Windows Server Technical Preview Kurulumu ve İncelemesi

Bu makalemizde taze bir ürün olan 1 Ekim 2014’te denemeye sunulan ve 2015 yılı ortası gibi çıkması beklenen Windows Server Technical Preview kurulumunu ele alacağız. Microsoft uzun yıllardır client işletim sistemi ve paralelinde server işletim sistemi çıkartıyor.  Windows Xp – Server 2003, Windows 7 – Server 2008, Windows 8 – Server 2012 ve son olarak da Windows 10 – Server 10 olacak gibi. Olacak gibi diyorum şu anda net bir şey söylemek mümkün değil. Çünkü arada Windows 9 atlanmış durumda. Belki Windows 9 olarak çıkabilir, kim bilir belki Microsoft bir sonraki ürünün reklamını yapmış olabilir J Neyse konuyu uzatmadan öncelikle kurulumumuzu yapalım sonrasında anahatları ile ürünü incelemeye alalım.

Öncelikle ürünü aşağıdaki link üzerinden download edebilirsiniz.

http://www.microsoft.com/en-us/evalcenter/evaluate-windows-server-vnext-technical-preview

Tabi bu ürünün server işletim sistemi versiyonu. Client işletim sistemi versiyonundan geçen hafta Uğur arkadaşım bahsetmişti. O makaleye ise aşağıdaki link üzerinden erişim sağlayabilirsiniz.

http://www.cozumpark.com/blogs/windows10/archive/2014/10/06/windows-10-technical-preview-kurulum-ve-yenilikleri.aspx

Ürünümüzü buradan indirdikten sonra kuruluma geçelim. Kurulumu genel anahatlar halinde geçeceğim. Windows7 işletim sisteminden bu yana çıkar client ve server işletim sistemlerinin kurulumları sırasındaki adımlar neredeyse arka plan renkleri dışında değişmemiş durumda. Kurulum medyamızdan sistemimizi boot edelim. Dosyalar yükleniyor.

Kurulum ön yüklemesinden sonra kurulum ekranı başlatılıyor.

Klasik olarak daha önceki kurulumlardaki gibi bölgesel ayarlarımızı yapıp Next ile ilerleyelim.

Install now butonu ile kurulum öncesi yapılandırma adımlarını başlatalım.

Server işletim sistemimizi core ve gui olarak kurabilmekteyiz. Server 2003 sonrası çıkan tüm işletim sistemlerinde artık core kurulumda mümkün. Bu daha az güncelleme ve daha az güvenlik açığı ve daha az performans harcanması demek. Biz gui olarak kuruluma devam edeceğiz seçimimizi yapıp Next ile ilerleyelim.

Gerekli sözleşmeyi kabul edip Next ile sonraki aşamaya geçelim.

Burada bir upgdare işlemi yapılmayacağından dolayı “Custom: Install Windows only (advanced)” seçimini yaparak Next ile bir sonraki adıma ilerleyelim. “Upgrade: Install Windows and keep files, setting, and applications” kısmını farklı bir makalede ele alacağız.

Gerekli disk yapılandırmamızı ayarlayalım. Test ortamında olduğumuz için bu adımı extra bir ayar yapmadan Next ile geçiyorum.

Kurulum işlemleri başladı. Son yıllarda geldiğimiz nokta donanımlar çok stabil hale geldi bu biz sistem yöneticilerinin eski zamanlarda olan kilitlenmeler, yeniden başlamalar, mavi ekranlar gibi olumsuzluklardan etkilenmemizi minimuma indirdi. Görüldüğü gibi kurulumlarda artık çok kolay hale getirildi. Binlerce kişilik bir ortamı yönetebilecek bir server temel düzeyde 7-8 mouse tıklaması ile kurulabilir hale geldi. Gelecek bakalım bizlere neleri gösterecek ?

Kurlumun büyük bir kısmı geride kaldı ayarların etkin olabilmesi için sistemimiz kendini yeniden başlatıyor.

Sistem kurulumu tamamlanmadan son işlemler gerçekleştiriliyor.

Administrator hesabımıza bir parola belirlememiz isteniyor. Coplex bir parola belirleyerek bu aşamamızı da tamamlayalım ve Finish ile işlemleri bitirelim.

Klasik logon ekranımız geldi.

Administrator ile login olalım.

Şu anda masaüstümüz geldi. Bunun server 2012 veya server 2012 R2 den farkı yok diyebilirsiniz. Neticede bu bir önizleme sürümü kararlı sürüm ile arasında belirgin farklar olacaktır. Kararlı sürüm olmamasına rağmen keskin olarak değişik hatları özet halinde bu makalemizde ele alacağız. Neticede ürünün kararlı sürümü çıktıktan sonra gerçek yapısı bize yansıyacak hale gelecek. Zaten apayrı bir sistem beklemekte mantıklı olmayacaktır. Neticede her işletim sisteminden sonra çıkan yeni versiyonlarda çok köklü değişiklikler olmayıp genel mimari aynı kalarak ek özellikler getirilmektedir. Çok köklü değişimler çok uzun zamanlarda ortaya çıkar. Örnek olarak Windows 98 – Windows XP veya Server 2003 – Server 2008 gibi.

İlk gözümüze çarpan yenilik Metro arayüz ile birlikte yok olan başlat menüsünün tekrardan karşımızda olması. Ayrıca Windows 7 veya Xp gibi bir başlat menüsünden farklı olarak özelleştirilebilir bir başlat menüsü.

Neredeyse şu anda tamamen Windows 2008 veya 2012 yi andıran bir sistem ekranı. Fakat görüldüğü gibi burada kurulu olan sistem Windows Server Technical Preview.

Server 2012 ile birlikte artık sanal masaüstleri özelliğimizde gelmiş oldu.

Power Shell 5.0 ile sanırım farklı yeni komut setleri hayatımıza girecek gibi.

Hyper-V tarafında aşağıdaki yenilikler gelmiştir.

·         Rolling Hyper-V Cluster Upgrade

·         Virtual Machine Configuration Version

·         Production checkpoints

·         Hyper-V Manager improvements

·         Hot add and remove for network adapters and memory

·         Linux secure boot

·         Compatible with Connected Standby

·         Storage quality of service (QoS)

·         Integration Services delivered through Windows Update

·         New virtual machine configuration file format

 

Şimdilik genel özellikler bu şekildedir. Detay bilgiler için aşağıdaki linki inceleyebilirsiniz.

 

http://technet.microsoft.com/en-us/library/dn765472.asp Bir başka makele de görüşmek dileğiyle.

 

Exit mobile version