Windows 10 Geçiş – Upgrade

Windows 10 işletim sistemini 29 Temmuz 2015 günü resmi olarak kullanıma sundu. Insider programı kapsamında meraklıları PREBeta versiyonlarını indirerek 29 Temmuz öncesinde Windows 10 deneyimi kazandı.

Microsoft Windows 10 işletim sistemine Windows 7 ve Windows 8 lisansına sahip olanların ücretsiz geçiş yapacağını duyurduğunda büyük ses getirdi. Bunun nedeni olarak ise aşağıdaki resimde görüldüğü gibi amaç tüm platformları aynı işletim sistemi etrafında toplamaktı. Bu geçişin 28 Temmuz 2016 gününe kadar olacağı belirtildi ancak ben bunun süresinin uzayacağını düşünenlerdenim. Microsoft o kadar geniş alanlara yayıldı ki destek verdiği ürünleri tek versiyonda toplamak kendiişlerine olumlu yansıyacak düşüncesindeyim.

Bundan sonraki zamanlarda Windows 10 son olacak yeni bir Windows çıkmayacak söylentileri dolaşmakta. Bu nasıl olacak derseniz sistem sürekli güncellenerek versiyon numarası değişecek. Şimdi dilerseniz Windows 10 işletim sistemine geçiş yapılacak olan sistemleri ve bu sistemlerin hangi versiyonlara geçiş yapabileceğine göz atalım. Aşağıdaki işletim sistemlerinden birine sahipseniz Windows 10 ‘a geçiş yapabileceğiniz versiyonları tabloda görebilirsiniz.

Hariç olan bazı sürümler: Windows 7 Enterprise, Windows 8/8.1 Enterprise ve Windows RT/RT 8.1. Toplu lisanslamadaki Etkin Yazılım Güvencesi müşterileri, Windows 10’a yükseltmek için bu teklifin dışındaki kurumsal tekliflerden yararlanabilir.

Geçiş yapabilmek için öncelikle rezerv işlemi yapmalısınız. Bu işlemi yapabilmek için aşağıdaki bazı şartları karşılıyor olmalısınız. Biz işlemleri Windows 7 Sp1 pro üzerinden yapacağız.  Öncelikle KB 3035583 güncellemesinin yüklü olması gerekir.

Zaten önerilende işletim sisteminin güncellemelerinin tamamının yapılmış olması gerekmektedir.

Bu güncellemeler domain ortamında yapılmış olmasına rağmen rezerv ikonu çıkmaz. Bu normal bir durum çünkü kurumsal yapılarda geçişe sistem yöneticileri tüm programların, desteklendiği noktasında kanaat getirir ve onay alırsa geçişi o zaman gerçekleştirir. Biz devam edecek olursak bu işlemler sonrasında görev çubuğu sağ alt köşede aşağıdaki gibi bir ikon belirir.

Bu ikon üzerine tıklanarak rezerv işlemleri aşağıdaki gerçekleştirilebilir. Rezerv işlemini yaptığınız gibi iptal etme şansına da sahip olduğunuzu unutmayın. Reserve your free upgrade butonuna tıklayarak rezerv işlemini tamamlayabilirsiniz.

Rezerv işlemimiz tamamlandı. Durumu görmek için rezerv ikonuna sağ tıklayarak Check your upgrade status linkine tıklayalım.

Rezerv durumumuzu bu ekrandan görebilir ve isterseniz iptal edebilirsiniz.

Yukarıdaki işlemlere rağmen rezerv ikonunu göremezseniz aşağıdaki noktalarda eksik var ve uygulanması gereken işlemler var demektir.

– İşletim sisteminiz yukarıdaki tabloda yer alan geçiş hakkı olan işletim sistemlerinden biri olmalıdır.

-İşletim sisteminiz kesinlikle lisansı olmalıdır.

-İşletim sisteminizin tüm güncellemeleri yapılmış olmalıdır.

-İşletim sisteminizde kesinlikle KB335583 numaralı güncelleme kesinlikle yüklü olmalıdır.

 

Yukarıdaki adımlara rağmen ikon halen gelmiyor ise aşağıdaki işlemleri yapmalısınız.

 

-İşletim sisteminizde kurulu olan KB3035583 güncellemesini kaldırın ve tekrardan kurmayı deneyin.

 

-Buna rağmen sonuç alamazsanız aşağıdaki adıma geçin. Güncellemelerin automatic olduğundan emin olun.

 

-Bu adıma rağmen sonuç alamadıysanız aşağıdaki komutları bir notepad üzerine alarak bir cmd dosyası oluşturun.

 

REG QUERY “HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\Currentversion\AppCompatFlags\UpgradeExperienceIndicators” /v UpgEx | findstr UpgEx

if “%errorlevel%” == “0” GOTO RunGWX

reg add “HKLM\SOFTWARE\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\AppCompatFlags\Appraiser” /v UtcOnetimeSend /t REG_DWORD /d 1 /f

schtasks /run /TN “\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser”

:CompatCheckRunning

schtasks /query /TN “\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser”

schtasks /query /TN “\Microsoft\Windows\Application Experience\Microsoft Compatibility Appraiser” | findstr Ready

if NOT “%errorlevel%” == “0” ping localhost >nul &goto :CompatCheckRunning

:RunGWX

schtasks /run /TN “\Microsoft\Windows\Setup\gwx\refreshgwxconfig”

 

Uzantısını Cmd olarak kaydedin.

Dosyamız Kaydedildi.

CMD komut satırını Yönetici olarak çalıştıralım.

Aşağıda olduğu gibi dosyamızın yolunu göstererek komutu çalıştıralım.

Aşağıdaki gibi bir komut işlemi yürüyecektir. Bu kısımda hatalar olur ise yukarıda bahsettiğimiz güncellemeleri kesinlikle indirip kontrol etmelisiniz. Bu işlem sonrasında bilgisayarınızı yeniden başlatınca 15 dakika içerisinde sonuç almalısınız.

Bunlara rağmen yine sonuç alamazsanız yukarıdaki adımlar Zamanlanmış görevler üzerinde bazı görevler oluşturmaktadır. Bunları birde elle tetikleme işlemi yapabiliriz. Bu işlem için zamanlanmış görevleri Task Scheduler ekranını açalım.

MicrosoftàWindowsàSetup altında yer alan refreshgwxconfig –b öğesini sağ tıklayarak Run yapıp tetiklememiz lazım. Tabi bu işlem için KB3035583 numaralı güncellemenin yüklü olması gerekmektedir.

Bu kadar çalışmadan sonra artık aşağıdaki gibi sonuca ulaşmamız gerekir. Normalde güncellemeleri tam olan sistemde extra bir işleme gerek kalmadan sonuca ulaşıyor olmanız gerekmektedir.

Ve artık bu kadar işlem sonrasında rezerv ikonumuzu görmemiz gerekiyor.

Bu durumdan sonra işletim sistemi hazır olduğunda aşağıdaki gibi bir mesaj alırız.

Biz bu durumu beklemeden wuauclt.exe /updatenow komutunu CMD komut satırında yönetici olarak çalıştırıp tetikleyebiliriz.

Gerekli güncelleme bilgisayarımıza indiğinde aşağıdaki gibi kuruluma hazır olacak.

Bu durumu beklemek istemiyorsanız aşağıdaki sayfadan İşletim Sisteminizin 32 ve 64 bit olmasına göre download edebilirsiniz.

https://www.microsoft.com/tr-tr/software-download/windows10

Dosyamızı kaydedelim.

Dosyamızı yönetici olarak çalıştıralım.

Bu aşamadan sonra karşımıza gelen ekranda iki seçenek çıkmaktadır. Gösterim açısından Create installation media for another PC seçeneğini seçiyorum.

Bu durumda aşağıda görüldüğü gibi istediğiniz dilde, istediğiniz versiyonun ve istediğiniz 32 bit 64 seçiminin kurulum medyasını oluşturabilirsiniz. Tabi lisanslı sürümünüz ne ise buna göre medya oluşturmanızda yarar var. Biz yükseltme yapacağımız ve sadece bu adımı göstermek adına buraya geldik. Bu nedenle Back tuşuna tıklayarak kurulum adımına geçelim.

Upgrade this PC now seçeneği ile rezerv sonrası update gelmesini beklemeden süreci hızlandırarak yükseltme işlemine başlıyoruz.

İşlemimiz başladı.

Proses tamamlandı. Yaklaşık 3 gb dosya indi. Bu süreç 20-50 dk arası zaman alabilir. Biz bunu geçişi göstermek için yaptık. Rezerv işlemini yaptıysanız illaki update ile yükleme dosyalarının gelmesini beklemenize gerek yok. ISO indirip kurabilir indirdiğiniz iso ile diğer bilgisayarlarınızda işletim sistemleri aynı olmak şartı ile kurulum yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken ilk kurulumun temiz kurulum değil güncelleme ile yükseltme şeklinde olmasıdır. Bunun nedeni Microsoft sizin lisanslı sisteminize bir güncelleme ile Windows 10 kurma hakkı verir. Kurulum sonrası sisteminizi lisanslayarak daha sonra temiz kurulumda aktivasyon için bilgisayarınızdaki bilgileri aktivasyon veri tabanına kayıt eder.

Dosyalar indikten sonra kurulum hazırlama süreci başladı.

Güncellemeler denetleniyor.

Klasik sözleşme ekranız geldi. Microsoft lisans politikası değişti bunu detaylı olarak okumanızı öneririm. Accept seçeneği ile ilerleyelim.

Tekrar bir güncelleme check işlemi başladı.

Sistemimizde sorun olmadan geçiş tamamlanacak. Tüm ayar ve programlar geçişten etkilenmeyecek.

Şu anda masaüstünde bazı klasörlerim, Çözümpark isimli kullanıcım ve winrar programım kurulu olarak bekliyor. Geçiş sonrası bunları da kontrol ederiz.

 

Kurulum başladı.

Gerekli kurulum adımları için hazırlıklar tamam ve upgrade süreci başladı.

Upgarade tamamlandı. Klasik karşılama ekranı geldi. Klasik ayarlar ile ilerleyeceğiz.

Evet masaüstümüz kurulu programlar ve dosyalarımızla sorunsuzca geldi.

Kullanıcımız sorunsuzca oturum açtı.

Sistemimiz active edilmiş durumda. Pro versiyondan Windows 10 proya geçiş sağladık.

Bir sorun anında geri dönüş yapabilmek adına Windows.old olarak klasörümüz görünmekte. Bunu geri dönüş ihtimaline karşın silmemenizde yarar var. Zaten extra özel program olmadan silme işlemi 100% başarı sağlamıyor.

Umarım yararlı olmuştur. Başka makalemizde görüşmek dileğiyle.

Exit mobile version