Blog

En Hızlı DNS Sunucuları

İnternete bağlanırken, ISS’niz (İnternet Servis Sağlayıcı) size otomatik olarak DNS sunucuları atar. Ancak bu, size atananların kullanılacak en iyi ya da en hızlı DNS olduğu anlamına gelmez.

En Hızlı DNS Sunucusu Nasıl Bulunur?

Aşağıda sizin için oluşturduğumuz listede adı geçen hemen hemen her hizmet, kullanıcılarına hızlı DNS sunucuları sunar. Bir DNS sunucusunun hızı çeşitli faktörlerden etkilese de, en önemli faktör, DNS sunucusunun evinizden veya ofisinizden uzaklığıdır.

1000 mil uzakta bulunan bir DNS sunucusu, diğer her şeyin aynı kalması koşuluyla, 500 mildekine kıyasla daha yavaş olacaktır. Bu sayede farklı DNS sunucularının gecikme veya yanıt sürelerini karşılaştırarak, daha düşük gecikme süreleri sağlayan hizmeti seçebilirsiniz.

En Hızlı 12 DNS Sunucusu

İnternetteki birçok popüler DNS sunucusu, Google ve Cisco gibi büyük şirketler tarafından desteklenir. Bu da kullanıcılara performans ve güvenilirliğin bir karışımını sağlar. Fakat her DNS size etkileyici sonuçlar vermez. En etkileyici olanları bulmak isterseniz, aşağıda sizin için bir liste oluşturduk:

1. OpenDNS

Birincil DNS: 208.67.222.222
İkincil DNS: 208.67.220.220

En iyi DNS sunucu listelerinin birçoğunda yaygın olarak görülen bir başka aday, Cisco’nun sahibi olduğu OpenDNS‘dir. OpenDNS’nin iki ücretsiz seçeneği vardır: Family Shield ve Home. Family Shield, çocuklarının uygunsuz içeriğe erişemeyeceğinden emin olmak isteyen ebeveynlere; Home ise, internet güvenliği ve performansına odaklanır.

2. Cloudflare

Birincil DNS: 1.1.1.1
İkincil DNS: 1.0.0.1

Cloudflare, iyi bilinen bir DNS servis sağlayıcısıdır. Dünyanın en hızlı DNS hizmeti olduklarını iddia eden şirket, çok sayıda kullanıcı tarafından en hızlı DNS olarak değerlendiriyor.

Cloudflare, kullanıcılarına hız sağlama konusunda kararlıdır ve kullanıcılarını takip etmeme politikasına sahiptir. Cloudflare, IP adresinizi asla kayıtlı tutmaz, gizli verilerinizi asla satmaz ve verilerinizi asla hedefli reklamlar için kullanmaz. Bu yüzden insanlar Cloudflare’ı çok sever.

Google genel DNS sunucusu gibi, Cloudflare de hatırlanması kolay bir DNS’ye sahiptir. Yüksek hız ve hatırlanması kolay DNS, Cloudflare’ı en iyi ücretsiz DNS için en uygun seçim haline getirir.

3. 1.1.1.1 with Warp

Birincil DNS: 1.1.1.1

Warp özellikli bir Cloudflare alt ürünü olan 1.1.1.1, mobil cihazlar için tasarlanmıştır.Warp uygulaması hem android hem de IOS’ta indirilebilir. Uygulamayı akıllı telefonunuza veya tabletinize indirdiğinizde, mobil cihazınızla internet arasındaki bağlantı, modern ve optimize edilmiş bir protokolle değiştirilir. Ayrıca, veri gizliliği konusunda çok karı kurallara sahiptir.

4. Google Public DNS

Birincil DNS: 8.8.8.8
İkincil DNS: 8.8.4.4

Google’ın ücretsiz DNS ürünü; sonuçların hızı, güvenliği ve geçerliliği üzerine odaklanır. Yalnızca DNS çözümlemesi ve önbelleğe alma sunar. Public DNS ile site engelleme yoktur.

Google DNS sunucusuyla, herhangi bir yönlendirme olmadan nispeten daha yüksek hızlar ve doğru arama sonuçları garanti edilir. 

Bilgilerinizin üçüncü taraflara satılmasında bir sakınca görmüyorsanız, Google, genellikle tüm DNS sağlayıcıları arasında en iyi DNS sunucusu olarak gösterilir.

5. Comodo Secure DNS

Birincil DNS: 8.26.56.26
İkincil DNS: 8.20.247.20

Comodo’nun dünya çapındaki kapsama alanı, nerede olursanız olun sizi hızlandırır. Özellikle herkesin erişebileceği ve güvenli bir DNS sunucusu arayanlar için önerilir. Comodo Secure DNS‘nin bulut tabanlı Secure Internet Gateway Gold paketi ücretsizdir (ayda 300.000’e kadar DNS isteği). Bu size aşağıdakileri sağlar:

  • Gelişmiş tehditlere, kimlik avına, kötü amaçlı yazılımlara ve C&C geri aramalarına karşı koruma
  • 80’den fazla içerik kategorisi için web filtreleme
  • Tüm bağlı cihazlar için gerçek zamanlı görünürlük

6. Quad9

Birincil DNS: 9.9.9.9
İkincil DNS: 149.112.112.112

İnterneti herkes için daha güvenli hale getirme hedefi üzerine kurulan şirket; güvenlik, gizlilik ve performansa odaklanır. En hızlı DNS olmasa da, kesinlikle en iyi DNS sunucularından biridir. Anonimliğinizi korurken kötü amaçlı domainleri, kimlik avını ve kötü amaçlı yazılımları engeller. Quad9 sürekli olarak yeni bölgelere genişlemektedir.

Quad9, aramalarınızı ve sorgularınızı dünya çapında çok sayıda güvenli sunucu ağı üzerinden yönlendirir. Bu DNS hizmeti, kolay kurulum süreciyle de ünlüdür. Teknolojiden anlayan bir kişi, herhangi bir profesyonel yardım almadan Quad9’u kolayca kurabilir ve yapılandırabilir. Herhangi bir ekstra yazılım yüklemenizi gerektirmez.

7. Verisign Public DNS

Birincil DNS: 64.6.64.6
İkincil DNS: 64.6.65.6

Verisign, üstün kararlılık ve güvenlik özelliklerinin yanı sıra veri gizliliği konusuna çok önem verir ve verilerinizi 3. taraflarla reklam satmak için paylaşmadığını iddia eder.

8. OpenNIC

Birincil DNS: 192.95.54.3
İkincil DNS: 192.95.54.1

OpenNIC, aslında bir sansürle mücadele etme girişimidir. Gönüllüler tarafından işletilen bu ücretsiz DNS sunucusu, tüm web’i herkes için erişilebilir hale getirmeyi amaçlar. Ayrıca, bir ISS’nin yaygın olarak yanlış yazılan URL’leri devraldığı “DNS ele geçirmesini” de önler.

9. CleanBrowsing

Birincil DNS: 185.228.168.168

CleanBrowsing‘in hem ücretsiz hem de ücretli sürümleri mevcuttur. Ücretsiz DNS sunucusu, özellikle çocuklu ebeveynler için gizliliğe odaklanır. Üç tane ücretsiz filtre ile birlikte gelir ve çoğu yetişkin içeriğini engeller.

10. Yandex DNS

Birincil DNS: 77.88.8.7

Bu Rusya tabanlı seçenek, web’e daha hızlı erişmenizi sağlar, kötü amaçlı yazılımları ve botları engeller ve çocuklar için yetişkinlere uygun içeriğe erişimi yasaklar.

11. UltraRecursive DNS

Birincil DNS: 156.154.70.1

UltraRecursive DNS, çok yönlü bir seçenektir. Hızlı sorgu çözünürlüğü ve güvenilir altyapı ile performans artışı sağlar. Ayrıca kötü amaçlı yazılımları, kötü amaçlı web sitelerini, kimlik avını, casus yazılımları, botları (artı DDoS koruması) ve uygunsuz veya yetişkinlere uygun içeriği engeller.

12. Alternate DNS

Birincil DNS: 198.101.242.72

Alternatif DNS, bilinen reklam sunan alan adlarının bir veri tabanını tutar ve ağınıza bağlanmadan önce reklamları engellemek için boş bir yanıt gönderir.

DNS Ayarları Nasıl Yapılır?

Yukarıda en hızlı DNS sunucularını sizin için listeledik. DNS sunucusu yapılandırmak, birkaç tıklamayla yapabileceğiniz basit bir iştir. Windows 10, macOS, iPhone ve Android telefonunuzda DNS ayarlarının nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntılı yazılımızı okuyabilirsiniz.

Sibel Hoş

Dokuz Eylül Üniversitesi İngilizce İşletme bölümünü bitirdikten sonra teknoloji içerikleri yazarak sektöre giriş yaptım. 8 senedir içerik pazarlama alanında farklı sektörlerle çalışıyorum. Fakat hala en sevdiğim şey, teknoloji ile ilgili yazmak ve bu konuda elimden geldiğince sizi bilgilendirmek.

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu