URL (Link) Kısaltma Nedir? En İyi URL Kısaltma Siteleri

Link veya URL kısaltma, bir web sayfasına yönlendirme yapan, daha kısa ve okunması daha kolay URL’ler oluşturmak için kullanılır. Kısaltılmış link, Twitter gibi karakter sayısının sınırlı olduğu sosyal medya ağları için oldukça kullanışlıdır.

URL kısaltma yapan siteler, kısaltılmış URL’ler üzerinde analitik ve tıklama takibi sağlar. Birçok sosyal medya yönetim yazılımı ürünü, link kısaltma işlevi sağlar veya bağımsız link kısaltma araçlarıyla entegre olur.

URL Kısaltma Sitesi Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyim?

Bir URL kısaltma sitesinden herhangi bir plan satın almadan önce aşağıdaki önemli noktaları göz önünde bulundurmanız gerekir:

1. Ücretsiz vs Ücretli

İnternette temel link kısaltma yetenekleri sağlayan birkaç ücretsiz URL kısaltıcı bulabilirsiniz. Ancak, bu ücretsiz araçlar genellikle markalı bir bağlantı oluşturabilme, bağlantı analizi ve takibi veya sosyal medya platformu entegrasyonu gibi özelliklerden yoksundur. Ücretli olanlar ise, muhtemelen bu özelliklere sahip olacaktır.

2. Bütçe 

Bu soruların her birinin cevabı, bir URL kısaltma platformunun size ne kadara mal olacağını etkileyecektir.

3. Kullanım Kolaylığı

Birçok URL kısaltma sitesi, yazılımlarının ücretsiz bir sürümünü veya ücretsiz deneme sürümünü sunar. Ücretsiz bir sürümden veya deneme sürümünden yararlanmak, satın almadan önce ürünün kullanıcı dostu olup olmadığını değerlendirmenin harika bir yoludur.

En İyi 10 URL Kısaltma Sitesi

Aşağıda sizin için en iyi olduğunu düşündüğümüz 10 URL kısaltma sitesini listeledik:

1. Bitly

Bitly, birçok şey özelliği bünyesinde barındıran URL kısaltma sitelerinden biridir. Yalnızca URL’lerinizi kısaltmakla kalmaz, her bir linkin performansını demografik veriler, tıklamalar ve yönlendirme kaynakları gibi çeşitli metriklerle gösterge tablosu aracılığıyla görmenizi sağlar. Bu şekilde, hedef kitlenizi daha iyi hedefleyebilir ve en çok trafiği hangi kampanyaların çektiğini anlayabilirsiniz.

Özellikler

2. Ow.ly

Bu link kısaltma aracı, Hootsuite platformunun bir parçasıdır. Ow.ly, sosyal medya paylaşımı için optimize edilmiştir ve bağlantının trafiğini, cihaz ve trafik kanalı da dahil olmak üzere bir dizi ölçüm boyunca izleyebilmenizi sağlar. Sosyal medya platformlarınızda yayınladığınız tüm bağlantılar ve ayrıca tüm kampanya için YG’nizi ölçmenize yardımcı olur.

Özellikler

3. Sniply

Sniply, sadece URL’nizi kısaltmakla kalmaz, paylaştığınız her bağlantı, kendisine bağlı bir Harekete Geçirici Mesaj (CTA) ile birlikte gelir. Bu, her paylaşımda web sitenizin reklamını yapmak için mükemmel bir yoldur. Sadece bu değil, kampanyanızın YG’sini hesaplayabilmeniz için hem CTA’nın hem de bağlantının etkinliğini izler.

Özellikler

4. Rebrandly

Rebrandly, birçok özelliği bünyesinde barındıran benzersiz URL kısaltıcılardan biridir. Rebrandly, kısaltılmış URL’lerinizi özelleştirmenize ve markalamanıza yardımcı olur. Kısa URL’ler için yeni bir alan adı oluşturabilir veya mevcut web sitesi alan adınızı kısa URL’lerle kullanmak üzere ayarlayabilirsiniz. Bağlantılarınızı sorunsuz bir şekilde dağıtmaya yardımcı olan 50’den fazla platformla bütünleşir.

Özellikler

5. TinyURL

TinyURL, bağlantılarınızı zor adımlar olmadan kısaltmanıza izin veren URL kısaltıcılardan biridir. Bir hesaba veya çok fazla seçenek panosuna sahip olmak gibi karmaşık adımlardan geçmenize bile gerek yoktur.

TinyURL’yi tarayıcı araç çubuğunuza ekleyebilir ve şu anda hangi sitede olursanız olun kısaltılmış bağlantılar oluşturabilirsiniz.

Özellikleri

6. Bl.ink

Bl.ink, özel bağlantılar oluşturmanıza olanak tanır, ancak diğer araçlardan farklı olarak, özel bağlantılar yalnızca rastgele bir dizi karakterin bir araya getirilmesiyle değil, ilgili sözcükler kullanılarak oluşturulur. Ayrıca tıklamaları zamana, dile, tarihe, cihaza, konuma vb. göre izlemenize olanak tanıyan çeşitli analitik raporlar almanıza izin verir.

Özellikler

7. Bit.do

Bit.do, bağlantılarınızı kısaltmaktan trafik istatistikleri oluşturmaya, özelleştirmeden otomatik bir QR kod oluşturucuya sahip olmaya kadar her şeye sahiptir.

Özellikleri

8. Clkim

Clkim ile 2 dakikada markalı domain kurabilirsiniz. Halihazırda bir alan adınız varsa, tek yapmanız gereken alan adınızı onların sunucularına yönlendirmek ve markalı bağlantılar oluşturmaya başlamaktır. Ayrıca akıllı yönlendirmeleri de vardır. 

Özellikler

9. Polr

Polr, açık kaynaklı bir URL kısaltıcıdır. Hizmet, diğer birçok URL kısaltıcının sahip olmadığı bir demo sayfasına sahiptir. Bu, kullanım şartlarını kabul etmeden önce hizmeti denemenizi sağlar.

Özellikler

10. Is.gd

Is.gd, on yıldır site tasarımını bile değiştirmeyen ve eskiden olduğu gibi çalışan bir URL kısaltıcıdır. En hızlı ve en kullanışlı araçlardan biri olarak görülür. Kartvizit veya reklamlar için QR kodları oluşturmanıza da olanak tanır.

Özellikler

URL İle İlgili En Çok Sorulan Sorular

1. URL (Link) Nasıl Alınır?

2. URL Kısaltma Neden Yapılır?

3. Link Kısaltma Ne Demek?

URL kısaltma veya link kısaltma, bir URL’yi kısaltarak yine de kullanıcıyı istenen web sayfasına yönlendirmek için kullanılan bir tekniktir.

4. URL’in Çalışma Prensibi

Web tarayıcınız bir IP kullanarak web sayfalarını bulur. IP, 9.171.224.11. benzeyen bir dizi sayıdır.

Ziyaret etmek istediğiniz her web sitesi için böyle bir sayı hatırlamanız gerektiğini hayal edin. Bu muhtemelen imkansızdır. Fakat https://www.cozumpark.com/ gibi kelime tabanlı bir URL kullanmak çok daha kolaydır.

Ayrıca, her sitenin statik veya kalıcı bir IP’si yoktur. Bazı IP’ler düzenli olarak değişir, bu da ziyaret etmek istediğiniz web sitelerine doğrudan gitmeyi neredeyse imkansız hale getirir. Bu yüzden IP’leri ezberlemeye çalışmak yerine, genellikle aynı kalan ve bize bir anlam ifade eden URL’ler kullanırız.

Bir adres alanına bir URL yazdığınızda, web tarayıcınız URL’yi karşılık gelen IP’ye çevirmek için DNS (Alan Adı Sunucusu) adı verilen bir şey kullanır. Tarayıcı daha sonra sizi istediğiniz hedefe götürmek için IP numarasını kullanabilir.

Yukarıda sizin için en iyi URL kısaltma sitelerini sıraladık. Siz hangi URL kısaltma sitesini kullanıyorsunuz? Yorum bölümünde bize yazın. İçeriğimizi geliştirmek için deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşmayı unutmayın.

Exit mobile version