Network

Atlas GMT ile Hiç Birşey Gözünüzden Kaçmayacak

Bugün sizlere yerli ve milli olarak geliştirilen yepyeni bir üründen bahsetmek istiyoruz. Tarihler 2016 yılını gösterdiğinde izleme ve yönetme yazılımları konusunda özellikle yerli ve milli olarak geliştirilmiş uygun bir yazılım olmadığını farkeden Muhatab Teknoloji firması yetkilileri bu konuda ciddi adım atmaya karar vermişler. Kısa zaman sonra ise ortaya AtlasGMT izleme, loglama ve yönetim yazılımının temel hali çıkmış. O tarihten günümüze ise ürüne çok fazla özellikler eklenerek “kullanıcı istekleri” doğrultusunda yenilenmiş, geliştirilmiş ve düzenlenmiş.

Altyapınızda yaşadığınız problemleri zaman zaman çözüme kavuşturmak inanılmaz zor ve takip gerektiren bir süreçtir. Hele bir de farklı markalardan oluşan envanter varsa, bunları ayrı ayrı yönetmek ve incelemek içinden çıkılmaz bir hal alabilir. AtlasGMT altyapınızda bulunan cihazları, marka ve cihaz bağımsız olarak sürekli inceleyebilmektedir. Snmp protokolü üzerinden her türlü cihaz üzerinden veri alarak tek ekranda göstermek gibi bir yeteneğe sahip olan ürün olası problemleri önceden keşfetmemizi sağlayan pro-active bir izleme sistemidir. Gelişmiş arayüzü ile hızlı ve güçlü bir izleme yazılımı olan AtlasGMT birçok problem noktasında zamanında alarmlar üreterek sisteminizin daha sorunsuz şekilde çalışmasını sağlar. Bu aynı zamanda daha az efor ile sürekliliği arttırılmış sistemler anlamına da gelir.

AtlasGMT her şeyiyle Türkçe, bugün bilgi işlem yöneticilerinin en büyük problemlerinden biri de yaşanılan sorunlarda Türkçe destek bulamamalarıdır. AtlasGMT doğuştan Türk olduğu için ana dili’de Türkçedir. Bir problem durumunda karşımızda, size destek verecek “içimizden biri” olan Türk mühendisler ile muhatab olacaksınız. Ayrıca firma tarafından hazırlanmış olan dokümantasyon sayfası ürünün uçtan uca kullanımını resimlerle anlatmakta olup ihtiyaç olduğu noktada cihazların config ayarlarının nasıl yapılacağına kadar bilgi barındırmaktadır.

AtlasGMT’nin en büyük mahareti son derece karmaşık network altyapısı ve cihazları anlaşılır bir şekilde önümüze getirmek. Bu aşamadan sonra daha iyi anlaşılması için ürünü birazda ekran görüntüleri ile inceleyelim,

Ürünü kurup bütün ayarlarını yaptıktan sonra bizi şu aşağıdaki ekran karşılamaktadır,

Tabi bu ekranlar sürükle bırak şeklinde tasarlanmış ve kişisel istekler doğrultusunda da düzenlenebilmektedir. Gördüğümüz bu ekranda herbir cihaza ait detaylı bilgilere ulaşabiliyoruz. Genelde sistemcilerin bulunduğu odalarda büyük ekranlarda bu görüntüleri görebiliyoruz. Ayrıca bu ekranlar yetkiler bazında istenildiği kadar çoğaltılıp farklı farklı tasarımlarla yayınlanabilmektedir. Eğer yeni bir dashboard tasarlayıp bunu da nac odasındaki ekranlarda yayınlamak isterseniz de sadece okuma izni olan ekranlar oluşturmanız da mümkün.

Peki yukarıdaki ekranda bulunan cihazlardan birini incelemek istediğimizde ne görebiliyoruz, hemen onuda görelim,

Gördüğünüz gibi cihaza ait ısı, enerji, fan dahil tüm bilgilerine erişebiliyoruz. Daha derin detaylara ulaşmak çok mümkün. Arayüzler bölümüne girip cihaz üzerindeki vlan ve interface’leri görerek üzerlerinden geçen anlık trafik ve geçmişe dönük trafik incelemesi de yapılabilmektedir. Biz sizlere mutlaka üreticiden DEMO ürün isteyerek incelemenizi öneriyoruz. Çünkü o kadar derinlemesine bilgiler varki burada ekran görüntülerini paylaşmaya başlarsak yazımızı bitiremeyebiliriz.

Tabi ürünün yetenekleri bu kadarla kalmıyor, herhangi bir cihazla ilgili alarm ürettirip problem meydana gelmeden veya geldiği anda haberdar olmanızı sağlayabilirsiniz.

Bu sayede kurumdaki sistemlerin daha problemsiz çalışmasını sağlayabiliyoruz. Veya problem yaşandığı anda müdahale etme olanağımız oluyor.

Biraz daha ileri gittiğimizde, ağımızda bir atak algılandığında inceleyebileceğimiz bir ekran görebileceğiz,

Yine sistemde kesinti meydana gelmeden bu tip trafikleri detaylıca incelememizi sağlayacak, müdahale etmemizi sağlayacak durum ekranları mevcut. Bu kısımda yazılım belirli zamanlarda global blacklist veritabanları üzerinden kendisini güncelleyerek içeride client veya cihazlara bulaşan botnet vb. zararlı yazılımların trafiklerini algılayarak nokta atışı bilgi verebiliyor.

Yazılım içinde izlemenin dışında yönetim kısımları da mevcut. AtlasGMT ağ cihazlarınızın yedeklerini alıp bunları geri yükleme yapma imkanınını da size sunuyor. Sadece bununla kalmayıp eğer özel olarak cihazlar üzerinde çalıştırmak istediğiniz config dosyalarınız varsa bunları da tek bir noktadan hepsine basma imkanı sunuyor. Ürünün içinde şablon olarak birçok üreticinin scriptleri yazılmış durumda ve sizin sadece bilgileri girip çalıştır demeniz yeterli. Aldığı backup dosyalarını da kendi içinde barındırdığı Tftp sunucusu üzerinde düzenli olarak saklayabiliyor.

Ürün görsel olarak topoloji çiziminde de oldukça başarılı. Keşif modülü sayesinde hem görsel olarak topoloji çizmenizi, cihazların birbirleri ile komşuluklarını, hem de üretici bazında hangi marka cihazınızdan kaç adet var gibi bir envanter taraması yapabiliyor.

Son olarak ürünün en can alıcı ve detaylı kısmı flowlara geldik. Bu noktada ürünün kabiliyetleri ve aldığı verilerin detaylandırması çok başarılı. Ürün netflow ve sflow teknolojilerini destekliyor. Genel network istatistikleri ile birlikte hangi ip hangi switch’in hangi portundan ne kadar trafik yapmış ve bu trafiği hangi servisler üzerinden yapmış detayına kadar görme imkanı sunuyor.

Aynı zamanda en çok trafiği hangi cihazlar nereden nereye yapıyor bilgisi ile LAN to WAN ve Wan to LAN trafiklerini de detaylı olarak size sunuyor.

Hep derler ya “gözden ırak olan, gönülden de ırak olur”, kurum network altyapısını gözden ırak hale getiremeyiz. Çünkü son kullanıcının giriş kapısı olan network altyapısında meydana gelebilecek bir problemde tüm kullanıcılar etkilenecektir. Bu gibi durumlara mahal vermemek için çok üst seviye efor sarfederek izlemek yerine AltasGMT ile bu işi çok kolayca yapabilirsiniz. Zaten bunun farkında olan bir çok firma şu an AtlasGMT müşterisi olmuş bile. AtlasGMT’nin müşteri portföyü oldukça kalabalık. Sebebi ise ürün inceleme ve demo isteyen kurumların ürünü çok beğenip hemen satın almaları ile mümkün olmuş. Şu anki bazı müşterileri ise şunlar,

Ürünün arayüzünü incelediğimizde dizayn ve renk tonlarını da çok beğendik. Soft pastel renk tonları ile göze çok hoş görünen bu ekranlar arasında kaybolmadan hedeflediğiniz bilgilere çok rahat ulaşabileceksiniz. Bu tip bir ihtiyacınız varsa veya ürünü bir görmek istiyorum derseniz https://atlasgmt.com/ucretsiz-talep-formu adresinden 30 günlük demo talebinde bulunabilirsiniz. Kurum yöneticileri derhal sizinle irtibata geçeceklerdir.

Bu yazımızla hedefimiz, ürünün anlaşılması ve size ne sağlayacağı ve avantajları idi. Bir sonraki makalemizde kurulum ve ayarlar konusunu işleyeceğiz.

Faydalı olması dileğiyle…

İlgili Makaleler

3 Yorum

  1. Harika!
    Bir Türk şirketinin böylesi bir alanda cesaret gösterip oyuncu olmasına anca şapka çıkartırım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu