Office 365

Microsoft 365 ve Windows 10 Upgrade – Bölüm 1

Microsoft 365 Admin Center (Office365) altında gelen Windows 10 upgrade modeline değinmeden önce hızlıca olayın başlangıcı olan Microsoft 365 lisanslama konusundan bahsedip daha sonra konuyu üzerinde duracağımız EA, MPSA, Open lisans vs ile sahip olunan Windows 7,8,8.1 ve Windows 10 Pro lisanslarının nasıl cloud base lisans ile upgrade edebileceğinize getiriyor olacağım.

Microsoft 365 Nedir?

Microsoft’un anons ettiği yeni Microsoft 365 paketleri ile beraber ayrı ayrı satın aldığımız subscriptionları tek çatı altında toplayarak bütünleşik bir lisans modeli ortaya koydu. Kurumlar, içeriğinde Office 365 + Enterprise Mobility Security ve Windows 10 Business&Enterprise upgrade özelliği bulunan lisanslara tek bir subscription’da sahip olmak istediklerinde fiyat anlamında daha avantaj sağlayan Microsoft 365 paketlerini tercih etmeye başladılar.

Microsoft’un vizyon olarak burada gitmek istediği noktada kullanıcılar’da uçtan uca koruma ile birlikte güvenle çalışmalarını sağlayan, eksiksiz ve akıllı bir uygulamalar ile beraber çalışma kültürünü bir üst noktaya taşımak isteyen çözüm sunmaktır.

Microsoft 365 Business ve Microsoft 365 Enterprise olmak üzere 2 paket’le sunulmaktadır. Microsoft 365 Business tek bir paket olup Microsoft 365 Enterprise + – özelliklerle beraber kendi içinde tekrar 3’e ayrılmaktadır. Burada en önemli kısım Microsoft’un Business paketlerinde 300 kullanıcılık sınırı bulunmaktadır. Microsoft 365 Business satın almak isteyen kurumlar sadece 300 kullanıcı’ya kadar bu lisansı satın alabilmektedir.  Microsoft 365 Enterprise lisanslama modelinde böyle bir sınırlama bulunmamaktadır.

Microsoft 365 E3 içeriği

  • Office 365 E3
  • Windows 10 Enterprise E3
  • Enterprise Mobility + Security E3

Microsoft 365 E5 içeriği

  • Office 365 E5 (Office 365 E3, Skype for Business Online Cloud PBX, Microsoft Power BI Pro, and other services) birleşmesinden meydana gelmektedir.
  • Windows 10 Enterprise E5 (Windows 10 Enterprise E3 ve Windows Defender Advanced Threat Protection) birleşmesinden meydana gelmektedir.
  • Enterprise Mobility + Security E5 (Enterprise Mobility + Security E3, Microsoft Cloud App Security, Azure Active Directory Premium P2, ve Azure Information Protection P2) birleşmesinden meydana gelmektedir.

Microsoft 365 Business sürüm detayları için bu linki kullanabilirsiniz.

Microsoft 365 Enteprise sürümleri karşılaştırması için bu linki kullanabilirsiniz.

Microsoft 365 lisansına sahip olduğunuzda Microsoft 365 admin center sayfasında aşağıdaki gibi yeni özelliklerin geldiğini’de görüyor olacaksınız.

Microsoft 365 ile beraber artık çalışanlarımızın Windows 10 client makineleri ve mobile device’larında güvenliği bütünleşik bir yapı ile daha kolay yönetilebilir oldu. IOS, Android, Windows phone, Mac , Windows veya Web portal platformu üzerinden birlikte çalışma deneyimi yaşayan kullanıcıların’da verilerinin ve kaynaklarının en verimli şekilde yönetilmesi gerekmektedir. İşte bu nokta’da Microsoft 365 paketleri ile beraber merkezi yönetimin önemi ortaya çıkmaktadır.

Intune’dan alışık olduğumuz mobil cihazlardaki IOS, ANDROID ile beraber Windows 10 cihazlar içinde applicationların policy’lerini yapılandırabilmekteyiz.

Windows 10 Policy’lerine göz attığımız ’da ise Windows 10 cihazlarımızı daha güvenli tutabilmek adına alabileceğimiz aksiyonları görebilmekteyiz.

Şimdi asıl konumuza geri dönecek olursak, Microsoft 365 subscription içerisinde gelen veya ayrı bir standalone subscription olarak elde edilebilen Windows 10 Enterpise ve Windows 10 Business işletim sistemlerinin upgrade ve lisanslamasının nasıl yapılacağı konusunda deneyimlerimi aktarıyor olacağım. Öncelikle şunu belirtmek isterim ki Microsoft 365 veya standalone Windows 10 Enterprise E3/E5 lisanslama paketi içerisinden gelen Windows 10 paketleri ile beraber artık klasik VLSC’den elde ettiğimiz KMS/MAK key gibi bir mantık bulunmamaktadır. Yani ben kendim bir Windows 10 kurayım Office 365 Portal’dan gidip key numarası alırım, lisanslarım gibi bir düşünceniz varsa yanılıyorsunuz. 😊 Cloud Solution Provider (CSP) modeli ile beraber satın alınan yeni Windows 10 lisanslarının da upgrade sonrası etkinleştirme mantığı değişmiş oldu.

Peki hangi paketler altında hangi Windows 10 sürümü geliyor öncelikle onlara bir göz atalım.

Microsoft 365 E3 : Windows 10 Enterprise

Microsoft 365 E5 : Windows 10 Enterprise + Windows Defender ATP

Microsoft 365 Business : Windows 10 Business

Windows 10 Enterprise E3 : Windows 10 Enteprise          

Windows 10 Enterprise E5 : Windows 10 Enterprise + Windows Defender ATP

Not !: En önemli kısım şu ki paketler içerisinde bulunan Windows 10 lisansları temel Windows 10 lisansı değil Windows 10 Upgrade lisansıdır. Bunu karıştırmamanızı rica ederim. Bu lisanslar ile temel Windows 10 kurup lisanslayamazsınız bu lisanslar ile elinizde hali hazır ’da sahip olduğunuz lisanslı Windows 10’larınızı cloud base versiyon olarak upgrade edebilirsiniz.

Windows lisanslarınızı Online’a taşıyarak aşağıdaki benefit’lerden yararlanabilirsiniz.

  1. Windows 10 Enterprise için lisanslar, Azure Active Directory (Azure AD) kimlik bilgilerine göre kontrol edilir, bu nedenle işletmeler artık kuruluşlarındaki son kullanıcılara ve gruplara lisans atamak için sistematik bir yol kullanır.
  2. Versiyon upgrade işlemlerinde reboot gereksinimi olmadan geçiş yapmaya olanak sağlar.
  3. Mobil çalışan kullanıcılarda BYOD (Bring your own device) aktivasyon seçeneği ile on-premdeki gibi KMS ve MAK keylerine gerek kalmaz. Özetle kullanıcılarda Windows 10 Upgrade sonrası KMS veya MAK keylerini vermeyle veya girmeyle uğraşmazsınız.
  4. Lisans kapsamında her kullanıcı lisansı için beş adet cihaza kadar kurulum desteği gelmektedir.
  5. CSP ile aylık ödeme modeli ile satın aldığınızda organizasyon yapınızda olabilecek büyüme ve küçülmelerde aylık ödeme yaparak lisanslarınızı kontrol altına alabilirsiniz.

Windows online lisanslama nasıl çalışmaktadır?

  • Lisanslı bir kullanıcı, bir Windows 10 Enterprise E3 veya E5 lisansıyla ilişkili Azure AD kimlik bilgilerini kullanarak bir aygıtta oturum açtığında, işletim sistemi Windows 10 Pro’dan Windows 10 Enterprise’a ve tüm uygun Windows 10 Enterprise özelliklerine upgrade olur. Bir kullanıcının lisans aboneliği sona erdiğinde veya başka bir kullanıcıya aktarıldığında, Windows 10 Enterprise cihazı, 90 güne kadar Windows 10 Pro sürümüne geri döner.
  • Halihazırda Windows 10 Pro, sürüm 1703 veya daha yenisini kullanan cihazlar, lisans kapsamındaki her kullanıcı için beş adede kadar Windows 10’dan faydalanabilir.

Hadi gelin hangi senaryolarda Windows 10 cloud subscription based kullanmaya ihtiyacı doğabilir bunun üzerine konuşalım…

Senaryolar

Senaryo #1: Windows 10 1803 veya üzeri versiyonunu kullanıyorsunuz ve yalnızca Windows 10 Enterprise E3 veya E5 abonelikleri satın aldınız (veya Windows 10 E3 veya E5 aboneliğine sahiptiniz ama deployment henüz yapmadınız.)

Windows 10 Pro cihazlarınızın tümü, Windows 10 Enterprise’a upgrade edilebilir ve hali hazırda Windows 10 Enterprise lisansına sahip cihazlarda etkin bir kullanıcı oturum açtığında KMS veya MAK ile etkinleştirilmiş Enterprise sürümünden online abonelik ile etkinleştirilmiş Enterprise sürümüne geçiş yapılabilir.

Senaryo #2: Etkinleştirme için KMS sunucusuyla birlikte Windows 10, sürüm 1607, 1703 veya 1709 kullanıyorsunuz ve yalnızca Windows 10 Enterprise E3 veya E5 abonelikleri satın aldınız (veya Windows 10 E3 veya E5 aboneliğine sahiptiniz ama deployment henüz yapmadınız.)

Tüm Windows 10 Pro cihazlarınızı Windows 10 Enterprise olarak değiştirmek istiyorsanız, ilk olarak her bilgisayarda aşağıdaki komutu çalıştırın:

cscript.exe c:\windows\system32\slmgr.vbs /ipk NPPR9-FWDCX-D2C8J-H872K-2YT43

Bu komut ile beraber Windows 10 Pro cihazlarınız Windows 10 Enterprise sürümüne upgrade olacak ve sonrasında tekrar Enterprise lisansının aktivasyonu için Microsoft cloud aboneliğiniz üzerinden satın almış olduğunuz lisanslarınız ile aktivasyon yapılacak.

Not: Bu komutu çalıştırmadan önce lütfen tüm makale serisini dikkatlice okuyunuz ve alt yapınızı hazırlayınız.

Scenario #3: Windows 10 1709 veya üzeri Azure AD-joined veya Active Directory-joined cihazlarınız, Azure AD synchronization yapılandırılması kullanılarak, kullanıcıların oturum açmasıyla beraber Windows 10 Pro sürümünden Windows Enterprise sürümüne geçiş yapılabilir.

Eğer Windows 7, Windows 8, Windows 8.1 kullanıyorsanız Windows 10 Enterprise upgrade’de support edilmektedir.

Özet geçmek gerekirse Open Lisans, EA veya kutu lisansı ile gelen Windows 7,8,8.1,10 Pro işletim sistemleriniz olduğunu ve yapınızda aktif kullanıldığını farz edin. Windows lisanslarınız en son sürüme upgrade yapmak istemeniz durumunda elinizde temel Windows lisanslarınızın üzerine CSP veya EA üzerinden Windows 10 içeren bir lisansı satın aldıysanız ortamınızdaki tüm makineleri tekrar kurmaya gerek kalmadan mevcut Windows 7,8,8.1,10’lar upgrade olarak cloud based subscription lisansına dönüştürülebilmektedir.

Örneklendirmek gerekirse;

  • Elinizde Open lisans’tan var olan Windows 8 lisanslarınızın olduğunu düşünün ve son versiyona geçmek istiyorsunuz bu durumda sadece cloud üzerinden yapınıza uygun Windows 10 içeren bir paket almanız durumunda elinizdeki Windows 8 cihazları basit bir şekilde Windows 10 sürümüne upgrade yapıp lisanslı hale getirebiliyor olacaksınız.
  • Bir diğer örnek ise Open Lisans üzerinde var olan Windows 10 lisanslarınız olduğunu düşünün ve Enterprise versiyonuna geçmek istiyorsunuz bu durumda cloud üzerinden yapınıza uygun Windows 10 Enterprise içeren bir paket almanız durumunda elinizdeki Windows 10 Pro cihazları basit bir şekilde Windows 10 Enterprise sürümüne cloud base upgrade yapıp lisanslı hale getirebilirsiniz.

Makalenin ilk bölümünde Windows 10 Cloud Base yükseltme ve etkinleştirme mantığına değinmiş olduk.Sonraki bölümlerde Windows 10 yükseltme ve etkinleştirme işlemlerinin uygulamalı kısmına değiniyor olacağım.

İlgili Makaleler

3 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu