Windows Server 2008’de DFS

 

 

Bu sefer de sizlere Windows Server 2008’deki DFS ‘ten (Distributed File System) bahsedeceğim. Öncelikle Dosya Sunucusu olarak kullanabilmek için File Server Rolünü yükleyelim.

Server Manager içinden Sol bölümdeki Roles kısmını seçip, ardından orta bölümden Add Roles’a tıklıyoruz ve hoşgeldin ekranını next’e tıklayıp geçerek ikinci ekranda File Services’ı seçiyoruz.

 

 

 

Sonraki Role Services ekranında File Server, Distributed File System, DFS Name Spaces, DFS Replication, File Server Resource Manager ‘ı seçip Next’e tıklıyoruz.

 

 

Create a DFS Namespaces ekranında alttaki seçeneği seçip, ismi daha sonra seçeceğimi belirtim Next’e tıklıyorum.

 

Doluluk oranını izlemek istediğimiz Volume’u seçip Next’e tıklıyoruz. Ve yükleme işleminin bitmesini bekliyoruz.

 

İşlem bittikten sonra Start – Administrative Tools altından DFS Management’ı çalıştırıyoruz. Soldaki NameSpaces’e sağ tıklayıp New NameSpace’i seçiyoruz. Bu ekranda Server’ın adını yazıyoruz. NameSpace and Name Settings kısmında bir isim girip devam ediyorum.

 

NameSpace Type ekranında Enable Windows Server 2008 Mode’u seçili bırakıyorum,çünkü network’ümde Server 2003’ler yok.. File Server özelliğini istersem Windows Server 2003 R2 da kurabilirim.

 

Ardından Next ve Create’e tıklayarak işlemi tamamlıyorum.

İkinci bir member server’ı daha File Server olarak yapılandırıyorum.  Not: DFS Namespace Servisini başlatmayı unutmayın.  Ardından DFS’i kurduğum ilk server’a dönüyorum ve DFS Management konsolunda soldaki bölümde NameSpaces altında çıkan ibarenin (Bende \selveroglu.netfiles olarak görünüyor) üzerine sağ tıklayıp Add Name Space Server ‘ı seçiyorum. Açılan pencerede NameSpace Server kısmına, ikinci olarak kurduğum Server’ın adını yazıyorum ve OK’e tıklıyorum.

 

Gördüğünüz üzere Delegation Tabı altında iki tane server üzerinde aynı isimli paylaşıma açık bir folder var. Bu folder’lardan herhangi birine dosya eklendiği zaman birbirleri arasında replikasyona gireceker. 

 

Replikasyonla ilgili ayarlamalar için yine sol bölümde bulunan Replication üzerine sağ tıklıyorum ve New Replication Group’u seçiyorum. Açılan pencerede Replication Group Type kısmında iki seçeneğimiz var. Multipurpose Replication Group ; klasik anlamda iki veya daha çok çok serverda paylaşıma açık kaynakların replikasyonu için kullanılır.  Replication Group for Data Collection; çok sayıda server’daki içeriğin tek bir merkezde toplanıp, yedekleme açısından kolaylık sağlamak için kullanılmaktadır. Burda Multipurpose Replication Group seçeneğini seçtik.

 

 

Sonraki ekranda isim bilgisini giriyoruz.

 

Replication Group Members ‘a, DFS Serverlarımızı ekliyoruz.

 

Topology Selection ekranında Hub and Spoke ‘u seçemiyorum çünkü bunun için en az 3 Server’a ihtiyacımız var.  Full Mesh’i seçiyoruz. Bu topolojide, dosya hangi server’a eklenirse eklensin diğerlerine de iletiliyor.

 

Replication Group, Schedule and Bandwith ekranında aradaki bant genişliğine göre Replikasyonu ayarlayabilir ya da takvime bağlayabiliriz. Özellikle büyük boyutlu dosyalar için replikasyon saatini geceye ayarlayabilirsiniz. (Özellikle benim gibi Lost fanatikleri için gerekli olabilir 🙂 )

 

Primary Member olarak DC01 makinemi seçiyorum. Folders to Replicate ekranında Add’i tıklayarak replike edilmek üzere C:DFSRootsFiles klasörümü seçiyorum.

 

Local Path ekranında alttan Edit’i seçip Member01 makinesinde de klasörü C:DFSRootsFiles olarak belirliyorum.  Ardından Review ekranında Create ‘i tıklayarak işlemi tamamlıyorum.

 

Bundan sonra iki makineden herhangi birinde C:DFSRootsFiles klasörüne herhangi bir dosya kopyaladığımda, diğer server’a da bir süre sonra replike edilecektir.

 

Exit mobile version