Hewlett Packard Enterprise HPE

SimpliVity- RapidDR Kurulumu ve Recovery Plan

Merhaba,

Felaket geldiğinde her saniye önemlidir. Kapsamlı olağanüstü durum kurtarma (DR) planları, riskleri azaltmak, ekipman arızaları, kötü amaçlı yapılan saldırılar vb felaket sırasında oluşabilecek kesintileri en aza indirmek kritik öneme sahiptir. Manuel olarak yoğun, hataya açık kurtarma işlemleri kullanıcı verimliliği ve müşteri memnuniyetini bozabilir.

HPE SimpliVity platformu için önceden yapılandırılmış sanal makine grupları’ nın kurtarılmasını otomatikleştirmek üzere bir DR çözümüdür. HPE SimpliVity RapidDR çözümü otomasyon yoluyla tesis dışı Durum Kurtarma (DR) basitleştirir ve hızlandırır. Bir felaket durumunda kısıtlı WAN bağlantılarında bile etkin bir şekilde koruma sağlar.

HPE SimpliVity RapidDR Özellikleri ve Faydaları

            Hızlı kurtarma

  • Site kurtarma otomatikleştirilerek manuel olarak yapılan hataları ortadan kaldırıp, hizmet kesintisini en aza indirmenizi sağlar.
  • Kurtarma iş planında basitleştirilmiş bir şekilde DR site üzerinde VM lerin açılma sırası ve ip adreslerini belirleyebilirsiniz.

            Basitleştirilmiş DR Kurulumu ve Yürütme İşlemleri

  • Yapılandırma sürecini 5 kolay adım da ve grafik ara yüzü ile kolayca yapabilirsiniz.
  • Zaman ve kaynak tüketen araştırma ve çalışmalara gerek kalmaz.

              Geliştirilmiş Uyumluluk ve Risk Yönetimi

  • Felaket kurtarma durum planı yapılırken belgelenmiş ve ayrıntılı raporlar oluşturarak iş sürekliliği için hata toleransını en aza indirgemede size yardımcı olur.

SimpliVity RapidDR Kurulum Gereksinimleri

SimpliVity RapidDR software kurulum gereksinimleri aşağıdaki gibidir.

SimpliVity Omnistack Versiyonuna göre RapidDR kurulabilecek sürümler aşağıdaki gibidir. (Resimde çizmiş olduğumuz alan benim OVC versiyonuna göre kuracağım RapidDR software sürümünü belirtmektedir)

VMware Vcenter için desteklenen VMware PowerCLI sürümleri aşağıdaki gibidir.

SimpliVity- RapidDR Kurulumu

Yukarıda belirtilmiş olan adımların kontrolleri yapıldıktan sonra SimpliVity RapidDR software kurulumuna başlanabilir.

RapidDR software 25MB boyutu olan ve 30 saniye içinde kurulabilen basit bir exe dosyasıdır.

Gereklilikleri kabul ederek Next diyoruz.

RapidDR Software yüklemesi yapılmaktadır.

Kurulum işlemi başarıyla tamamlanmıştır.

Failover Plan oluşturulmadan önce bu işlemlerin yapılacağı ortam hakkında biraz sizi bilgilendirmek istiyorum. Failover Plan oluşturup testleri yapılacak olan ortam aşağıda bulunan resimdeki gibidir. Vcenter içinde Production ve Recovery Datacenter olacak şekilde cluster yapısı oluşturulmuştur. Production ortamı İstanbul, Disaster Recovery ise Ankara lokasyonundadır.

Backup policy oluşturuyorum. Bu policy her 15 dakika da bir çalışacak olup Destination Cluster olarak RecoveryDC de bulunan Datastore’ umu seçiyorum. Production ortamında belirlemiş olduğum sanal sunucuların yedeklerini 15 dakikada bir DR site da bulunan Datastore ‘a yedeklenecek olup, yedekleme ortalama 1 dakika sürmektedir. Yedekleme işlemlerinin bu kadar kısa sürmesinin sebebi Deduplication (Tekilleştirme) ve Compression (Sıkıştırma) işlemlerinin yapıldığı Accelerator Card dır.

SimpliVity – RapidDR Recovery Plan

RapidDR software çalıştırılıp Create Recovery Plan oluşturma işlemleri başlatılır. Select Hypervisor tarafından VMware Vsphere olarak seçiyorum.

Vcenter credentials bilgilerini giriyorum. Belirtmiş olduğum gibi tek Vcenter üzerinde ayrı cluster olduğu için Recovery Vcenter için aynı kimlik bilgilerini tanımlıyorum.

Recovery Group içinde olacak sanal sunucularımı seçiyorum.

Failover VM ayarlarını yapılandırıyorum. Sunucuların açılacağı Datacenter, Datastore, VM Suffix name ve isteğe bağlı olarak DR üzerinde Failover olacak sunucuların network ayarlarını yapılandırabilirsiniz.

Yapılandırmış olduğum plan ayarlarını görüyorum. Sağ üstte bulunan Save butonuna basarak ayarlarımı kaydediyorum.

Recovery plan oluşturma işlemleri tamamlanmıştır.

SimpliVity – RapidDR Test Failover Plan

Recovery plan oluştururken yapılandırdığımız konfigürasyonu kaydetmiştik. Test Failover Plan tabında kaydetmiş olduğum konfigürasyonu seçiyorum.

Daha önceden oluşturmuş olduğum Recovery Plan ayarlarını kontrol ediyorum.

Failover işlemi devreye alınmadan önce doğrulama testini yapılandırıyorum.

Failover işlemi başarıyla gerçekleştirildi. Ankara Disaster Recovery site üzerinde sunucular önceden yapılandırılmış ayarlarıyla çalışmaya başladı.

Bu yapılan testlerin hepsi canlı sistem sunucuların üzerinde yapılmıştır. SimpliVity ile birlikte DR çözümü olan RapidDR yazılımı ile basit, hızlı ve esnek çözümü hakkında verilen bu bilgilerin umarım bir faydası olmuştur.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu