Blog

Azure Hybrid Servisleri Nelerdir? Azure Hybrid Services

Günümüzde şirketlerin iş ihtiyaçlar sürekli olarak değişiyor ve teknoloji de bu iş ihtiyaçlarını karşılamak için sürekli güncelleniyor. Bu süreç o kadar iç içe geçmiş durumda ki kimi zaman yeni teknolojiler şirketlerin iş yapış şekillerini değiştirebiliyor veya yeni iş modellerine kapı açıyorlar.

Günümüzde ki en yaygın alt yapı modellerinin başında “Hybrid” gelmektedir. Yani performans, gecikme süreleri, saklama limitleri, regülasyon, müşteri deneyimi, global pazar ile rekabet gücü sağlanması, hızlı kurulum ve kullanım, kullandığın kadar öde gibi pek çok farklı iş ihtiyacı için şirketlerin yerleşik veri merkezleri veya bulut sistemlerini bir arada kullandığını görebiliyoruz. Bir nevi her iş için en ideal ortam her zaman tamamen bulut veya tamamen yerleşik sistemler olmuyor.

Hal böyle iken bir de hemen hemen her aygıtın veri ürettiği ve bu verilerden pek çok yeni nesil hizmetin doğduğu bir dönemde ede kavramı çok büyük önem kazanmaktadır.

Network aktif cihazları, kameralar, araçlar, fabrika içerisindeki üretim ekipmanları, oyun konsolları, televizyonlar, hatta yeni nesil mutfak eşyaları gibi aklınıza gelen her cihaz veri üretmeye başladı. Durum böyle olunca aşağıdaki gibi dağınık ve kompleks bir network alt yapısı pek çok günümüz şirketi için kaçınılmaz bir endüstri standartı olmaya başladı.

Peki Azure Hybrid Servisleri Nedir?

Aslında temel olarak sektörde hybrid bulut kavramı biraz yanlış yorumlanmış durumda. Amazon, Google veya Azure gibi global bulut üreticilerin veri merkezleri ile yerleşik veri merkezleri arasında VPN yaptıktan sonra kurulan sistemler daha çok hybrid olarak isimlendiriliyor. Bu tanım kısmı olarak doğru çünkü bulut sağlayıcılarının servis vermeye başladığı ilk yıllarda bunun üstüne çok bir şey koyamıyorduk. Ancak isterler o kadar değişti ki artık gerçekten bir bulut üreticinin hybrid vizyonu çok büyük önem taşımaya başladı. Buna en iyi örnek Azure Arc olup aşağıdaki makaleyi inceleyebilirsiniz.

Azure Arc Nedir

Ama burada aslında katma değer sunan gerçekten yerleşik sistemlerin bir uzantısı gibi çalışacak hatta pek çok iş yükünü ortak üstlenecek servisler çok kritik önem taşımaktadır. Şöyle basit bir örnek vermek istiyorum. Bir dosya sunucunuz var veya yedek aldığınız bir disk yapınız, siz azure üzerinde bir makine, disk açabilir ve dosyaları oraya kopyalayabilirsiniz. Bu durumda yerleşik sistemler + Azure üzerindeki sistemleri karma kullanıyor gibi olabilirsiniz. Birde aynı senaryoda şöyle düşünün, sizin kullandığınız bu disk içerisindeki veriler sınıflandırılarak (hot data, cold data gibi) otomatik olarak az kullanılan dosyalar arka planda bulut üzerindeki sunuculara taşınsa, bu sayede yerleşik sistemlerdeki veri örneğin 10TB iken 2TB’ a düşse ve atıl olan 8TB bulut üzerinde istendiğinde kullanılsa nasıl olur? Hatta bunu da ayrı bir ara yüz veya dosya paylaşımından değil mevcut dosya sunucusu, paylaşımları üzerinden yapabildiğinizi düşünün. İşte bu senaryo Azure Hybrid Servislerinden sadece birisi olan Azure File Sync servisidir.

Peki başka hangi servisler var?

Azure File Sync

Azure Active Directory (Azure AD)

Azure Site Recovery

Azure Backup

Azure Monitor for Virtual Machines

Azure Update Management

Azure Network Adapter

Windows Admin Center

Bu noktada aşağıdaki uygulamalı videoları izleyebilirsiniz.

Register Windows Admin Center with Azure

Configure Azure Backup in Windows Admin Center

Use Azure Network Adapter to connect to Azure

Replicate your VMs with Azure Site Recovery in Windows Admin Center

Sync File Servers with Azure File Sync in Windows Admin Center

Azure Update Management using Windows Admin Center

Connect Windows Admin Center to Azure Monitor

Umarım faydalı bir yazı olmuştur. Bir sonraki yazımda görüşmek üzere.

Kaynak

https://www.hakanuzuner.com/azure-hybrid-servisleri-nelerdir/

Hakan Uzuner

2002 yılından beri aktif olarak bilişim sektöründe çalışmaktayım. Bu süreç içerisinde özellikle profesyonel olarak Microsoft teknolojileri üzerinde çalıştım. Profesyonel kariyerim içerisinde eğitmenlik, danışmanlık ve yöneticilik yaptım. Özellikle danışmanlık ve eğitmenlik tecrübelerimden kaynaklı pek çok farklı firmanın alt yapısının kurulum, yönetimi ve bakımında bulundum. Aynı zamanda ÇözümPark Bilişim Portalı nın Kurucusu olarak portal üzerinde aktif olarak rol almaktayım. Profesyonel kariyerime ITSTACK Bilgi Sistemlerinde Profesyonel Hizmetler Direktörü olarak devam etmekteyim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu