Windows Azure Hyper-V Recovery Manager

 

Herkese merhaba yeni bir Windows Azure makalesi ile yine birlikteyiz. Windows Azure üzerindeki Backup rollerinden olan Hyper-V Recovery Manager üzerine birşeyler yazmak istedim. Şu Private Preview deki bir özellik. Yani Windows Azure üzerinden test edebilmeniz için bir adet Access Tokena ihtiyacınız var. Fakat yakın zamanda Public Priview durumuna geçecek. Özellik Public Priview durumuna geldiğinde aşağıda gösterdiğimiz gibi bu özelliği kendi Window Azure hesabınızda kullanıma açabilir ve test edebilirsiniz.

 

Link olarak buraya gitmeniz gerekiyor : https://account.windowsazure.com/PreviewFeatures

 

 

Linke gittikten sonra en altta Hyper-V Recovery Manager özelliğine gelip try it now diyoruz ve daha sonra özellğimizi active ve kullanabilir duruma getirebiliyoruz. Makalenin geri kalan kısmında Hyper-V Recovery Manager adını kısa olması için HRM olarak kullanacağım.

 

 

 

 

Daha sonra artık Windows Azure Portal’ımız üzerinde Recovery Services altından HRM’e ulaşabiliriz. Şimdi isterseniz HRM nasıl kuruluyor ve sanal makinalar nasıl replica oluyor ondan bahsedelim.

 

Esasında basit olarak HRM altında Hyper-V Replica teknolojisi kullanılmaktadır. Çözümpark üzerinde Hyper-V Replica ile ilgili makaleler mevcut yazımızı okumadan önce o makalelerede bakmanızı öneririm.

 

Hyper-V Replica : http://www.cozumpark.com/blogs/virtualization/archive/2012/06/17/hyper-v-replica.aspx

 

HRM System Center Virtual Machine Manager (SCVMM) ile birlikte kullanılmaktadır.

 

Şimdi artık kuruluma geçebiliriz. Daha önceki makalelerimizde de paylaştığımız gibi ilk başta Windows Azure Platformu ile bağlantı kuracağımız server üzerinde bir adet self-signed sertifika oluşturmamız gerekiyor. Bunun için MakeCert uygulamasını kullanıyor olacağız. Kurulumu hakkında daha önce bilgi verdiğim için burada paylaşmıyorum. Verdiğim linkteki makalede nasıl kuracağımızı görebilirsiniz.

 

MakeCert kurulumu  için aşağıdaki backup vault oluşturma makalesine bakabilirsiniz. http://www.cozumpark.com/blogs/cloud_computing/archive/2013/08/11/windows-azure-zerinde-backup-vault-olu-turulmas.aspx

 

SCVMM Serverımız üzerinde MakeCert kurulumundan sonra command line üzerinden aşağıdaki komutu çalıştırmamız gerekiyor. Tek dikkat etmemiz nokta CMD ‘ yi “Run As Administrator” hakları ile açmamız gerekiyor.

 

makecert.exe -r -pe -n CN=HRM -ss my -sr localmachine -eku 1.3.6.1.5.5.7.3.2  -e 12/31/2015 -len 2048 ” HRM.cer”

 

 

 

 

Sertifikamız oluştu. Bu oluşan sertifikayı Windows Azure üzerine yükleyeceğiz.  Eğer yapınızda birden fazla SCVMM Server varsa ve bu serverlarıda bu sertifikayı import etmemiz gerekiyor. Bunun için ilk başta sertifikayı yarattığımız serverdan export etmemiz gerekiyor. Bunun için “RUN” dan bir adet MMC açıyoruz ve File’dan Add-Remove Snap-in diyoruz. Açılan pencereden “Certificates” snap-inini seçiyoruz. Buradan Local Computer içerisindeki sertifikaları görüntülüyoruz ve çıkan listeden Personel altında yarattığımız sertifikayı buluyoruz.

 

 

 

 

Daha sonra yarattığımız sertifika üzerine sağ tıklayarak export diyoruz. Aşağıda export işleminin adımlarının resimlerini görebilirsiniz.

 

 

 

Private Key ile export ediyoruz.

 

 

 

 

 

Bir adet şifre belirliyoruz.

 

 

 

 

Export işlemini bitiriyoruz.

 

Server tarafında sertifika işlemleri bittiğine göre artık Windows Azure Portal üzerinde Recovery Services altında bir HRM Vault oluşturmamız gerekiyor.

 

HRM Vault oluşturmak için Windows Portal’la hesabımız ile login oluyoruz. Daha sonra aşağıdaki NEW butonuna tıklıyoruz. Buradan sırasıyla Data Services – Recovery Services – Hyper-V Recovery Manager Vault diyoruz. Daha sonra Vault için bir isim belirliyoruz ve hangi datacenter üzerine oluşturacağımızı seçiyoruz.

 

 

 

 

Daha sonra Create Vault diyerek HRM Vault’umuzu yaratıyoruz.

 

 

 

 

Ve HRM Vaultumuz yaratıldı. Bir sonraki adımımız SCVMM Server üzerinde yarattığımız sertifikayı Windows Azure Portal üzerine yüklemek.

 

 

Yaratığımız Vault’un isminin yanındaki ok tuşuna basarak Vault’tun özelliklerini ayarlayacağımız yere geliyoruz. Burada ekranın en aşağısında Manage Certificate butonuna tıklıyoruz.

 

 

 

Çıkan ekranda sertifikamızın yerini göstererek ok butonuna basıyoruz.

 

 

 

 

Daha sonra sertifikamız Windows Azure üzerine yükleniyor.

 

 

                Sertifikamızı da yüklediğimize göre artık HRM için agentımızı download edip SCVMM server üzerine kurabiliriz. Bunun Windows Azure Portal üzerinden yaratığımız HRM vault üzerine geliyoruz ve dashboard’dan agentımızı download ediyoruz.

               

 

 

Agent’ tı download ettikten sonra yapmamız gereken şey agentı kurmak. Bunun için download ettiğimiz dosyaya çift tıklıyoruz ve kurulum ekranı geliyor.

 

 

 

 

Burada dikkat etmemiz gereken şey kurulum başlamadan önce VMM servisini durdurmak. Eğer servisi durdurmaz isek zaten kurulumda devam edemiyoruz ve aşağıdaki gibi bir hata alıyoruz.

 

 

 

 

Doğru şekilde VMM servisini durdurup kuruluma başlarsak. Aşağıdaki şekilde lisansı kabul edip Install diyerek kurulumu başlatıyoruz.

 

 

 

 

Kurulum kısa sürede bitiyor ve Next diyerek HRM Agent konfigürasyonuna başlıyoruz.

 

 

 

 

Eğer herhangi bir Proxy kullanıyorsak burada Proxy ayarlarını yapıyoruz. Ben herhangi bir Proxy kullanmadığım için ben burayı boş geçiyorum ve next diyerek konfigürasyona devam ediyorum.

 

 

 

 

Bu bölümde makalenin başında yarattığımız sertifikayı göstereceğiz. Browse diyoruz.

 

 

 

 

Açılan ekrandan yaratığımız sertifikayı seçiyoruz ve ok butonuna basıyoruz.

 

 

 

 

Normal şartlarda kuruluma devam edilmesi gerekli fakat makaleyi yazarken hazırladığım test ortamında karşılaştığım bir hatayı sizinle paylaşmak istiyorum. Belki sizde böyle bir sorunla karşılaşırsınız. Ben sertifikayı onayladıktan sonra aşağıdaki gibi bir hata ile karşılaştım.

 

 

 

 

Bu hatanın nedeni registeride sizin VMM serverınızın ID’sinin olmaması.

 

 

               

 

 

Peki ben bu VMMID yi nasıl bulacağım. Burada bir SQL Query’si yardımımıza koşuyor aşağıdaki queryi SQL Managemet üzerinde çalıştıracağız ve dönen cevabı registeride VMMID ye yazacağız. Buradaki VirtualManagerDB VMM DB sinin ismi. Default olarak bu şekilde geliyor belki sizde faklıdır.

 

 

 

Ve dönen cevabı registerda VMMID ye yazıyoruz.

 

 

 

 

Daha sonra sertifikayı baştan seçiyoruz ve doğru şekilde Windows Azure Portal üzerinde yaratığımız HRM Vault ismini görüyoruz. Next ile devam ediyoruz.

 

 

 

 

Burada VMM serverımızın Windows Azure Portal üzerinde hangi isim ile gözükeceğini belirliyoruz. Server Name mide belirledikten sonra artık bu VMM serverı Windows Azure üzerinde Register edebiliriz. Register diyoruz.

 

 

 

 

VMM Serverımız register oluyor.

 

 

 

Register etme işlemi bitti. VMM Serverımızı artık Windows Azure Portal üzerinde görebilir ve VMM Server üzerindeki herhangi bir sanal serverı Windows Azure üzerine replika yapabiliriz. Ayrıca bu ekranı kapattıktan sonra VMM Servisi otomatik olarak başlıyacaktır.

 

 

 

 

VMM Console üzerinden de HRM bağlantısı görebilirsiniz.

 

 

 

 

HRM mi kullanabilmek için VMM üzerinde iki adet Cloud tanımı yapılmış olması gerekmetedir. Ben burada Windows Azure Test ve Windows Azure Test 02 cloudları oluşturdum.

 

 

 

 

Cloudlarıda oluşturduktan sonra HRM ayarları için Windows Azure Portala dönebiliriz. İlk başta Protection Configuration yapacağız. Bunun için HRM Vault’ tu seçtikten sonra Protected Items bölümünü seçiyoruz. Burada VMM üzerinde yaratığımız Cloudları görmekteyiz. Hangisini konfigürasyonunu yapacaksan onu seçiyoruz.

 

 

 

 

Ben Windows Azure Test den Windows Azure Test 01 bir replika yapacağımdan dolayı Windows Azure Test ti seçiyorum ve Configure diyerek replika ayarlarını yapıyorum.

 

 

 

 

 

 

Ayarları yaptıktan sonra SAVE diyorum ve Protected Grouplarım oluşuyor.

 

 

 

 

Protection Configuration sorunsuz bir şekilde bitiyor.

 

 

 

Burada makalemizin sonuna geldik. Bundan sonra ki makalemizde sanal serverları nasıl protected moda alıyoruz. Windows Azure ortamına nasıl replica yapacağız bu konular üzerinde duracağız. Yeni makalede görüşmek üzere. Bol bulutlu günler J

Exit mobile version