Windows Server 2012 NIC Teaming

Makalemizde Windows server 8 Beta olarak hayatımıza giren daha sonrasında Windows Server 2012 release candidate olarak yayımlanan, Windows Server 2012 üzerinde yeni gelen özelliklerden Nic Teaming özelliğini ele alacağız. Windows Server 2012 öncesine kadar sunucularımızda Nic Teaming yapabilmek için, sunucu tarafından bize sağlanan yazılımı kullanıyor ya da 3.parti bir yazılım kullanarak Nic Teaming yapabiliyorduk. Öncelikle Nic Teaming nedir ve bize neler sağlar kısaca buna değinelim.

 

Nic Teaming: En temel anlatımıyla ağ kartlarının gruplanmasıdır. Sunucumuzda iki Ethernet kartını grupladığımızda birinde meydana gelecek bir sorunda sistemimiz aksamadan diğer NIC üzerinden yürümeye devam edecektir. Ayrıca network yükü bu iki nic üzerinden işleyeceği için bir yük dengelemesi de meydana gelecektir. Şu kısmada değinmekte yarar var. Nic üzerinde oluşabilecek bir sorun ile birlikte, network hatlarımızda oluşabilecek bir sorunda da Nic Teaming önemli bir çözüm aracı olacaktır.

 

Şimdi Windows Server 2012 üzerinde Nic Teaming nasıl yapılır?” adım adım bunu inceleyelim. Öncelikle network özelliklerimize baktığımızda 3 adet Ethernet kartımızın var olduğunu görebiliyoruz.

 

 

image001

 

 

Ipconfig komutu ile bu üç Ethernet kartımızın durumlarını aşağıda olduğu gibi görebiliyoruz. Burada kartlarımızdan bir tanesine ip verildiğini ve diğer iki tanesinin otomatik ip almadığından ve manuel ip verilmediğinden apipa ip aldığını görebiliyoruz. Nic Teaming özelliğini bir sistemde devreye alacaksanız bu işlemi sistemi yapılandırmadan ve gerekli rolleri konumlandırmadan yapmanızı öneriyorum.

 

 

 

 

Şu anda test amaçlı olarak 1 numaralı Ethernet kartımı disable ediyorum.

 

 

 

 

Bu işlemden sonra yukarıda baktığımızda görmüş olduğumuz 192.168.1.20 numaralı ip adresine ping atmayı deniyoruz. Aşağıda görüldüğü üzere disable edilen Ethernet kartıma ait ip adresini ping’leyemediğimizi görüyoruz.

 

 

 

 

Gerekli ayarlara başlamadan tekrardan 1 Numaralı Ethernet kartımızı enable ediyoruz.

 

 

 

 

Server Manager konsolumuzu açtığımızda burada Network Adapter Teaming özelliğinin Disable olduğunu ve ethernet kartlarmızın yapılandırmasını görüyoruz.

 

 

 

 

Gerekli Nic Teaming ayarlarını yapabilmek için konsolun sol tarafından All Servers kısmına tıklayalım. Karşımıza çıkan ekranda sadece ortamımızda bu serverimiz olduğu için gerekli seçimi yaparak üzerinde sağ tıklayalım. Karşımıza gelen açılır menü kısmından Configure Network Adapter Teaming menüsüne tıklayalım.

 

 

 

 

Bu işlemden sonra Nic Teaming ekranı açılacaktır. Burada sol alttaki Teams kısmı yapılandırma olmadığından boş olarak gelmektedir. Sağ alt bölmede ise Ethernet kartlarımız görüntülenmektedir. Nic Teaming oluşturmak için bu kısımda sağ tıklayarak “Add to New Team” seçeneğine tıklayalım.

 

 

 

 

Karşımıza gelen ekranımızda oluşturulacak olan Teaming yapısına bir isim verelim ve bu yapıya dahil edeceğimiz Ethernet Kartlarımızı seçelim. İşlemi onaylamak için OK butonuna tıklayalım.

 

 

 

 

Bu aşamadan sonra Team yapımız oluşturulmaktadır. Bu işlemler sırasında kısa süre beklememiz gerekmektedir.

 

 

 

 

Şu anda sol altta yer alan TEAMS bölmesinde görüldüğü gibi TEST TEAM isminde bir Nic Teaming yapısı oluşturuldu. Burada birden fazla Team yapısı oluşturabilir ve bu team’ler üzerinde Vlan tanımlamaları yapabiliriz.

 

 

 

 

TEST TEAM isimli team üzerine tıkladığımızda 3 adet Ethernet kartı ile oluşturduğumuz team yapımızdaki kartlarımızın aktif olduğunu görebiliyoruz.

 

 

 

 

Bu işlemlerden sonra Network Kartlarımızın listelendiği alana bizim ismini vererek oluşturduğumuz Team’e ait bileşenin eklendiğini görebiliyoruz.

 

 

 

 

Bu aşamadan sonra diğer 3 kartımızda “Microsoft Network Adapter Multiplexor Protocol” hariç geri kalan özelliklerin pasif olduğunu görmekteyiz.

 

 

 

 

Oluşturulan Test Team özelliğine baktığımızda ise tüm özelliklerin aktif olduğunu görebilmekteyiz.

 

 

 

 

Şimdi bu Team yapımıza tekrardan ip adresi atayalım.

 

 

 

 

Gerekli atama işleminden sonra gerekli testleri yapabilmek adına 1 numaralı Ethernet kartımızı disable ediyoruz.

 

 

 

 

Bu işlemden sonra 192.168.1.20 ip’mize ping atıyoruz ve erişilebilir olduğunu görüyoruz.

 

 

 

 

Bu işlemden sonra 2. Ethernet hattında bir sorun olduğunu düşünerek 2. Ethernetimizi de kapatalım.

 

 

 

 

Bu işlemden sonra ip’mizi ping’lediğimizde hala erişimin devam ettiğini görebiliyoruz.

 

 

 

 

Son aşama olarak 3. Ethernetimizi de kapatalım. Bu aşamada tüm kartlar devre dışı kalıp team yapısı çalışmayacağından resmimizde de görüldüğü gibi team yapısına ait ikonun kaybolduğunu görüyoruz.

 

 

 

 

Bu aşamada artık serverimiz erişilmez durumdadır. Görüldüğü üzere 3 ethernetli bir team yapısında 2 kartımız bozulsa, kablosunda sorun olsa v.s. sistem yürümeye devam ediyor. Ne zamanki tüm kartlar devre dışı kalırsa sistem bu durumda hizmetini kesiyor.

 

 

 

 

Bir kartımızı enable ettiğimizde, Team yapımız hemen ayağa kalkıyor ve ikonu da gözükür durumda oluyor.

 

 

 

 

Testlerimizi tamamladığımızdan dolayı tüm kartlarımızı enable duruma getirebiliriz.

 

 

 

 

Team yapımızı kaldırmak istersek TEAMS kısmında oluşturulmuş olan Team yapımıza sağ tıklayarak Delete Team” seçeneğimize tıklayalım.

 

 

 

 

Gelen ekranımızda Delete Team” seçeneğini tıklayarak işleme onay verelim.

 

 

 

 

Bu aşamada Team yapısı kaldırıldığından Team yapısına erişebildiğimiz ikonumuzda ekranımızdan kaldırıldı.

 

 

 

 

Kartlarımızın pasifleştirilmiş olan özellikleri tekrardan aktifleştirildi.

 

 

 

 

Üzerindeki en son ip adresi tekrardan kartımız üzerinde aktif edildi.

 

 

 

 

Server 2012 ile birlikte hayatımıza girecek olan Nic Teaming özelliğini anlatmaya çalıştım. Yararlı olması dileği ile.

Exit mobile version