Virtualization

vRealize Automation Bölüm 1

Daha önceki yazılarımda belirtmiş olduğum VMware’in otomasyon ürünlerinden biri olan vCAC’in ismi vRealize Automation olarak değişti. vRealize Automation , IT çalışanlarının kaynakları israf etmeden  otomatik bir şekilde makina’lar hazırlamasını sağlar. Böylece, IT çalışanları işlemlerini hızlı birşekilde sürdürebilir. Tabi bu durumu isterseniz siz daha da genişletebilirsiniz. Yani farklı organization’lara (şirket olarak düşünebilirsiniz) farklı özellikte makinalar atayabilirsiniz. Nihayetinde vCloud ile entegre olduğu için ve vCloud’un içerisinde birden fazla organization olduğunu düşünürseniz her kullanıcı kendi belirlediği template’lerden otomatik olarak makinalarını create edebilirler. Yani çok kısaca özetleyecek olursak, IT otomasyonu’nun sağlanmasıdır.

Q3 2014 ile birlikte vCloud Automation Center 6.1’e gelen en büyük yeniliklerden biride NSX ile entegrasyonuydu. Ayrıca 6.1 sürümü ile birlikte 12 farklı dil desteği geldi.

What’s new in vRealize Automation Center 6.2:

vRealize Operations (vROPS) ile vRealize Automation Center arasında entegrasyon yapılabiliyor. İki ürünü birbirine bağladığınızda aşağıdaki özelliklerden faydalanabiliyoruz.

  • Health status
  • Inactive VMs

clip_image002

Ek olarak;

  • vSphere 6 Q1 2015
  • XenDesktop 7
  • vCloud Air
  • Proxy desteği
  • Pay as you go desteği Q1 2015

Gibi özellikler eklenmiştir.

clip_image004

Kuruluma başlamadan önce siz isterseniz identity appliance ürününü deploy edebilir veya mevcut SSO’nuza vRealize Automation Center’ı dahil edebilirsiniz. Tamamen size kalmış. Yapınızda vSphere SSO 5.5 U2b, U1c ve U1b var ise bunlar sertifikaları Automation Center tarafından support ediliyor. Bunu kontrol etmek için Build number’ı öğrenmeniz gerekiyor. Build number’ınızı bildikten sonra aşağıdaki KB’den hangi sürümü kullandığınızı görebilirsiniz.

http://kb.vmware.com/selfservice/microsites/search.do?language=en_US&cmd=displayKC&externalId=1014508

Eğer yukarıda bahsettiğim sürümlerden birini kullanıyorsanız Identity Appliance’ı kurmanıza gerek yok. Bende zaten bu kurulum serisinde Identity Appliance kurulumu yapmayacağım. Ama siz yinede bununla alakalı birşey merak ediyorsanız aşağıdaki link’i inceleyebilirsiniz.

http://www.tayfundeger.com/vcloud-automation-center-kurulumu-bolum-1-identity-appliance-install.html

Identity appliance’i kursanızda olur kurmasanızda olur. Kurmadığınız da vRealize Automation Appliance’ı vCenter’ın SSO’una bağlamak durumunda kalırsınız. Tabi eğer büyük bir organizasyonunuz var ise bu Identitiy appliance kurmamanızın size dezavantajı olacaktır. Eğer vCenter makinası herhangi bir sebepden dolayı down duruma düşerse bu sefer Automation Center’a domain account’u ile login olunamaycaktır. Tabi aynı şekilde Identity appliance var ise yani vCenter SSO yerine Identity appliance kullandıysanız, buda down olduğunda yine domain account’ları ile login işlemi gerçekleşmeyecektir. Ancak bana sorarsanız vCenter’ın down olma olasılığı daha yüksek. Çünkü update yapılır veya restart etmek durumunda kalırsınız ve açılmama gibi durumlar ile karşılaşabilirsiniz.

vRealize Automation Center eski ismi ile vCloud Automation Center ‘ı SSO olarak vCenter’ı kullanacağımız için vRealize Appliance’ı artık deploy edebiliriz. Bu appliance bir OVF pakettir. Yani işletim sistemi kurulu durumdadır. Sizin sadece Hostname, IP, DNS gibi bilgileri girmeniz gerekli.

Kuruluma başlamadan önce DNS üzerinde Automation Center’a vereceğimiz IP’nın A kayıtlarını oluşturuyoruz. vRealize Automation Center’ın deployment işlemlerini ben Web Client üzerinden yapacağım.

clip_image006

İndirmiş olduğumuz OVA template dosyasını Browse butonu ile gösteriyoruz. Next ile devam ediyoruz.

clip_image008

Kurulum öncesi detayları görüyoruz. Next ile devam ediyoruz.

clip_image010

Sözleşmeyi kabul etmeden kuruluma devam edemiyorsunuz oyüzden kabul etmeniz gerekli Next ile devam ediyoruz.

clip_image014

Hangi Cluster / Host’a kurulacağını seçiyoruz ve Next ile devam ediyoruz.

clip_image016

Storage’ı seçiyoruz. Benim ortamımda Storage Cluster ‘olduğu için ben direk onu seçtim kendisi arka planda paylaştıracaktır. Sizde uygun olan bir datastore’u seçebilirsiniz. Next ile devam ediyoruz.

clip_image018

Deploy edeceğimiz appliance’i hangi network’de çalıştıracağımızı seçiyoruz Ben kendi ortamımda bulunan production port group’unu seçtim. Next ile devam ediyoruz.

clip_image020

Appliance’ı deploy ederken aslında en önemli olan bölüm burası. DNS üzerinde oluşturduğumuz yani A kaydına yazdığımız hostname’i yazmayı unutmayın. Eğer DNS’de bir yanlışlık olur ise makinaya ulaşamazsınız. Ek olarak deploy’dan sonra bu makinaya SSH ile bağlanmak istiyorsanız Enable SSH seçeneğini seçmeyi unutmayın. Gerekli bilgileri doldurduktan sonra Next ile devam ediyoruz. Burada dikkat etmeniz gereken bir diğer konu ise şifre belirlerken şifrenin içerisinde = karakteri olmaması gerekiyor. Aksi takdirde login sırasında problemler yaşayabilirsiniz.

clip_image022

Yapılan işlemlerin özetini görüyoruz. Eğer Appliance’ın deploy’dan sonra açılmasını istiyorsanız Power on after deployment seçeneğini seçiniz. Finish ile deploy işlemini başlatıyoruz.

clip_image024

Deploy işlemi tamamlandıktan sonra console ekranında yazan adrese bağlanıyoruz.

clip_image026

Kullanıcı adı : root

Şifre: deploy sırasında belirlediğiniz şifre.

Yukarıdaki bilgiler ile giriş yapıyoruz.

Bir sonraki bölümde konfigurasyon ile ilgili bilgiler vereceğim.

Umarım faydalı olmuştur.

Teşekkürler.

 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu