Blog

Dark Web (Deep Web) Nedir?

İnternet kullanıcıların neredeyse tamamı bir şekilde Dark web kavramı ile karşı karşıya kalıyor. Deep web günlük çevrimiçi etkinliklerimizi gerçekleştirdiğimiz internetin karanlık tarafı olarak biliniyor.

Dark web (Karanlık Ağ) aslında Deep web (Derin Ağ) ‘in küçük bir kısmını oluşturuyor. Ancak Deep web ve Dark web sıklıkla karıştırılıyor. Yazımızın devamında internetin gizemli dünyası Deep web ile ilgili birçok bilgiye yer vereceğiz.

İçindekiler

  1. Dark Web Nedir?
  2. Deep Web ve Dark Web Arasındaki Fark Nedir?
  3. Dark Web’de Neler Bulunur?
  4. Dark Web’e Nasıl Erişim Sağlanır?
  5. Deep Web’e Girmenin Zararları Nelerdir?

Dark Web Nedir?

Deep Web’in bir kısmını oluşturan karanlık ağ, gizemli, sınırsız erişimli, derin internet olarak biliniyor. Endekslenmeyen ve yalnızca özel tarayıcılarla erişimin mümkün olduğu Dark Web; 3 parçaya ayrılan internet aleminin (Surface Web, Deep Web, Dark Web) en küçük kısmıdır. Oldukça korkutucu ve ilgi çekici bir konu olduğu için özellikle genç kullanıcıların Dark Web’e girmenin yollarını aradığını da söylemek mümkün.

Dark Web oldukça az kişinin erişebildiği, Deep Web’in son derece gizli bir bölümüdür. Deep Web detaylı olarak incelendiğinde oldukça gizemli olan bir özelliği ortaya çıkıyor;

Dark Web, arama motorlarına endekslenmediği için Google ve diğer popüler browserlar tarafından bulunamaz. Endeksleme yapılmadığı için arama araçları Dark Web’deki sayfalar için sonuç görüntüleyemez.

Deep Web ve Dark Web Arasındaki Fark Nedir?

Aslında Dark web, Deep web’in normal arama motorlarından kasıtlı olarak gizlenen bir bölümüyken, bu ikisi kullanıcılar tarafından karıştırılabiliyor. Google Deep web’i “internetin, şifrelemeyle olduğu gibi geleneksel arama motorlarından gizlenen ve gösterilmeyen kısmı; dizine eklenmemiş web sitelerinin toplamı” olarak tanımlıyor. Dark web ise bu toplamın sadece bir kısmı.

İşte ikisi arasındaki temel farklar;

  • Deep web, internetin gizemli ve karanlık olduğu bilinen bölümüdür. Dark web ise Deep web içinde bulunan bir bölüm, yani alt kümedir.
  • Deep web’e erişmek için özel bir yazılıma veya parolaya ihtiyaç duyulur fakat Dark web’e erişmek için Tor Browser benzeri bir tarayıcı gerekir.
  • Deep web’e VPN ile erişebilirsiniz fakat Dark web’e erişebilmek için birçok önlem gerekiyor.

Dark Web’de Neler Bulunur?

Deep web içerisinde birçok tehdit ve kötü amaçlı yazılımı bulundurmasıyla biliniyor. Yasal olmayan birçok içeriği barındıran şifreli Dark web ağında oldukça fazla zararlı oluşuma yer verilmiştir.

Dark Web’de;

  • Verilere gerçekleştirilen saldırılar sonucu ele geçirilmiş kimlik numaraları, parolalar, adresler
  • Üyelik gerektiren ücretli ya da ücretsiz platformlara ait kullanıcı aktivasyon bilgileri
  • Yasa dışı sentetik maddeler, reçeteli ilaçlar, uyuşturucu, siyanür
  • Sahte belgeler, sahte pasaport, diploma, kimlik kartları
  • Rahatsız edici içeriğe sahip hizmetler
  • Sahte, replika ürün satışları
  • Kiralık katil ve kaçak silah satışı yapan siteler
  • Çeşitli fidye yazılımları
  • Keylogger olarak bilinen tuş hareketlerinizi kaydeden programlar
  • Devletlere ait olduğu iddia edilen sırlar ve belgeler gibi illegal birçok içerik bulunmaktadır.

Dark web’de bulunan web sitelerine yalnızca Tor browser kullanılarak erişilebilir. Ayrıca bu sitelerin domainleri ‘.com’ gibi sıklıkla kullanılan uzantılara değil, özel Üst Düzey Alan Adı (TLD)  ‘.onion’ uzantısına sahiptir.

Dark Web’e Nasıl Erişim Sağlanır?

Uyarı: Dark web’deki birçok şey yasadışıdır. Aldığınız önlemler anonim kalmanıza yetmeyebilir. Karanlık web’e erişim sağlamanız birçok risk ve tehdit ile karşı karşıya kalmanıza neden olabilir.

Dark web’e erişebilmek için genellikle Amerikan Ordusu tarafından anonim olarak iletişim kurmayı sağlayan bir tarayıcı olarak oluşturulan TOR (the onion router) kullanılır. Tor adlı tarayıcı IP adresinizi gizleyerek anonim olmanızı sağlar ve böylece izinizin sürülememesini mümkün kılar.

Ayrıca Tor kullanmadan önce mutlaka güvenilir bir VPN programı kurarak etkinleştirmeniz gerekmektedir. Güvenliğiniz için yapılabilecek bir diğer işlem ise sağlam bir antivirüs programı kurup etkinleştirmektir. Bu konuda ayrıca Tor’un ve işletim sisteminizin güncel olması, kimliğinizin açığa çıkmaması için aktivasyonu bu amaç için oluşturduğunuz bir mail adresi kullanmalısınız.

Belirtilen noktalara dikkat etmeniz elbette güvenliğinizi arttıracaktır. Fakat belirtmekte fayda var ki Dark Web’e giriş yapmak ne amaçla olursa olsun istenmeyen kötü sonuçlara yol açabilir.

Dark Web’e Girmenin Zararları Nedir?

Belirtilmelidir ki, Dark web’e giriş yapmak yasal açıdan doğrudan suç teşkil etmez. Fakat burada gerçekleştirilen faaliyetler cezai işleme sebep olabilir. Dark web’de zaman geçirirken istemeseniz de kendinizi zor bir duruma sokmanız mümkündür, Dark web’e giriş yapan kullanıcılar buradan çeşitli zararlar görebilir.

Deep web üzerinden üye olabileceğiniz platformlarda, tehdit, şantaj ve zorbalıkla karşı karşıya kalabilirsiniz. Niyetinizin iyi olmasına bakılmaksızın kötü amaçlı kişiler tarafınızdan para talep edebilir.

Dark web’de gerçekleştirdiğiniz etkinlik ve faaliyetler takip edilebilir. Gerçekleştirdiğiniz eylemler sebebiyle davalarla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Dark web’de bulunan şüpheli linklere her ne olursa olsun tıklamamanız gerekiyor. Bu bağlantılara tıklamanız bilgilerinizin çalınmasına, bilgisayarınıza oldukça tehlikeli virüslerin bulaşmasına neden olabilir.

Dark web’de bulunmanın bir diğer olası zararı ise, hacker ya da siber korsan saldırısına uğramaktır. Bu saldırı sonucunda kameranız veya mikrofonunuz hacklenebilir. Bu durumun önüne geçmek için mikrofonunuzu kapatmanız ve kameranızı bantlamanız iyi bir çözüm olabilir.

Deep Web’e giriş yapmak oldukça büyük riskleri içinde bulunduruyor. Bu riski göze almak ve Deep web’e giriş yapmak tamamen kullanıcıların sorumluluğundadır.

Kaynak: siberbulten.com, bgasecurity.com

Bunlar da İlginizi Çekebilir

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu