Uncategorized

Windows 10 Hyper-v Import Özelliği

Windows 10 ile birlikte hayatımıza birçok yenilik girdi. Bu yenilikler sistemlerin stabil çalışmasına ek olarak mobility ve bulut çözümler anlamında hayatımıza çok şey katacak gibi.

Biz Windows 8.1 işletim sisteminde de var olan ve Windows 10 Hyper-v özelliği üzerinde de bulunan import özelliğini anlatacağız. Bildiğiniz üzere Server 2008 R2 işletim sistemleri ve öncesindeki sürümlerde Hyper-v sürümlerinde Export edilmeyen sanal makine Import edilemiyordu. Server 2012 işletim sistemi, Server 2012 R2 işletim sistemi, Windows 8.1 işletim sistemi ve son olarak ta Windows 10 İşletim sistemine rol olarak eklenebilen Hyper-v rolü üzerinde bu gereksinim ortadan kalktı.

Import işlemi sonrasında sanal makinanın çalışabilmesi için eğer sanal makine farklı bir ortamdan (USB Disk) import ediliyorsa burada yazma iznimizin olması gerekmektedir. Bu hatırlatmalardan sonra işlemlerimize başlayalım. Öncelikle Windows10 Hyper-v konsolumuzu açalım. Konsolumuza “Sanal Makinayı Al” butonuna tıklayalım.

clip_image002

Açılan ekranımızda bize sihirbaz ile ilgili olarak genel bilgiler verilmektedir. Bir sonraki ekrana geçiş için İleri butonuna tıklayalım.

clip_image004

Sanal makinamızın bulunduğu dizini göstermek için Gözat butonuna tıklayalım.

clip_image006

Sanal makinamızın bulunduğu yolu gösterdikten sonra “Klasörü Seç” butonuna tıklayarak yolumuzu seçelim.

clip_image007

Sanal makinamızın yolu belirlendiğine göre “İleri” butonu ile ilerleyelim.

clip_image009

İlerleme sonrasında belirlediğimiz yol içerisinde yer alan sanal makinelerimiz karşımıza çıktı. Bu ekranda “İleri” butonuna tıklayarak ilerleyelim.

clip_image011

Bu ekranımızda üç seçenek karşımıza çıkmaktadır. Bunları biraz açıklayalım.

clip_image013

Sanal Makinayı Yerinde Yeniden Kaydettir (Varolan Benzersiz Kimliği Kullan): Bu seçenek ile sanal makine import için gösterilen klasörde Hyper-V Manager konsoluna eklenir.

Sanal Makinayı Geri Yükle (Mevcut Benzersiz Kimliği Kullan): Bu seçenek ile devam edildiğinde sanal makinenin import edileceği disk alanı ve klasör belirlenebileceği gibi herhangi bir yer belirtilmez ise import işlemi sırasında Hyper-V ayarlarında sanal makine ve sanal disk dosyalarının barındırılması için belirtilmiş olan klasör kullanılacaktır. Bu işlemde sanal makinenin id si korunacaktır.

Sanal Makinayı Kopyala (Yeni Benzersiz Bir Kimlik Oluştur): Bu seçenek ile devam edildiğinde sanal makinenin import edileceği disk alanı ve klasör belirlenebileceği gibi herhangi bir yer belirtilmez ise import işlemi sırasında Hyper-V ayarlarında sanal makine ve sanal disk dosyalarının barındırılması için belirtilmiş olan klasör kullanılacaktır. Ancak yukarıda ki import işleminden farklı olarak bu seçenek kullanıldığında sanal makinenin id si korunmayacak ve yeni bir id belirlenecektir.

Ben test ortamı olduğundan ilk seçenek ile yoluma devam ediyorum. Siz ihtiyaçlarınıza uygun olan seçimi yaparak ilerleyebilirsiniz. Bu seçim sonrasında “İleri” ile ilerleyelim.

Karşımıza gelen ekranda sanal makinamızın bulunduğu disk yolunun gösterilmesi istenmektedir. “Gözat” butonuna tıklayalım.

clip_image015

Sanal makinamızın disk yolu aşağıdaki ekrandaki gibidir. Makinamızın yolu eklendiğine göre “İleri” ile bir sonraki ekrana ilerleyelim.

 

clip_image017

Sanal diskimizin yolunu tekrardan gösterelim.

clip_image019

VHD veya VHDX dosyamızı seçelim ve butonuna tıklayalım.

clip_image020

Sanal diskimiz seçildi. İleri ile sonraki ekrana geçelim.

clip_image022

Sanal makinamızın özet bilgileri geldi. Son ile import etme işlemlerini tamamlayalım.

clip_image024

Sanal makinamız konsolumuza eklendi.

clip_image026

Sanal makinamız sorunsuzca açıldı.

clip_image028

Not: Ben testimde aynı host üzerindeki bir makinayı tekrar import etmek için kullandım. Bu makine host üzerinde desteklenebilen ram, hyper-v switch ve disk kapasitelerine göre oluşturuldu. Bu nedenle import sırasında ram miktarınız fazla, Disk burada yok, böyle bir switch yok gibi uyarılar almadım. Bu nedenle bunları ekranda görmemeniz normal bir durum.

Umarım yararlı olmuştur bir başka makalede görüşmek dileği ile. Hoşçakalın.

Rıza ŞAHAN

www.rizasahan.com

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu