Haberler

2020’e Damgasını Vuracak 5 Depolama Teknolojisi

Yıllar geçtikte teknolojideki değişimler baş döndürücü hızda ilerliyor. BT baktığınızda yine bu baş döndürücü değişimi görebiliyoruz.

Haberin konusu olan depolama teknolojileri eski zamanlarda hız ve depolama alanı ile ölçülürken günümüzde esnek yapılar, karmaşık depolama alanları, farkı veri türlerine özel depolama birimleri ve yeni disk ve arabirimleri görüyoruz.

Haberimizde çeşitli BT çevreleri tarafından öngörülen 2020 yıla damga vurması beklenen 5 depolama teknolojisi beraber inceleyeceğiz

1 – Software-defined storage

Otomasyon, esneklik, arttırılmış depolama kapasitesi ve daha yüksek verimliliği gibi faktörlerin ilgisini çektiği için, artan sayıda işletme yazılım tanımlı depolamaya (SDS) geçiş yapmayı düşünüyor.

“ SDS teknolojileri, mevcut depolama kaynaklarını sanallaştırırken, aynı zamanda birleşik depolama kaynağı olarak farklı depolama havuzlarını temsil eden basitleştirilmiş bir depolama yönetimi arayüzü sağlar ” diye açıklıyor teknoloji araştırma ve danışmanlık şirketi ISG’nin baş danışmanı Cindy LaChapelle.

LaChapelle, ” Daha az çaba gerektirerek işletme giderlerini (OpEx) artırmaktır.” Diyor. Katı hal sürücüsü (SSD) teknolojileri, kuruluşların depolama gereksinimlerini kullanma ve yönetme şeklini değiştirerek SDS’ye geçiş için en iyi aday olmalarını sağlıyor. “Bu teknolojiler, kurumlara kullanımı ve maliyeti kontrol ederken, aynı zamanda doğru performans ve kapasiteyi sağlamak için daha fazla kontrol ve yapılandırılabilirdik sağlıyor.”

2 – NVMe / NVMe-oF

İlk flaş depolama aygıtları, SATA ya da SAS ara birimini kullanıyordu, onlarca yıl önce sabit disk sürücüleri (HDD) için geliştirilen eski ara yüzler ile iletişim kurdu. NVMe özellikle yüksek hızlı flaş depolama sistemlerini hedef alan çok daha güçlü bir iletişim protokolüdür.

Düşük gecikmeli komutları ve paralel kuyrukları destekleyen NVMe, üst düzey SSD’lerin performansından yararlanmak için tasarlanmıştır.
NVMe özellikle veri tabanlı, özellikle de gerçek zamanlı veri analizi gerektiren veya yeni gelişen teknolojiler üzerine kurulu sistemler için uygun görünüyor.

NVMe protokolü flash sürücüler bağlamakla sınırlı değildir; Aynı zamanda bir ağ protokolü olarak da hizmet verebilir. NVMe-oF’in gelmesi artık kuruluşların Direct Attached Storage (DAS)’a rakip olan gecikmelere sahip çok yüksek performanslı bir depolama ağı oluşturmalarına izin veriyor. Sonuç olarak, flash cihazlar gerektiğinde sunucular arasında paylaşılabilir.

3 – Computational storage

Bazı işlemlerin, ana CPU tarafından ana bellekten ziyade, depolama katmanında gerçekleştirilmesine izin veren bir yaklaşım, bilgisayarlı depolama, artan sayıda BT liderinin ilgisini çekmektedir.

Gelişen AI ve IoT uygulamaları, daha fazla miktarda yüksek performanslı depolamanın yanı sıra ek hesaplama kaynakları gerektirir, ancak verileri ana bilgisayar işlemcisine taşımak hem maliyetli hem de doğal olarak verimsizdir.

Fujitsu Solutions Labs’ın kıdemli depolama mimarı Paul von-Stamwitz, “Yüksek performanslı SSD’ler nedeniyle, hesaplamayı depolamaya daha yakına taşıma eğilimi birkaç yıldır devam ediyor” diyor. Gözlemciler, 2020’de BT dünyasında bu depolama teknolojisini göreceğimiz yönünde.

4 – Storage-class memory

Widespread adoption of storage class memory (SCM) , Intel Optane, Toshiba XL-Flash ve Samsung Z-SSD bellek modülleri bir süredir kullanımda olsa da, tam olarak yaygınlaşmış durumda değil.

Kurumsal depolama yazılımı geliştiricisi Weka.io’nun CTO’su Andy Watson, “Şu anda en büyük fark, Intel’in Optane DCPMM’nin kalıcı bellek modülü versiyonunun çalışmasını sağlaması” diyor.

SCM, NAND tabanlı flaş seçeneklerinden yalnızca daha hızlı değildir; 1000 kat daha hızlıdır. Watson, “Mikrosaniye gecikme, milisaniye değil” diyor.

Depolama sisteminin çok düşük zamanlamalarda çalıştığı konuşuluyor, ileriki zamanda neler yapabileceğini izleyip göreceğiz.

5 – Intent-based storage management

SDS ve diğer yeni depolama inovasyonlarına dayanarak, amaca dayalı depolama yönetiminin, özellikle görev kritik ortamlarla başa çıkabilen kuruluşlar için 2020 ve sonraki yıllarda depolama mimarilerinin planlanması, tasarlanması ve uygulanmasını iyileştirmesi beklenmektedir.

Kaynak

Link

İlgili Makaleler

2 Yorum

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu