SQL Server

SQL Server 2012 Failover Cluster

 Bu makalemizde sizlere işletmelerimiz için yüksek değer ve önem taşıyan Database Sunucularımızın Failover Cluster ile yüksek erişilebilirlik sağlanabilmesi konusuna değineceğim.. Tabi bu işlemleri Microsoft’ un en son İşletim sistemi Server 2012 ve SQL Server 2012 üzerinde gerçekleştireceğiz…

Microsoft’ un eski versiyonlarından bu yana gelen ve sürekli kendini geliştiren rolü Cluster günümüzde Failover Cluster adını almıştır. Birçoğunuz adını duymuş ve yapılanmalarınızda kullanmaktasınızdır. Nedir bu Failover Cluster ? Nasıl çalışır? Gibi soruları neredeyse hemen hemen her yerde duymaktayız, kısaca özetlemek gerekirse aynı hizmeti veren sunucu veya sunucuların oluşan bir aksaklıktan dolayı down olması durumunda verdiği hizmetin aynısını gerçekleştirebilecek olan sunucu üzerinden devam ederek kullanıcıların bu durumdan minimum ve hiç etkilenmeden işleyişi devam ettirmesini sağlamaktır.

Kısa bir bilgilendirmeden sonra artık yapılandırmamıza geçebiliriz…

Kurulumumuzdaki yapılanmamız aşağıdaki gibi olacaktır.

clip_image002

Görüldüğü üzere yapımızda kullanıcılarımızın kullandığı Tiger yazılımımızın bulunduğu bir application server’ ımız mevcut. Tiger yazılımımıza girilen bütün datalar veri tabanızda tutulmaktadır. Yapılanmamızı yukarıdaki topolojiye uygun olarak gerçekleştireceğiz.

 

 

Domain Controller

DomainName: dc.asilmutlu.local

NIC : 192.168.100.1 / 24

OS : Windows Server 2012

 

SQL NODE 1

 

DomainName: sqlnode1.asilmutlu.local

DomainNIC : 192.168.100.8 / 24

ISCSİ NIC : 192.168.135.8 / 24

OS : Windows Server 2012

 

SQL NODE 2

 

DomainName: sqlnode2.asilmutlu.local

DomainNIC : 192.168.100.9 / 24

ISCSİ NIC : 192.168.135.9 / 24

OS : Windows Server 2012

 

ISCSİ STORAGE

 

DomainName: iscsi.asilmutlu.local

DomainNIC : 192.168.100.10 / 24

ISCSİ NIC : 192.168.135.10 / 24

OS : Windows Server 2012

ISCSI Disks

Quorum.vhd

MSDTC.vhd

SQLDatabase.vhd

SQLLogs.vhd

ISCSİ Target Server ve Failover Cluster rolünün kurulumunu tamamlanmış olarak düşünürek ISCSİ disklerimizi oluşturarak devam edeceğim.

clip_image004

İSCS Storage Sunucumuzun üzerinde Server Manager > Tools > İSCSI ye geliyoruz. Burada TASKS’ dan New İSCSI Virtual Disk… diyoruz.

clip_image006

 

İSCSI virtual disk location penceresinde İSCSI VM disklerinin duracağı sürücüyü belirleyeceğiz. Tabiki bu bir test ortamı olduğundan dolayı standart diskleri üzerinde tutacağım tabiki sizler bu tür işlemleri RAID yapılmış disk ortamlarında tutmanızda fayda var.

Alt kısımda bulunan Type a custom path’ i seçiyorum ve Browse diyorum…

 

clip_image008

İSCSI Virtual Disk Name kısmında cluster bilgilerimizin yer alacağı disk alanımızı oluşturuyoruz. Oluşturacağımız bu vm diskimize Quorum diyoruz, Path kısmında fark ederseniz bu oluşturulan diskler *.vhd formatında olacaktır. Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image010

İSCSI Virtual Disk Size kısmında oluşturacağımız Quorum Disk’ imizin boyutunu belirliyoruz. Bu disk alanımız Cluster bilgilerini tutacağını ve çok küçük boyutlarda dosyalar olduğundan dolayı 1GB disk alanı büyük ölçüde yetecektir.

clip_image012

İSCSI Target penceresinde henüz bir target’ ımız bulunmadığından seçim yapamayız. Biz kendimiz İSCSI Target oluşturacağız bunun için New İSCSI target‘ ı seçiyoruz ve ilerliyoruz.

clip_image014

Target Name and Access penceresinde Target’ ımız için bir isim belirliyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image016

Access Server tabında İSCSI Storagelarımıza üye olan NODElarımızı eklememiz gerekiyor. Nodelarımızı eklemek için Add… butonuna geliyoruz, burada Nodelarımızı seçtikden sonra OK diyerek onaylıyoruz. Görüldüğü gibi Nodelarımız eklendi artık Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image018

Enable Authentication penceresinde İSCSI Sunucumuzdan İSCSI Disklerinden yaralanacak olan Nodeların ileşim kurmadan önce ekstra bir kimlik doğrulaması yapmasını istiyorsanız devreye alabilirsiniz. Bu da ekstra bir güvenlik oluşturacaktır. Tabiki devreye alındığı taktirde hem İSCSI Target Sunucu üzerinde ve Node’ lar üzerinde karşılıklı olarak yapılandırılmalıdır. Ben şimdilik bir değişiklik yapmadan devam ediyorum.

clip_image020

Artık İSCSI Virtual Disk oluşturmayı başlatmak için Create butonuna basıyoruz ve devam ediyoruz.

clip_image022

Oluşturma işlemleri adımları dahil yukarıdaki gibi Complated olmalıdır mutlaka.

clip_image024

Disklerimizi nasıl oluşturabileceğinizi yukarıdaki adımları uygulayarak gerçekleştirebilirsiniz

Görüldüğü üzere İSCSI Virtual Disks penceresine oluşturduğumuz İSCSI VM Disk’imiz geldi. Görüldüğü üzere Path = D:\iscsivmdisk\Quorum.vhd (diskiminizin ismini ve bulunduğu konumu) Virtual Disk Status = Not Connected (Şuanda bu diskimize bir İSCSI Target grubu tarafından erişim sağlanıp sağlanılamadığının durumunu gösterir) Target Name = SQLNode-Target (Bu diskin atanmış olduğu İSCSI Target grubunu gösterir) Target Status = Not Connected (İSCSI Target grubunun o anki durumunu gösterir)

 SQL Node üzerinde yapılması gereken işlemlerde artık sıra…

İSCSI İnitiator Ayarlarını yapmak için SQL Hostlarımızın üzerinde İSCSI İniator’ a geliyoruz. Windows Server 2012 ile beraber gelen İSCSI İnitiator ağ üzerinden İSCSI tabanlı depolama alanlarına erişim sağlamamızı sağlamaktadır.

İSCSI İnitiator üzerinde Discovery tabına geliyoruz, burada Discovery Portal butonuna geliyoruz. Açılan pencerede İSCSI Target Serverımızın IP adresini giriyoruz. Buraya girdiğimiz IP adresi ISCSI Network ağımıza ait olan adrestir. Başta söylediğimiz gibi 3260 portunu kullanmaktadır. Gereken ayarlamaları yaptıktan sonra OK diyerek tamamlıyoruz.

İSCSI Target Server’ ımızın Target Portals kısmına geldiğini göreceksiniz. Sıra disklerimizi SQLNodelarımıza bağlamaya geldi.

clip_image026

İSCSI İnitiator da Targets tabına geliyoruz. Discovered targets kısmına ISCSI Target Serverımızın geldiğini görüyoruz. Status kısmına baktığınızda Inactive olduğunu görüceksinizdir. Connect butonuna basarak bağlıyoruz.

clip_image028

İSCSI Targer Serverımızla bağlatımızı kurdukdan sonra artık İSCSI Virtual Disklerimizi Nodelarımıza ekliyoruz. Bunun için Volumes and Devices tabına geliyoruz. Volum List ilk bakışta boştur İSCSI disklerimizi eklemek için Auto Configure butonuna geliyoruz ve Sonra İSCSI disklerimizin Virtual List’ e geldiğini göreceksiniz.

clip_image030

Server Manager konsolumuza bağlantı kurduğumuz disklerimizin geldiğini fakat Offline durumda olduklarını görüyor. Artık bu disklerimizi Online duruma getireceğiz.

Bunun için Run > Diskmgmt.msc diyoruz.

clip_image032

İnitialize Disk penceresinde Disklerimizi seçiyoruz. Partition Style’ da GTP (GUID Partition Table) seçiyor ve OK diyoruz.

clip_image034

Disklerimizi yapılandırmalıyız. Dosyalama sistemleri NTFS olarak oluşturulup sürücü harflerini atıyoruz. Bu işlemi sadece bir kere tek bir Node üzerinde yapmamız yeterli olacaktır.

clip_image036

Cluster Disklerimizi yapılandırdık ve SQL Node’ umuz üzerinde görebiliyoruz artık. Bu disklerimizin üzerinde SQL kurulumumuzu gerçekleştireceğiz.

Failover Cluster yapılandırmamızı yapmaya başlıyoruz…

clip_image038

Failover Cluster Manager penceremizde üç şekilde oluşturabiliriz. Sol barda bulunan Failover Cluster Manager üzerine sağ click yaparak Create Cluster diyebilir, Orta kısımda bulunan Create Cluster linkinden yapabilir veya sağ barda bulunan Action kısmında Create Cluster diyerek kuruluma başlayabiliriz. Create Cluster diyoruz.

clip_image040

Before you Begin penceresinde Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image042

Select Servers penceresinde Cluster yapacağımız Nodelarımızı seçiyoruz, bunun içinBrowse diyoruz ve SQL Nodelarımızı ekliyerek devam ediyoruz.

clip_image044

Validation Warning penceresinde Cluster yapacağımız Nodeların sistem uygunluklarını doğrulamamız gerekmektedir tabi bu işlem opsiyoneldir fakat yapılmasını öneriyoruz. Çünkü bu doğrulama Nodeların cluster uygunluğunu ve ne ölçüde gereksinimleri karşıladığını görebiliriz. Bu yüzden doğrulamayı yapıyoruz Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image046

Testing Option penceresinde Run all tests‘ i işaretliyerek bütün testleri yapıyoruz.

clip_image048

Confirmation penceresinde Servers to Test kısmında testlere tabi tutulacak Nodelarımızı ve Tests Selected by the User kısmında uygulanacak olan testlerin listelerini bizlere sunuyor, Nezt diyerek devam ediyoruz.

clip_image050

Validating penceresinde testlerde yapılan işlemler ve durumları gösteriliyor.

clip_image052

Testlerimiz tamamlandı. Ayrıntılı raporu görüntülemek isterseniz View Report diyebilirsiniz. Ben Finish diyerek doğrulama işlemimi tamamlıyorum.

Bu doğrulama testlerinin sonuçları Cluster yapısının doğru çalışabilmesi için önemlidir. Test sonuçlarında Warning‘ ler varsa raporun ayrıntılarına bakılarak düzeltmenizde fayda var. Warning almanın kurulumunuza engel değildir fakat düzeltmeleri yapmanızı öneririm. Tabiki test sonuçlarında Errors (Hatalar) bulunuyorsa bunlar kuruluma devam etmenize izin vermeyecektir mutlaka düzeltmeleri yapmalısınız.

clip_image054

Karşımıza gelen bu pencerede Cluster için bir isim ve ip adresi tanımlıyoruz. Burada belirleyeceğimiz bu isim ve ip cluster yönetiminden kullanılacağından dolayı önem arz etmektedir. Bu yüzden belirliyeceğimiz isim ve ip adresi etki alanında hiçbir bilgisayar ismi ile ip adresi ile çakışmaması gerekiyor.

clip_image056

Kuruluma başlamak için Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image058

Kurulum aşamaları devam etmektedir.

clip_image060

Cluster kurulumumuzu tamamladık View Report diyerek ayrıntılı inceleme yapabilirsiniz. Finish diyerek tamamlıyorum.

clip_image062

Failover Cluster Manager konsolumuz yapılandırmamızdan sonra bu şekildedir. Cluster ve ve kaynaklarımızın sahibi şuanda SQLNODE2 olarak gözükmektedir. Sizlerde NODE1 olarakda gözükebilir. Bu bir sorun teşkil etmez.

MSDTC (Distributed Transaction Coordinator)Servisini kurmaya geldi sıra…

Nedir bu DTC ?

DTC : COM teknolojisinin parcalarindan biri olan, transaction‘larin process boundary’ler haricinde birden fazla server’a da yayilabilmesini saglayan ve bunlari bir arada ahenk icinde yoneten servisdir. Bu Servis transection içerisinden birden fazla farklı data source içeren client uygulamalarına izin verir ve sonra transaction içerisinde kaydedilmiş tüm sunucular içerisinden DTC ( Distributed Transaction Coordinator) uygulamasını koordine etmekle sorumludur.

SQL Server’ ımızın Cluster üzerinde çalıştıracağımızdan bu servisin kurulması gerekmektedir.

Bunun için,

clip_image064

DTC Servisimizi kurmak için Failover Cluster Manager penceremizden Roles > Sağ Click > Configure Role diyoruz.

clip_image066

High Availability Wizard’ ımıznda Select Role’ den Distributed Transaction Coordinator (DTC) rolümüzü seçiyoruz ve Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image068

DTC Rolümüze bir virtual name ve IP tanımlayarak devam ediyoruz.

clip_image070

DTC Servisimizin kullanacağı Cluster Diskimizi seçiyoruz ve devam ediyoruz.

clip_image072

Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image074

clip_image076

DTC Servisimizi başarılı bir şekilde kurduk Finish diyerek penceremizi kapatıyoruz. Artık SQL Nodelarımızın üzerinde SQL Server 2012 kurulumlarımıza başlayabiliriz…

SQL Server 2012 kuruluma geçmeden DTC Servisimizin diğer nodelarla iletişim kurarken bazı security gereksinimleri olmaktadır. Bu yüzden componentlerimiz üzerinde bir ayarlama yapacağız…

clip_image078

Server Manager konsolumuzdan Tools > Component Services‘ a geliyoruz.

clip_image080

Component Services penceresinde Component Services > Computers > My Computer > Distributed Transaction Coordinator > Clustered DTCs > DTC sağ click yapıyoruz veProperties diyoruz.

clip_image082

DTC Properties penceremize geldikden sonra burada Security tabına geliyoruz. DTC Servisimizin Network erişimini sağlamak için Security Settings > Network DTC Accesskutucuğunu işaretliyoruz.

Alt kısımda bulunana Transaction Manager Communication kısmında Allow Inbound veAllow Outbound kutucuklarını işaretliyerek gereken izinlerimizi tamamlıyoruz.

SQL SERVER 2012 KURULUMLARI— 

SQL Server 2012 Failover Cluster kurulumumuz için gereken bileşenleri, Rolleri, Storagelerimizi ve Nodelarımızı hazırlıklarını tamamladık. Artık SQL Nodelarımız üzerine SQL Server 2012 kurulumlarını gerçekleştirmeye başlıyoruz.

clip_image084

SQL Server 2012 Kurulum DVD’ mizi çalıştırıyoruz. Installation kısmına geliyoruz. BuradaNew SQL Server failover cluster installation linkine geliyoruz ve kurulumumuza başlıyoruz.

clip_image086

Kuruluma geçmeden önce yapılması gereken ön hazırlıklarının yapıldığını kontrol ediyor. Failed bulunmadığı sürece kuruluma devam edebilirsiniz. Tabiki bütün adımları Passedkonunda ilerlemenizde fayda var.

clip_image088

Product Key penceresinde Ürün lisansınızı girerek devam edilmelidir. Ben test ortamında gerçekleştirdiğim için 180 günlük deneme sürümü olarak kullanıcağım Specify a free edition diyorum ve devam ediyorum.

clip_image090

License Terms penceresinde Lisans sözleşmemizi okudukdan sonra onaylıyarak devam ediyoruz.

clip_image092

Aynı şekilde tekrardan yapılandırmamızın SQL Server 2012 Failover Cluster kuruluma uygun olup olmadığını kontrol ediyor. Nest diyerek devam ediyoruz.

clip_image094

Setup Role penceremizde SQL Server Feature Installation seçeneğini seçerek devam ediyoruz kurulumumuza…

clip_image096

Feature Selection kısmında kurulumunu gerçekleştirmek istediğimizi bileşenlerimizi belirliyoruz. Bu seçimler tamamen sizin yapılandırmanıza ve ihtiyaçlarınıza göre değişiklik gösterecektir. Featurelarımı seçtikden sonra Next diyerek devam ediyorum.

clip_image098

Bu pencerede featurelarımızın cluster yapısına uygunluğunu test ediyor. Bu pencerede Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image100

Instance Configuration penceresinde ilk adım SQL Server Network Name yani SQL Sunucumuza network üzerinde erişimde kullanacağımız isimi belirliyoruz. Burada Belirleyeceğimiz isim bir Computer object oluşturacaktırki DC üzerinde görebilirsiniz. Alt kısımda Default Instance‘ ı da kullanabildiğimiz gibi Name Instance diyerek kendi vereceğimiz Instance’ da kullanılabilir. Bu kısımda bir değişiklik yapmıyorum ve Default Instance olan MSSQLSERVER Instance’ nı kullanıyorum. Next diyerek ilerliyorum.

clip_image102

Gereken disk alanı bilgilerinin bulunduğu bu pencerede kurulumda kullanılacak olan disk alanı büyüklüğü bilgilerini görüyoruz bu pencerede next diyerek devam ediyoruz.

clip_image104

Bu pencerede yaratılacak olan Cluster Kaynak Grubunu (Cluster Resource Group)ve bu kaynak grubu ismini gösteriyor. İsterseniz bu kaynak grubun ismini SQL Server cluster resource group name‘ den değiştererek kendinizde belirleyebilirsiniz. Gerekn duymuyorum kende belirlecediği cluster kaynak grubu adı ile olştursun istiyorum ve bir değişiklik yapmadan devam ediyorum.

clip_image106

Cluster Disk Selection penceremizde kullanıcağımız Cluster disklerimizi seçiyoruz. Aşağıda gördüğünüz gibi Available shared disks kısmında oluşturduğumuz 4 cluster diskimizi görebiliyoruz.

Fakat sadece Cluster Disk2 ve Cluster Disk4 seçilebiliyor. Bunun sebebi ilk başta kurulumdan Cluster Disk1′ i Qourum, Cluster Disk 3′ üde MSDTC servisimizin kullanacağını için belirlemiştik ve kendilerine tahsis etmiştik. Message kısmına bakarsanızda bu disklerinin Quorum ve MSDTC için atandığının bilgisini görebilirsiniz.

Cluster Disk2 ve Cluster Disk4 disklerimizi işaretleyerek devam ediyoruz.

clip_image108

Cluster Network Configuration penceresinde Cluster hizmetini hangi IP adresi üzerinden gerçekleştireceğini belirliyoruz. Burada ilk olarak işlem yapabilmemiz için IPv4kutucuğunu işaretliyoruz.

Oluşacak olan bu Computer objemiz cluster görevini üstleneceğinden dolayı bir IP adresine sahip olacaktır. Bu objenin IP adresini DHCP‘ den aldırta bilirsiniz gördüğünüz üzere fakat pek önermiyorum. DHCP’ nin çalışma mantığına göre bu IP Statik olarak vermek daha mantıklı yoksa IP adresinin atanan gün sayısı geçtikden sonra bu IP adresinin değişip farklı bir IP adresini alması karışıklığa yol açabilir. Onun için DHCP kutucuğunu işaretlemeden Address (192.168.100.25) kısmına elle kendimiz bir IP adresi belirledikden sonra devam ediyoruz.

clip_image110

Server Configuration penceremizde SQL Featurelarının kullanacağı hesapları belirlediğimiz kısımdır. Burada bazı featureların kullanıcı hesapları dinamik bazılarının ki static olarak gelmektedir. Statik olan bileşenlerin kullandığı hesaplar gördüğünüz üzere sistem accountlarıdır. Biz dinamik olan bileşenlerimizin kullanacağı domain’ imizde yetkili olan hesapları veriyoruz.

Acoount Name kısmında kullanılacak olan etki alanı\hesabı ve bu kullanıcının Password’ ünün belirliyoruz ve devam ediyoruz.

clip_image112

Database Engine Configuration penceresi bizim için önemli bir adımdır. Bu pencerede Databaselerin, Logların ve Temp fileların cluster disklerimizde konuşlandırılmasının alarladığımız adımdır.

İlk önce Authentication Mode‘ umuzu benlirliyoruz ben Windows authentication mode’ u kullanacağımda Windows authentication mode‘ u seçiyorum. Aşağısında bulunan Mixed mode seçilerek SQL Sunucumuza hem SQL Authentication ile hemde Windows Authentication ilerişimlerin sağlanmasına izin verir.

Mixed Mode seçildiği zaman altında bulunun Password alanı aktif olur. SQL kurulumu tamamlandıkdan sonra Security altında Logins’ de bulunan “SA” account’ unun şifresini işte bu kısımda belirlenilen şifredir.

Specify SQL Server Administrators kısmında SQL Server Yöneticilerimizi belirliyoruz. Add Current User derseniz kuruluma başladığınız User’ ı ekleyecektir. Add diyerekde kendiniz domainde bulunan veya local’ de bulunan kullanıcıları ekleyebilirsiniz. Ben Add Current User diyorum.

clip_image114

İşte Data Directories tabında önemli olan adım burada file pathlerimizi belirlememiz. Bu kısımda değişiklik yapmak için () olarak gözüken butonlara gelerek kurulumun ve oluşturulacak olan dosyaların nereye oluşturulacağını belirliyoruz. Failover kurulumu yaptığımızdan ötürü bu path’ leri Cluster disklerimizi göstererek değiştiriyoruz ve devam ediyoruz…

clip_image116

Error Reporting penceresinde İşletim Sisteminde ve SQL üzerinde oluşabilecek olan hataları Microsoft’ a iletilmesini istiyorsanız kutucuğu işaretleyebilirsiniz ben bir değişiklik yapamadan devam ediyorum.

clip_image118

Cluster Installation Rules penceresinde gene cluster kurulumuna uygunluğu denetliyor. Bu kısımda Passed olması önemlidir. Bu kısımda bir sorun görünmediğinden devam ediyoruz.

clip_image120

Ready to Install penceresinde kurulacak olan featurelarımızı görüyoruz ve kuruluma hazır durumdalar. Artık Install diyerek kuruluma başlıyoruz.

clip_image122

Kurulum işlemimiz başladı…

clip_image124

Kurulum işlemimizi ve yapılandırmamızı sorunsuz olarak tamamladık.

Şimdi sıranda diğer SQL Node’ umuzun üzerinde Cluster yapımızı dahil etmeye geldi. Bu SQL Node’ umuz üzerinde bukadar fazla işlem yapmıyacağız. Mevcut Cluster yapımıza Node’ umuzu dahil edeceğiz.

SQL NODE1 yapılandırmasının oluşturulması… 

clip_image126

SQL NODE1 üzerinde SQL Server 2012 DVD’ mizi çalıştırıyoruz. Burada Add node to SQL Server failover cluster linkinden kurulumumuzu başlatıyoruz.

clip_image128

Aynı şekilde tekrardan yapılandırmamızın SQL Server 2012 kuruluma uygun olup olmadığını kontrol ediyor. Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image130

Install Setup Files penceresinde kurulum dosyalarımızı hazırlıyor…

clip_image132

Aynı şekilde tekrardan yapılandırmamızın SQL Server 2012 Failover Cluster kuruluma uygun olup olmadığını kontrol ediyor. Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image134

Lisans sözleşmemizi onaylıyarak devam ediyoruz…

clip_image136

Cluster Node Configuration penceresinde daha önceden oluşturduğumuz ve Node’ umuzu dahil edeceğimiz Cluster yapımızı görüyoruz. Bir değişiklik yapmadan devam ediyoruz.

clip_image138

Cluster Network Configuration penceremizde önceden belirlediğimiz Cluster yapımıza atamış olduğumuz IP adresi gözükmekte burada bir değişiklikde bulunmadan devam ediyoruz.

clip_image140

Aynı şekilde SQL Servislerimizi çalıştıracak olan hesap bilgilerini girdikden sonra devam ediyoruz.

clip_image142

Error Reporting penceresinde bir değişiklik yapmadan devam ediyoruz.

clip_image144

Add Node Rules Cluster yapımıza dahil edeceğimiz Node’ umuzun uygunluğunun kontrolü tamamlandıkdan sonra Next diyerek devam ediyoruz.

clip_image146

Ready to Add Node penceresinde bileşenlerimizin kuruluma hazır olduğunu ve kurulacak olan bileşenlerimizi görüyoruz. Install diyerek devam ediyoruz.

clip_image148

Cluster yapımıza dahil ettiğimiz ikinci Node’ umuzunda kurulumunu sorunsuz olarak tamamladık.

Şimdi Nodelarımızın sağlık bir şekilde çalışıp çalışmadıklarını kontrol edeceğiz. Bunun için Failover Cluster Manager konsolumuza gidiyoruz…

clip_image150

Şuanda bütün Rolelerin SQLNODE2 Sunucumuzun üzerinde olduğunu görüyoruz ve çalışır durumdalar. Tabi bu çalışır durumları bu Node’ umuz down olduğunda diğer Node üzerinden çalışmaya devam ederse sağlık bir şekilde çalışıyor demektir.

clip_image152

SQLNODE2‘ mizi planlı olarak down ediyorum… Şuanda Pending durumdalar ve bu roller SQLNODE1 üzerinde geçiş yaparak Start‘ edilmeye hazırlanıyor…

Birde SQLNODE1 Sunucumuza bakalım ne durumda…

clip_image154

Evet SQL Server 2012 Failover Cluster yapılanmamız sorunsuz olarak çalışmakta. Görüldüğü üzere Roller SQLNODE1 Sunucumuzun üzerine geçerek Start olmuş ve hizmet verir duruma gelmiştir.

Böylelikle işletmelerimizi için önemli olan Database sunucularımız failover cluster yapılanması sayesinde yüksek erişilebilirlik altında yapılandırmış olduk. Görüldüğü gibi SQL Serverlarımızda biri herhangibir sebepden ötürü hizmet veremez duruma düşse bile cluster mimarisi ile Down olan SQL Sunucumuzun üzerinde bulunan roleleri Up olan SQL Sunucumuza devrederek işleyişi kesintiye uğratmadan devam ettirtebilecektir.

Umarım sizlere faydalı olacaktır…

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu