Microsoft Azure

Microsoft Azure Compute Servisleri

Merhabalar, ÇözümPark Bilişim Portalında 1 yıla aşkın süredir Microsoft Teknolojileri ile alakalı içerikler üretmekteyim. System Center Configuration Manager ürününün yanında Microsoft Azure ile alakalı içerikler üretmeye bu makale ile başlamış bulunmaktayım. Microsoft Azure ile alakalı yazmış olduğum ilk yazıya Hoşgeldiniz. İlk yazdığım makalemde Microsoft Azure Compute Servislerini sıralayarak , Virtual Machine ve Windows Virtual Desktop Servislerinde bahsediyor olacağım.

O halde hemen başlayalım:

Azure Compute, Organizasyonunuzda Cloud Tabanlı uygulamaları çalıştırmak için isteğinize veya yapınıza bağlı bir bilgi işlem servisidir. Organizasyon yapınıza Diskler,İşlemciler,Bellek,Ağ iletişimi ve İşletim Sistemleri gibi Bilgi İşlem Kaynakları sağlamaktadır. Bu kaynaklar ortamınızda saniyeler için kullanılabilir hale gelmektedir. Ayrıca bu kaynaklarınızı kullandığınız kadar ödersiniz.

Azure Compute Servisleri, Organizasyonunuzdaki yapınızı geliştirme,Testing İşlemleri,Uygulamaları çalıştırma ve Organizasyon yapınızdaki veri merkezinizi genişletmek gibi işlemler sağlarız. Organizasyon yapınızda İşletim Sistemi ve rol farketmeksizin ; Windows, Linux , Windows Server işletim Sistemlerini , SQL Server ,Oracle ,IBM veya SAP rollerinde çalışabilen Virtual Machines (Sanal Makineler) mevcuttur. Gereksinimleriniz Organizasyonunuza göre değişmektedir. En belirgin servisler aşağıda belirtildiği gibidir:

Şimdi Bu Compute Servislerinden Virtual Machine ve Windows Virtual Desktop servislerini tanıyalım o halde:

Virtual Machines (Sanal Makineler),

Fiziksel Bilgisayarların yazılım halidir. Yazılımsal olduğu için dokunamamaktayız ve fiziki olarak üzerinde parça bulunmamaktadır. Üzerindeki parçalar sanal olduğu için istediğiniz zaman , hızlıca unplug (çıkarma) ,kaynak boyut arttırma işlemleri sağlanabilmektedir. Sanal Makineler tıpkı normal fiziksel bilgisayarda olacak İşlemci, Bellek, Disk ve NIC (Network Interface Card) kartlarını içermektedir. Ayrıca içerisinde İşletim Sistemi barındırılabilmektedir. Production (Canlı) ortamlarda kullanımlarda Remote Desktop Protokolü üzerinden hizmet vermektedir. Azure açısından bakacak olursak , organizasyon ortamınızda Azure Portal üzerinden Sanal Makineler oluşturabilir, Kullanabilir, Yönetebilirsiniz. Azure ortamında IaaS Bulut Hizmet Modeli olarak kullanılabilir.

Sanal Makineler, Microsoft Azure tarafından IaaS Bulut Hizmetine istinaden sadece Barındırma Hizmeti ve Fiziksel olaylara müdahale anlamında destek vermektedir. Sanal Makine üzerinde çalışan İşletim Sistemi Security veya Cumulative Update (Güvenlik veya Kümülatif Güncellemeleri) , Sanal Makine içerisinde koşan uygulamanın yönetimi,problemi gibi Sanal Makinenin içeriği ile alakalı tüm işlemler Azure Yöneticisine aittir.

Azure Sanal Makineler , İşletim Sistemi olarak dünyada hizmet veren tüm İşletim Sistemlerini desteklemektedir. Windows Server ve Client işletimlerinin hepsine destek vermektedir.

Ayrıca CentOS, Debian, Oracle, Red Hat Enterprise Linux, Oracle Linux, SUSE Linux Enterprise Dağıtımlarını kullanabilme imkanına sahip olursunuz.

Azure Sanal Makineler , Fiziksel Makinelerdeki Hypvisor kurulumu yapılacağı zaman “Hyperthreading” özelliğini veya desteğini etkin hale getirmeniz gerekmektedir. Azure Sanal Makinelerde bu özellik desteklenmektedir. Hyperthreading ile Her Fiziksel İşlemci Çekirdeğiniz için İki Sanal Çekirdek (vCPU) atamaktadır ve Kaynaklarını bunlar arasında paylaştırmaktadır. “Hyperthreading” özelliği desteklenen Azure Sanal Makineleri incelemek isterseniz. Aşağıda belirttiğim linki inceleyerek ortamınıza uyarlayabilirsiniz:

https://docs.microsoft.com/tr-tr/azure/virtual-machines/acu

Şimdi Hyperthreading özelliğini bahsederken vCPU terimini de açıklayalım. vCPU , Sanal Merkezi İşlem biriminin kısaltmasıdır. vCPU , Desteklenen makinede Hyperthreading özelliğini aktifleştirdiğiniz makinedeki Fiziksel İşlemcinin Sanal Makineye tahsis edilen payıdır. Azure Sanal Makineler bir veya birden çok vCPU içerebilmektedirler.

Azure Sanal Makinelerin ileride bahsedeceğimiz Ürün Serileri Mevcuttur. Bu Seriler kullanılacak bölgelere göre değişiklilk gösterilebilir. Organizasyonumuzun veya kişisel tercihlerimizde seçmiş olduğumuz makinelerin kaynağımızın bulunduğu bölgede olmayabilir. Bunları gözönüne alarak ortamınızdaki kaynaklarınız için bölgeleri dikkatli şekilde seçmenizi öneririm.

Azure , Sanal Makineler üzerindeki kesintisizlik süresinin en az %99,9 olarak taahhüt etmektedir. Bu gibi durumlarda Microsoft’un belirlemiş olduğu SLA anlaşmasına aşağıda bıraktığım linkten inceleyebilirsiniz.

https://azure.microsoft.com/tr-tr/support/legal/sla/virtual-machines/v1_9/

Azure geçiş senaryolarında fiziksel cihazlarınızı Azure ortamına geçirdiğinizde organizasyonunuza ait bilgisayar veya sunucu lisanslarını Azure Hibrit Avantajı ile kullanabilme imkanına sahipsiniz. Her Lisans için İşletim Sistemi maliyeti  Azure tarafından karşılanır. Siz sadece Sanal Makinelerde işlem yaptığınız kadar ücretlendirilirsiniz. Ayrıca Linux Dağıtımları konusunda Red Hat ve SUSE aboneliklerini de Azure ortamında kullanabilirsiniz.

Organizasyon yapınızdaki Sanal Makineleri Azure ortamında tutmak ayrıcalıklıdır. Azure ,Diğer tüm bulut sağlayıcılarından daha fazla veri merkezine , Global Bölgeye sahip ve sizin için en iyi teklifleri sunmaktadır.

Windows Virtual Desktop ( Windows Sanal Masaüstü),

Azure üzerinde çalışan bir masaüstü ve uygulama sanallaştırma servisidir. Organizasyonunuzdaki kullanıcılarınızın herhangi bir yerden Azure ortamınızda barındırdığınız Windows İşletim Sistemli Sanal Makinenin kullanımını sağlayabilirsiniz. Windows Virtual Desktop, Platform farketmeksizin, Windows, Mac, Linux işletim sistemli cihazlarınızda , IOS , Android İşletim Sistemli Mobil Cihazlarınızda uygulamalar aracılığıyla yada tarayıcıdan erişim sağlayabilirsiniz.

Organizasyonunuz Neden Windows Virtual Desktop ortamına ihtiyaç duymaktadır ? hemen bunu açıklayalım o  halde:

Organizasyonunuzdaki Kullanıcılara Günümüzdeki Modern Teknolojiyi kullandırma deneyimi yaşatırsınız. Yukarıda da bahsettiğim gibi organizasyon kullanıcılarınız dünyanın neresinde olursa olsun. İnternet üzerinden platform farketmeksizin herhangi bir cihazdan Windows Virtual Desktop Sistemindeki kullanıcıya atanmış olan makineye bağlantı kurabilme imkanına sahiptir. Bu makineye bağlanmak için kullanıcı makinesinde uygulama veya HTML5 Web aracılığıyla bağlanabilir. FSLogix kullanarak, Windows Sanal Masaüstünde kullanıcı oturum açma işlemini hızlandırabilirsiniz. Kullanıcı login (oturum açma) Sırasında, kullanıcı profili kapsayıcısı compute ortamına eklenerek, kullanıcı hemen profile erişim sağlayabilmektedir.

Organizasyonunuzun ve Kullanıcılarınızın güvenliğini sağlarsınız. Günümüzde güvenlik çok önemli . Windows Virtual Desktop , Azure Active Directory ile Organizasyon kullanıcılarınızın Masaüstleri için Merkezi Güvenlik yönetimi sağlamaktadır. Organizasyon Kullanıcılarınız için Kullanıcı Oturum açma işlemlerini daha güvenli hale getirmek için Multifactor authentication( Çok Faktörlü Kimlik Doğrulama ) özelliğini etkinleştirebilirsiniz. Ayrıca Kullanıcılarınıza ayrıntılı Rol Tabanlı Erişim Denetimi (RBAC) atayarak verilere güvenli erişimesini sağlayabilirsiniz.

Windows Virtual Desktop ile veriler ve uygulamalar yerel donanımdan ayrılmaktadır. Organizasyon kullanıcınız bunları uzak bir sunucuda çalıştırmaktadır. Bu sayede organizasyon için veya Kulanıcının Önemli ve Gizlilik Esaslı Verilerinin bilgisayarda kalma riski ortadan kalkmış olur. Windows Virtual Desktop ,Ters Bağlantı Teknolojisini (Reverse Connect Tecnology) kullanarak güvenliği arttırılmış olur. Bu bağlantı tipi Remote Desktop Protokolünden daha güvenlidir.

Windows Virtual Desktop Teknolojisinin Önemli Özelliklerine değinmek istiyorum.

Organizasyonunuzdaki Sistem Yöneticileri için Basitleştirilmiş Yönetim sunmaktadır. Windows Virtual Desktop, bir Azure hizmetidir. Bu nedenle Azure Yönetimi yapan Sistem Yöneticileri kolaylıkla aşina olacakları bir servistir. Organizasyonunuzda birden çok Azure Sistem Yöneticisi mevcut ise kaynaklara erişim için Active Directory veya RBAC yetkilendirme sağlayabilirsiniz. Azure ortamında Sanal Makine dağıtımlarını otomatize etmek için araçlara sahip olabilirsiniz. Sanal Makine güncellemelerini ve Disaster Recovery işlemlerinizi gerçekleştirme imkanı bulmuş olursunuz. Diğer Azure Servislerinde olduğu gibi Windows Virtual Desktop, Monitoring ve Alert işlemleri için Azure Monitor servisini kullanabilirsiniz. Bu gibi araçlar Sistem Yöneticilerinin Sorunları kolaylıkla teşhis etmesine veya Sorunları proaktif yöntem ile çözmesine olanak tanımaktadır.

Organizasyonunuzdaki Windows Virtual Desktop kaynaklarınızın Performans Yönetimini sağlıklı ve verimli şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Windows Virtual Desktop , Sanal Makine Host Pools ( Ana Bilgisayar Havuzları ) organizasyonunuzdaki kullanıcılarınızın Sanal Makine kaynaklarını dengelemek için size seçenekler sunmaktadır. Ana Bilgisayar Havuzları, Birden çok Kullanıcıya atanan aynı konfigürasyonlara sahip Sanal Makine Koleksiyonları olarak tanımlanmaktadır. En iyi performansı elde etmek için , Load Balance mod ile kullanıcılarınız için Host Pool içerisinde bulunan Sanal Makineler sırayla kullanıcılara tahsis edilmesini sağlayabilirsiniz.

Organizasyonunuzda çok oturumlu Windows 10 İşletim Sistemli Makineleri Dağıtımı gerçekleştirebilirsiniz. Windows Virtual Desktop ile normalde sadece tek Login olabilen Windows 10 işletim sistemini çoklu oturum şekilde kullanabilirsiniz. Kullanılan tek bir Sanal Makinede birden çok Kullanıcının eşzamanlı oturum açmasına olanak tanımış olursunuz.

Makalemi zaman ayırıp okuduğunuz için çok teşekkür ederim. Diğer makalelerimde görüşmek üzere

Faydalı olması Dileğiyle…

Özdemir Mustafa

21 Temmuz 1992 tarihinde İstanbulda Doğdum. Özel Bir Bankada Sunucu ve Sanal Sistemler ekibinde görev alıyorum. Aynı zamanda Gazi Üniversitesinde Bilişim Enstitüsü Bilişim Sistemleri Anabilim Dalında Yüksek Lisans yapıyorum. 2010 yılından beri bilişim sektöründe çalışıyorum. Bu sektöre ilk başladığımdan beri öğrendiğim ve yaşadığım teknik sorunları belgelemeye çalıştım ve dokümantasyon konusunda kendimi çok geliştirdim. Geliştirdiğim bu beceri ile insanlara faydalı içerikler üretmeye başladım. Makalelerimi okuyan deneyimli meslektaşlarım, yeni başlayanlar ve öğrenciler için Microsoft ürünleri ile ilgili çok fazla içerik üretmeye çalışıyorum ve üzerinde çalışmaya devam ediyorum. İçerik üretmekten gerçekten keyif alıyorum. Microsoft ürünleriyle ilgili çeşitli Portal ve Blog sitelerinde yazar olarak görev alıyorum. 2020 yılı itibari ile Türkiye'nin en büyük Çözümpark Bilişim Portalında yazar olarak görev almaya başladım. Bu başlangıçla birlikte birden fazla blog ve siteden teklif almaya başladım. İnsanlara daha fazla içerik üretebilmek adına Linkedin sayfası ve Microsoft Azure Bilgi Paylaşım Platformu adlı grup üzerinden binlerce kişiye ulaşmanın mutluluğunu yaşıyorum. Bunun son derece motive edici olduğunu söyleyebilirim ve bu sayfada ve grupta haftalık bazen de günlük olarak ürettiğim içerikler var. İnsanlara faydalı olması ve geri dönüşleri beni daha çok yazmaya sevk ediyor. Gönüllülük kapsamında birden fazla kuruluşta Microsoft ürünleri ile ilgili etkinlikler, eğitimler, çalıştaylar düzenliyorum.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu