Blog

Edge Bilişim ve Bulut Bilişim Arasındaki Başlıca Farklar Nelerdir?

2022 yılında 661 milyar dolara harcama yapılan bulut bilişim gibi son birkaç yılda işletmelerin dikkatini çeken bir diğer teknoloji de edge bilişimdir.

Peki edge bilişim nedir?

Edge Bilişim Nedir?

Edge computing yani uç bilişim, veri işleme ve analizin, merkezi bir veri merkezi yerine ağın ucunda, yani veri kaynağına daha yakın bir yerde gerçekleştiği bir tür dağıtılmış bilişim mimarisidir.

Uç cihazlar, varlık veya ekipmanların ve otonom araçların uzaktan izlenmesi gibi belirli görevleri yerine getirmek üzere tasarlanmış yönlendiriciler, sensörler ve IoT cihazları gibi bilgi işlem cihazlarıdır. Ağa ilk giriş noktası olarak hizmet ederler.

Bulut Bilişim Nedir?

Bulut bilişim, sunucular, depolama, veri tabanları, ağ, yazılım ve analitik dahil olmak üzere bilişim kaynaklarını internet üzerinden hizmet olarak sunar.

Bulut bilişim hizmetleri, her biri kendine özgü avantajlara sahip  genel, özel ve hibrit dahil olmak üzere çeşitli modellerde sunulabilir.

Bulut destekli işletmeler, uygulamalarının temel donanım altyapısını yönetmek zorunda kalmazlar, bu da ana işlerine odaklanmalarına olanak tanıyarak daha hızlı inovasyon ve büyüme sağlar.

Önde gelen bulut sağlayıcıları arasında Google Cloud, Amazon Web Services ve Microsoft Azure bulunmaktadır. Bu sağlayıcılar uygulama altyapısını yönetir, bakımını yapar ve geniş ölçekte güvenlik, güvenilirlik ve performans sağlar.

İlgili İçerik: Bulut Sunucu Nedir? Bulut Sunucuların Avantajları Nelerdir?

Edge Bilişimin Avantajları

Ticari faaliyetler sonucu üretilen veri miktarının katlanarak artmasının bir sonucu olarak veri akışını yönetmeye yönelik yeni ve yaratıcı yaklaşımlar ortaya çıkmıştır. Uç bilişim de bu tekniklerden biridir. Aşağıda uç bilişimin bazı avantajları bulunmaktadır:

1. Düşük Gecikme Süresi

Uç bilişim verileri yerel olarak işleyerek uzun mesafeler boyunca veri aktarımı ihtiyacını azaltır, bu da daha düşük gecikme ve daha hızlı yanıt süreleri sağlar.

2. Geliştirilmiş Güvenilirlik

Verileri kaynağa daha yakın bir yerde işleyerek, edge bilişim internet bağlantısı olmadan da çalışmaya devam edebilir ve bu da onu kritik uygulamalar için daha güvenilir bir seçenek haline getirir.

3. Geliştirilmiş Güvenlik

Uç bilişim, bir ağ üzerinden iletilen hassas veri miktarını azaltarak ve verileri yerel olarak işleyerek güvenliği artırabilir ve veri ihlali riskini azaltır.

Edge Bilişimin Dezavantajları

Kurumsal işletmeler, uygulama iş akışlarını kolaylaştırmak için uç bilişim mimarisini giderek daha fazla benimsemektedir, ancak bunun da bazı sınırlamaları var. Aşağıda uç bilişimin bazı dezavantajları bulunmaktadır:

1. Karmaşıklık

Uç bilişim altyapısının uygulanması, bakımı ve yükseltilmesi karmaşık olabilir ve özel beceri ve uzmanlık gerektirir.

2. Sınırlı Ölçeklenebilirlik

Uç bilişim kaynakları uçtaki fiziksel altyapı ile sınırlıdır, bu da artan talepleri karşılamak için kaynakları ölçeklendirmeyi zorlaştırır.

3. Birlikte Çalışabilirlik

Farklı uç cihaz ve sistemler uyumlu olmayabilir, bu da birden fazla sistemi tek ve uyumlu bir uç bilişim çözümüne entegre etmeyi zorlaştırır.

Bulut Bilişimin Avantajları

Günümüzde neredeyse her şirket büyüme potansiyelini ortaya çıkarmak için hizmetlerini bulut bilişime geçirmiştir. Aşağıda bulut bilişimin bazı önemli avantajlarını bulunmaktadır:

1. Maliyet Tasarrufu

Bulut bilişim donanım, yazılım ve BT altyapısı için önemli miktarda sermaye harcaması yapma ihtiyacını ortadan kaldırır. Bulut sağlayıcıları bu hizmetleri talep üzerine veya kullandıkça öde temeline göre sunar.

2. Erişilebilirlik

Bulut bilişim hizmetlerine internet bağlantısı olan her yerden erişilebilir, bu da uzaktaki çalışanların aynı kaynak ve uygulamalara erişmesini mümkün kılar.

3. Esneklik

Bulut bilişim, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayan belirli hizmetleri seçmelerine ve mevcut sistemlerle kolay entegrasyona olanak tanıyan geniş bir hizmet yelpazesi sunar.

Bulut Bilişimin Dezavantajları

Giderleri azaltarak, erişilebilirliği artırarak ve esnekliği geliştirerek bulut bilişim işletmelere fayda sağlar. Bu avantajlarına rağmen bulut bilişimin çeşitli sınırlamaları da vardır. Bunlar aşağıdaki şekildedir:

1. Güvenlik Endişeleri

Hassas verilerin bulutta depolanması güvenlik endişelerine yol açabilir. Bulut bilişim sağlayıcıları, şirket içi çözümlerle aynı düzeyde güvenlik sağlamayabilir.

2. İnternet Bağlantısına Bağımlılık

Bulut bilişim hizmetlerine erişim istikrarlı ve güvenilir bir internet bağlantısı gerektirir ve kesintiler bu hizmetlere erişimi aksatabilir.

3. Uyumluluk Sorunları

Belirli sektörlerin veri depolama ve işleme için özel mevzuat gereksinimleri vardır ve bulut bilişim sağlayıcıları bu gereksinimleri her zaman karşılamayabilir.

Edge Bilişim ve Bulut Bilişim Arasındaki Fark Nedir?

Uç ve bulut son kullanıcılara bilgi işlem kaynakları sağlarken, bazı temel farklılıklar onları farklı uygulamalar için uygun hale getirir. Aşağıdaki tabloda bu farklardan bazılarını bulabilirsiniz:

Edge BilişimBulut Bilişim
Uç bilişim, verileri ağın ucunda veya ucuna yakın bir yerde işler.Bulut bilişim, verileri merkezi bir veri merkezinde veya uzak bir sunucu çiftliğinde işler.
Veriler kaynağa yakın bir yerde işlendiği için uç bilişim düşük gecikme süresine sahiptir.Bulut bilişim, veriler işlenmek üzere uzak bir konuma iletildiği için daha yüksek gecikme süresine sahip olabilir.
Edge bilişim, uç cihazlara daha yakın merkezi olmayan kontrol ve yönetim gerektirir.Bulut bilişim, kaynakların merkezi kontrolünü ve yönetimini sağlar.
Uç bilişim, düşük gecikme süresi ve gerçek zamanlı işlemenin kritik olduğu IoT ve diğer zamana duyarlı uygulamalar için çok uygundur.Bulut bilişim, büyük veri ve makine öğrenimi gibi büyük miktarda bilgi işlem kaynağı gerektiren uygulamalar için çok uygundur.

Bulut/Edge Bilişim Gelecekte Ne Olacak?

Edge ve bulut bilişim, farklı bilişim ihtiyaçlarını karşılayan iki teknoloji çözümüdür. Edge computing, bilişimi verilerin üretildiği ve işlendiği ağın ucuna yaklaştırmaya odaklanır. Buna karşılık bulut bilişim, internet üzerinden paylaşılan bilişim kaynaklarına uzaktan erişim sağlayan merkezi bir modeldir.

Edge ve bulut bilişim arasındaki seçim, uygulamanın düşük gecikme süresi, veri güvenliği ve ağ bağlantısı ihtiyacı gibi özel gereksinimlerine bağlıdır. En etkili çözüm genellikle hibrit bulut mimarisi gibi her iki teknolojinin bir kombinasyonunu içerir.

İşletmeler, tek tek uygulama örneklerini dağıtmak için edge’in kullanılabileceği ve merkezi uygulama güncellemelerini ve izlemeyi yönetmek için bulutun kullanılabileceği hibrit bir mimariden yararlanabilir.

Bulut bilişim ve uç bilişimin birleşimi, veri işleme ve depolama için daha verimli ve ölçeklenebilir bir çözüm sağlar. Bulut büyük miktarda veriyi ve işlem gücünü yönetirken uç bilişim yerel veri işlemeyi yönetir. Bu da buluta gönderilmesi gereken veri miktarını azaltır.

Pratikte, her iki teknolojiyi birlikte kullanmak için sonsuz olasılık vardır. 

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu