Hewlett Packard Enterprise HPE

HPE Nimble Storage Veeam Entegrasyonu

Ortamdaki verileri korumak bir işletmenin başarısı ve sürekliliği için çok önemlidir. Bu nedenle yüksek IOPS ve düşük gecikme sürelerinin dışında birçok faktörün projeleri sonuçlandırmada önemli olduğunu anlıyoruz. HPE Nimble Storage Snapshots and Integrated Data Protection ile anlık olarak binlerce snapshot işlemi oluşturabilirsiniz. Mevcut verilere yapılan tüm güncellemeler veya her birime yazılan yeni veriler boş alana yönlendirilir. Bu işlemin performansa herhangi bir etkisi olmadığı gibi, alınan snapshotların yalnızca değişiklikleri korunduğu için kapladığı yer çok az olmuş olup, restore işlemlerini de hızlandırmış olursunuz ve alınan snapshotların clone işlemi gerçekleştirilerek hızlı okuma ve performansından da yararlanarak herhangi bir nedenden dolayı oluşan sunucu hatalarını veya veri kayıplarınızı dakikalar içinde kurtarabilirsiniz. Bu isterseniz file dosyası, isterseniz database, Exchange ve AD objesi olabilir veya isterseniz virtual machine olarak dakikalar içinde kurtarabilirsiniz. Bu makalede Nimble Storage üzerinde bu işlemlerin nasıl yapılacağını göstereceğim. Bir önceki makalemde Nimble Storage üzerinde Snapshot policy oluşturma, oluşturulan volume’ a atama işlemlerini ve veri kurtarma yollarından bahsetmiştim. Bu makalemizde bu işlemlerin hepsini Veeam Backup And Replication üzerinden yapılandıracağız.

Nimble Storage Primary Snapshot Veeam Entegrasyonu

Veeam console arayüzünü açıp Storage Infrastructure tabından Add storage sekmesinden HPE Nimble seçilir.

Kimlik bilgilerini girdikten sonra, gerekli bağlantı işlemleri yapılır.

Bağlantı işlemleri sağlandıktan sonra Nimble Storage üzerinde oluşturmuş olduğumuz volume’ lerin üzerinde Volume protection yapılandırılmış ise Veeam arayüzünden de bunları görebilir, yönetebilir veya Primary Storage Snapshot policy’ inizi veeam üzerinden configure edebilirsiniz.

Herhangi bir LUN üzerinde manuel olarak snapshot almak istediğimizde Nimble Storage Veeam API aracılığı ile yapılandırabiliyoruz. Oluşturmuş olduğumuz bu snapshot aslında direkt Nimble Snapshot üzerinde oluşmakta olup Veeam üzerinden manage etme işlemlerini de yapabildiğimizi gösteren görsel aşağıda belirtilmiştir.

Nimble Storage Veeam Entegrasyonu ile Veri Kurtarma İşlemlerinin Yapılandırılması

Veeam arayüzünden yeni bir backup job oluşturma işlemlerini yapılandırıyorum.

Bu kısımda repository olarak HPE Nimble Snapshot belirtiyoruz. Belirtmiş olduğum gibi bu seçeneği işaretlediğimiz zaman aslında vmware snapshot gibi işlemler oluşturmadan vib,vbk tarzı dosyalar da dahil olmak üzere buna, tüm işlemler Nimble Storage üzerinde yapılmış oluyor.

Uygulama sunucusu olduğu için database, active directory vb gibi obje bazlı restore etme işlemleri için application-aware processing i enable ediyorum.

Periyodik olarak her iki dakika içinde bu işlemin yapmasını istiyorum. Görmüş olduğunuz gibi 2 dakikalık RPO süresi ile bu işlemlerin yapılmasını sağlıyorum.

Veeam üzerinden Nimble Storage Primary Snapshot entegrasyonu için job tanımlamamızı yapılandırmış olup saniyeler içinde yedek alma işlemi tamamlanmıştır.

Yedek alma işlemleri tamamlandı peki restore işlemleri nasıl yapılandıracağız? Veeam console üzerinden snapshot sekmesine girip ilgili sanal makine üzerinde restore application items üzerinden SQL server database recover etme testlerini yapıyoruz.

Her iki dakika bir snapshot alınacak şekilde yapılandırmış olduğumuz snapshot policy üzerinden restore point ‘i seçiyorum.

Database restore etme işlemi aşağıdaki görsel de görüldüğü gibi başarılı bir şekilde yapılmıştır.

Yukarıda yapılandırıp restore ettiğimiz tüm joblar aslında Nimble Storage Application aware snapshot olarak storage katmanında bulunmaktadır. Nimble Storage veeam entegrasyonu sayesinde bu operasyonların hepsini Veeam üzerinden yapabiliyoruz.

Yine aynı şekilde Nimble Storage’ nin storage snapshot özelliği ile silinen AD user vb gibi objeleri saniyeler içinde kurtarabilmemiz mümkün.

Kritik düzeyde çalışan sunucumuzun herhangi bir sebepten dolayı silindiğini veya içindeki verilerin bozulduğunu ve çok hızlı bir şekilde aksiyon alınması gerektiğini düşünelim.

Veeam Instant Recovery for VM ve Nimble Storage Veeam Entegrasyonunun birlikteliği ile birkaç dakika içinde en yakın zaman diliminde ve çok hızlı bir şekilde sunucunuzu kurtarmanız mümkün.

Veeam console üzerinden snapshot tabına girip kurtarmak istediğimiz VM üzerine Instant VM Recovery seçeneğine tıklıyoruz.

Sanal sunucu için dönmek istediğimiz restore point i seçiyoruz ve hangi host üzerinden sunucunun açılması gerektiğini belirtiyoruz.

İlgili sanal sunucumuz Instant VM Recovery özelliği sayesinde 1-2 dakika içinde çalıştı. Migrate to Production özelliği ile sanal sunucuyu prod ortama taşımayı başlatıyorum.

Production ortamında taşımak istediğim datastore ve host bilgisini belirtiyorum.

Sanal sunucumuzun production ortamına taşınma işlemi çok kısa sürede tamamlandı. Bu işlem Veeam transport ile değilde VMware in Storage vMotion özelliği ile Veeam tarafından otomatik olarak yapıldı.

Nimble Storage Zero Copy Clone Özelliği Nedir?

HPE Nimble Storage sıfır kopya klonlama özelliği, size bir birimi o birimdeki tüm blokları kopyalamadan hızla klonlama yeteneği sağlar. Zero clone kopyaları, verileri kopyalamak için gereken alan miktarını iki katına çıkarmadan üretim verilerinin test kopyalarını oluşturmak ve gerektiğinde veri kurtarma işlemi için değerlidir.

Veeam Backup Replication üzerinde yapmış olduğumuz joblar aslında belirtmiş olduğum gibi Nimble Storage üzerinde snapshot olarak alınmaktadır. Bu işlemler yapılırken herhangi bir veri kopyalama yapmadan ve sadece değişenleri algılayarak çok hızlı bir şekilde ve almış olduğumuz snapshot Nimble Storage üzerinde yer kaplamamaktadır. Veeam Instant Recovery işlemi yaparken Nimble storage ürününün Zero Copy clone özelliği sayesinden storage üzerinde bulunan snapshot u clone oluşturarak varolan Production ortamımıza o anki tüm verilerimiz ile birlikte yeni bir datastore olarak bağlar. Böylece Instant VM Recovery dediğimiz andan itibaren çok hızlı bir şekilde oluşan anlık görüntülerden, yeni bir volüme oluşturup map işlemini otomatik yaparak çok hızlı bir şekilde sanal sunucular performansli bir şekilde hem çalışmaya devam ediyor hem de çok hızlı bir şekilde Production ortamındaki datastore’ umuza taşıyabiliyoruz. İşlem bittiğinde ise otomatik olarak bağlanan datastore unmount edilir ve veri kurtarma işlemini yaptıktan sonra clone olarak yaratılmış olan volüme ‘i offline ‘a çekip sorunsuz bir şekilde ortamdan kaldırabilirsiniz.

Umarım yararlı olmuştur. HPE Nimble Storage ve Veeam Entegrasyonu’ nun avantajlarını anlatan bu makaleyi okuduğunuz için teşekkür ederim.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu