirsiniz.

Suppress Alerts;

Bu konuda ikinci bir alert göndermeden önce bekleyecek süreyi seçiyoruz. Örneğin bu olay saatte bir olmaya başladı ama yağmur gibi alertler geliyor, bu durumda her saat başı bunun gelmesi yerine bir alert üretildikten şu kadar dakika sonra yeni bir uyarı oluştur diyebilirsiniz. Yine bu tanımlayacağınız uyarılara göre değişiklik göstermektedir.

Bu son ayar ile özel uyarı oluşturmayı tamamlamış olduk.

clip_image008

İstersiniz hazırladığınız kuralın üzerine tıklayarak detayları görebilir veya değiştirebilirsiniz

clip_image010

Bir makalemin daha sonuna geldik umarım yararlı bir makale olmuştur, bir sonraki makalemde görüşmek üzere.

Kaynak;

https://docs.microsoft.com/en-us/azure/security-center/security-center-custom-alert

 

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu